Професия ИТ специалист - нови времена

• 9 889
  • 160
  •   1
Отговори
# 135
Аз се опитах да използвам АИ в моята сфера, юрист съм. И двата пъти ме заби в такава девета глуха, че се учудвам как е възможно. Зададох абсолютно прост и ясен въпрос, отговори ми цитирайки несъществуващ член в основен закон /ГПК/.
Не си сама. При въпрос за фериботи Гърция - Италия ми даде несъществуващо пристанище.

Затова съществуват платените версии. Wink

# 136
  • при Arctic Monkeys
Аз се опитах да използвам АИ в моята сфера, юрист съм. И двата пъти ме заби в такава девета глуха, че се учудвам как е възможно. Зададох абсолютно прост и ясен въпрос, отговори ми цитирайки несъществуващ член в основен закон /ГПК/.
Не си сама. При въпрос за фериботи Гърция - Италия ми даде несъществуващо пристанище.

. Би трябвало обаче някак хората да са предупредени, че безплатната версия не винаги върши работа, щото може да причини голяма поразия, нали?

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 19:42 от karmacoma

# 137

Нямамаи. Би трябвало обаче някак хората да са предупредени, че безплатната версия не винаги върши работа, щото може да причини голяма поразия, нали?
В самите апликации си го пише и плюс това, трябва да си много наивен, за да се доверяваш на 100% на безплатен AI.
Освен, че си го плащам, съм отделила супер много време да го обуча и захраня с информация, за да мога да работя пълноценно с него.
Според потребителя - от AI могат да излязат както страшни глупости, така и много полезни неща.

# 138
  • при Arctic Monkeys
Може и да пише някъде, не знаех. Ва този етап ще отделя време да усъвърщенствам себе си.

# 139

Проблемът с халюцинациите не е от платена/безплатна версия. Моделите са вероятностни и винаги има възможност за измислици. Има много писано как се намалят - най-вече с по-добър контекст, темплейти, специализирани модели, но няма 100% да е вярно никога - трябва да има разбиращ човек, който да може да провери написаното от AI.

# 140
  • Somewhere far away
на мен тези дни ми прави впечатление, че прекалено бързо достигам лимита- една две снимки или един два въпроса и край. преди не беше така - пипнали са нещо и са го направили така че ако наистина искаш нещо по-сериозно и задълбочено да попиташ трябва да си платиш.

# 141
Проблемът е в потребителя. Като всеки един продукт, трябва да отделиш време да се научиш как да боравиш с него.
Няма нищо наготово, сори.

# 142
на мен тези дни ми прави впечатление, че прекалено бързо достигам лимита- една две снимки или един два въпроса и край. преди не беше така - пипнали са нещо и са го направили така че ако наистина искаш нещо по-сериозно и задълбочено да попиташ трябва да си платиш.
Кой продукт ползвате?Аз chatgpt и perplexity.

# 143
  • Somewhere far away
Chatgpt

# 144
Здравейте,
Преди няколко дена с мъжът ми нищихме темата за ИТ сектора и според него предлагането на работа значително се е свило в последната може би година.
Вие имате ли такива наблюдения?

# 145
  • Somewhere far away
то се е свило от доста повече време, не е само от година.

# 146
Здравейте,
Преди няколко дена с мъжът ми нищихме темата за ИТ сектора и според него предлагането на работа значително се е свило в последната може би година.
Вие имате ли такива наблюдения?
Приятел си търси като системен.Много голямо е свиването в сектора.

# 147
Особено за системен, девопс и manual QA, доста трудно. Имам чувството че вече търсят само програмисти за всичко. Малко програмисти обаче са наистина склонни в дългосрочен план да са сисадмини или девопси или да тестват, и да програмират като второстепенна роля, между другото. Приятели програмисти са ми казвали как отиват на интервю и в хода на разговора им казват “ми то на нас ни трябва някой да пише тестове/да пуска билдове, ама веднъж в годината ако се наложи нещо да попише малко код”. Или пък “парите не са много ама то няма и много да пишеш код”. Ако съм програмист логично да искам да кодя, какви са тия глупости… Затова и мисля, че тая тенденция няма да продължи дълго.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 19:14 от Little Queen

# 148
Благодаря ви. Flowers Hibiscus
Мъжът ми също е в сектора, но не е програмист.
Работата му е на смени и след раждането на второто ни детенце това леко натежава.
Явно обаче не е сега моментът за смяна.
Или ще трябва да се преквалифицира и да може  поне да борави с код.

# 149
Да, ако иска да остане в бранша ще е добре да поназнайва да програмира. Какъв език за програмиране ще избере зависи от доста неща, но като цяло бих препоръчала Python.

Общи условия

Активация на акаунт