Професия ИТ специалист - нови времена

• 9 914
  • 160
  •   1
Отговори
# 60
Има нужда от тази цедка, защото до преди 3-4 години беше пълно с високоплатени хора без опит, които не правят нищо освен да скачат от фирма във фирма през няколко месеца за малко повече пари. И беше тегаво на интервютата да идват само такива, да избереш някой който горе долу става и след няколко месеца като изреват синиърите да се чудиш в кой екип да го преместиш, какъв improvement план да му направиш или да стискаш палци да отиде в някоя друга фирма за 300лв отгоре.

Винаги съм се чудел, това практично ли е? Колко продължава един проект при програмирането? Последователно ли е? Аз работя на едно място 20+ години, и още се присещат за проекти от над 15-20 год. Ако ме нямаше - нямаше да могат да се довършат, изпълнят. Ако е така и с програмирането, каква е тая приемственост за 5-6 месеца. Докато му обясниш на човек и навлезе и той избяга. Само губене на време и ресурс.

# 61
О, нито ще споря, нито претендирам за това, че съм права.
Питаха ме за мнение - казах го. Не претендирам, че е правилно.

Само - аз не вярвам много на статии в нета. Журналистите често търсят сензации, а ИИ предполага много почва за това.
100 процента вярно. Съгласна със със всичко.
slanchezara а какъв е твоя прочит за развитието на  сектора в срок в краткосрочен план?

# 62
Има нужда от тази цедка, защото до преди 3-4 години беше пълно с високоплатени хора без опит, които не правят нищо освен да скачат от фирма във фирма през няколко месеца за малко повече пари. И беше тегаво на интервютата да идват само такива, да избереш някой който горе долу става и след няколко месеца като изреват синиърите да се чудиш в кой екип да го преместиш, какъв improvement план да му направиш или да стискаш палци да отиде в някоя друга фирма за 300лв отгоре.

Винаги съм се чудел, това практично ли е? Колко продължава един проект при програмирането? Последователно ли е? Аз работя на едно място 20+ години, и още се присещат за проекти от над 15-20 год. Ако ме нямаше - нямаше да могат да се довършат, изпълнят. Ако е така и с програмирането, каква е тая приемственост за 5-6 месеца. Докато му обясниш на човек и навлезе и той избяга. Само губене на време и ресурс.

Има си аутсорс фирми с много и малки проекти, които постоянно търсят хора. Има разни миграции или редизайни на уебсайтове, които отнемат по месец-два. Повечето стартъпи започват така и се надяват с времето да спечелят някой голям клиент за по-дългосрочни неща, рядко имат собствен продукт който да развиват и предлагат. Сега тези фирми намаляват и остават основно продуктовите, на които им трябват хора с опит, които да навлязат в продукта и да го развиват дългосрочно. Такива продуктови фирми са по-сигурни, но и имат повече изисквания към кандидатите.

# 63
Слънчезара, много добър анализ. Донякъде не мога, по - скоро не искам да се съглася с теб по точка 5. Все рано или късно, остаряваме, трябва някой да се учи и да ни смени - бавна - бърза писта, трябва да има заместване. Ето сега чета, в болницата в Карлово забранили ражданията Simple Smile доколкото може да се забранят - липсвали педиатри. В Перник е същото - липсват акушери. Аз това го предвиждах преди няколко години, че ще стане - поколението Х доктори е в пъти повече и научено да работи, каквото и да става с пари или без. То си е плащало дори за стажуването, докато сегашните (не че не ги подкрепям) искат обратното. Тогава не бяха само бройка голяма, но въпрос на живот и възпитание. Просто сега на никой не му се работи/учи, а иска бързи, лесни пари.
Другите точки не са новост за мен, така го смятах, че ще стане и е валидно за всички сектори от икономиката. Няма велики, незаменими хора, които смятат че не се влияят от световните процеси. Спомням си че, преди две години пак "спорих" с един не помня какъв, но много голям на висши нива програмист, как той нямало да се засегне от войните, общите световни кризи и кризата в България, защото работи на световно ниво и е безценен кадър. Дано да е така, но не вярвам. Винаги има някой по - велик и решава много повече неща от нас (за войни, за икономика и т.н.) каквито и да сме специалисти. 

Много си прав!
Всеки се преквалифицира в технологичния сектор защото е безопасна и високоплатена работа с много привилегии. С възможност за развитие.

Медицинските специалисти са дефицит защото на хората не им се занимава с това. Тежка и донякъде неблагодарна работа. Медицината е трудна специалност. Изисква се непрестанно учене цял живот. Носи се огромна отговорност. Има работа с кръв и други телесни течности, които при невнимание и неспазен протокол може да се заразиш с нещо. Може да убиеш някой.
Психическото прегаряне в медицинския сектор е много високо.
Дори за акушерки и медицински сестри се иска работа със ВСЯКАКВИ хора, с кръв, попадане понякога в травмиращи ситуации.
Обществените изисквания са много по-високи за тези специалисти.
Само сравни това с IT сектора! На петия етаж в нашия вход живееше едно семейство. Мъжът фризьор. Изкара курс към софт уни. Стажува година на ниска заплата и сега взема доста над средното и работи от къщи.

Който хвана влака от рано и поне малко го биваше оцелява. Но и много съкращения имаше в сектора. Както наемаха на килограм, така и съкращават сега.
Няма вече обеден сън, няма комбуча, няма безкрайни привилегии. Не че не е възможно сега, просто е в десетки пъти по-трудно да пробиеш.
И все пак е мекото на хляба в сравнение с полиция, пожарна, медицина, военно дело и много други (в активни конфликти).

# 64
Много е 'меко', особено като технологиите непрекъснато се сменят и за да останеш на кораба трябва непрекъснато да четеш и да се самоусъвършенстваш. А главата ти пуши. И така години наред. Това е умствено изцеждаща работа.
Има компании, които стриктно следят работното време и работния обем. Държат да се запълни 8 часовия ден до дупка. Представи си да се взираш по цял ден в монитора и да има много неща, за които сам трябва да се бориш и да намираш решение. Няма кой да питаш, няма кой да ти помогне.  И така ден след ден.
Имам близка военна. Ще се пенсионира на 55 г. Едно дежурство е 24 часа. Ама през това време може да се спи, а когато си буден можеш да четеш книга или да си гледаш сериала. Затова дежурство получава 3 дни почивка. Има много натрупана отпуска. Целия август и първата седмица на септември ще е отпуск.
Питай ги нещастните ИТта колко отпуска ще си вземат през лятото. И колко труд са положили, за да са в тренда.
Питай ги могат ли да се покрият и да пият цял ден кафе и да гледат сериал.
И преди и сега и винаги е било така. Work hard, play hard.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 10:29 от Tina*

# 65
Четенето с разбиране би трябвало да се усвоява в началното училище.

# 66
Абсолютно!

# 67
  • София
Скрит текст:
Слънчезара, много добър анализ. Донякъде не мога, по - скоро не искам да се съглася с теб по точка 5. Все рано или късно, остаряваме, трябва някой да се учи и да ни смени - бавна - бърза писта, трябва да има заместване. Ето сега чета, в болницата в Карлово забранили ражданията Simple Smile доколкото може да се забранят - липсвали педиатри. В Перник е същото - липсват акушери. Аз това го предвиждах преди няколко години, че ще стане - поколението Х доктори е в пъти повече и научено да работи, каквото и да става с пари или без. То си е плащало дори за стажуването, докато сегашните (не че не ги подкрепям) искат обратното. Тогава не бяха само бройка голяма, но въпрос на живот и възпитание. Просто сега на никой не му се работи/учи, а иска бързи, лесни пари.
Другите точки не са новост за мен, така го смятах, че ще стане и е валидно за всички сектори от икономиката. Няма велики, незаменими хора, които смятат че не се влияят от световните процеси. Спомням си че, преди две години пак "спорих" с един не помня какъв, но много голям на висши нива програмист, как той нямало да се засегне от войните, общите световни кризи и кризата в България, защото работи на световно ниво и е безценен кадър. Дано да е така, но не вярвам. Винаги има някой по - велик и решава много повече неща от нас (за войни, за икономика и т.н.) каквито и да сме специалисти.  

Много си прав!
Всеки се преквалифицира в технологичния сектор защото е безопасна и високоплатена работа с много привилегии. С възможност за развитие.

Медицинските специалисти са дефицит защото на хората не им се занимава с това. Тежка и донякъде неблагодарна работа. Медицината е трудна специалност. Изисква се непрестанно учене цял живот. Носи се огромна отговорност. Има работа с кръв и други телесни течности, които при невнимание и неспазен протокол може да се заразиш с нещо. Може да убиеш някой.
Психическото прегаряне в медицинския сектор е много високо.
Дори за акушерки и медицински сестри се иска работа със ВСЯКАКВИ хора, с кръв, попадане понякога в травмиращи ситуации.
Обществените изисквания са много по-високи за тези специалисти.
Само сравни това с IT сектора! На петия етаж в нашия вход живееше едно семейство. Мъжът фризьор. Изкара курс към софт уни. Стажува година на ниска заплата и сега взема доста над средното и работи от къщи.

Който хвана влака от рано и поне малко го биваше оцелява. Но и много съкращения имаше в сектора. Както наемаха на килограм, така и съкращават сега.
Няма вече обеден сън, няма комбуча, няма безкрайни привилегии. Не че не е възможно сега, просто е в десетки пъти по-трудно да пробиеш.
И все пак е мекото на хляба в сравнение с полиция, пожарна, медицина, военно дело и много други (в активни конфликти).

Тук ключовата дума е преквалифицира.
Няма как да се преквалифицираш в лекар, медицинска сестра, полицай, военен и т.н., защото това изисква специално образование. А когато сферата започна твърде бързия си растеж, недостигът на кадри стана осезаем и... като няма риба и ракът е риба, не се гледаше образование, само какво може и как да се облекчи положението краткосрочно. Разбира се, има и много преквалифицирани хора, които се превърнаха в чудесни специалисти, мотивирани и даващи изключително качествен продукт.

И в момента, да се влезе медицина не е никак лесно, а да се завърши образованието - съвсем. Доколкото съм чувала за школата за полицаи също не е лесно да се влезе, а много малко хора искат да бъдат военни.

Колкото до на работата мекото, след лекарите, ИТ сферата е на второ място по прегаряне (бърнаути) след лекарите. Пак казвам, много стресова работа, а колкото до силно преувеличените привилигии - аз не чъм чула да има на пазара фирма, предлагаща обеден сън, ако и да съм 20 години в сферата. Има доста социални придобивки, като ваучери за храна, карта за спорт, възможност за работа от вкъщи, ДЗО. Но тези придобивки ги има и в други сфери. Нека да не се обръщаме срещу хората в ИТ сферата, които също си изкарват хляба с чесен труд, те не са виновни, че има професии, които са недооценени и силно ниско заплатени.

# 68
ИТ бранша е може би единствения в България, който все още не се стопанисва от мутри и може да си позволи някои “волности”, като например да компенсира служителите си адекватно. Логично е да се опитват разни медии да настройват обществото срещу ИТ служителите, но те нямат вина за това, че в другите браншове е зле. А и както аз обичам да казвам - който си мисли, че е лесно, нека заповяда да пробва. Лесна работа няма.

# 69
  • София
ИТ бранша е може би единствения в България, който все още не се стопанисва от мутри и може да си позволи някои “волности”, като например да компенсира служителите си адекватно. Логично е да се опитват разни медии да настройват обществото срещу ИТ служителите, но те нямат вина за това, че в другите браншове е зле. А и както аз обичам да казвам - който си мисли, че е лесно, нека заповяда да пробва. Лесна работа няма.

Абе не са само медиите. Някои хора от ИТ средите също настройват хората срещу бранша с поведението и показността си. Ето за пример в момента чета в "мъжкият" форум(така му викам) как едни ИТ-та обесняват, че 1000 лв за смесител за кухня било нормално и друго нямало. Общо взето демонстрация на самочувствие и елитарност (мислят си, че са хванали оня за шлифера) а в повечето случаи е без покритие. Разбира се, има и нормални хора сред ИТ-тата, но изпъкват черните овце.

# 70
Не би могло да ме подразни това, че някой си е взел смесител за 1000лв. Предполагам, че искрено вярват, че щом е най-скъпото значи е най-доброто и не разбират достатъчно, че да изберат нещо също толкова добро но на сносна цена. И аз купувам така, когато не разбирам от нещо и няма с кой да се консултирам, а ми трябва спешно.

# 71
  • София
Не би могло да ме подразни това, че някой си е взел смесител за 1000лв. Предполагам, че искрено вярват, че щом е най-скъпото значи е най-доброто и не разбират достатъчно, че да изберат нещо също толкова добро но на сносна цена. И аз купувам така, когато не разбирам от нещо и няма с кой да се консултирам, а ми трябва спешно.
Зависи от начина, по който ще го обяви. Хората се дразним от показността. Ето и ти би си купила смесител за 1000лв, ако "не разбираше", да де ама един обикновен човек дето взема средна заплата това му е почти 1/3 от нея. За да си обесня позицията по-ясно(защото усещам, че не мога да я обесня хубаво) това е като да ядеш паста пред гладно сомалийче и да викаш, че си си я заслужил.

# 72
  • София
Чурек, знаеш, хора всякакви. Парвенюшко поведение съм виждала от адвокати, съдии, бизнесмени. Отдавна съм спряла да се впечатлявам на кой какво и как. МИ да е жив и здрав, ако ще и за 10 хил да си купи, не ги е откраднал парите, изработил си ги е. Поне мен, ама грам не ме интересува колко би му струвал смесителя Simple Smile

Но да, прав си, че има хора (не са ИТ-та само, отвсякъде), особено ако отвориш някои теми за път и почивка. Попадала съм на запитване за бюджетна почивка с деца, ама то какво се изля - как такава мизерия, ако не е 5 звезди ултра ол инклузив край, ужас... ма селско било, ма не знам си кво си...  Има си хора, обичат показността. Шарен е светът, заради това, че някой програмист се е правил на интересен със смесител за 1000 лв, не означава, че всичките са такива. Или другото любимо - асоциални плужеци, тюфлеци и всякакви такива обидни думи. А истината е, че е шарено като навсякъде - има всякакви хора. Не бих заклеймила никого, че си харчи парите, изкараи с честен труд за нещо, което му е важно.

# 73
  • при Arctic Monkeys
Включвам се абсолютно лаишки, като потребител на елементарни услуги, например изграждане и поддържане на мрежа с няколко машини и принтери. Живея в средноголям град и ползвам вече девет години една и съща фирма. Имам някакъв проблем и ги търся за да ми го отстранят, а оттам ми казват, че имат колега в отпуск и няма кой да дойде, тоест няма кой да го замести. Фирмата е известна, на пазара е повече от 20 години, с добра репутация. Никак не вярвам да нямат клиенти. За първи път ми се случва да не се отзоват. Това не ми се вързва с констатациите, че трудно се намира работа в сферата?…

# 74
Моето впечатление е че не само няма обяви, но и изискванията стават все по-безумни. Ще има отлив на хора, не може да искат да знаеш 100 неща и накрая заплата колкото една продавачка. А за привилегиите в държавния сектор е най-добре.

Общи условия

Активация на акаунт