🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 47 931
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте!
Много искам да подаря екскурзия до Истанбул, най-вече за разходката в парка с лалетата.
Не съм ходила преди, в момента няма да имам възможност да я организирам сама, затова предпочитам с агенция.
Единственото ми желание е хотела да не е въшлив и мизерен. Приятелка ходи миналата година и хотела е бил потресаващо зле.
Та търся препоръка за агенция, която работи с по-сносни хотели. Склонна съм да платя по-голяма сума, отколкото 200-300лв. и отвратителен хотел.

# 121
Много благодаря на всички за подробните разяснения!

А по отношение на манастира "св. Богородица Живоприемен източнк"  (Balıklı Meryem Ana Rum Ortodoks Manastırı) - да, той е в европейската част и към него смятам да тръгна направо от автогарата.
Ако има удобен обществен транспорт, с който да стигна до него, предпочитам да го използвам. Но ако в близост до него няма спирка на автобус/метро/трамвай и ще трябва да вървя пеша през места, които не са безопасни, предпочитам да взема такси.

# 122
  • Варна
Стана ми интересно с какво е ценен, известен, интересен този манастир/църква?

# 123
  • моята мила родна страна
Пак съм аз Simple Smile но с друга питанка...
Отказахме се от Топкапъ и ще го оставим за друг път. Новата идея е да отделим един ден на Vialand. Видях билетите на сайта (60 долара за възрастни и деца) и сега проучвам транспорта. Някой ходил ли е скоро с обществен транспорт до там? Четох стари публикации за наличие на шатъл от Таксим и Султанахмет, но на сайта на парка няма такава информация. Дали все още го има?
Всеки, който има какво да сподели по темата, би ми било то полза.
Първо се уверете, че е отворен въобще. Имам спомен, че около юни месец са го отваряли други години, но може и да бъркам.
Да, работи. Познато семейство беше там миналата седмица и ни го препоръчаха. Само че те ходиха със собствен транспорт, а ние сме без и затова търся варианти за придвижване. Писах съобщение на страничката на Vialand да потвърдят има ли шатъл, но все още не са отговорили.

# 124
А по отношение на манастира "св. Богородица Живоприемен източнк"  (Balıklı Meryem Ana Rum Ortodoks Manastırı) - да, той е в европейската част и към него смятам да тръгна направо от автогарата.
Ако има удобен обществен транспорт, с който да стигна до него, предпочитам да го използвам.
Метро не спира в район Балъклъ, но трамвай Т1 минава.

От автогарата взимаш метро М1а в посока летище Ататюрк за 4 спирки и слизаш на станция: Зейтинбурну.
Там сменяш с трамвай Т1.  Спирката е във вид на надлез. Взимаш за три спирки трамвая в посока центъра (тоест да пише Кабаташ на таблото) и слизаш на сп. Меркез Ефенди.  Към 800 метра пеша имаш до въпросния манастир.
А иначе относно името на манастира: "Балъклъ" (буквално "рибен") се казва кварталът. "Ана Мерием" е "Св. Мария" (Дева Мария, Майката на Исус, жената на Йосиф), "рум ортодокс" - гръцки православен (или ортодоксален), "манастъръ" накрая.. ясно какво е.  Демек: Гръко-православен манастир "Дева Мария" - район Балъклъ).
 Както се вижда на картата, заобиколен е от гробища, и арменски, и гръцки, и всякакви. Видиш ли на картата "мезарлък", значи... гробище. Не мисли, че е просто паркче. Но няма начин да стигнеш иначе. Дори и с такси, пак трябва да минеш покрай гробищата.
Разгледай в Гугъл изображения, ако пък толкова ти хареса, иди. Виж и в Гугъл стрийт как изглежда.
Аз не съм ходил там, но видях на картата, че има наблизо спирка на трамвай Т1 и ти направих схемата. Иначе автобуси спират всякакви. Иначе при Зейтинбурну съм правил прекачването от метрото към трамвая. Спирката е на надлезче.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 20:40 от diziler

# 125
Много благодаря за подробното обяснение!
Да, аз също видях, че е до гробище, но ми се стори, че има и някаква индустриална зона. Но може и да бъркам.

Манастирът е една от православните светини в Истанбул.
Празникът му се чества на Светли петък, т.е. първият петък след Великден. Има жива вода, аязмо.
Тук може да прочетете: https://poblizo.com/?p=34142

# 126
  • Варна
Та търся препоръка за агенция , която работи с по-сносни хотели. Склонна съм да платя по-голяма сума, отколкото 200-300лв. и отвратителен хотел.

Почти всички агенции предлагат по 2 варианта - по бюджетен и по скъп хотел. Изобщо не си мислете , че някой ще ви предложи наистина луксозен хотел щото то там 1 нощувка струва колкото цялата екскурзия. Не са и чак толкова мизерни , а и няма да ги купувате я - става въпрос за 2-3 пренощувания. Всички ТА работят с няколко хотела и научават кой е хотела няколко дни преди пътуването . Разбира се има и хора  които и на Бурж Ал Араб ще намерят кусури. Оставали сме доволни от Рико Тур .И каКто при всяко пътуване с колкото по голяма кошница тръгнете  толкова повече ще се разочаровате , много хора остават разочаровани защото не отчитат , че все пак е част от Ориента въпреки , че половината е в Европа.

# 127
Здравейте, ще пътуваме края на май до Истанбул за първи път. До колкото знам вече се пътува само с лична карта. Нали? Дали ще са още цъфнали лалетата в парка или ще са вече прецъфтели? Благодаря!

# 128
  • София
Здравейте, ще пътуваме края на май до Истанбул за първи път. До колкото знам вече се пътува само с лична карта. Нали? Дали ще са още цъфнали лалетата в парка или ще са вече прецъфтели? Благодаря!
Лалетата обикновено прецъфтяват преди края на април. Тази пролет е много студена и може да има и в началото на май, но в края на месеца няма как да има останали.

Да, минава се с лична карта.

# 129
Пътуване с корабче от пристана на Египетския пазар до отсрещния бряг ми казаха, че продължавало около 20 минути. Може ли да се почувства нещо като морска болест?  Нали това е канал все пак, не е море.

# 130
  • Варна
не е канал , а проток между две морета и има случай когато времето е толкова лошо и духа толкова много , че затварят  не само за малките корабчета от градския транспорт но и за големите кораби по десетки хиляди тона. Напълно възможно е да поразклати и да ви се прииска да нахраните рибите. Ако имате лабилен стомах или глътнете ДИМЕНХИДРИНАТ  , а не Кокулин (хомеопатика със съмнително действие) . Ако пък чак толкова се страхувате или имате проблеми все пак има 3 моста и метро в тунел под Босфора Simple Smile В http://patepis.com , при магеланците и по много туристически сайтове има много писано и за Босфора и за Истанбул.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 13:03 от peterky2002

# 131
  • Варна
Пътуване с корабче от пристана на Египетския пазар до отсрещния бряг ми казаха, че продължавало около 20 минути. Може ли да се почувства нещо като морска болест?  Нали това е канал все пак, не е море.
На мен ми става лошо, включително ако се возя на задната седалка в кола, но до сега на корабчетата не ми е ставало лошо.
Возила съм се най дълго около час.

# 132
Здравейте, мислите ли, че уикенда на 25.04-27.04. има шанс да хванем все още лалетата? Наложи се да променим малко датите ни. Вече сме били в Истанбул и целта ни беше да се насладим на красотата на цветята и съответно да хапнем вкусно, вкусно... но се чудя, дали няма да сме доста закъсняли. Какви са ви впечатленията? Прочетох по-нагоре, че тази пролет е по-хладна и има вероятност да се видят, но имайки предвид, че това би било целта на пътуването, дали си заслужава да тръгваме?

# 133
Преди два дни в Емиргян все още имаше не цъфнали лалета. Обаче от днес започва затопляне и дали ще изкарат до 25-ти...по скоро не, така мисля. Наистина е доста беден парка тази година (правя сравнение с преди 3години ,когато последно ходих на лалетата) няма фигури, и доста по рехави ми се видяха. Къщата горе на хълма (ресторанта) не работи ,а се бях настроила да закусваме там. Иначе стържат, боядисват,подрязват...абе кипи дейност сериозна.

Истанбул си е все така хубав и магнетичен и хаотичен

# 134
Малко извън темата, но поздрав от Бишкек, където също е “сезонът на лалетата”
Скрит текст:

Това е Курманджан Дата

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 12:48 от diziler

Общи условия

Активация на акаунт