Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 62

• 31 742
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
Благодаря за отговора! Просто намирам много малко информация за тази форма на ка ин ситу в България и това ме притеснява. А в чуждестранните сайтове масово се препоръчва хистеректомия. Adeno ca in situ (AIS) е диагнозата. Доктор Главашки ми гледа хистология, цитонамазка и абразио и беше категоричен, че не трябва хистеректомия, а доцента така и не посмях да го попитам. Единствено ме попита дали планирам бременност, но аз бях така панирана, че нищо не успях да го попитам. Резултатите ги обсъдихме по телефона, каза, че са добри и след 6 месеца да си направя цитонамазка и колпоскопия. Но аз няма да издържа толкова и ще отида на 3ти месец..

# 586
Ходете една година на 3м., и аз така бих постъпила.
За Ваше успокоение ще дам
пак пример с моя близка, същата диагноза, две конизации и е жива и здрава.Следи се и вече няколко години не е имало проблем.Също пита няколко лекаря за частична хистеректомия, но всички бяха категорични, че няма нужда.
Не се притеснявайте излишно сега, щом всичко е изрязано, дишайте!❤❤❤

# 587
Благодаря Ви за успокоението! Как протича следенето на вашата близка и преди колко време е конизирана? И при нея ли е била жлезиста форма ин ситу?

# 588
Аденокарцином, по спомен ангажираше жлези, защото се наложи реконизация именно заради съмнение, че има остатъци на конуса.Няколко патолози я гледаха, но решиха втора конизация да направят, която беше почти ампутация на шийкага, но всичко е ок.
Не помня кога се случи всичко, но може би има 4-5г.
Следи се в Онкологията в София, диспансеризирана е там.

# 589
И при мен е почти ампутация. Имам остатък от около 1 см. Изрично попитах дали трябва някакъв вид скенер или ЯМР, доцента беше категоричен, че няма какво да се види. Ох, не знам, идва ми в повече това мислене, ужасно ме е страх дали всичко е изчистено. Двама патолози гледаха пробата. Господ да ни пази! Винаги съм била стриктна в следенето, миналата година имам 2 пъти колпоскопия и 3 цитонамазки и всичко беше уж наред... уж само раничка имах, но уви...

# 590
  • София
А как се установи, на някоя от цитонамазките ли? Иначе и аз ви пожелавам да се успокоите, защото всичко е наред в момента.

# 591
Февруари на цитонамазка при нов патоанатом (доктор Кючуков), който за пръв път ми я гледа. Цял живот ще съм му благодарна! Излезе ми 3 а,б PVCU и 2б CC. Добре, че беше сквамозната лезия, защото отново нямаше нищо притеснително в канала. Последните 5 години цитонамазките са ми гледани все в болница Лозенец, според Главашки не са гледани адекватно или не са взимани адекватно. Дори след първата коншзация резултата беше цин 3, след втората, коато беше вече скалпелна и дълбока излезе това ин ситу. От там последваха 3 хистологии, като и трите са изрязани в здраво и две са 1:1 диагнозата. От там отидох директно при доцент Карагьозов, той ме убеди, че нямам рак, че е предраково и че съм здрава. Като отидох при него бях много зле психически. Изчаках около 2 месеца след конизацията и отидох при него за преглед, предното посещение беше без час и само ми погледна резултатите. Взе ми цитонамазка, каза, че не вижда нищо на колпоскопа, но иска да е сигурен и ми предложи абразио на канала. Направи ми го много бързо в кабинета, без упойка, почти нищо не усетих. Резултатите от него са сквамозна метаплазия без епителна дисплазия и хроничен цервицит. Цитонамазка ми е 2б. Само да допълня, че от 2019 след положителен HPV 18 се следя на 6 месеца, като миналата година бях на 3м.

# 592
Само
раничка”
обяснява всичко.

# 593
Разбирате ли сега защо съм така изплашена? Мислех, че съм в добри ръце и бях спокойна, а не е трябвало 😢 Само се надявам сега да съм в добри ръце, в лицето на доцент Карагьозов.

# 594
Всичко е минало, повярвай го, това е 90% от решението.
И
при мен нещата ескалираха, въпреки следенето, понякога се случва.Не го мисли, трудното е минало.Сега мисли положително.

# 595
Много ти благодаря! От месеци наред чета вашите теми, знам историите на повечето момичета. Няколко пъти пиша публикация и трия след това написаното. Вярвам, че всичко е зад гърба ни! И всеки ден благодаря на Господ, че имам две дечица и че успях да износя без проблеми второто. Явно след второто раждане нещата са се влошили...

# 596
Прегръдка! 🤗🥰 Радвай се на дечицата си и вярвай, че си здрава!Ходи си на 3м на прегледи тази една година, после на 6м.Всичко ще е наред!

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 21:35 от ДХ3

# 597
  • София
Здравейте! Извинявам се предварително ако въпросът ми е не е за тази тема, но исках да ви попитам дали има сред вас някои, които са раждали с папилома вирус? На мен каза доктора, че ще е по - добре да е секцио в този случай, за да не се предаде на бебето нещо от вируса. На мен и първото раждане преди 5 години ми беше със секцио, така че поне сега ще съм подготвена. Но моля пак за съвет и мнение, мерси:)

Доколкото съм запозната секцио се налага само, когато има външни белези - папиломи. Четох, че вирусът не минава през плацентата.

Аз да се похваля - днес ми мина лазерната конизация. Бях се притеснила много, отделно, че имаше огромно закъснение с операциите и влязох 2 часа по-късно, но слава богу всичко мина леко и бързо. Надявам се на добра хистология 😊

# 598
Стискаме палци! Браво!🥰

# 599
  • София
Mishon, дай си време, за да се успокоиш. Помогни си, ако е необходимо с валидол, мента, глог и валериан, не разчитай само “на мускули” Grinning. Наслаждавай се на всеки ден, защото си късметлийка, всичко е хванато в точния момент, отстранено е, сега жива и здрава ще си отгледаш децата. В годините в темата са писали много дами с твоята диагноза, живи и здрави са и те.
Аз се стресирам от факта, че при стриктна профилактика се стига до тук. Не може всички да разчитаме само на д-р Карагьозов.

Общи условия

Активация на акаунт