🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 48 138
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
Телеферик -  демек лифт.  
Долмуш - демек маршрутка

Жалко, че при Мармарай и при метробюс (34) вече не връща лири при повторно опиране на Истанбулкарт след слизане.  Така са го измислили, че чужденците да плащат повече и да има леки отстъпки за  гражданите на Истанбул. И така е нормално.

# 271
  • София
Жалко, че при Мармарай и при метробюс (34) вече не връща лири при повторно опиране на Истанбулкарт след слизане.  Така са го измислили, че чужденците да плащат повече и да има леки отстъпки за  гражданите на Истанбул. И така е нормално.
Не е само при тях. И при фериботите има връщане на пари при по-дългите и скъпи маршрути.

# 272
Пиша от Истанбул! Ще разказвам подробно, като се прибера, но исках да благодаря на всички! Много сте полезни! Благодаря! Искам само да питам, гледах, че има ферибот Еминону - Бешикташ-Ортакьой. Идеята е да идем в Ортакьой да видим джамията и да хапнем кумпир. Това ми се стори най-удобният вариант. Нали има такава линия?

# 273
  • София
Пиша от Истанбул! Ще разказвам подробно, като се прибера, но исках да благодаря на всички! Много сте полезни! Благодаря! Искам само да питам, гледах, че има ферибот Еминону - Бешикташ-Ортакьой. Идеята е да идем в Ортакьой да видим джамията и да хапнем кумпир. Това ми се стори най-удобният вариант. Нали има такава линия?
Има. Това е разписанието - https://sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-hatlar … ktas-eminonu-2078 И https://sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-hatlar … avagi-eminonu-174

# 274
NellyN, има такава линия. Ето разписанието на корабите на Шехир Хатларъ. От Еминюню тръгват .

# 275
  • София
Искам само да питам, гледах, че има ферибот Еминону - Бешикташ-Ортакьой. Идеята е да идем в Ортакьой да видим джамията и да хапнем кумпир. Това ми се стори най-удобният вариант. Нали има такава линия?
Ние сме в момента в Истанбул. Освен тази линия можете да се качите и на ферибота по линията Еминюню- Rumeli kavağı и да слезете в Ортакьой . Вчера пътувахме по нея. Има фериботи на всеки час, сутрин да дори по на често. Седнете от дясната страна на ферибота на най горната палуба, защото той се движи близо само до европейската част и да видите отлично ( днес в Истанбул е слънчево и горещо) всичко по пътя.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 08:58 от Роже

# 276
Таня, FBID, Роже, много благодаря!

# 277
Здравейте! В четвъртък пътуваме до Истанбул, имам Истанбулкард от 2022 г, предполагам,че ще е валидна. Ное почти празна и с приятелката ми искаме да отидем до Принцовите острови, ще ползваме тази карта двете .Актуалните цени от преди няколко поста ми дойдоха точно на време, но да питам и за вашето мнение - от хотел в Лалели, не знаех за сега до Принцови острови и обратно - около 600 лири ли трябва да вкарам в картата грубо разбира се. И като слезнем на големия остров и ако искаме да разгледаме и останалите ( прочетох,че ферибота ги обикаля и решаваме къде да слезем), пак ли трябва да се купува билет или той важи за цялата обиколко на островите.За на връщане е ясно,че трябва да купим нов. Благодаря предварително на който реши да помага със съвет!

Да допълня,че досега съм ползвала нет от AirALo и бях много доволна, но сега гледам цените за Турция ,че един гБ е 4 евро , а на BNeSIM са няколко пъти по -евтини. Има ли някой, който може да сравни двата източника на нет- май ще изневерявам на AirAlo?

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 11:12 от CarryIna

# 278

Да допълня,че досега съм ползвала нет от AirALo и бях много доволна, но сега гледам цените за Турция ,че един гБ е 4 евро , а на BNeSIM са няколко пъти по -евтини. Има ли някой, който може да сравни двата източника на нет- май ще изневерявам на AirAlo?

Аз ползвам BNE от година и нещо, даже съм си взела пакет без валидност, понеже за периода минах около 5-6 пъти през Турция. За Истанбул и Бодрум нямам забележки за качеството на връзката.

Има. Това е разписанието - https://sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-hatlar … ktas-eminonu-2078 И https://sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-hatlar … avagi-eminonu-174

В понеделника след Великден кацнах в Истанбул от Бодрум и реших да остана за една нощувка спонтанно, за да си спестя чакането на целия следпочивен трафик на границата. Към 17 ч ми се привози на корабче, тъкмо бях на Еминьоню и хванах първото срещнато. Точно за Ортакьой. Мале-леле какъв калабалък в работен понеделник.
На връщане - още повече народ. Grinning

# 279
  • София
И към Емиргян бяха препълнени повече от преди, но реших, че се дължи на лалетата. Явно корабчетата стават все по-популярни.

# 280
  • София
Еххх Истанбул, моя любов, кратката ни 5 дневна авантюра отново приключи. До следващия път, а ти обещаваш да ме чакаш все така страстен, горещ, шумен и пъстър.
Скрит текст:
И така, нищо неподозиращи, пристигнахме на 1.05 с влака. Да, возенето е дълго - 18:45-10:00,но не заменям за нищо друго аз, и в двете посоки си беше точен до минута.
И както беше обявено тук, но явно късно са решили и не бях видяла, района около Сиркеджи беше отцепен, заедно с Истиклял и Таксим. След 3 часа кръжене, бая поизнервени се добрахме до хотела. Хората бяха много мили и разбиращи, дори ни изпратиха кафе в стаята. И приключението започна.
На следващия ден решихме да си направим наш си Босфор тур. Хванахме корабче Еминоню - Румели каваги, слязохме на предната спирка Саръйер и обикаляхме там. После пак корабче до Бейкоз, обикаляне и там, към Ускудар и се завърнахме привечер на Еминоню. Да му се и не знаят и рекламите - в Мармарай загледах такава на сладолед Алгида с баклава, уникален. После като ходихме до любимата боза на Вефа, отсреща чета халва с пейнир. И със скромните си 3 думи познания на турски викам, мъжо няма как да не се опита и това. Вку-со-ти-я, оказа се грис халвата им със сиренето на конци ❤️❤️❤️.
На следващия ден ходихме отново с корабче до желязната църква и отделихме вече подобаващото внимание на Фенер и Балат, ооо ма много красиви били бре, мола с фонтаните и то колко ти ден, свърши. Неделя: каква по-добра идея от Кадъкьой, ма да се набутаме нататък към пристанището с яхтите, и какво по подходящо време от това за мач на Фенербахче, то фенове, то музика, то пиратки, пушиляци.
Понеделник: Ускудар и Кузгунджук с уникална пекарна и временцето свърши, по 20 и кусур км ходене на ден.. за какво по-напред. А, и вечеря с традиционна програма и обиколка на Босфора направихме, никога до сега не бях виждала на живо дервиши, а за бели денс сериозно се замислям да се запиша ❤️
Останалото са бълък дуруми, Себастиян чийзкейк, баклави и тази с прясно мляко до припадане, турско кафе, миризми, огласян от викачи въздух, един шал и два Айфел парфюма

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 08:27 от roasted_pumpkin

# 281
Бихте ли споделили от кой сайт си резервирахте вечерната разходка с корабче с вечеря и програма? Благодаря.

# 282
  • София
https://www.getyourguide.com/istanbul-l56/istanbul-bosphorus-din … lang=en&_pc=1%2C2
Този си бях набелязала от темата, но в хотела ни предложиха на 40Е с трансфер и се навихме

# 283
  • София
Като споменахте за разходки с разни корабчета, се сетих на какво попаднахме този път. Joy Бяхме седнали на пейките между фериботните терминали  на Еминьоню. Пред нас имаше някакво средно по големина и сравнително лъскаво корабче, готово за отплаване. През няколко минути идваше викач, който води поредните зарибени туристи, които изброяваха по доста банкноти в евро, за да се качат. Обаче нормалните кораби имат стълбички и мостчета за улеснение на посетителите. А тези слагаха един най-обикновен стол, с който се качваха. Дори младите хора се озорваха, а за такива като мен на възраст и с повечко килограми беше абсолютно невъзможно да се качат. Simple Smile Та си погледахме сеир, как ги дърпат и бутат от всички страни, за да ги натоварят горе. Joy И са си платили не малко пари за това изживяване, вместо да дадат по 1 евро в посока за целия Босфор.

# 284
  • София
Сега искаха 60 евро от ТА за Долмабахче. Но аз съм ходила 2 пъти и не се записах.

1500 лири за долмабахче днес.

Общи условия

Активация на акаунт