Повече или по-качествено време с детето

• 2 463
  • 87
  •   1
Отговори
Синът ми е на 7 месеца. Всички около мен ми казват, че е препоръчително до 2-3 годишна възраст да си го гледам аз, а да не го пускам на ясла. Много психолози подкрепят тези препоръки. Аз обаче не мога да си представя да прекарам още 2 години вкъщи с детето. Радвам му се, но ми писна по цял ден да се занимавам с игри и грижи за него. Нямам  роднини, но което да го оставям понякога, за да се разнообразя с някаква друга дейност освен грижите за бебето. Освен това обичам работата си и ми липсва. Чудя се кое е по-добре за детето: да остана вкъщи 3 години, но да се чувствам неудовлетворена, или да го пусна на ясла като навърши 1 година и да се постарая по-краткото време, в което сме заедно със сина ми, да съм по-отдадена във взаимоотношенията си с него?

# 1
Здравейте, всеки ще отговори според личните си възгледи.
При нас ситуацията беше подобна, нямаме близки, на които да го оставяме- пуснахме малкия на ясла преди да навърши 1 година и не съжалявам. Минус е боледуването, което при нас е поносимо, но се налага отсъствие от работа.
Лично аз се чувствам по- пълноценна и спокойна след като се върнах на работа.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 15:54 от radi86

# 2
  • Countryside
Вие си решавате, според детето. Дъщеря ми тръгна на 1г на ясла, синът ми на 3г, директно на ДГ. В никакъв случай не мога да кажа че тя има психични травми, или той е вундеркинд. Просто тя от бебе беше самостоятелна, общителна, спокойна, а той от бебе гушлив, мрънкащ и ревлив. В крайна сметка може да пуснете пробно на годинка и малко и да видите дали и как ще се адаптира детето.

# 3
Изчакайте да навърши поне годинка. Това с 2-3 години в къщи е абсурд за мен. В другите държави майчинството е няколко месеца, а на децата не само нищо им няма, ами и много по възпитани и дисциплинирани...... Въобще не слушай майките дето ги мързи и си седят с детето до предучилищна. Детето трябва да си има и свой живот. Да отиде на яслата, да си играе, да се запознае с други бебчета и после мама си го взима. Имате почивни дни на разположение, празници, а може и някоя почивка понякога. Аз не виждам никакъв проблем. Ние също мислим да се пробваме за ясла ма годинка и малко.

# 4
  • София
При всеки човек  и всяко дете е различно. Аз също по принцип съм протия яслите, но има хора, които нямат друга алтернатива и по ред причини пускат децата. Моята дъщеря тръгна доректно на градина, но съм работила в ясла и там имаше дете под годинка. Не мисля, че му е поникнало 3то ухо или крила , за да лети. Не е смъртен грях, даже по-добре, защото, ако мисълта да бъдеш още 2 месеца или 2 години с детето ти носи негативност, то по-добре със
 сигурност да го пуснеш на ясла

# 5
Въпрос на личен избор и лично виждане по въпроса.
С малкият се върнах на работа, когато беше на 9 месеца.
Просто така стояха нещата. Работех по проект, който нямаше кой да ме замести. ММ го съкратиха от работа. И нещата така се наредиха Simple Smile не че щях да стоя кой знае колко повече у дома, най-вече защото три месеца без да ходя на  работа ме връщаха 3 години назад.
Наехме жена, за да не боледува детето. Прекарвах пълноценно време с него, когато се прибирах.
Приятелка роди по същото време. Остана си у дома, не отделяше повече време за детето от мен, нищо че прекарваше по цял ден с него. Изнервяше се много бързо и доста често беше кисела, защото и парите не стигаха.

Детето тръгна на градина на 2,5 години. Тоест пропусна яслата, не е боледувал до тръгването на градина. Всеки ден е бил навън. За него и за мен, това се оказа най-добрият вариант.

# 6
За нас дилемата не беше точно "повече или по-качествено време с детето", а къде и как ще прекарва времето. Спряха ни 3 неща:
- Излизане навън. В яслите, поне в тези, в които проверихме, не извеждаха въобще най-малките, а нас това не ни устройваше. Особено зимата, когато вече е тъмно като се прибират, това значи въобще да е вижда въздух и слънце.
- Комуникация. Дете, което не е проговорило, не може да каже, ако има проблем в яслата.
- Боледуване. Бонус беше, че в района ни имаше много деца на сходна възраст, общуваше с тях ежедневно, изкара си всички детски вируси и после нямаше проблем с адаптиране в градината и боледуване. Като се разболее ѝ давахме достатъчно време да се възстанови, без да е изложена стрес от ранно ставане и режим и не се налагаше веднага да отива пак в затворено помещение с други вируси.

Последната година започнах дистанционна работа и ми се отрази отлично. Ако ми бяха предложили преди това, щях да започна и по-рано. С уточнението, че гледах детето, докато мъжът ми е на работа, после той, затова имах време за всичко.

П.П. Да, в много държави майчинството е кратко, но това не означава, че всички се връщат на работа. Просто си гледат децата без да получават майчинство.

# 7
Изнервена майка е по-лош вариант от ясла.
Може би жена във Вашия случай е най-добре, заради разходките навън и по-малкото боледуване, даже никакво.
В яслите са болни почти постоянно, няма разходки и игра на открито.

# 8
Синът ми е на 3,7 години. Сумарно е ходил 4 месеца на ясла като беше на две и половина. След това по ред причини си го гледах сама вкъщи. Натоварващо е и за двама ни, нямам никакво време да свърша нещо за себе си, а и не мога да му осигуря тази активност и обучение вкъщи, които би имал в детска градина. Скоро ще поправим този факт, де. Но на 1 годинка на ясла ми се струва пък прекалено рано. Може би 1г.,3-5 месеца е Ок.

# 9
Аз избрах да го пусна на ясла. Детето ми обича да е сред други деца, имат много активности,определено си подобри и дисциплината,откакто посещава. Беше на 1,7м когато започна и не съжалявам. Макар,че все още не работя,предпочитам той да е на ясла. Той от децата, които много боледуват,но все пак успявам и аз да си почина когато го няма. Почти през цялото време съм го гледала само аз и определено имам нужда. След яслата винаги правим нещо,дали разходка,дали детски център,стига да не вали.
Важното е и че детето се чувства добре в яслата,излиза усмихнат и весел,а аз съм успяла да свърша нещо или да си почина. Така или иначе скоро ще започна работа и няма кой да го гледа,нямам и възможност да го гледам до 3г,че да започне директно на градина

# 10
  • Countryside
- Комуникация. Дете, което не е проговорило, не може да каже, ако има проблем в яслата.
Това не е вярно, може да не може да говори, но реакция ще има. Ще плаче, ще се дърпа, ще бута, ако не му харесва. Ако му харесва, ще ходи усмихнат и с желание

# 11
... Чудя се кое е по-добре за детето: да остана вкъщи 3 години, но да се чувствам неудовлетворена, или да го пусна на ясла като навърши 1 година и да се постарая по-краткото време, в което сме заедно със сина ми, да съм по-отдадена във взаимоотношенията си с него?
Няма какво да го мислиш. След като не издържаш вкъщи, тръгвай на работа. Щастливото дете има щастлива майка. Съответно ако ти не се чувстваш добре, това ще се отрази и на детето.
Имам наблюдения и над деца, отгледани вкъщи (например моите) и тези, дадени на година и 2-3 месеца на ясла. Ами, няма разлика. Не знам какво казват психолозите, които цитираш, по въпроса, но фактът е, че и тези, гледани у дома, и другите се развиват нормално в общия случай.
Единствената разлика е в боледуването, но пък се смята, че ако от малки се сблъскат "челно" с вирусите, си изграждат по-стабилен имунитет за в бъдеще. Ти ще видиш и прецениш и ако детенцето започне много да боледува и това започне да те тревожи, ще можеш да го спреш от ясла.

# 12

Последната година започнах дистанционна работа и ми се отрази отлично. Ако ми бяха предложили преди това, щях да започна и по-рано. С уточнението, че гледах детето, докато мъжът ми е на работа, после той, затова имах време

А кога се занимавахте с тази дистанционна работа? Когато мъжът Ви се прибере ли? И моят мъж гледа малкия след работа, но аз през това време успявам да сготвя , да изчистя и да се изкъпя. Не мисля , че бих могла наред с това да върша и дистанционна работа :/

Струва ми се, че ще обмисля предложението на waterproof за детегледачка вместо ясла.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 20:28 от illen_v

# 13
illen_v , истината е че, когато го пуснеш на ясла, а ти се заемеш с любимите си занимания наречени работа, пак няма да прекарваш по-качествено времето си с детето.
Прочетох поста ти два пъти, и се затвърди впечатлението, че ти е "писнало" от грижи и игри с детето.Т.е. искаш това да го върши някой друг.
Ами то родителството е така, грижи по някой друг, който не е самостоятелен, който очкава и изисква от теб внимание на 100% без значение по кое време на денонощието. Във възрастта в която е сега твоето дете следват много промени, то ще расте, ще се променя, а ти колко ще си "играеш" с него след работа е съвсем друг въпрос...
Навици за приучване на гърне, хигиена, поведение, социализация, хранене, всичко това, което е много лично очакваш да го свършат жените в яслата.
Изобщо виждам, че вече си го решила и сега в тази тема търсиш подкрепа на мнението си.
Не те обвинявам, това си е твоето дете, твоят избор, твоят живот.

# 14
Върнах се на работа, когато синът ми беше на четири месеца и половина. Живеем в чужбина и майчинството ми беше 20 седмици. На шест месеца детето тръгна на ясла. Като изключим боледуването в самото начало, за което се шашках, но после понатрупах опит и знаех какво и как да правя, моят опит е положителен. Има обаче голямо значение самата ясла, поне за мен - синът ми беше във ведомствена ясла, най-голямата в Европа (800 деца на възраст между два месеца и четири години), прекрасни условия, 3 лелки на 15 бебета (те никога не бяха 15, разбира се), грижи като в 5-звезден хотел. Имахме късмет и с лелките - прекрасни жени с отношение към децата, на които аз имах доверие и спокойно си оставях детето сутрин. То също обожаваше да ходи там, не е плакал, не е имало драми. Всички бяхме спокойни и щастливи, а това е основното.

Като го пуснеш на ясла обаче, грижите за детето няма да приключат. Това не отменя игрите вечер и през почивните дни, готвенето, прането и останалото домакинстване. Хубаво би било, ако можете да си осигурите помощ - ние имахме и продължаваме да имаме жена, която два пъти седмично ни помага с домакинството (чистене и гладене), отделно майка ми гледаше детето, докато е болно, отделно имах гледачка, която го гледаше в непредвидени случаи или просто, за да мога да отида някъде. Знам, че разлика от тукашните ясли, където си водим децата полуздрави и с антибиотици или дори инхалатори, ако се налагат инхалации през деня,  в българските такива нещо не се допуска. А в началото детето вероятно ще боледува - дано да не е много, но все пак.

Така че вие трябва да си прецените как ще направите нещата. Братовчедка ми например я гледаше една жена от 3-месечна докъм 12-13-годишна, за да се върне майка й на работа.

Общи условия

Активация на акаунт