Професия ИТ специалист - нови времена

• 7 761
  • 133
  •   1
Отговори
# 90
Секюритито е сладка работа ако знаеш какво правиш, защото в такъв случай през повечето време нямаш конкретни преки задължения. Но за да знаеш какво правиш, трябва постоянно да учиш, да си в крак с най-новите неща и с това какво евентуално е още в процес и ще дойде след тях. Само с курс или дори магистратура не мисля че ще стане, защото отговорността е много голяма и никой не би си сложил главата в торбата да наеме за секюрити човек без опит. Т.е. дори да завършиш специалността, малко вероятно е да можеш веднага да започнеш да работиш по нея, по-скоро първо трябва да поработи човек като програмист или поне сисадмин, после стаж или джуниър секюрити и после реална постоянна позиция като такъв.

# 91
А какво мислите за специалността Киберсигурност " -вече я има във всички университети, даже и в Унсс.Много академии също предлагат курсове.Та това ли е най-актуалното направление?
"Академийките" предлагат курсове по всичко за което някой би платил. УНСС в някаква степен също. Не очаквай да научиш кой знае какво, нито някой да вземе такава диплома на сериозно.
Бойко, дали може да пиша нещо на лични?

# 92
Не получавам лични.

# 93
Да, изписа ми, че си ги забранил. Затова ти писах, но ок Simple Smile

# 94
А какво мислите за специалността Киберсигурност " -вече я има във всички университети, даже и в Унсс.Много академии също предлагат курсове.Та това ли е най-актуалното направление?
Не бих учил т.нар. "Киберсигурност" в университет. Освен ако не търсиш някаква държавна работа, за която това е твърдо изискване. Киберсигурност може да се учи навсякъде извън университет, предполагайки, че човек владее английско поне на ниво четене с разбиране. За без пари или почти без пари.
Не бих учил и Програмиране или както се казват сега специалностите. Ако сега бях на 20 и ме "влече техниката", бих учил Физика или Математика, ако човек иска да прогресира като "ИТ специалист" поне едно 40 години. В крайна сметка ИИ трябва да почне да моделира реалния свят за да стане наистина И(нтелект).

# 95
  • при Arctic Monkeys
Ама човек би се запитал тогава изобщо защо по дяволите  има университети и някой кисне там пет години, щом всичко на практика може да се учи на курсове. Че и пари заминават и то доста. Значи, учиш физика и едновременно с това джиткаш софтуни и ставаш айти. Питам като лаик и човек, завършил хуманитарна специалност /право/. Детето ми се насочва към айти специалности, та затуй чета темата.

# 96
За Физика си трябва университет, за Киберсигурност - не.
Ако знаеш колко от сегашните завършващи около мен се чудят за какво ги ручаха жабетата.

# 97
А ти в университет учил ли си? И конкретно в специалност от направление "Информатика"? Защото в никой от акредитираните университети няма специалност "Програмиране". Специалностите, за бакалавър, са "Информатика" и "Компютърни науки". И първите 2 години се набляга на дискретна математика, интегрално и диференциално смятане, изчислимост и сложност, семантика на програмните езици и т.н.
"Киберсигурност" е специализация и може да се учи на ниво магистър. Физиката е хубава специалност, но приложението ѝ към разработката на софтуер е силно ограничено. Тя би била релевантна ако човек се ориентира към хардуера - електроника и механика. И за там пак си има по-тясно насочени специалности.

karmacoma, 80%+ от пишещите тук нито имат образование с такава насоченост, нито някакъв сериозен опит в сферата и пишат наизуст, та само ще те подведат. Да не говорим колко от изписаното е възхвала на "мамините златни" дето са изкарали първия милиард преди да проходят...
Детето ти да си направи само проучване и да не разчита на форумите. Има дни на отворените врати в университетите, кариерни форуми и т.н. където може да види реални хора и да пита каквото го интересува.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 22:02 от bboiko

# 98
Завършил съм Информатика, но сега не бих я избрал.

# 99
  • при Arctic Monkeys
Ходи, пита, записа се вече. Апокалиптичните картини тук на безработица и мъртвило в сектора леко ме обезкуражават, но както се казва, ще поживеем ще видим. Формулата да учиш физика и да караш курсове след което ставаш блестящ айти специалист не я разбрах, но както казах, съм лаик.

# 100
  • София
Ходи, пита, записа се вече. Апокалиптичните картини тук на безработица и мъртвило в сектора леко ме обезкуражават, но както се казва, ще поживеем ще видим. Формулата да учиш физика и да караш курсове след което ставаш блестящ айти специалист не я разбрах, но както казах, съм лаик.

Имам деца от ФМИ, от ТУ, имам и завършили Физика.
Бих класирала подготовката (в зависимост от конкретните задачи):
1. ФМИ
2. ТУ
3. Физика
...
208 - Академии.

# 101
Аз съм далеч от тази област, но чета някои неща. Откъдето е тръгнала, там и приключва тази експанзия.

https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/ … D1%81-594443.html

# 102
Трябва си университет. Математика и физика от училищното образование, би било добре.
Чета форума, чета статии, интервюта. Има истина.

# 103
ИТ браншът е млад и това, което се случва в момента е напълно нормално след първоначалната истерия в периода 2005-2020г. Нещата вървят към нормализиране на търсенето и предлагането. Повод за паника не виждам. Който иска да го работи това, никой не може да го спре. Който иска просто пари и да не прави нищо, ще трябва да потърси и да яхне следващата вълна някъде другаде.

# 104
Трябва си университет. Математика и физика от училищното образование, би било добре.
Чета форума, чета статии, интервюта. Има истина.

Точно. На прав път сте.

Общи условия

Активация на акаунт