🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 47 926
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Може, може. Всички това правим. Пазете си картата.

# 106
  • София
Тази Истанбулкарт може ли да се зарежда при следващо туристическо посещение на Истанбул? Чета че има няколко вида карти за пътуване из града.
Да. Условието е да няма период, по-голям от 4 или 5 години, в който не е използвана. Тогава се деактивира сама. Иначе се зарежда без проблем при всяко ново посещение на града.

Картата, която се предлага на всеки автомат и туристите я купуват е само един вид. Безименна е и с нея почти няма отстъпки, освен спрямо плащането с банкова карта. Всички други отстъпки са за поименните карти за турски граждани.

# 107
Привет,привет 😃 в снежното време на всички...голям късмет извадихме ние пак. Ще вали през всичките дни в,които ще сме в Истанбул🫤 ама здраве да е!
Тъкмо си подреждам нещата ,оправям си маршрутите и видях ,че ми няма снимката с начините на придвижване до Емиргян.
Някой беше дал няколко начина за придвижване но не откривам поста. Ще съм благодарна някой да удари едно рамо с транспорта🥰 Мислех си за ферибот нещо...

За мен ще е голямо изживяване шофирането в Истанбул😬😁 Надявам се да оцелея за да разказвам после

# 108
  • моята мила родна страна
... Емиргян.
Някой беше дал няколко начина за придвижване но не откривам поста. Ще съм благодарна някой да удари едно рамо с транспорта🥰 Мислех си за ферибот нещо...
Заповядай!

# 109
В Истанбул в момента вали (на летището съм), казаха 4 градуса в самолета. Необичайно студено за това време на годината.

# 110
Ние пък вчера се върнахме от Истанбул. Даже съм изгоряла, а мазах слънцезащитно. Много беше топло снощи.
 Лалетата в парка са разкошни. Може да пусна снимки после.
 Като вървиш по алеите, невероятен аромат.
Зюмбюли, лалета. Страхотно беше.
 Има тук там смачкани и отскубнати лалета. Обикаля полиция по алеите.
Някои алеи са затворени с ленти - не може да се върви по тях.
Самите лалета също са оградени.

По-назад някой питаше за плащането с карта - носете си хартиени лири за всеки случай, защото по случайност или не, на няколко места ни казаха, че терминала не работи и не може с карта да платим. На Галата пък в едно кафе казаха, че може с карта, но над 5000 лири.

Ядохме прословутия чийзкейк от Тик ток, който снимат инфлуенсърите. Скъпичко е 370 лири за едно парче, но мен ми хареса.
Турското кафе беше между 140 и 190 лири.
 В нетуристическите райони предполагам не са такива цените.

Също съветвам да си вземете пробиотици, лопедиум, ентерол, близалки за повръщане, защото като напускахме хотела семейството от съседната стая се връщаха от разходка с кораб-мъжът поврънал. Ровят в нета да издирват дежурните аптеки в неделя, отделно яли някакви дюнери сутринта и корема ги боли. По-добре под ръка винаги да си носим.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 00:58 от marinadp

# 111
  • Варна
начините на придвижване до Емиргян.
Някой беше дал няколко начина за придвижване но не откривам поста. Ще съм благодарна някой да удари едно рамо с транспорта🥰 Мислех си за ферибот нещо..

Фериботен терминал·İstinye (Ş.Hatları, Beyden)
спират поне няколко вапорчета , повечето от Азия
От Еминьоню и Кабаташ съм хващал корабче за Sarıyer

# 112
  • моята мила родна страна
Пак съм аз Simple Smile но с друга питанка...
Отказахме се от Топкапъ и ще го оставим за друг път. Новата идея е да отделим един ден на Vialand. Видях билетите на сайта (60 долара за възрастни и деца) и сега проучвам транспорта. Някой ходил ли е скоро с обществен транспорт до там? Четох стари публикации за наличие на шатъл от Таксим и Султанахмет, но на сайта на парка няма такава информация. Дали все още го има?
Всеки, който има какво да сподели по темата, би ми било то полза.

# 113
Първо се уверете, че е отворен въобще. Имам спомен, че около юни месец са го отваряли други години, но може и да бъркам.

# 114
Здравейте!
Имам няколко въпроса:
- Дали автогара Есенлер и Байрампаша са една и съща?
- Може ли човек лесно да се ориентира на автогарата, има ли ясни указателни табели за секторите и направленията на автобусите?
- Има ли на автогарата заведения за хапване, а също и удобни и безопасни места, където може да се изчака късен автобус (докъм 23 часа)?
- Има ли удобен обществен транспорт от / до автогарата (метро, автобуси) и ако да, до колко часа вечерта?
- Ако ползвам такси, Uber ли са най-надеждни и коректни?
- Ако някой е ходил до манастира "Св. Богородица Живоприемен източник" (в квартал Биликли), как би ми препоръчал да отида до там - с такси или с обществен транспорт?
Благодаря предварително!

# 115
  • Варна
Здравейте!
Имам няколко въпроса:
- Дали автогара Есенлер и Байрампаша са една и съща? - Да едно и също е. Esenler и Bayrampasa  са квартали. Може би Esenler Otogar, но и Bayrampasa Otogar да кажете ще ви разберат

- Може ли човек лесно да се ориентира на автогарата, има ли ясни указателни табели за секторите и направленията на автобусите? - Автогарата е огромна, ще ви направи впечатление още щом слезете на нея. Офисите са много, секторите са ясно написани, но направленията не са написани никъде, става с питане. Ако пристигнете от България и трябва да прехвърлите на друг автобус, то попитайте в офиса да ви упътят кой сектор да търсите. Почти винаги има един или двама човека които говорят български. Иначе самата автогара офисите са в кръг погледнато отгоре и от едната страна са за вътрешни линии, а от другата страна са международните линии.

- Има ли на автогарата заведения за хапване, а също и удобни и безопасни места, където може да се изчака късен автобус (докъм 23 часа)? - Има няколко заведения за хапване и едно-две кафета, а вътре в покритата част повредата на автогарата има и магазинчета и закуски да продават. В офиса на фирмата с която ще пътувате може да се остане и чака колкото е нужно. Безопасно е там. Иначе има и пейки около гарата, но дали сама жена би стояла до 23 всеки си знае.

- Има ли удобен обществен транспорт от / до автогарата (метро, автобуси) и ако да, до колко часа вечерта? - Има метро което входа/изхода му е точно в средата, където е покритата част с магазинчетата. Там е и входа на метрото, има и машини за закупуване и зареждане на Истанбулкарт. Има и две спирки на автобуси, но трябва да са ви удобни до дестинации които търсите, за да ги ползвате. Най-удобно е метрото. До 00:30 вървят вечер влакчетата, а сутрин тръгват в 6:00.

- Ако ползвам такси, Uber ли са най-надеждни и коректни? - Аз съм използвала, нормално такси, и не съм имала проблеми. Знам, че Uber работи перфектно в Турция, знае се колата която ще дойде и се знае колко ще струва горе-долу което е вид спокойствие.

- Ако някой е ходил до манастира "Св. Богородица Живоприемен източник" (в квартал Биликли), как би ми препоръчал да отида до там - с такси или с обществен транспорт?
Благодаря предварително!

# 116
  • София
Скрит текст:
Здравейте!
Имам няколко въпроса:
- Дали автогара Есенлер и Байрампаша са една и съща?
- Може ли човек лесно да се ориентира на автогарата, има ли ясни указателни табели за секторите и направленията на автобусите?
- Има ли на автогарата заведения за хапване, а също и удобни и безопасни места, където може да се изчака късен автобус (докъм 23 часа)?
- Има ли удобен обществен транспорт от / до автогарата (метро, автобуси) и ако да, до колко часа вечерта?
- Ако ползвам такси, Uber ли са най-надеждни и коректни?
Благодаря предварително!
Здравейте!
Кажете първо на кой континент ще отседнете, за да може да кажем как да се придвижите.
Манастирът е в Европа, в район Зейтинбурну (Zeytinburnu), квартал Сейитнизам (Seyitnizam), а мястото се нарича Балъклъ (Balıklı).
Balıklı Meryem Ana Rum Ortodoks Manastırı
41.006588, 28.915865

# 117
Здравейте,
Колко време отнемат за разглеждане Синята джамия и Света София? Иска ми се да видим в един ден Долмабахче, джамиите и цистерните.

# 118
Здравейте,
Колко време отнемат за разглеждане Синята джамия и Света София? Иска ми се да видим в един ден Долмабахче, джамиите и цистерните.
Трудно е има опашки. В един ден Света София , Синята джамия и цистерната.
За следващ ден Долмабахче, ние влязохме в 9:30 и излязохме в 14ч. , но разгледахме всичко , вкл.музеят с картините , седнахме и в кафенето. Снимки правихме в градината .Не сме препускали. Това самостоятелно. Иначе в Долмабахче видяхме групи с каква скорост разглеждаха.

# 119
Имам няколко въпроса:
- Дали автогара Есенлер и Байрампаша са една и съща? - Да едно и също е. Esenler и Bayrampasa  са квартали. Може би Esenler Otogar, но и Bayrampasa Otogar да кажете ще ви разберат
С червен цвят, ама с някои неточности.

От 2016 тази автогара се казва Он беш теммуз отогаръ (15 Temmuz otogarı), демек Автогара 15 юли. Но освен табелата, друго не се промени. Да, предишното име беше Esenler otogarı (с Ъ накрая) в кв. Байрампаша. Мнозина й казват и Bayrampaşa (с Ш) otogarı (с Ъ накрая).
“Otogar” си значи автогара, но само когато се използва самостоятелно или пред прилагателно не се променя. Когато е пред някакво име, има изафет, който обяснява принадлежност, става Bayrampaşa otogarı.  Никой не казва “Байрампаса отогар” (както сте го написали, че и в червено).

Колкото до жената, която пита за заведенията на автогарата… ако имате мнооого часове за чакане, идете до Мол
Форум в близост, голям е и ще ви е по-комфортно. Може с метрото за 1 спирка, може и пеша (аз само веднъж съм го минавал пеша, но е като индустриална зона между мола и автогарата и е гадно, особено ако сте с куфар. Aко идвате от града с вече купен билет и е рано, просто слезте 1 спирка по-рано (станция Коджа̀тепѐ), там е FORUM AVM.

Общи условия

Активация на акаунт