Професия ИТ специалист - нови времена

• 7 775
  • 133
  •   1
Отговори
# 75
  • Somewhere far away
Точно. То работа има, но трудно се намира , защото те искат хиляда години стаж при положение че хората с много години стаж са наистина много по -малко от другите и те не си сменят работата през 6 месеца. Останалите дето искат да се учат и развиват, искат да имат шанс, вместо да ги вземат и да ги влеят в нещата, вместо да им дадат някакво време да посвикнат и да навлезат във фирмата и политиките на фирмата и изобщо работата, тях не ги взимат и после "ами той е отпуска" ми ще е отпуска, вината не е негова, вината си е на шефовете.

# 76
Моето впечатление е че не само няма обяви, но и изискванията стават все по-безумни. Ще има отлив на хора, не може да искат да знаеш 100 неща и накрая заплата колкото една продавачка.
За съжаление всичко написано е вярно - и обяви няма, а кандидатите са много. Всички позиции обявени като "стаж" за програмисти са с изискване четвърти курс или бакалавър са със заплащане максимум 2000лв. бруто (синът ми търси и това е информация от него и колегите му). За сравнение миналата година синът ми работи в IT фирма при по-висока заплата с много по-малко изисквания като знания. Та изискванията са по-високи, кандидататващите много, а заплащането по-ниско. Не знам до кога ще е тази тенденция и дали в един момент когато тези млади хора започнат да плащат сметки и парите не им достигат няма да решат да сменят професията.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 22:18 от vita

# 77
Аз имам няколко теории по въпроса:

1. Кризата затихва, в един момент почва да има повече работа, почват да се търсят пак кадри и колелото се завърта, заплатите пак нарастват, но не чак с темповете от 2005-2015г и ковида. И така до следващата криза.

2. Отлив на кадри заради трудната работа и намалелите заплати, особено като наближат пенсия първите вълни програмисти и се види че програмирането скапва мозъка или висенето пред екрана причинява рак на кожата (примерно). Заплатите остават средни, а ако отлива на кадри продължи, обявяват програмирането за втора категория труд, за да привлекат поне някой.

3. Държавата слага ръка върху бранша, налага си нейни регулации, разкапва всичко и се появяват много частници, които все пак се опитват да предлагат качествена, макар и скъпа услуга, докато им извиват ръцете с регулации и законови изисквания, както е в класическите браншове управлявани от мутри - здравеопазване, образование, земеделие.

# 78
Забравяш, че ежедневно усъвършенстват изкуствения интелект А I agents.
 По-скоро ще трябват инженери по Изкуствен интелект или нещо напълно различно от сегашното. Нови професии.

# 79
И аз мисля,  че ще има нови професии.Обаче колко познати се записаха в университетите и академии и там какво ги надъхват,че старт заплата ще е поне 3.В университетите всички , без изключение взеха дипломата и според мен това разводни пазара, както и причините, написани по-нагоре.

# 80
  • София
Чурек, знаеш, хора всякакви. Парвенюшко поведение съм виждала от адвокати, съдии, бизнесмени. Отдавна съм спряла да се впечатлявам на кой какво и как. МИ да е жив и здрав, ако ще и за 10 хил да си купи, не ги е откраднал парите, изработил си ги е. Поне мен, ама грам не ме интересува колко би му струвал смесителя Simple Smile

Но да, прав си, че има хора (не са ИТ-та само, отвсякъде), особено ако отвориш някои теми за път и почивка. Попадала съм на запитване за бюджетна почивка с деца, ама то какво се изля - как такава мизерия, ако не е 5 звезди ултра ол инклузив край, ужас... ма селско било, ма не знам си кво си...  Има си хора, обичат показността. Шарен е светът, заради това, че някой програмист се е правил на интересен със смесител за 1000 лв, не означава, че всичките са такива. Или другото любимо - асоциални плужеци, тюфлеци и всякакви такива обидни думи. А истината е, че е шарено като навсякъде - има всякакви хора. Не бих заклеймила никого, че си харчи парите, изкараи с честен труд за нещо, което му е важно.

Принципно си права, но все отнякъде изкача някое ИТ, докато с адвокатите примерно не е така. Ето пак давам пример: Като вдигнаха МОД беше рев до небесата от... ИТ-тата не от адвокатите. А логиката за мрънкането на ниво дете втори клас или кварталната фризьорка. Линкедин беше гръмнал от тях, чак по телевизията ги даваха. Като вдигнаха минималната пак рев до небесата от... ИТ-тата (по мои наблюдения в линкедин).

# 81
Знаеш ли защо рев до небесата? Защото при ИТтата всичко е прозрачно и плащат всички данъци до стотинка.
Ползвал ли си услуги на адвокат? Дават ли фактури и касови бележки? Да ти кажа, ако не знаеш, те са най-бедните, наред със стоматолозите.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 10:34 от Tina*

# 82
Този рев е защото държавата прибира от тях парите, които не може (или не иска) да прибере от сивия сектор. И защото плащат повече, а получават същото ниско ниво на здравни услуги и т.н. И накрая излиза, че е по-добре да работиш на черно и ако си плащаш чинно всички данъци си глупак.

Ако вдигането на максималния праг продължи с такива темпове, рано или късно ИТ фирмите също ще намерят начин да влязат в сивия сектор и парите за осигуровки и пенсии доста ще намалеят. Или ИТ-тата ще започнат да пускат болнични като се разболеят и парите пак доста ще намалеят. И в двата случая икономиката няма да спечели много и задълго от такова доене на един-единствен бранш, колкото и перспективен да е той. Не може всички да папкат, а само един да плаща обяда "щото той има пари".

# 83
  • София
Добре де, ако на вас всяка година ви вдигат данъците, как ще се чувствате? Тук 50 лв отгоре, там 70 лв отгоре. Ми вече 3 пъти го вдигат... нормално е ИТ-тата на максимален доход да не се очаровани. И догодина пак ще го вдигнат и от там данъците. Защото не искат да се преборят със сивия сектор. Ми масово се получават пари в плик, не се плащат реални осигуровки... А ако един адвокат, познаващ буквичката на закона, не може за себе си да намери вратичка - ми какъв адвокат е Grinning

А в същото време - отиваш при лекар - за теб направления няма, щото нали ви дават допълнително здравно, за държавна детска градина в София - пак няма, щото местата недостигат, пътища - ужас, държавно образование в училище - ужас плащаш за частни уроци, защото искаш детето тии да е грамотно, правосъдие - няма, услуга в ДА - ако могат да те върнат 23456789 път за поредната бележка. Ама данъците неизменно се вдигат, основно на хората с МОД, другите ги пропуска.

Не може само да вземаш, а да не се получава нищо в замяна.
А Литъл куин, писали сме едновременно.

# 84
Рев до небесата е, защото секторът е един от малкото, които са изцяло на светло.
Вдигат МОД(максималния), а насреща нищо. Да не говорим и за други фактори - плащаме най-високи здравни осигуровки, а аз и всички мои познати ползваме ДЗО, а не минаваме по каса. Рядко ползваме болнични, заради хоум офиса. Един колега не съм чула да си вземе 2 седмици болничен, за да си “почине”. Рядко се ползва и пълното майчинство от 2 години.
Нямам против да си плащам данъците, и ги плащам(на цялата заплата), а осигуровките до МОД. Но вместо да вдигат осигурителната тежест за изрядните, защо не погледнат към сивия сектор? Защото не им се занимава.
Да не говорим тази несигурна среда колко е “благоприятна” за чуждестранните инвеститори.
Не мога да разбера как на обществото все са му виновни тези, които си плащат всичко изрядно и допринасят, а не скатавките.
И не, 50-100 лв няма да ме съборят и не ме събориха април месец, но остава усещането за несправедливост.

ПП: Трима човека сме писали едновременно Grinning

# 85
"Да вземем от тоя дето има и да дадем на тоя дето няма" звучи много яко, но да не забравяме, че Робин Худ е взимал от крадци. Ние не сме крадци, а и не е редно нашите пари да отиват за осигуровки и данъци, за да функционират здравната и социалната система, а тези на толкова други хора да отиват за лични апартаменти и вили. Не са по-бедни от нас, просто са по-хитри и подкрепяни в това.

# 86
А какво мислите за специалността Киберсигурност " -вече я има във всички университети, даже и в Унсс.Много академии също предлагат курсове.Та това ли е най-актуалното направление?

# 87
  • в пералнята
Киберсигурност е било винаги изключително актуално направление. Вие си го вижте и в университета, но да знаете, че изисква постоянно четене и информиране. В университета се учи някаква много груба база, която евентуално е помагала преди 10 години, но с развитието на AI се развиват и механизмите на пробив, и измамите. За да останете на вълната на информация, ще трябва сама да си търсите източници и те основно са във форумите. Хубаво е да владеете перфектен английски и руски.

# 88
Може би ще ви е интересна тази гледна точка отдалеч:

Минко Гечев е старши разработчик в Google и гостува с интервю на сайта ми Дигитални истории с разговор точно по тези теми.

Как изглежда бъдещето на софтуерното инженерство, погледнато от неговата Мека – Силициевата долина? Ще я има ли изобщо професията на програмиста? Какво има смисъл да учим днес?

Интервюто ще намерите тук.

# 89
А какво мислите за специалността Киберсигурност " -вече я има във всички университети, даже и в Унсс.Много академии също предлагат курсове.Та това ли е най-актуалното направление?
"Академийките" предлагат курсове по всичко за което някой би платил. УНСС в някаква степен също. Не очаквай да научиш кой знае какво, нито някой да вземе такава диплома на сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт