Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 62

• 31 664
  • 745
  •   1
Отговори
# 45
При Пап1,  колпоскопията намери йоднегативен участк с Цин 3 от биопсия, последва конизация и ЧПВ тест за всички щамове показа нискорисков 42.

# 46
Момичета, при 3а цитонамазка, добра колкоскопия и hpv тест за високорискови щамове отрицателен, как се процедира? Имам гъбичка за лекуване, мисля след нея да пусна контролна цитонамазка. Биопсия кога се налага?
След лечение нова цитонамазка и колпоскоп. Ако на колпоскопа се види нещо - директно се взем биопсия. Първо се лекувайте.

# 47
Мона, при колпоскопията лекарят видя малък участък, който не изглежда притеснителен, но е там поне от 2020г. като 2021г. биопсията от същия участък показа огнища с ЦИН 1. През този период един лекар не вижда нищо, друг вижда само това петънце, трети видя освен него и изменение, което навлиза в канала, даже предложиха LEEP, който така и не направих.. Обърквация.. Посещаваните специалисти не са "случайни", ако мога така да се изразя, но разнопосочни мнения и от там идва притеснението.
Лекарят сега каза, че дори да е преминало в ЦИН 2 би могло само да се изгори, като при лека дизплазия, без да се прибягва към LEEP, съдейки точно по това, което вижда. Някой имал ли е такъв случай?
Мина ми през ума взимането на материала и тестването другаде, но не знам дали го пазят, колко време е годен, защото минаха 2 седмици и честно казано нямам идея къде бих могла да го занеса. Също така тая биопсия ще ми излезе златна😃 оставих куп пари и на лекаря, и после в Геника. Та, така.. 🤷

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 02:17 от Steffy_J

# 48
Аз не бих горила нищо повече.При ЦИН 2 особено си държа на мнението.

# 49
Аз също съм твърдо против горенето и се учудвам, че "неслучаен" лекар го предлага, особено при съмнение за ЦИН. Намерете лекар, на когото вярвате. Аз също обикалям кабинетите от поне 6г, откакто ми откриха изменението, но при мен поне мненията на различните лекари съвпадат. Във Вашия случай може да се наложи абразио, ако изменението влиза в канала. Най-важно е да си намерите адекватен лекар.

# 50
А каква е алтернативата, според вас, при ЦИН 1? Да чакам да стане ЦИН 2 -3 и да последва ЛИЙП, който доста повече ме плаши? Може да проучите.
Те повечето искат само да го наблюдаваме и така си минават години, и по-добре не става
Вече и аз не знам дали навлиза в канала. Последните мнения са, че няма изменение там. Не знам при кого да отида, май ги минах всичките.. И всеки път оставяш една торба пари и нерви за 15 мин. неглижиране и все повече неяснота.😔

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 17:18 от Steffy_J

# 51
  • Варна
Няма нищо страшно в конизацията. Пътят отново е биопсия и евентуално конизация.

Само биопсия може да каже дали е преминало в ЦИН 2, дали не е.

И аз като ДХЗ не бих горила нищо, а бих минала по пътя, за който писах.

А каква е алтернативата, според вас, при ЦИН 1? Да чакам да стане ЦИН 2 -3 и да последва ЛИЙП, който доста повече ме плаши? Може да проучите.
Вече и аз не знам дали навлиза в канала. Последните мнения са, че няма изменение там. Не знам при кого да отида, май ги минах всичките.. И всеки път оставяш една торба пари за 15 мин. неглижиране и все повече неяснота.😔

# 52
Аз бих била най-спокойна да направя leep или letz и да знам, че съм приключила с чуденето има ли ми нещо. Преди години, когато бях с цин 1,2, това ми предложиха лекарите, но отказах, понеже не бях раждала, а и бях уж млада. Сега ако се наложи, не бих се замислила. Самата процедура не е страшна. Момичетата са споделяли многократно в темата.

# 53
Както вече написах - втора биопсия имам. Резултатът от оня ден е папиломатоза с дегенеративни промени и нищо повече. Чух се с лекаря, каза, че няма нищо притеснително, явно няма ЦИН, щом не е упоменато. Може само наблюдение и след 6 месеца нова цитонамазка, а ако искам може и да се изгори. Аз не се чувствам сигурно с тоя резултат от Геника, но на тоя етап няма нито да горя, нито да правя нова биопсия.
За мен е непонятно защо толкова ви плаши по - безобидното горене?! Ако неяснотата какво и колко се гори ви притеснява, то при LEEP/LLETZ краищата при изрязване също обгарят на практика и пак няма ясни, чисти линии.. Освен при скалпелна, евентуално. Нито едното, нито другото се прави за "кеф" и ако се наложи ще направя и някоя от конизациите, разбира се, но при ЦИН 1 да не гориш и да чакаш да стане за рязане плюс горене.. Предпочитам евентуално да избегна или поне да отложа рязането, чиито последствия, а не самата процедура са по - притеснителни от горенето, но няма да навлизам в подробности (и не, не говоря за раждане, въпреки, че не съм раждала).

Успех на всички!🌷

# 54
Аз съм с ЦИН 1  никой не ми е предлагал да го гори директо го премахнаха с LETZ веднага след ката излезна резултата от биопсията,процедурата беше точно за 10 мин.нищо не усетих.

# 55
Стефи, не си правя за горенето и Летц, но сега не ми се влиза в подробности.Въобще не може да се сравняват на такава нога.

# 56
Стефи, не си правя за горенето и Летц, но сега не ми се влиза в подробности.Въобще не може да се сравняват на такава нога.

# 57
Ако има нещо недоброкачествено, то трябва да се изреже, а не да се гори, за да не се разпространи, мисля. Така е и с кожните образувания за сравнение - ако имате на кожата папиломче, може да го изгорите, но ако е меланом, нищо не горите, а се реже по-надълбокичко.

За раничката ми докторът каза, че ще я гори, ако цитонамазката е ок, ако не е - да не сбъркам термина, но имаше предвид, че ще трябва да се реже. Което ми прозвуча напълно логично.

Аз лично не се страхувам от горенето, преживяла съм го и нищо особено не е, но трябва да е със сигурност на доброкачествена тъкан, да няма нищо съмнително в нея.

# 58
И след биопсия и колпоскоп.

# 59
За недоброкачествено въобще не говорим! Дисплазиите до CIN 3, мисля, са си все доброкачествени, все още. Като от CIN 2 нагоре, особено ако навлиза в канала естествено, че също ще се реже, макар и доброкачествено все още. Тук говорим за CIN 1 или дори липса на ЦИН вече, при изменен участък.
Цитонамазка също е добра, въпреки, че въобще не са особено меродавни.
За пореден път казвам, че колпоскопии и биопсии са правени, може би трябва да се чете внимателно първоначалния пост.
ДХЗ, ,за кое не съм права, според Вас, бих искала да знам, не за да спорим, а защото ми е интересно и май има някакво недоразбиране и развален телефон, щом се налага да повтарям и потретвам.. Също така в предишната тема съм попадала на Ваши коментари за горенето, че Ви е правено не веднъж..

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 16:39 от Steffy_J

Общи условия

Активация на акаунт