Отговори
# 45
Мама Ру, след знака за неравенство трябва да се умножи по 4, не по 3.

Тета75 ето последното.
3(х+3) -5(х+2) > 15х - (х-4)
Ако не съм объркала сметките х < - 5/16
Благодаря, Динчо. Уж гледах, ама то на крак на тренировката на детето и се изложих.

# 46
Здравейте!   Ето една задача с височини в остроъгълен триъгълник от учебната  тетрадка на "Анубис" за седми клас. Височините BP и CQ на остроъгълния триъгълник ABC се пресичат в точка H. Ако ъгъл PAH = 36 градуса и ъгъл AHQ = 54 градуса, намерете ъглите на триъгълника. Как, без да се използват еднакви триъгълници, да се намери, че ъгъл CBH = BCH, а оттам и ъгъл ABC = ъгъл ACB? Ъгъл BAC лесно се намира, че е 72 градуса.

# 47
Защо за не се ползват еднакви триъгълници? Точно тези задачи са си за 7ми клас...
С така дадени ъгли си се получават по две двойки еднакви триъгълници (последователно) и не виждам причина да не се ползва Thinking

# 48
Защо за не се ползват еднакви триъгълници? Точно тези задачи са си за 7ми клас...
С така дадени ъгли си се получават по две двойки еднакви триъгълници (последователно) и не виждам причина да не се ползва Thinking

Тази задача е преди раздела за еднакви триъгълници.

# 49
Вече трябва да са минали кръстни ъгли, опитайте с тях и повечко изчисления дали няма да се получи

# 50
Синът ми отдавна взеха еднаквите триъгълници.

# 51
АА1, която минава през точка Н, освен ъглополовяща височина ли е към СВ?

# 52
По условие не е дадено... А в 7ми клас май не са взели ортоцентър (т.е. че трите височините се пресичат в една точка)...
А ако в раздела "височини" са го учили това, че височината от А минава през Н, то се ползва това...

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 22:33 от peneva_a

# 53

Тази задача е преди раздела за еднакви триъгълници.

А в кой раздел е? След кой урок..

# 54
АА1, която минава през точка Н, освен ъглополовяща височина ли е към СВ?
Дадени са само две височини в триъгълника - през върховете B и C. Може да се продължи ъглополовящата AH до пресичането ѝ с BC, но не знаем дали там има прав ъгъл. Опитвам се да реша задачата с материала преди еднаквите триъгълници, все пак се съобразявам с това, което е взето до този урок, откъдето е задачата. Нито мога да използвам еднакви триъгълници, нито ъглополовяща, която е и височина в равнобедрен триъгълник, нито ортоцентър, който се учи в осми клас.

Задачата е от края на раздел "Основни геометрични фигури" в учебна тетрадка № 2 на издателство "Анубис" за седми клас, урок № 76 / Упражнение.

# 55
Взели ли са, че трите височини в триъгълника винаги имат точно една пресечна точка?
Не в сборника докъде са, виж в учебника кой материал е взет Hands V теореми, примерни задачи...
В случая е ъглополовяща, заради конкретния размер на ъглите, просто се получават равни. Иначе се ползва, че правата минаваща през А и Н се явява височина към ВС и оттам се намират ъглите.
Ако са взели този материал, утре ще скицирам и ще опиша постъпково решението.

# 56
Здравейте!   Ето една задача с височини в остроъгълен триъгълник от учебната  тетрадка на "Анубис" за седми клас. Височините BP и CQ на остроъгълния триъгълник ABC се пресичат в точка H. Ако ъгъл PAH = 36 градуса и ъгъл AHQ = 54 градуса, намерете ъглите на триъгълника. Как, без да се използват еднакви триъгълници, да се намери, че ъгъл CBH = BCH, а оттам и ъгъл ABC = ъгъл ACB? Ъгъл BAC лесно се намира, че е 72 градуса.

valina6464, предполагам, че вече са учили за външен ъгъл, така че:
След като получите ВАС, разгледайте триъгълници AHQ и AHP. В тях ъглите AHQ/AHP се получават по 54 градуса. А ъгълът, образуван от тях - PHQ, се явява външен за триъгълниците QHB и PHC. Така намирате ъглите на последните. От там вече мисля, че е ясно.

# 57
Взели ли са, че трите височини в триъгълника винаги имат точно една пресечна точка?
Не в сборника докъде са, виж в учебника кой материал е взет Hands V теореми, примерни задачи...
В случая е ъглополовяща, заради конкретния размер на ъглите, просто се получават равни. Иначе се ползва, че правата минаваща през А и Н се явява височина към ВС и оттам се намират ъглите.
Ако са взели този материал, утре ще скицирам и ще опиша постъпково решението.
Да, в урока за триъгълник има чертежи на триъгълници съответно с трите височини, медиани и ъглополовящи в тях. Ще използвам това, че височините се пресичат в една точка и когато построя и третата височина, нещата се подреждат.
Много благодаря, Пенева! Както и на всички останали, които отделиха от времето си и помислиха върху задачата.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 08:00 от valina6454

# 58
  • София
Моля за помощ за тази задача - басейн, тръби, 7 клас естествено.
Скрит текст:

# 59
  • Пловдив
Може ли някой да даде идея за решаване на 23 зад.? Това е тест за НВО 7кл.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт