В ДЕСЕТИ клас ще съм добре, щом изборът на профил спре!

• 29 231
  • 765
  •   1
Отговори
# 720
  • Пловдив
Няма бизнес в Бг, който да е на 100% на светло. По тази причина никога не бих повдигнала точно тази тема. Дори вече при маникюр или козметик понякога съм виждала касови бележки. Но никога не съм имала от учител. А и данъчните няма как да ги проверят. Няма регистриран обект.

# 721
  • София
НАП анализира Smile любопитно ми е какво са решили.
https://slivenmedia.com/news/nap-zapochna-da-rovi-okolo-chastnite-urotsi
Възможно е все пак някои учители да декларират своите доходи от уроци, като друга стопанска дейност, те си знаят какви декларации подават, надявам се, особено тези със системните уроци и в малки домашни школи, да го правят или лека по лека да започнат да го правят. Даже и да не издават документ за получените суми, ако все пак в общи линии декларират годишно суми от уроци и съответно плащат данък, това би било добре и стъпка напред.   Примерно от известно време ми направи впечатление, че за частните лекарски прегледи започнаха да ми издават бележки при плащането, фризьорът ми винаги ми е издавал, а и му плащам с карта, последното педикюристката ми издаде касова бележка.
Друг е въпросът, че ние би следвало да си изискваме документ за плащане, но някак нямаме такава гражданска култура (предполагам при немците е съвсем различно🤣 ), признавам, на мен ми е неудобно някак - не в магазин, ами примерно от учител или инструктор или някаква друга услуга, което не е правилно разбира се, хеле пък съм и юрист. Струва ми се, че ще ми се разсърдят и няма да ми предоставят услугата, тъпо е. Засега щерката се е ориентирала към школи за подготовка и оттам си имам стриктно документи, тъкмо заплатих в две такива.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 21:41 от bora

# 722
Значиииии, нямам нищо против, някой да защити някого си. Ноооо, нека този който защитава да се замисли, този защитаваният, дали си заслужава. Мое мнение, ако деца и родители, виждат грешка в даден преподавател, или нещо което не е редно, повдигнат въпроса, поискат съвет или се оплачат. То струва ли си, да го защитава някой. За мен нещата стоят така - има кадърни, свестни, добри и отговорни учители, но има и такива, дет ти иде да им извиеш вратлето на осмица. Напоследък все по - често срещан е втория вариант. Ако трябва да сме честни, през последните години, все повече се срещат такива особи, които не почват работа като учители, за да преподават с желание, ентусиазъм и по призвание. Започват, защото явно си мислят, че са открили мекото на хляба. Имат проблеми, изкарват си го на децата, спали на криво, станала с г...за нагоре, пак учениците виновни. После родител споделя, търси съвет, разбиране, и хоооп, появява се някой да защитава колегата.
Сега и аз да се оплача тогава, за пореден път, по същия проблем, българичката нъл, щот, пред пенсия, тотално е изкукуригала. Освен да ги занимава с разкази за нейнота отдавна минала младост, друго нищо конкретно не прави. Ако все пак реши да преподава урок, гледа да го претупа по възможно най - бързия начин. Ето, други се оплакват, от това, че еди кой си, писал двойки на целия клас. Друг се оплаква, че еди кой си пък, давал нещо което не е учено или е за по - горен клас. Нека когато накой реши да скочи в защита, преди това да се замисли. Все пак, оплакванията не са само към преподаватели, но и към съученици, или пък към други ученици. Защо когато се оплаче накой от друго дете, не се намеси някой да го закитава, така както - когато е учител. Туй много ми прилича на таксиджиите, един да каже ох, и всички скачат.

# 723
Не съм отдавна в тази тема, но съм с впечатление, че се изразява обективно мнение от по-голямата част от пишещите тук. Ядосваме се на отрочетата си, хвалим ги, обсъждаме що-годе безпристрастно всякакви училищни, че и семейни ситуации, разбира се, спрямо информацията, с която разполагаме и ии е предоставена абсолютно доброволно от потребителите. И  деликатно подминаваме постове, целящи да ни "набият канчетата", защото на родителските срещи не е достатъчно.
В този ред на мисли, нека има защитници на учители, но същите да се опитат да погледнат на нещата и от друг ъгъл. Както правим повечето в темата. Аз вече съм си изградила мнение за гилдията, но съм с отворени сърце, очи и с плаха надежда, че все пак ще се появи някой учител, който ще заплени децата до степен да не посягат към телефона и да не тъпеят поне един учебен час. Но ето, десет години не съм чула да се е явила такава личност при моите деца. И не, че е от голямо значение, но пак да спомена, че сме в елитно училище, а нивото на учителите е много, ама много ниско.

# 724
Не съм казала, че учителите са тунеядци и не плащат данъци, а че работят в институция, издържана с публични средства и няма пречка да бъдат критикувани, ако виждаме проблеми в работата им. Училището не е частен магазин, ако не ти хареса да го смениш със следващия. Образованието е задължително, а не въпрос на избор. И не всеки може да отиде в частно училище, а и няма защо да го прави. Родителите имаме право на мнение и на изисквания, а не сме просто някакви досадни фигуранти. В последно време слушах интервюта на учители, на министъра, във връзка с предлаганите реформи. Направиха ми лошо впечатление, както мотивите за част от предлаганите промени, така и демонстрираното отношение към родителите и учениците в някои от тях.

# 725
Успех и днес на сидмокласниците. Дано им се паднат приятни и лесни задачи.

А аз сега ще кажа следното. В 8 клас, класната - много добра, отзивчива, знаеща, можеща, приятна и т.н. жена, по - голямата част от класа се държаха като примати в нейните часове ( имаше 3 - 4 момчета ), та покрай 1 - 2 и тез останалите - 2, покрай тях и другите, направо полудяваха. Имало е моменти когато са били и кротки, но уч - ката въпреки всичко, много си ги харесваше. До мин. уч. год., нямаше учител който да не се е оплакал от класа. Тези двамцата, откакто ги няма, класа стана един от най - добрите. Сегашната им класна - ту я харесвах, ту не, сега след като бяха на онази прословута екскурзия, успях да си дам сметка ( най - вече моето дете ), защо тя се държи така спрямо някои ситуации. И тук е момента да кажа, че напълно я разбирам, подкрепям и мнението ми за нея е положително. И др. учители има, които се харесват, но има и такива, за които е по - добре изобщо да не коментирам.

Анра, и аз не съм от самото начало тук, но това не пречи да си изкажем мнението, нали. Все пак затова сме тук. Stuck Out Tongue Winking Eye
А за телефоните по време на час, при вас не знам как е, но при нас има учители които им ги събират, има деца които в някои часове не си ги оставят, в други часове пък изобщо не им ги събират. Обачеее, мойта дали ще го остави или не, за нея това не е проблем. Има часове в които ми пише, но в повечето, дори и да седи при нея, не го използва. Има моменти от началото на часа, междучасието и до края на другия час, грам не си поглежда телефона. Вече откакто почна по ФВС да играе с останалите ( когато няма какво друго да правян ), също не виси на него. Дори почна сама да изявява желание да играе, нещо което до мин. год. изобщо не можеше да се случи, ако не я накарат на сила.

За мен специално, туй с телефоните си зависи от детето и родителите. Ако ние като родители дори и не опитваме да разрешим този проблем, детето само няма да го направи. Сърдитка, ако я види някой, ще каже, че се е срастнала с него. Аз гледам и като страничен наблюдател, това което виждам е, че на моменти прекалява, но пък когато е навън с приятели, телефон много не ползва, отиваме някъде за нещо - там нещата са фифти - фифти. Ползва го предимно за разговори, да си пише с мен или с приятелите - я за среща, я за д.р., или нещо подобно. През другото време зяпа драми някакви, или пък в тик тока да гледа забавни клипчета. В инстата пък, там си пише с двама - трима човека, толкоз. Ако не е това, то тогава иска да играем на една от игрите ( напоследък доста бързо и омръзва, и понякога с дни не играем ), всичко си зависи от детето най вече.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 09:04 от Тони🍀

# 726
Тони, като засегна темата за телефоните се зачудих и какво ще правят учителите ,като масово свикнаха да им пускат готови онлайн тестове за оценка и децата са "длъжни"да имат телефон.Пример имам как преди няколко години учителка му се кара на моя ,защо няма телефон и сега как ще правел контролната? По него време ние с баща му бяхме против да носи телефон на учениците и точно заради тази случка се наложи да му купим хубав телефонен.
Ето и вчера и днес пак им пускат в час онлайн тестове за оформяне на оценките.🤦🤷

# 727
  • София
Започнаха да качват резултатите от матурата. Нашите още ги няма, но някои деца от класа вече си ги виждат.

# 728
  • Бургас
След поста на Онли,проверих, но няма резултати при нас още .
На тръни съм.

# 729
  • Mars Hotel
Не е ли много рано още? НВО-то по математика беше преди 4 дни, кога ще се правят всички проверки, че и резултатите да се въведат в системата. (Не че не скокнах да проверя и аз, де - няма резултати при нас.)

# 730
Къде проверявате?

# 731
https://infopriem.mon.bg На служебната бележка имате даден сайта ,входящ номер и парола

# 732
  • София, в момента в любимото ми село Железница
В infopriem
но мисля, че това е некоректна информация.
Би трябвало да излезнат резултатите едновременно, както в 7 и 12 клас. Не на час по лъжичка.

# 733
  • София
Вездесъщият https://infopriem.mon.bg/home, вход и данни от служебната бележка.
Ама то вчера беше НВО по език, няма как толкова рано, освен някаква вътрешна информация в училището да е това.

# 734
  • София
По математика днес е вторият ден за проверка, която върви доста тегаво. Да бе забравяме, че има и НВО по чужд език.

Общи условия

Активация на акаунт