Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 751
  • 787
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Е, аз като писах 20 чата на ден, това не са огледи. Пишат на чат всякакви хора, дори и със супер странни въпроси. КОЛКО Е НАЕМА ? Като в обявата си пише ясно. .. Joy .. огледите естествено са много по- малко . След като на чат изясняваме кой какво търси....

# 556
Пазарът от преди месец и половина и сега е съвсем различен. От опит.
Тристайния полуобзаведен на приятели го дадох за 1600 лв. 

# 557
Според мен просто е куц период от годината. В края на май като почнат да освобождават общежитията, пак ще се раздвижи пазарът.
То, може и да се строи, ама собственици, дето са дали 200 хил. евро за двустаен, няма да го дадат за 500 евро под наем.
Днешните младежи пък не си падат по съжителство с хазяйки. Има и друга тенденция, която забелязвам - все повече млади хора предпочитат да живеят сами, в самостоятелно жилище, а не с гадже.

Собствениците ще получат толкова, колкото им дадат наемателите.
Ръстът на новите жилища изпреварва прираста хората търсещи жилище под наем. Като добавим към това и няколко обяви на идентични жилища, отдавани на по-ниска цена, тогава и 500 евро искан наем може да се окаже мираж.

# 558
  • София
Разговор с моите последни наематели, които наеха сега. 30 годишни , работещи. Защо се местите като живеете в стария апартамент от 7 год ? -защото няма къде да се паркира , и двамата сме с коли..... Fearful  ( някъде из тези новите квартали са били, не мога да кажа точно . Но, ново строителство, сграда до сграда. ....)

# 559
Според мен просто е куц период от годината. В края на май като почнат да освобождават общежитията, пак ще се раздвижи пазарът.
То, може и да се строи, ама собственици, дето са дали 200 хил. евро за двустаен, няма да го дадат за 500 евро под наем.
Днешните младежи пък не си падат по съжителство с хазяйки. Има и друга тенденция, която забелязвам - все повече млади хора предпочитат да живеят сами, в самостоятелно жилище, а не с гадже.

Собствениците ще получат толкова, колкото им дадат наемателите.
Ръстът на новите жилища изпреварва прираста хората търсещи жилище под наем. Като добавим към това и няколко обяви на идентични жилища, отдавани на по-ниска цена, тогава и 500 евро искан наем може да се окаже мираж.

Или ще преценят, че за 500 евро не си струва да си съсипват жилищата, а ще изритат 18-годишния си син да живее там и да се оправя сам, а те - да заживеят щастливо втората си младост без ангажименти.

# 560
  • Бургас
Или ще ги продадат и ще идат да пият ракия на някой екзотичен остров:)

# 561
Аз смених наемателя за един ден. Явно ми е бил нисък наемът.

# 562
  • Бургас
Принципно не виждам драма.
Ако не се наема на висок наем, сваляш и пак се наема. По-добре, отколкото без хич.
Щом наемателите искали ново и с нови мебели и т.н., много бързо наемодателите ще се научат да слагат адекватни депозити. Ако никой не иска да ги плаща - ок, има и по-евтино, ама не очаквайте супер лукс.
А ако ни е нисък наемът, ще си натискаме парцалите и ще пазим.
Пазарът се саморегулира.

# 563
Аз също съм по принцип привърженик на "пазарът се регулира".
Но не мисля, че това важи изцяло за имотите и наемите.

Числата са големи, емоциите също и има много народ, дето са "наляли" парите, без да ги смятат точно. Също и такива, наследили стари имоти.
Колко сме го чували лафа "да капе", включително и в тази тема.
С хора, които разсъждават по тоя начин, "да капе" няма как да излязат точни числа и няма как да има авто-регулиране на пазара на пазарен принцип.
Регулиране има като си вложил едни 500к, ремонтирал си, и след това чакаш някаква възвръщаемост. В противен случай фалираш.
Е, много са редки тези случаи на нашия пазар за наемите.
Хората са се пре-подсигурили. Работят си някаква доходна работа и от немай къде са пуснали някакъв "излишен" апартамент, "да капе". И изобщо нищо не може да ги събори. Ако ще и те да плащат наем на наемателите.
Е, как да чакаме пазарът да регулира такива хора. Ми то ще минат 100 години преди да се усетят, че нещо числата не излизат.

Същите пускат и с котки и кучета и зайци. Какво толкова. Ще сменят мебели, ще пуснат професионално почистване. Човещинка е. Нали трябва да се намират и те на работа.

При сегашните огромни нива на инфлация, смятам, че е грехота да се дават 2стайни апартаменти в средни квартали в Столицата (активи на стойност 500к лв) на цени под 1000лв на месец. Това е подигравка за останалите участници в този бизнес.

# 564
Дани, има различни наемодатели, с различни възможности. Не говоря само за финансови възможности, но и за време и нерви за ремонти и реновиране. За много хазяи на жилища с по-ниски наеми парите са допълващ доход, за да не мизерстват.
Така че няма как всички жилища да са добре или поне прилично ремонтирани и реновирани. Затова и жилищата под наем ще са с различни наеми. След това - както казва Тинтина. Искаш ново, с ПМ, с нов добър ремонт и нови мебели - значи ще трябва да плащаш за тези +++. Ако нямаш пари за такъв наем на такова жилище - правиш компромис, със състояние и обзавеждане, с локация. Пък можеш да се жалваш колкото искаш какви изедници са хазяите. Laughing
Аз си мисля, че вече и за прилично чисто жилище, дори да е с плочки модел отпреди 10-15-20 години, но здрави, без течове, със соц.мебели и обновена бяла техника ще искат поне 1,5 депозита. Защото като влезе някой животнолюбител-мърляч (нищо че в темата животните на наемателите са безкрайно чисти и възпитани/дресирани)  и като се изнесе жилището е за почти основен ремонт, хазяите бързо ще разберат, че не си струва риска от по-нисък наем, само 1 наем депозит и една торба пари и време, които трябва да отделиш след това за ремонт. Защото в такова състояние вече няма и да капе, а ще секне съвсем.

# 565
  • Бургас
dany, в София вече има големи фондове и строители, които оформят изцяло нов сегмент на пазара на наеми. Сами си строят, сами отдават. Например BLD. Разполагат с много жилища, ще държат високи наеми, по тях ще си сверяват часовника всички с подобни жилища.
Такива, дето дават "за Бог да прости" постепенно ще излязат от пазара. Наемателите вече стават други, по-взискателни. Да даваш съвсем без пари не е изгодно - само време и нерви. А и хората не са прости - всеки гледа обяви в неговия си район, и не си отчита банята на мозайка и мебелите от соца и си вика - аз да не съм прост, що пък да не взема и аз едни 1000 лева!
Та ги има всякакви неадекватници на пазара - и такива, които дават на безценица - много малко, нищожно количество хора (поне според мен) и такива, дето сме им поствали неадекватните обяви тука.
Пък да дадеш на леко подпазарен наем не е голяма загуба. Предпочитам да сваля с 50 лв., и да дам веднага, вместо да чакам и да губя пари от незаети месеци.

# 566
Днес свалих обявената цена със 100 лв. и имах 3 огледа, за утре има още желаещи, но имам сериозен кандидат. Ще видим какво ще стане утре. Отново - през ФБ-групи.
Нахалните брокери пак бяха супер неадекватни.

# 567
Групите във ФБ вече не са това, което бяха. Това което чета е че вероятно повече от две седмици търсите наемател, а можеше да дадете този половин наем на брокер. От последната година и половина предпочитам брокер да ми доведе клиент и да дам тези 50%, но максимума празен след напускане на предишен наемател ми е 7 дни..
Ако не.. ще е “да капе нещо”

И често тези, които са “ да капе нещо” са следната ситуация с познат, който живее под наем.. Иска да му се сложи климатик.Съответно наемодателя казва: слагай, ама ти си го плащаш. Взима той от Зора, препоръчват му монтажници и след слагането вече 3 етажа надолу са с подут паркет. Никой от тях няма застраховка, той пък наемателя се е притеснил, защото нали е на наем “ да капе” да не го изгонят🤦🤦🤦

# 568
Според мен фейсбук групите са супер сезонни.
Т.е., работят август-сепмтември-октомври и "не работят" в сегашния сезон.
Съответно са плъзнали, търсещи под вола теле.
Пиша аз на хора, търсещи такова, каквото предлагам, отговаря ми се "Висок ви е наемът, ми ние сега сме си на такъв наем в 3стаен и по-хубав квартал".

Ми, хубаво, джанъм. Тогава що търсите друг апартамент като вашия е супер като квадратура, стаи и наем?

Кликам на друг профил в групата, то ми излиза, че през 2 месеца търсят апартамент, още от 1 година насам. Като са започнали от примерно 600лв и на всеки 2 месеца вдигат с по 50лв.
Сега са се спрели на около 950 и търсят нещо, което би струвало 1300+.

Има други, с 10 страници изисквания, като включват и 2/3 на стандартните пазарни наеми и да се приемат 2-3 "възпитани" животинки.

И аз съм на мнение, че освен ако пазарът не се пука по шевовете, брокерите са тези, които докарват читавите и платежоспособни клиенти.

# 569
Хем искаме съвестни, работещи с прилична заплата наематели, хем очакваме да висят в групите, за да спестят 600-700лв.(за двустаен). Ако има такива са много, много малко и ще е чист късмет първите няколко дни да попаднем на такъв.
Редактирам се, да не прозвучи, че 600-700са малко. Но и свестните наематели, с прилична работа, когато търсят  хубав апартамент и наемодател нямат против да ги дадат на брокер, за да ги улесни.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 10:26 от Илейн_112

Общи условия

Активация на акаунт