Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 62

• 31 697
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
Правено ми е веднъж от некомпетентен лекар, а аз нищо не разбирах.Стигна се до конизация, разбира се.После имам изгаряне на малък рецидив след Летц, който на колпоскопия беше йод негативен.Повече нямам.
Изгаряне не се препоръчва, защото не се знае докъде се гори и няма материал за изследване после.В дълбочина проблемът може да си остане и да е скрит дълго време,тъй като епителят зараства на повърхността, но не знаем в дълбочина какво се случва и процесът да си работи и да се задълбочава.Отделно е цикатриалната тъкан, която се образува.
При Летц имаме рязане на тъкан, и въпреки обгорените краища, патолозите правят хистология, на която добре различават какво има в дълбочина, дали промените са изрязани до здрава тъкан и съответно е отстранено всичко.Ако не е, което се случва и със скалпел, защото няма как да се види навътре конуса, се прави повторна конизация, което ще се случи и с Летц.С диатермокоагулацията няма как да се проникне в дълбочина, какво няма и материал за изследване.
Понякога биопсията показва нисък Цин или недотам обезпокоителни промени, а в дълбочина може да е съвсем друго.Затова не се препоръчва горене, че
и последващо такова.
След него е силно вероятно повърхностния слой на лигавицата  да даде добър резултат, а реалността да е друга.

# 61
Съгласна съм почти с всичко. И при едното, и при другото няма 100% гаранция за за пълна яснота и възможност от рецидив. Също така въпреки изрязването, горния слой на тъканта пак е термокоагулиран, и може да замаскира последващ процес.. Ето, че очевидно и след LLETZ е имало малък рецидив, който явно при опитен лекар вече е изгорен, а не сте прибегнали пак директно към LEEP/LLETZ. Относително е. Това, което виждат повечето при мен е много малък, незначителен участък, който по-скоро биха наблюдавали и уж сегашната биопсия не показва ЦИН, но би могло по-повърхностно да се премахне, защото персистирането ме притеснява. Аз за сега нищо няма да предприемам, ще търся поредното мнение(вече и аз не знам къде) с нов колпоскоп и биопсия, за всеки случай, но ще изчакам да минат поне няколко месеца.
Лекари - много, мнения - много, случаи и информация-  много, и различни, като виждаме. Резултатът е объркване и неяснота, но в крайна сметка всички сме в кюпа, за жалост и се опитваме да си помагаме, доколкото и ако можем..
Аз пожелавам пак успех на всички и дано всеки да намери правилния специалист, на когото да се довери и да вземе възможно
най - правилното решение за себе си! ✌️

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 00:40 от Steffy_J

# 62
  • София
Аз не съм компетентна по темата достатъчно, но ми се струва, че LLetz е все пак не съвсем безобидно рязане и може би има ситуации, в които може да се гори или само да се наблюдава. Аз също имам обгаряне преди 13 години, тогава бях 3а отвън, биопсия мисля, че имах, която не показа нищо обезпокоително, помня, че нямах цин. Преди година на колпоскоп се забеляза миниатюрна зона до обгореното място, цитонамазка ок, изчакахме, година по-късно мястото си е все така миниатюрно, но 3а в канала - LLetz беше решението и абразио. Нямам ЧПВ.
И сега да споделя, че хистологията показа CIN1, изрязано до здраво. Много съм благодарна на лекаря ми, а към всички лекари, работещи в това тежко отделение в МД огромни уважения. Не знам психически как се издържа тази работа, има много тежки случаи ежедневно. Аз бях писала тук, че се чудя дали да спя там, излишно беше, а и ми беше много тежко и мъчно да гледам една жена в моята стая и реших, че по-добре да се прибера, предвид предстоящото чакане. Всички бяха добронамерени, с изключение на една единствена личност, но не вярвам, че ще я срещна отново. 😊 МД има медицински център, доколкото разбирам, ако няма някой възможност да се следи платено, сигурно е опция, пък ако се наложи специалистите от този 6 етаж сигурно могат да продължат лечението. Но профилактиката си е много важна.

# 63
Само
че
при мен се знаеше за ЧПВ инфекция и се знаеше, че това е реакция на лигавицата и беше точица.Освен това се знаеше, че не е в дълбочина проблемът.

Вие ЧПВ имате ли?

Моя близка ей така се луташе от лекар на лекар и накрая пак отиде на Летц- Цин 2 , изрязано до здраво и най-накрая се успокои жената.

Честно казано не виждам как ще се реши проблемът ако просъо знаете, че
лекарите нищо не виждат на повърхността, ама не знаят какво има отдолу?
Вие постъпете както решите.

И да добавя, биопсия се взима
от някаква част от проблемната зона, така че в съседство или дълбочина не знаем какво има.
Решението дали да се взимат  мерки,се базират на много неща- възраст на пациента, има ли раждания, история с предни такива заболявания в областта, тест за ЧПВ, история на заболяването и тн.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 17:20 от ДХ3

# 64
ДХЗ, и аз бях с HPV 66 през 2017г. когато горих първия път, след 2 биопсии ЦИН 1, цито 1-ва група и пробно абразио, което в последствие масово лекарите обявиха за крайно ненужно, но тогава и аз нищо не разбирах, бях уплашена и презастраховката ме успокои. През годините HPV не е пускано пак, нямало и нужда според лекарите. С общото ми, тегаво здравословно състояние не вярвам да се е изчистил трайно и явно пак си прави поразии. Мен точно това ме притеснява - от неяснота да не стане ЦИН 2, но какво да направя като едни не виждат нищо дори, повечето виждат нещо малко и незначително, трети вижда трето.. Друго освен да обикалям и да ръся нерви и пари, с които не разполагам - не ми остава. На тоя етап биопсията показва, че няма ЦИН, уж.. Не съм патолог.. Но няма и предпоставки за LEEP/ LLETZ.. И моето изменение е една точица..
На следващата контрола - същата песен на нов глас и все ще ми е неспокойно..

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 17:29 от Steffy_J

# 65
Човек трябва да вземе решение за себе си- намира лекар и го слуша.Или ако двама казват едно и също, не слушам третия.
В такава ситуация следенето си остава, няма начин.Аз в момента се следя на 6м, защото съм година и половина след конизация.Докога на 6м не знам.Но вярвам на лекаря си и слушам инструкции.
При първата конизация имах тест за високорисковите( това беше 2007г), още много не се знаеше тук за ЧПВ, имах тип 16, после не излизаше на тест( близо 10г след конизацията).
Сега ме тестваха за всички щамове- имам нискорисков.
И също: думи на моя лекар- след конизация, която е нормална, шийката се възстановява.
При мен се наложи обширна конизация и винаги ще остане леко отворен каналът.
Успех!

# 66
Надявам се да го намеря скоро!
Като двама казват едно и също, в случая, че няма нищо, но преди това някои е казал, че има нещо и след това при четвърти на биопсия е имало нещо и после при друг пак е нямало нищо - к'во правим?! 😆🤷 Са кои двама на едно мнение да се хвана? Пояснявам, че обикалянето беше главно по друг повод, за неясни болки, които се оказаха съмнение за Ендометриоза, след като в крайна сметка видяха и киста, повечето колпоскопски прегледи ги съчетавах с другото лутане, защото имах предистория и съответно пак неяснота.

Всичко добро!🍀

# 67
За биопсията- моят лекар като я направи явно е махнах двете йод негативни места, защото при приема в болницата на колпоскоп колегите ми не виждаха нищо.Наложи се да показвам снимка от колпоскопията.Та ако е била скорошна едната след другата, може да не изкарала нищо.
При мен биопсия Цин3, хистология Цин2.
Съжалявам за неслуките Sad, дано намерите своя лекар.И по ЗК може да идете, доста лекари работят по каса, а в момента в Цибалаб можете сама да си пуснетв тест ма ЧПВ, 17лв се плаща само.По ЗК може направление за високорисковите.

# 68
ДЗХ, дали е удобно да Ви обезпокоя на лични, че ми се иска да обменим още мъничко опит, пък се опасявам, че ще ни смъмрят, че задръстваме темата 😃😬.
Ако нямате нищо против, разбира се.

# 69
На разположение съм.❤

# 70
  • София
Много моля, първият пост на тази страница на DX3 да бъде копиран и закован в началната информация на всяка нова тема. Изключително информативен и стойностен е! Благодаря!

# 71
След 2 седмици чакане излезе цитонамазката ми - 2А, радвам се Simple Smile
Всеки път пиша едно и също, и сега ще го повторя - бях с цитонамазка 3Б, биопсия - ЦИН 1. ЧПВ 18, 35 и 57 (все високорискови). Не съм лекувала, не съм пила нищо за имунитет (имам автоимунни заболявания и ми е противопоказно да приемам имуностимуланти). Наблюдение. Родих 2 деца. Живея си живота, ям, пия и си нося новите дрехи. Изолирам всякакви лоши мисли, хипохондрии, най-вече стрес и нерви! Гледам само важните неща. Не се фокусирам само върху “АКО”. Каквото е писано - ще стане. С редовна и добра профилактика дори нещо лошо да се случи, ще се хване навреме и излекува. Всичко ще бъде наред.
Момичета, призовавам Ви да бъдете отговорни и да се отнасяте сериозно към здравето си, но да не се побърквате на тази тема. Половината свят е с ЧПВ. Грижете се за себе си и това да сте щастливи и всичко ще бъде наред!

# 72
Да , в медицината 1+1 не е задължително да е равно на 2.Но жените, които лекарите вкарват в объркване, няма как така лесно да вземат решение за себе си.
Един ти казва едно, друг друго и накрая си в паника.Разбирам ги.

# 73
Съгласна съм почти с всичко. И при едното, и при другото няма 100% гаранция за за пълна яснота и възможност от рецидив. Също така въпреки изрязването, горния слой на тъканта пак е термокоагулиран, и може да замаскира последващ процес.. Ето, че очевидно и след LLETZ е имало малък рецидив, който явно при опитен лекар вече е изгорен, а не сте прибегнали пак директно към LEEP/LLETZ. Относително е. Това, което виждат повечето при мен е много малък, незначителен участък, който по-скоро биха наблюдавали и уж сегашната биопсия не показва ЦИН, но би могло по-повърхностно да се премахне, защото персистирането ме притеснява. Аз за сега нищо няма да предприемам, ще търся поредното мнение(вече и аз не знам къде) с нов колпоскоп и биопсия, за всеки случай, но ще изчакам да минат поне няколко месеца.
Лекари - много, мнения - много, случаи и информация-  много, и различни, като виждаме. Резултатът е объркване и неяснота, но в крайна сметка всички сме в кюпа, за жалост и се опитваме да си помагаме, доколкото и ако можем..
Аз пожелавам пак успех на всички и дано всеки да намери правилния специалист, на когото да се довери и да вземе възможно
най - правилното решение за себе си! ✌️
.                                                                             Занесете биопсията за второ,трето мнение и тогава ще решите какво да правите.Може да си вземете блокчето и да го занесете при добър патолог.

# 74
Здравейте, днес получих резултатите от цитонамазка на 6 месец след раждане. Малко съм притеснена от възпалението, което са открили. Очаквам отговор от АГ, но ще се радвам да чуя и вашето мнение.

Общи условия

Активация на акаунт