Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 62

• 31 797
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте, момичета! Не бях влизала тук от години. Виждам познати и се радвам, че са добре. Аз съм с конизация през 2008г., без наличие на ракови клетки. Досега всичко беше ок. Сега обаче, след 17г. съм адски притеснена от последната цитонамазка. Знам, че много имат повече познания, та ще помоля за коментари. Никак не ми харесва описаното, групата е 3а.

ЕКТОЦЕРВИКАЛНИ КЛЕТКИ- ОТ ИНТЕРМЕДИЕРЕН. ПАРАБАЗАЛЕН И ОСКЪДНО ОТ БАЗАЛЕН И СУПЕРФИЦИАЛЕН ВИД; КЛЕТКИ С БЕЛЕЗИ НА КАРИОМЕГАЛИЯ И ЛЕКОСТЕПЕННА ЯДРЕНА ХИПЕРХРОМАЗИЯ- ПРОМЕНИ. НАЙ-ВЕРОЯТНО ИМАЩИ ВРЪЗКА С РАЗВИЛАТА СЕ УМЕРЕНО ИЗРАЗЕНА АТРОФИЯ- Т.НАР. "АТРОФИЧНА АТИПИЯ"; РЕДУЦИРАНА. ДО ЛИПСВАЩА НОРМАЛНА ВАГИНАЛНА ФЛОРА; ПРЪСНАТИ МИКОТИЧНИ ФРАГМЕНТИ; ЛЕВКОЦИТИ/+/; СЛУЗ; ДЕТРИТ ЕНДОЦЕРВИКАЛНИ КЛЕТКИ- ДИСКОХЕЗИВНИ; ГРУПИ ОТ МЕТАПЛАСТИЧНИ ЦИЛИНДРИЧНИ КЛЕТКИ; "ГОЛИ" ЯДРА; СЛУЗ; ДЕТРИТ ПАД: ЕКТОЦЕРВИКАЛНИ КЛЕТКИ С БЕЛЕЗИ НА УМЕРЕНО ИЗРАЗЕНИ АТРОФИЧНИ ПРОМЕНИ И НАЛИЧИЕ НА Т.НАР. "АТРОФИЧНА АТИПИЯ"; ЛЕКОСТЕПЕННО ИЗРАЗЕН АТРОФИЧЕН КОЛПИТ / ЕНДОЦЕРВИЦИТ

# 196
Колпоскоп и микробиология правихте ли? Явно има възпаление, дисбиоза, атрофията е вероятно свързана с възрастови промени, но не ми се струва притеснително /без да съм специалист/. Ще трябват още изследвания.

# 197
Бях на профилактичен преглед, но без колпоскоп. Сега след този резултат ще ходя при друг лекар, онколог, но има време до прегледа и съм притеснена.

# 198
Допитах се до chatgpt, слагам отговора му в скрит текст, че е дълъг:

Скрит текст:
Какво означава резултатът:
Група 3а (по българската система, базирана на старата система на Папаниколау):
Това означава, че има лека до умерена клетъчна атипия (промени в клетките), които не са категорично злокачествени, но изискват допълнително наблюдение или изследвания.

Група 3а е по-близо до „гранична“ – не е рак, но също не е напълно нормална.

Какво казва текстът по-подробно:
Атрофични промени / атрофична атипия:

Това се среща често при жени в менопауза или с понижени нива на естроген.

В този контекст клетките изглеждат променени, не защото са предракови, а защото са повлияни от хормонален дефицит.

„Атрофичната атипия“ не е истинска дисплазия – често се подобрява с локална естрогенова терапия (вагинален крем или глобули по предписание).

Кариомегалия и хиперхромазия:

Това са признаци на ядрен атипизъм, но в лека степен – отново често се дължат на атрофия при хормонален дефицит.

Микотични фрагменти:

Това са гъбички, вероятно Candida – обикновена гъбична инфекция, която може да предизвика възпаление и фалшиви промени в клетките.

Левкоцити / ендоцервицит:

Наличие на възпаление – може да бъде свързано с гъбичната инфекция или просто с възрастови промени.

Липса на нормална флора:

Влагалищната флора е нарушена – не е необичайно при менопауза или след антибиотично лечение.

Какво се препоръчва:
✅ Не е рак, но:

Необходимо е допълнително проследяване, обикновено с:

Колпоскопия (преглед на шийката с микроскоп)

Повторна цитонамазка след лечение (например естрогенова терапия)

Може би HPV тест, ако не е правен

🩺 Препоръчително е да се консултираш с гинеколог, който да:

Прецени дали промените се дължат само на хормонален дефицит

Назначи лечение за гъбичната инфекция и евентуално за възстановяване на лигавицата

You said:
Има ли нещо притеснително

ChatGPT said:
Разбирам напълно притеснението ти – това е нормално при получаване на резултат с по-висока група като 3а. Ето честен и ясен отговор:

❗ Има ли нещо притеснително?
Възможно, но не задължително.
Група 3а не означава рак, но и не е напълно нормален резултат. Означава:

Има леко изразени промени в клетките – които може да са доброкачествени (например от възпаление, гъбична инфекция или хормонален дефицит), но също така:

Тези промени изискват допълнителна проверка, за да се изключи нещо по-сериозно (като предракова промяна).

📌 В конкретния твой случай:
Промените най-вероятно се дължат на атрофия – т.е. на естествени хормонални промени (често при менопауза).

Има гъбична инфекция, която също може да причини временно изменение на клетките.

Не са описани тежки атипии (които биха били притеснителни), нито злокачествени клетки.

Т.е. има обясним източник на промените, който не е злокачествен.

✅ Какво да направиш сега:
Не се паникьосвай – това е често срещан резултат и много жени имат подобна цитонамазка.

Отиди на гинеколог, който може да назначи:

Колпоскопия (ако прецени)

Лечение за гъбичната инфекция

Хормонална терапия за атрофията

Повторна цитонамазка след 3–6 месеца

HPV тест – много полезен, ако не е правен. Ако е отрицателен, рискът от сериозни лезии е малък.

💡 В обобщение:
Да, има промени, които трябва да се проследят, но няма данни за рак. Най-вероятно става дума за доброкачествени, обратими промени. Важно е просто да не се отлага консултацията с гинеколог.

# 199
Nightshade, благодаря. И аз намерих тези разяснения. Опитвам се да запазя спокойствие, защото преди конизацията като видях ПАП 3б - 4, знам какво изживях. Разбира се, ще направя каквото трябва.

# 200
  • София
Момичета имам час за Доц.Карагьозов утре следобяд. Разменям го за такъв по-нататък във времето.  Ако имате интерес, моля пишете ми на ЛС.

# 201
Момичета, как ви е изписван АНСС, на какви дози? Двама лекари ми казаха, че няма нужда да пия нищо, само да се следя, но нещо взе да ме дострашава.
.

# 202
Момичета преди 7 дни ми махнаха раничка с диатермокоагулация и на 5 ден след манипулацията се започна едно кървене по-обилно от менструация. Изписаха ми дицинон,ни въпреки че го пия пак кървя. Моля ви кажете ми нормално ли е…

# 203
Здравейте, след профилактичен преглед, микробиология и цитонамазка, ми излезе следния резултат:
Влагалищна чистота | степен
Цитонамазка ||А
Допълнително описание : Базални и парабазални плоски епителни клетки. Левкоцити. Атрофия
Да разбирам ли, че е от възрастта? Gpt ми каза, че е от липса на естроген.

# 204
  • София
При мен подранилият цикъл май ще се окаже контактно кървене. Започна като зацапване, но е преминало в цикъл, продължава прекалено дълго и ще го има като гледам още поне два дни, а моят е пет дни. Съвсем забравих да питам доктора мога ли да подновя половия живот, реших, че може, нали мина един месец от абразиото и LLetz и зацапването се случи след контакт. Някой с опит, кога сте подновили половите контакти и имало ли е подобни оплаквания? Ако продължава, ще се обадя на лекаря ми.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 11:53 от Maidenly

# 205
При мен конците паднаха към 50 ден, за това повечето АГ предлагат контрола 1 месец след конизацията, за да видят дали шийката е зараснала и са паднали конците. Когато моят видя, че месец след конизацията конците са все още там удължи на 2 месеца без полов контакт. Спазих всичко и не съм имала проблем, ако не сте ходила на контрола-отидете.

# 206
  • София
Вашата конизация скалпелна ли е била? Бях на контролен иначе, всичко изглеждаше добре.

# 207
Не, моята конизация беше летц. Ако на контролата всичко е било наред и зараснало, то е много вероятно това, което ви се е случило в момента да е напълно нормална дошла менструация, ако ви предстояла. При мен след конизацията 3 месеца подред имах доста голямо закъснение, други момичета тук, като вас обясняват, че им е подраняло, но не се притеснявайте с времето всичко ще се нормализира, всяка жена е различна. Ако нещо ви притеснява след тези още 2-3 дни може спокойно да отидете, за да ви погледнат и кажат.

# 208
Момичета, търся час за Крумов във Вита за другата седмица или утре, но по късните часове/18, 18.20/. Аз имам за утре 16.20.

# 209
Момичета, Карагьозов ми сподели и за ваксина против ХПВ, но четох за нея и се препоръчва за доста по ранен период, според вас ще има ли полза и може ли да ми навреди/помогне с тези положителни 16,31?

Общи условия

Активация на акаунт