Професия ИТ специалист - нови времена

• 7 627
  • 133
  •   2
Отговори
# 120
Аз, на всеки, който замисля план да изкара 6 месеца курс в някоя фирма и после да почне да прави големите пари, бих казал, че в последните 15 години от както тия курсове станаха масови, стотици хиляди хора са имали същата идея.
Конкретно за QA пазара е залят от кандидати, защото всички си мислят, че това е вратата към ИТ сектора за тези без високо техническо ниво. На доста места manual QA без опит си почват директно на МРЗ и добутват с бонуси за извънреден труд / overtime. Абсолютно същото е и за customer support, който не е кол център, а по мейл.
В голяма степен важи и за позиции от типа на project manager, scrum master и т.н. Там просто местата са по-малко.

Само с желание, позитивно мислене и себеубеждаване не става. Трябва да се прави разлика между желания и реалност.

# 121
Аз, на всеки, който замисля план да изкара 6 месеца курс в някоя фирма и после да почне да прави големите пари, бих казал, че в последните 15 години от както тия курсове станаха масови, стотици хиляди хора са имали същата идея.
Конкретно за QA пазара е залят от кандидати, защото всички си мислят, че това е вратата към ИТ сектора за тези без високо техническо ниво. На доста места manual QA без опит си почват директно на МРЗ и добутват с бонуси за извънреден труд / overtime. Абсолютно същото е и за customer support, който не е кол център, а по мейл.
В голяма степен важи и за позиции от типа на project manager, scrum master и т.н. Там просто местата са по-малко.

Само с желание, позитивно мислене и себеубеждаване не става. Трябва да се прави разлика между желания и реалност.

Така е, мога да добавя само, че трябва да имаш и знания в повече от една технология, ако искаш да си специалист.
Ако искаш да си специалистка - бъди хубава.
Но не може да знаеш, примерно, само вътрешни интернет мрежи как се изграждат и как работят на микрониво, в милисекунди, дори стъпка по стъпка и да взимаш яката заплата в IT бранша, за която всички говорят от бая време. Има наякакви малки проценти такива, но там е временен круиз. В почти всички израелски фирми е така, мога със сигурност да кажа - избягвайте американските, израелските, ОАЕ и, донякъде, руските фирми в тоя бранш. Трябва да си намерите място и където минимално работите с индийци и пакистанци - това са багажите на бранша - трябва да бъдат носени. Просто бягайте от места, където имате каквото и да е общо с такива.
Но, иначе, трябва да знаеш, според горния пример, и външно как работят интернет мрежи поне малко, на ниво доставчик и т.н. В допълнение на това е готино всичко, което има общо със сървъри и бази данни, дори на базово ниво и всичко това, като го комбинираш, става и заплетено и доста сложно на моменти, но това е.
Ако не те направят шеф на първата ти или втората ти работа, няма да си първи избор за шеф на третата. Местата на такива позиции са ограничени, но трябва веднъж да влезнеш. Но, ако за 5-6 години не си станал шеф - голема работа, ако тая сфера ти харесва, не можеш да останеш гладен, дори с напредъка на ИИ.

# 122
Малко подвеждащо тва твърдвние, "AI не може да ти вземе хляба" и "няма да останеш гладен в тая сфера", искам да попитам на незапознати ли се правите или сте такива? Кажете това на супер многото ИТ-та, които съкратиха последната година и които не могат да си намерят работа с месеци.

# 123
Малко подвеждащо тва твърдвние, "AI не може да ти вземе хляба" и "няма да останеш гладен в тая сфера", искам да попитам на незапознати ли се правите или сте такива? Кажете това на супер многото ИТ-та, които съкратиха последната година и които не могат да си намерят работа с месеци.
Точно.
Само да уточня, че говоря за САЩ, но то в сферата на ИТ САЩ обикновено води и останалия свят следва тенденциите.
Всяка година тук 100000 завършват Информатика и Компютърно инжинерство. В момента безработицата на тези м/у 22 и 27 години за тези завършили Информатика е 6.1%  и 7.5% за Компютърно инжинерство.
От другата страна са тези които са по на 50+. Линкедин ми е пълен с познати и бивши колеги, които с месеци не могат да намерят работа, а имат по 20 - 30 години опит. Обикновено като намерят е в по-малко престижна фирма.
Просто няма достатъчно работа за всички на ИТ пазара.

ИИ може да е голям балон и работния пазар за ИТ може да се нормализира след няколко години. Проблемът е че тези които са начело на фирмите му вярват и го използват като претекст да правят съкращения.
Ако човек не може да си намери добра работа в началото на кариерата, в дългосрочен план няма да е добре.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 21:56 от Татко Непохватко

# 124

Аз мога да говоря за България - познавам такива доста и е хубаво да се доуточни, все пак и да се вземат предвид всякакви условности и подробности, а не просто да се приема каквото пишат в скандализиращ стил медиите по темата.
Много се изписа за съкращенията в Microsoft и IBM, например.
Аз мога да говоря частично от първо лице и за двете. Майкрософт имаха проекти тук, които, като цяло не вървяха и не успяваха да съберат компетентни млади работници, които да им се бачка за 1500лв. под среден до сериозен стрес в началото на КОВИД периода. Работата беше, за някои проекти и места, да не цитирам имена, но мога и то с точност, сложна, доста. Същевременно, имаше проекти и екипи, в които половината персонал не вършеше достатъчно работа или бяха наети за окраса или просто поради условията в КОВИД. (Такива имаше и в IBM).
Много от тези хора, също така, бяха под чадъра на "IT", докато работата им беше да са OPS координатори или трейнъри или подобни професии, включително базови ръководители на онлайн мийтинги (буквално секретарки), а работата им нямаше директно общо с технологията, с която работят екипите към които тези са прикачени или са отговорни. Един обикновен QA анализатор (не софтуерен, а такъв, който анализира представянето на даден екип или екипи, ако смогва) си няма точна представа, най-често, как точно върви работата и какви са особеностите на работата на екипа, който наблюдава. Излишно е да казвам, че когато екипът се справя добре, тези QA анализатори нямат работа. Намира им се, но нямат... когато работи зле - просто наемат повече такива, ако не се смогва и балонът се надува.
Когато, например, такива хора, работещи под чадъра на IT, но неможещи да обяснят какво е kernel на един компютър, каква е разликата между SQL и MySQL, какво е мултиплексинг и т.н. (примерно!) или хора, чиято главна работа е да регулират онлайн мийтинги и да ги насрочват, биват съкратени и в някоя медия напишат, че супер много IT-та са съкратени, става скандал... реалността понякога е друга.
Когато в моята работа през 2022г. съкратиха две QA анализаторки, аз разбрах с три седмици закъснение. Дори не забелязах, че ги няма...
Друга особеност, която медиите не споменават често, но, в частният случай на IBM и Cisco, беше спомената в България - съкращаването на екипи просто защото така е отредено от шефовете, които са над българските шефове - американци и т.н. Постъпва заповед - случва се, имаш два месеца, после или отиваш в друг екип във фирмата или си пускаш предизвестието, това са вариантите. Имаше такива съкращения и по по-високите етажи зад граница също. Но едно е да съкратиш 2-3-4 шефа, да, с много висока заплата, а друго е екип от 12+ души. Едното има по-голям шанс за отражение в медиите от другото. Вече какво правят медиите с тая информация, както вече споменах, е тотално друга работа.
В IBM и Cisco също съкратиха бая екипи, които или се представяха много добре или много зле. Малки от по 5-6 човека и по-големи, от към 40 човека. Причините бяха няколко, не само това, че IBM пуснаха някакво си AI за продажба и имаха вътрешно AI също (което не ставаше за нищо).
През 2023г. и 2024г. се съкращаваха много екипи, които просто бяха заменяни и с по-евтина работна ръка. Българите, оказва се, сме скъпи.
Важно е и да се има предвид, че тръгне ли един проект надолу, почнат ли се напусканията поради каквато и да е причина, е трудно да се изплува после, без значение поради какво се случва. И в двата случая, които цитирам, бързо бе минато положението, в което заплатите само на определени хора само при определени условия бяха повишавани. Хората, съответно, напускаха, предвид това и абсолютно всички други неща, които се случваха в света последните 4-5 години. А IT фирмите пишеха, че има глад за хора, но пак наемаха всичко, което просто говори английски и може да ползва флашка и Outlook. Евала, ама това не е чисто баш IT, което, както вече бе казано е широко понятие. Ясно, всеки почва от нулата и се учи, има хора, които на 30г. навлизат в тая сфера, неоспоримо е, не критикувам никого, нооо аз не видях някой мой колега, който е на моето ниво според тамошните фактори и преценки или над него, да остане без работа заради съкращение.
Нито един. Това, което стана във VMware беше друга работа леко, но, ако там си бил на 6000лв+ заплата, вероятно до 2-3 месеца си си намерил работа и не си фалирал... поне така беше с един приятел.
По мое пряко наблюдение - в IT сферата бяха съкратени хората, които нямаха толкова общо с IT, като изключвам мениджъри и тем подобни - те не бяха пипани много, много, само малко.
Всички споменати бизнеси по-горе съкращаваха и на база представяне и, както обясних, като почне лавината, трудно се спира и, рано или късно, баш шефовете им писва и дърпат шалтера. Става един сложен порочен кръг на един етап и от него няма връщане.
Сегашната си работа, която имам от година, я търсих близо 9 месеца. Една явна причина, която си признавах и тогава, е липсата на квалификация. Твърде малко разбирах от някои технологии в моят сегашен бранш и никой не иска да те вземе ако не си яко експерт. Това е така, пазарът е скапан, не отричам това, казвам просто, че има нюанс цялата работа и каквото казват медиите.
Без да задълбавам повече, че това вече е огромен пост, ще кажа само и, че сме българи - прякото българско ръководство на някои чуждестранни фирми тука редовно включва хора, които не са за тая работа... някои направо не знаят къде се намират. В нормални условия, този обичаен дисбаланс се крепи някакси. В условията на КОВИД и каквото стана след КОВИД, с допълнителен натиск и напрежение, много такива фирми почнаха да сгъват. Българите толкоз си можем. Като поради некомпетентност и шуробадженащина отказваш да вдигаш заплати и да повишаваш хора, защото "проектът не върви", еми, ще има напускащи, брат. И то доста.
И това го няма по новините. Няма журналист, дето да проучи хубаво, ама хубаво някоя фирма и да издаде дебела статия във вестника, в която има обвинения и критики, каквито можеш да чуеш редовно от работниците в тая сфера.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 20:40 от Чушкопек на газ

# 125
Евала за горния подробен пост. На мен не ми се обеснява толкова, но имам познати няколко ИТ-та както в България така и в чужбина (ЕС), които бяха съкратени поради липса на работа. Говорим за хора с години опит, единият доста години, съответното образование взето в чужбина и работа само в чужбина.
ПС : В момента има масови съкращения на ПРОГРАМИСТИ във фирми като Амазон и не в българските подразделения.
Навсякъде удря AI, начинаещи програмисти вече са напълно заменими от него, отиват нещата и към тези на средно ниво да бъдат. В България в частност има и допълнителен проблем, а той е че сме по-скъпи от индийците. И докато в София (единствения град в БГ с ИТ "сфера) се съкращават предимно проекти и екипи, в останалата част от страната се затварят цели подразделения и фирми.
Само да ви успокоя, това са неща които не се случват в момента само в ИТ сферата, а навсякъде, просто при ИТ стана много резко или с други думи балона в крайна сметка се пукна и мисля че връщане назад няма, нищо неочаквано.

Не мисля че има професия, която да има въобще ясно бъдеще в момента още повече в България където 99% работят и само това могат да работят, а именно обслужващ персонал, продавачки, касиерки, шофьори, охрана и  т.н. Неща, които не изизкват никакви умения и учене. За тва и масово такива работи се предлагат.

# 126
Евала за горния подробен пост. На мен не ми се обеснява толкова, но имам познати няколко ИТ-та както в България така и в чужбина (ЕС), които бяха съкратени поради липса на работа. Говорим за хора с години опит, единият доста години, съответното образование взето в чужбина и работа само в чужбина.
ПС : В момента има масови съкращения на ПРОГРАМИСТИ във фирми като Амазон и не в българските подразделения.
Навсякъде удря AI, начинаещи програмисти вече са напълно заменими от него, отиват нещата и към тези на средно ниво да бъдат. В България в частност има и допълнителен проблем, а той е че сме по-скъпи от индийците. И докато в София (единствения град в БГ с ИТ "сфера) се съкращават предимно проекти и екипи, в останалата част от страната се затварят цели подразделения и фирми.
Само да ви успокоя, това са неща които не се случват в момента само в ИТ сферата, а навсякъде, просто при ИТ стана много резко или с други думи балона в крайна сметка се пукна и мисля че връщане назад няма, нищо неочаквано.

Не мисля че има професия, която да има въобще ясно бъдеще в момента още повече в България където 99% работят и само това могат да работят, а именно обслужващ персонал, продавачки, касиерки, шофьори, охрана и  т.н. Неща, които не изизкват никакви умения и учене. За тва и масово такива работи се предлагат.

Има резон, верно е, че ИИ заменя някои позиции, но нямам пряко наблюдение при програмисти в сегашната си фирма, за да кажа... мисля, че не влиае много, ама не ги познавам достатъчно, не съм си лафил с тях.
Не знам дали имаме начинаещи.
В Пловдив IT сферата е зле, за там знам също, амаа... то е зле поради изискванията. За базов IT администратор се искат повече неща, отколкото в София, което е адски тъпо и още по-вредно, амаа това е българщината.

Относно съкращването под предтекста, че няма работа - и там имам пряко наблюдение.
В предишната ми работа работехме от една "кошница", откъдето грабехме тикети (единица работа) и ги работехме. Тая "кошница" е вътрешен фирмен уебсайт, реално. И си има настройки всякакви.
И може да бъде регулирана за всичко, включително колко работа има. Шефовете на регулиращите получават нареждане да не ни дават работа, просто, но трудно за разбиране. И нашите шефове гледат и нищо не могат да направят, а ние щракаме с пръсти. После идват баш шефовете на нашите шефове и се правят на ударени и казват: "Абе, вие немате работа от бая време. Ако така я карате, ще си ходите." и накрая изхвърлят някакви хора и казват, че е 'щото няма работа. А цялото това се случва, защото някъде по света има нови екипи, по-евтини, които взимат работата ни. И ние нищо не можем да направим.
Друг сценарий е, че се разпределя нечия работа измежду другите налични екипи, които имат по-малко, но могат да я понесат без да ги разширяват. И един екип си отива, другите бачкат повече и медиите казват каквото им хрумне.
Не съм видял сценарий, дето ИИ изведнъж да замени IT-та. Чувал съм, но не съм видял.
Но е верно и, че бая хора се обучават в тая област... повече от нужните, уж.
А фирмите винаги ще мрънкат, че имат недостиг на хора - всеки иска да те пръска от труд за 1600лв. и едни ваучери. За някои хора, това са много пари, нооо...

Професия с ясно бъдеще... то нема ясно бъдеще дори.
Но, за някои охранители си трябват умения. А за неясното бъдеще... си трябват предпазни мерки, така че и там може да има хляб.

# 127
  • София
Аз пък искам към горното да добавя още няколко неща.

Около ковид много заплати хвръкнаха нагоре, което направи България не така атрактивна дестинация вече, сметката не излиза. По същотото това време се очаквше бурен растеж на икономиката от срдствата за възтановяване, но този бурен растеж не се състоя. Не на последно място - в много сфери се консолидираха фирми и съответно работата понамаля - в смисъл не точно като количество, а като бройка проекти и тази консоидация доведе до 2 много големи (тоест 2-ма печеливши) вместо 6 средни.

Още един аспект - качеството на новите кадри. Тук има много какво да се желае. Огромни претенции за заплащане (нормално, всичко поскъпва), но нищо насреща. Очаквания, че ще се пробват 5-6 неща и ще могат да избират, ама то не става така Sad. Ако се инвестира в обучението на даден кадър, няма мениджър на света, който да е готов само да си обучава, за да може някой да избира и да решава. Обучението на един нов кадър и превръщането му в производителен такъв е скъпо и времеемко, а компаниите нито са социални организации, нито обучителни центрове. И ето го сблъсъка... Младите се оплакват, че не им се дава шанс, а компаниите, препатили здраво от инвестиции в млади хора, имащи нереалистични очаквания за финансов и кариерен растеж, се оплакват от липсата на кадри.

Кризата в света се задълбочава, търовските войни между Щатите и останалия свят също си казват думата. Все по-голяма фирмена задлъжнялост и по-малки свбодни финансови потоци и това води до сериозно намаляване на средствата за инвестиции в дигитализация. Това също пряко удря сферата, защото се започва сериозна реоргнизация на разходи и инвестиции и се спират проекти, орязват се бюджети на други...

Пречка, според мен, е и тенденциите за завръщане в офиса от доста големи играчи. Това тръгва като лавина и ако веднага след ковид близо 70-80% от отворените позиции допускаха отдалечена работа, сега такива позиции са по-скоро рядкост.

Ще поживеем и ще видим.

# 128
Аз пък искам към горното да добавя още няколко неща.

Около ковид много заплати хвръкнаха нагоре, което направи България не така атрактивна дестинация вече, сметката не излиза. По същотото това време се очаквше бурен растеж на икономиката от срдствата за възтановяване, но този бурен растеж не се състоя. Не на последно място - в много сфери се консолидираха фирми и съответно работата понамаля - в смисъл не точно като количество, а като бройка проекти и тази консоидация доведе до 2 много големи (тоест 2-ма печеливши) вместо 6 средни.

Още един аспект - качеството на новите кадри. Тук има много какво да се желае. Огромни претенции за заплащане (нормално, всичко поскъпва), но нищо насреща. Очаквания, че ще се пробват 5-6 неща и ще могат да избират, ама то не става така Sad. Ако се инвестира в обучението на даден кадър, няма мениджър на света, който да е готов само да си обучава, за да може някой да избира и да решава. Обучението на един нов кадър и превръщането му в производителен такъв е скъпо и времеемко, а компаниите нито са социални организации, нито обучителни центрове. И ето го сблъсъка... Младите се оплакват, че не им се дава шанс, а компаниите, препатили здраво от инвестиции в млади хора, имащи нереалистични очаквания за финансов и кариерен растеж, се оплакват от липсата на кадри.

Кризата в света се задълбочава, търовските войни между Щатите и останалия свят също си казват думата. Все по-голяма фирмена задлъжнялост и по-малки свбодни финансови потоци и това води до сериозно намаляване на средствата за инвестиции в дигитализация. Това също пряко удря сферата, защото се започва сериозна реоргнизация на разходи и инвестиции и се спират проекти, орязват се бюджети на други...

Пречка, според мен, е и тенденциите за завръщане в офиса от доста големи играчи. Това тръгва като лавина и ако веднага след ковид близо 70-80% от отворените позиции допускаха отдалечена работа, сега такива позиции са по-скоро рядкост.

Ще поживеем и ще видим.
Наистина този ,очакван растеж не се състоя.Аз 2020-2021 четох,че се очаква масово фирми и производства да се върнат от Китай и да има много развойна дейност,  но не.

# 129
Освен поради икономическата обстановка, в момента глабалните съкращения в ИТ са резултат от свръх наемането след Ковид - 2021-2022. Тогава големите корпорации се разшириха с 20%-30% в рамките на година и половина, което е супер много. От 2023 почна корекция и все още продължава. В България разбира се всичко идва със закъснение.
ИИ няма почти никакво влияние в това, просто за извинение се ползва. Изключение са някои малки фирми, с изкукали директори.

Моля ИИ апокалиптиците тук поне да ползват ИИ чат ботовете да им пишат мненията, че да са по-четими и смислени. Нито Майкрософт, нито Амазон имат инженерни екипи в България, че да се пише дали имало или не съкращения в българските им подразделения. Не можеш да съкратиш нещо, което не съществува.
Проблемите на българските аутсорсинг фирми са много по-дългосрочни и не са предизвикани от ИИ.

# 130
Много бг аутсорсинг фирми (особено по-малките) не добавят никаква стойност, просто свързват клиента с фрийлансъри, които представят за техни служители. И в един момент клиента се усеща и се дръпва или търси начини да работи с изпълнителите директно, без посредник.

# 131
  • Куциндрел
Колко от тук пишещите са ползвали ИИ в работата си? Аз от скоро го ползвам, но само като помощник да ми намери информация, т.е. спестява ми време за търсене. Успява и с други неща да ми помогне, но ако не знам какво искам като краен резултат, може да осере здраво нещата. Трудно би ме заменило, поне на този му етап на развитие, защото в моята работа трябва и креативност, и поставяне в различни роли, и наблюдателност, и чоплене, и познаване на цялата система, с която работя.
Пазарът в БГ се нарои от всякакви ИТта, доста са с курсове и много базови познания. Някои от тях са готови да стажуват на по-ниски заплати, за да натрупат опит, други не. Добри и старателни специалисти успяват. На младите им липсва старание и отговорност. Другото е, че вече не са научени да мислят варианти, излязат ли нещата от правата пътека, т.е. това, което им е описано, те се спичат и чакат някой да им донапише какво трябва да правят.
Също и на доста места работодателите искат човек-оркестър за малко пари. Скоро имах подобно предложение, но отказах. Аз и сега тъка на няколко стана на същите условия, че и малко по-добри, защо ще се съгласявам на нещо, което не ме устройва? Иначе много ме харесаха, че имам опит, знания, образование и т.н.

# 132

Ами аз и мъжът ми сме добър пример за навременно осъзнали се. Не сме съкратени, не работим за фирма в IT сферата от скоро по наше лично желание, за да развиваме собствен бизнес. Основният бизнес е такъв (мануален труд и знания, които се перфекционират само с физическа практика), че няма как да бъде заменен скоро от AI. Но пък отделно си правим и действаме по сайта сами, канбана беше готов за седмица, вместо за месеци, онлайн магазина тръгна много бързо. Нашите знания + AI ни спестяват много време и пари. Ползваме го ежедневно, от репорти за свършена работа, до комуникация с клиенти, до фактури, до подобрения по сайта и онлайн магазина, оптимизиране на продукти, постове в социалните мрежи и т.н.

# 133
  • при Arctic Monkeys
Аз се опитах да използвам АИ в моята сфера, юрист съм. И двата пъти ме заби в такава девета глуха, че се учудвам как е възможно. Зададох абсолютно прост и ясен въпрос, отговори ми цитирайки несъществуващ член в основен закон /ГПК/.

Общи условия

Активация на акаунт