Професия ИТ специалист - нови времена

• 9 871
  • 160
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря Little Queen!
Дали би обяснила защо Python?
Аз съм карала базов курс към SoftUni за JavaScript, защото имах време и ми беше интересно да видя какво е и дали ще ми допадне.
Тогава Python сякаш ми се стори по-"хаотичен" от JavaScript, но и аз толкова разбирам. Joy

# 151
  • Бургас
Брат ми е в голяма международна компания, пишат кодове, взимат заплати с пет цифри..

Но,  казва, че в долните ешелони вече са минали уволненията и сега вълната пълзи нагоре… а той е малко над средното ниво мениджъри.

# 152
Да и JavaScript е подходящ. Той и Python имат широко приложение и не са толкова капризни откъм словоред, както е Java например. С малко текст и по много различни начини можеш да “кажеш” много неща. Особено JS имам чувството, че каквото и да напишеш, ще го компилира (т.е. ще го приеме и ще се опита да изпълни каквото е написано). Но всеки език си има слаби страни и съответно неща за които е особено предпочитан. JS е за уеб програмиране.

Python е хаотичен и за мен, да. Аз съм писала основно на Java, малко на C и съвсем малко на python. То в един момент ти се налага да научиш и друг език, но пък всеки следващ е по-лесен. Както не познавам музикант който свири само на един инструмент, така и не познавам програмист, който пише само на един език.

# 153
Особено за системен, девопс и manual QA, доста трудно. Имам чувството че вече търсят само програмисти за всичко. Малко програмисти обаче са наистина склонни в дългосрочен план да са сисадмини или девопси или да тестват, и да програмират като второстепенна роля, между другото. Приятели програмисти са ми казвали как отиват на интервю и в хода на разговора им казват “ми то на нас ни трябва някой да пише тестове/да пуска билдове, ама веднъж в годината ако се наложи нещо да попише малко код”. Или пък “парите не са много ама то няма и много да пишеш код”. Ако съм програмист логично да искам да кодя, какви са тия глупости… Затова и мисля, че тая тенденция няма да продължи дълго.
По мои наблюдения програмистите се изместват от аи.Винаги ще има, но не това , което беше.Познат програмист каза, че в момента само редактира кода, написан от аи.На аи му трябват 5 мин., а на него 5 дена.

# 154
Какво тогава е бъдещето на специалистите в ИТ сектора?
Не просто на програмистите.

# 155
Това което се случва в момента с AI много ми напомня на истерията по WordPress преди години - “ще може да си направиш сайт абсолютно сам, без да си програмист”, сега по подобен начин се рекламира и AI. Има много фенове, има неща за които е добър, но ако искаш нещо next level, една идея по-сложно и различно, опираш до човек който може да го прави. А бизнеса доста често иска разчупени неща.

# 156
  • Куциндрел
Тези дни ползвам AI, за да прехвърля и оптимизирам една автоматизация от WebDriver на Playwright. Понеже не съм толкова запозната в Playwright, а не мога да отделя много време, ползвам чат гпт. За сега нещата вървят супер, но аз знам какво искам като краен резултат и каква да е логиката на тестовете. AI ми спестява доста търсене в нета, обяснява кое какво и защо е. Предполагам, че след известно време ще продължа без него, но ще съм и научила Playwright на добро ниво. Като гледам колегите от екипа на други позиции също ползват чат гпт, за да си спестят време. Може би, ако нямаш основа и знания в професията AI по-скоро ще те обърка, отколкото помогне, но ако знаеш какво искаш като краен резултат, си е супер помощник.
За пазара на труда не мога да кажа, защото не си търся усилено работа. Преглеждам понякога обявите, мога да кажа, че за QA са вдигнали изискванията, някои даже ми се струват пренасилени.
Сега тук се чудя дали да изкарам ISTQB сертификат, че ми намекват от фирмата, явно им трябва за нещо. Позната учи в момента за него и ми дава тестови въпроси. До сега само на 2 не успях да отговоря, останалите ги решавам само от опита си и от някакви неща, които съм чела като теория едно време и са ми останали в главата. Имам време да помисля дали този сертификат какво ще ми даде лично на мен.

# 157
Какво тогава е бъдещето на специалистите в ИТ сектора?
Не просто на програмистите.
Според мен в близките 3-4 години ще стане ясно, че няма да е съвсем розово бъдещето на голяма част от нахлулите в ИТ бизнеса напоследък. Тези, които нямат идея от синтез и анализ на алгоритми, ООП, добра подготовка по математика, теория на управлението, архитектура на процесори и особености на ОС и още няколко други специализирани направления в ИТ науките, ще берат ядове. А от личните ми наблюдения, още по-скоро степента на образование ще е един от първите филтри за наемане на работа. Ще се връщаме към идеите от преди 15-20 години, освен ако не се роди нов балон  ИТ индустрията.

# 158
По-скоро нова индустрия ще се образува според мен, към която ще се ориентират онази голяма група хора, търсещи големи заплати без образование и опит. И така докато и този балон се спука и дойде следващата мода.

# 159
  • Ю Ес ъф Ей
Доколкото виждам в киберсигурността все още наемат в САЩ.
Даже миналата година щатското правителство премахна изискването да имаш 4-годишно образование за някои позиции в киберсигурността
Ама и там навлезе ИИ - като средство за атака и за отбрана, така че ИИ трябва да се знае и за тази сфера от ИТ.

# 160
  • Пловдив
Да разбирам ,че не е нещо лесно и трябват години за да се научиш и всъщност е важна практиката.Ако е удобно да споделите какво е заплащането когато имаш вече опит ,например 5 години и знания разбира се
QA - е много широко понятие.Качествен Контрол , ама в коя област, а ако се има под предвид такъв в разработка на софтуеър - Солидни познания по математика, солидна познания по структури и алгоритми в програмирането,
Познания и опит в използваната платформа за софтуерна разработка , използвани езици за програмиране, БД( ако има такива използвани в проекта), над базовото ниво познания и опит в предметната област към която е насочен проекта . QA -инженерите във сериозните фирми обикновено са предпоследното стъпало в йерархията  на техническия персонал). Един курс по-скоро би помогнал за получаване на допълнителни генерализирани знания/умения за изграждане на система за контрол на качеството в сферата ( в случая разработка на софтуер).

Едит: подкрепям bboiko- AI апокалипсиса не е е в в действие и едва ли скоро ще настъпи. Все още му липсва "I"- то.  В момента е една малко по-добра "търсачка" Колкото до комбайни, "умни" коли , които - следят пътя, дистанцията , разпознават хоризонтална и вертикална маркировка- Там няма грам ИИ , всичко си е класическа Фон Ноиманова машина.
ИИ към момента не е мръднал и на милиметър към " I" - от над 25 години.  Просто скоростта на изчисление и обемите данни с които се правят нарастнаха експоненциално.

Татко-непохватко.,
Освен гореспоменатите изисквания , за да се занимаваш сериозно (и да те вземат на сериозно) със кибер-сигурност -трябва
да имаш сериозен "бекграунд" в "ОС", Мрежи и Мрежова сигурност + специални интереси в тази област от години. + е ако имаш опит сис/нет-админ, ++ ако имаш някакъв опит с продуктите си които се работи- CheckPoint FW/ IDS,/IPS , на PaloAlto еквивалентните продукти, на Symantec(Broadcom)   А в в идеалния случай да комбинираш различните им хардуерно/софтуерни решения.
Апропо , тази област от  '"IT" индустрията винаги е била на "върха" на заплащането, както и на изискванията към познания и опит.

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 22:16 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт