Отговори
# 705
Надявам се, че не се учи ООП 🤣
Математиката е много интересен свят, но не е за всеки.

# 706
  • София
Моля за помощ! 15 задача

# 707
  • София

Само за  уточнение  сложих  в  скоби  стойностите на  х  и у,  при  които  се постига  тази  НМС.  Иначе в  задачата  не  се пита кои  са  тези стойности. С намирането на  сбора  6  е  намерена  търсената НМС и  дотам.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 21:57 от Просто русалка

# 708
  • София
Много благодаря! Този тип задачи искат досетливост и творчество!

# 709
  • у дома
Нито досетливост искат,нито творчество-просто трябва да се усвои хубаво допълването до точен квадрат.

# 710
  • София
Напълно  съгласна  съм с  горното  -  досетливост и    елемент на  творчество  има  по-скоро в  задачите, за които Иван Симеонов казва  "Умен  съм  бил, сетил  съм се"  Joy, когатo  го  питат  как  му е  дошла идеята  за някое  по-завързано  paзлагане примерно или за някое  интересно допълнително  построение  в  геометричните  задачи. Другото се усвоява като  алгоритъм,  от едни  по-добре,  от  други не  толкова,  затова и  вчера   отговорих на  Тета,  че   наличието на   коефициент  пред квадратната  степен,  който не  е 1, не    усложнява нещата с  разлагането,  схемата  е  съвсем същата.

# 711
  • София
Нито досетливост искат,нито творчество-просто трябва да се усвои хубаво допълването до точен квадрат.
Но успоредно с това да се усвои допълването до точен квадрат, ученикът трябва да се сети въобще да реши тази задача, през използване на точен квадрат, точно това е досетливостта, която имах предвид. Защото в момента решаваме тема, която комбинира 5,6 клас и цели изрази и след като се бяхме "разходили" из миналогодишния материал, не се сетихме, че трябва да използваме именно точния квадрат като способ за решението й. Опитахме разлагане чрез общ множител и групиране, но не🤔

# 712
  • у дома
По принцип когато се търси НМС или НГС се отделя точен квадрат

Иначе ето пример за хубава задача за разлагане.

Само давам пример,аз съм си я решила и не ми трябва решение.

# 713
  • София
Стела  Артоа, просто  човек запомня (  в училище/в  школа /на  урок  следва  да обясни  учителят), че  когато се  търси  НМС  или  НГС ( в  7 клас)  се отделя  точен квадрат. Има  си и обяснение  тази  стъпка.  Точният  квадрат  гарантира, че  стойноста на  съответния  едночлен/многочлен   е минимум  0. Едно  разлагане на  прости  множители (ако многочленът е  разложим) не би  дало  тази информация.

Общи условия

Активация на акаунт