🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 47 938
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, ще помоля някой който е ходил и знае адреса на пазара в Бакъркьой ? Кой ден от седмицата е там ?
[/quo

Джумартеси,събота.
Да се яви тука баш майсторката по пазари и сериали,тя да кажИ😉😺😺
Здравейте, ще помоля някой който е ходил и знае адреса на пазара в Бакъркьой ? Кой ден от седмицата е там ?
[/quo

Джумартеси,събота.
Да се яви тука баш майсторката по пазари и сериали,тя да кажИ😉😺😺
Тук съм!

# 676
Цени на градския транспорт от 15.09.2025г.
Чекиране с Истанбулкарт,  цена на пластиката е 165 лири. С нея могат да се чекиран няколко човека .За чужденците няма отстъпки .

Цените на корабчетата на Шехир Хатларъ, таксуване с Истанбулкарт  от 15.09.2025 година

KARAKÖY - KADIKÖY -  49.40 лири

EMİNÖNÜ - KADIKÖY- 49.40 лири

BEŞİKTAŞ - KADIKÖY - 49.40 лири

KADIKÖY - KABATAŞ -  47.50 лири

ÜSKÜDAR - EMİNÖNÜ - 44.33 лири

HALİÇ HATTI - 58.26 лири

BOĞAZ HATTI -58.26лири

ORTAKÖY- ÜSKÜDAR - 39.25 лири

ORTAKÖY-KADIKÖY - 53.84

ÜSKÜDAR-KADIKÖY - 47.50

BEYKOZ-SARIYER - 46.24

ÇENGELKÖY - KUZGUNCUK - KABATAŞ HATTI - 46.86

BEŞİKTAŞ - HALİÇ HATTI - 58.26

KADIKÖY - HALİÇ HATTI - 58.26

BOSTANCI - MODA - KARAKÖY - KABATAŞ HATTI - 58.26

ÜSKÜDAR - AŞİYAN-  51.92

AŞİYAN - ANADOLU HİSARI - KÜÇÜKSU- 37.99 турски лири

İSTİNYE-ÇUBUKLU HATTI- 37.99 лири

До  Принцовите острови- 114.57  лири от Бостанджъ, Кабаташ, Кадикьой, Бешикташ, Малтепе.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 23:21 от FBID1119177734809501

# 677
  • Sofia

Има пазар в близост до метростанция Бакъркьой (тук: https://maps.app.goo.gl/8HPPA4gn66vTQTG57 ), който работи в четвъртък, събота и неделя.

*снимката е от нета

# 678
В крайна сметка след чуденките за самолети днес резервирах с Караджъ Турс.
Тук една от съфорумките ги беше похвалила преди време много и имат наистина добри оферти.
И живот и здраве, ще празнувам РД в любимия град другия месец.
Дано детето не се умори многократно от 10 часовия преход.
Програмата ще е доста лежерна.
Този път отиваме на Принцовите о-ви и Мол Флория като задължителни екскурзии.
Всичко останало ще е ако има време.
Единственото лошо е, че ще се приберем в полунощ, а на другия ден на работа и на училище, но това съвсем не може мен да ме събори.
Само ме притеснява детето, че ще й дойде множко пътя и обикалянето.
Не, че няма тренинг. Но никога не е пътувала с автобус толкова много часове.

# 679
Този път отиваме на Принцовите о-ви и Мол Флория като задължителни екскурзии.
Не стотици, а хиляди неща има за гледане в Истанбул. Защо ви е този Мол Флория? Ваша си работа де, просто ми стана интересно защо това нещо е приоритет в град с толкова история и толкова много забележителности?

И защо казвате "екскурзии"? Не давайте пари на турагенции за каквито и да било "екскурзии" в Истанбул.
Платете си сами ходенето до Принцовите острови. По новите цени това е 114 лири, демек  малко над 2 евро на посока.  Има кораби от Кабаташ, Бешикташ, Кадъкьой, Бостанджъ... Всички острови са хубави, но най-много си струват Хейбелѝ ада и Бююк ада. От  Караджъ турс сигурно ще ви искат 20 евро за същото.

# 680
diziler, веднага обяснявам.
В Истанбул сме видели всичко, описано в програмите на агенциите много отдавна.
Основните историческите забележителности всичките и много други отгоре.
Някои неща са били в реставрация.
Следим, отиваме на следващата година.
Аз се интересувам от Османска история и заради това ходя-да гледам история, да попивам от атмосферата на този чуден град, да хапвам вкусно, да пия хубавото им кафе и да се разхождам.
Мога да стоя само на Босфора с часове.
Ние няма да плащаме никакви "екскурзии" от тях. Ще си ходим сами.
А само Принцовите и Аквариума(за което само вход се плаща и трансфер с корабче).
Ходим за пореден път и само на първото ходене плащахме всичко на агенцията, защото не знаехме нищо и мислехме, че няма да се оправим в този огромен град.
На първо ходене ми беше важно нищо д сме мисля, да не гледам карти, да не планувам, да се насладя и смятам, че е удачно то да бъде с група.
Сега ММ се оправя идеално в града и сами си организираме всичко.
Корабчетата си хващаме отвсякъде и всичко знаем(по-точно той знае, аз съм с ориентация типична за жена).
Много обичаме да си пътуваме с корабчета.
Тирол, най-често.
Като сме в Лалели, пресичам трамвайната линия и съм за 15 мин на Египетския пазар и Сюлеймание и за още десет до Еминьоню където ядем балък екмек задължително.
Защо да им плащаме да но стоварят до там и да съм с още 30 човека тълпа?
Да не сме луди?
Агенция ползваме за превоз и хотел.
Не обичам много, много да се съобразявам с групи.
Понякога плащаме по нещо, защото например пък обичам да ми разказват и няма как да знам нещата, които знаят екскурзоводите с години стаж.
На първото ни ходене попаднахме на невероятен гид (българка, живееща от 20 години там).
Жената ни разказа супер интересни неща за фамилиите Коч и Сапанджъ, за сериалите, за къщите по брега, за историята на града.
И като човек живееща там, за самия град.
Попадали сме и на екскурзоводка с ужасно отношение, дръпната и аз знам повече за султаните от нея.🙂
В някои случай с агенция ми идва идеално.
Принцовите, например искам докато плаваме да ми се разказва историята за тях, от хора специалисти.
Сега ще наблягаме на това, което не сме видели.
Румели Хисар например миналата година беше в реставрация), до Хълма Пиер Лоти не можахме да се качим, стихнахме само до Еюп.
И като видяхме опашката на лифта се отказахме.
По-малките дворци като Кючуксю и Бейлербей не сме посетили.
Азиатската част искам повече да разгледам.  
Музеят Рахми Коч, стадиона ми се иска да види мъжа ми.
Ортакьой не съм влизала в джамията.
Обичам джамии и гледам да видя колкото се може повече.
Флорията е заради малката.
Мен грам не ме вълнува. Не бих отишла. Била съм в други аквариуми.
Ние молове и магазини не посещаваме на такива екскурзии.
А те в голямата си част преди няколко години бяха основно такива програмите на агенциите.
Но не може това дете само да го мъкнем по исторически забележителности и музеи, трябва нещо и на нея да й е интересно.
Тя е свикнала, но се отегчава.
Обича аквариуми, животни и такива неща.
Та затова го вмъкнах.
Защото реално от "допълнителните екскурзии", както те сами ги наричат ще ползваме само трансфер до Флория и Принцовите.
Евентуално една вечеря на корабче, защото аз много обичам.😊
Мисля, че обясних доводите си на дълго и на широко.
Това ходене е за нас поредно.
И ще бъде по-различно. По-спокойно, по-лежерно, съобразено с 8 годишно дете.
Така, че ако се сещате за нещо за деца освен Лего Ленд, ще се радвам да предложите.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 11:02 от Caroline_Bingley

# 681
  • Варна
Не стотици, а хиляди неща има за гледане в Истанбул. Защо ви е този Мол Флория?
И защо казвате "екскурзии"? Не давайте пари на турагенции за каквито и да било "екскурзии" в Истанбул.
Платете си сами ходенето до Принцовите острови. По новите цени това е 114 лири, демек  малко над 2 евро на посока.  Има кораби от Кабаташ, Бешикташ, Кадъкьой, Бостанджъ... Всички острови са хубави, но най-много си струват Хейбелѝ ада и Бююк ада. От  Караджъ турс сигурно ще ви искат 20 евро за същото.

Точно така - Истанбул е много лесен и що за ти екскурзии от фирмата ?
Защо баш Мол Флория? след като МОЛЛовете в Истанбул са вече над 200. Пък и да отидеш където и да е по света в мол ако нямаш специален повод що ти е ? Тук нашите молове са долу горе същите.

# 682
  • София
Caroline_Bingley, за Принцовите острови просто ще ви натоварят на ферибота, където има още много други самостоятелно пътуващи хора. Всеки ще седне където намери. Никой няма да разказва нищо на кораба. Когато слезете, сигурно ще има кратка беседа.

До Истанбул аквариум се ходи толкова лесно с Мармарай, че просто е грехота да се дават пари за трансфер. Да не говорим, че сигурно ще ви заведат до там с автобус и ще загубите много повече време в задръстванията, отколкото с метрото. Ще трябва да се съобразявате и с времето, което ще ви отпуснат.

Мол Флория е просто притурка към аквариума. Не е същото като например мол Форум, в който има и аквариум. Затова е по-коректно да се споменава аквариума, а не мола.

# 683
diziler, веднага обяснявам.
В Истанбул сме видели всичко, описано в програмите на агенциите много отдавна.
Основните историческите забележителности всичките и много други отгоре.
Някои неща са били в реставрация.
Следим, отиваме на следващата година.
Аз се интересувам от Османска история и заради това ходя-да гледам история, да попивам от атмосферата на този чуден град, да хапвам вкусно, да пия хубавото им кафе и да се разхождам.
Мога да стоя само на Босфора с часове.
Ние няма да плащаме никакви "екскурзии" от тях. Ще си ходим сами.
А само Принцовите и Аквариума(за което само вход се плаща и трансфер с корабче).
Ходим за пореден път и само на първото ходене плащахме всичко на агенцията, защото не знаехме нищо и мислехме, че няма да се оправим в този огромен град.
На първо ходене ми беше важно нищо д сме мисля, да не гледам карти, да не планувам, да се насладя и смятам, че е удачно то да бъде с група.
Сега ММ се оправя идеално в града и сами си организираме всичко.
Корабчетата си хващаме отвсякъде и всичко знаем(по-точно той знае, аз съм с ориентация типична за жена).
Много обичаме да си пътуваме с корабчета.
Тирол, най-често.
Като сме в Лалели, пресичам трамвайната линия и съм за 15 мин на Египетския пазар и Сюлеймание и за още десет до Еминьоню където ядем балък екмек задължително.
Защо да им плащаме да но стоварят до там и да съм с още 30 човека тълпа?
Да не сме луди?
Агенция ползваме за превоз и хотел.
Не обичам много, много да се съобразявам с групи.
Понякога плащаме по нещо, защото например пък обичам да ми разказват и няма как да знам нещата, които знаят екскурзоводите с години стаж.
На първото ни ходене попаднахме на невероятен гид (българка, живееща от 20 години там).
Жената ни разказа супер интересни неща за фамилиите Коч и Сапанджъ, за сериалите, за къщите по брега, за историята на града.
И като човек живееща там, за самия град.
Попадали сме и на екскурзоводка с ужасно отношение, дръпната и аз знам повече за султаните от нея.🙂
В някои случай с агенция ми идва идеално.
Принцовите, например искам докато плаваме да ми се разказва историята за тях, от хора специалисти.
Сега ще наблягаме на това, което не сме видели.
Румели Хисар например миналата година беше в реставрация), до Хълма Пиер Лоти не можахме да се качим, стихнахме само до Еюп.
И като видяхме опашката на лифта се отказахме.
По-малките дворци като Кючуксю и Бейлербей не сме посетили.
Азиатската част искам повече да разгледам.  
Музеят Рахми Коч, стадиона ми се иска да види мъжа ми.
Ортакьой не съм влизала в джамията.
Обичам джамии и гледам да видя колкото се може повече.
Флорията е заради малката.
Мен грам не ме вълнува. Не бих отишла. Била съм в други аквариуми.
Ние молове и магазини не посещаваме на такива екскурзии.
А те в голямата си част преди няколко години бяха основно такива програмите на агенциите.
Но не може това дете само да го мъкнем по исторически забележителности и музеи, трябва нещо и на нея да й е интересно.
Тя е свикнала, но се отегчава.
Обича аквариуми, животни и такива неща.
Та затова го вмъкнах.
Защото реално от "допълнителните екскурзии", както те сами ги наричат ще ползваме само трансфер до Флория и Принцовите.
Евентуално една вечеря на корабче, защото аз много обичам.😊
Мисля, че обясних доводите си на дълго и на широко.
Това ходене е за нас поредно.
И ще бъде по-различно. По-спокойно, по-лежерно, съобразено с 8 годишно дете.
Така, че ако се сещате за нещо за деца освен Лего Ленд, ще се радвам да предложите.

Отидете до Аслан парк в Тузла. Има бебе лъвче за галене и мястото е красиво. Животните в Зоопарка са основно лъвове и няколко други диви котки, но да си в една зала с лъвче е незабравимо и за деца и за възрастни. Има и открит Мол тип Венеция и ресторанти.

# 684
  • Сърцето ми остана в Истанбул...

До Истанбул аквариум се ходи толкова лесно с Мармарай, че просто е грехота да се дават пари за трансфер. Да не говорим, че сигурно ще ви заведат до там с автобус и ще загубите много повече време в задръстванията, отколкото с метрото. Ще трябва да се съобразявате и с времето, което ще ви отпуснат.

Абсолютно!
С Мармарай е по-бързо и в пъти по-евтино.
За пример ще кажа, че август ТА с която пътувахме искаха 10 евро на човек само за трансфер до Мол Глория, а с Мармарая отиване и връщане от Йеникапъ беше малко под 120 лири двупосочно на човек. Билета за аквариума да си вземеш самостоятелно беше почти 50 лв, а ТА искат 40 евро! Няма нямаше начин да им дам толкова пари и да ми кажат че имам час и половина. Иначе си разгледахме аквариума на спокойствие и ни отне малко повече от 2 часа, но не бързам за никъде и не се надпреварвам с времето Stuck Out Tongue Winking Eye. Аз с изключение на първото ми ходене в Истанбул сама си обикалям където ми е кеф - европейска или азиатска част и най-вече не давам сума пари на вятъра.
Транспортът им е с нормални цени и е супер редовен! А и допълнителните екскурзии които предлагат ТА са все едни и същи. И то на места които аз вече съм видяла или въобще не са ми интересни.

# 685
Caroline_Bingley
 Леголенд е затворен окончателно.
Миниатюрк парк е интересен. Дворецът Йелдъз е много красив , градината е прекрасна - 850 лири.
Дворецът Ъхламур също,  малък е , бързо се разглежда, има градина със заведение.
В комплекса към джамията Чамлъджа има страхотно светлинно шоу в музея , който вече не е безплатен.

# 686
Дворецът Йелдъз е много красив
Плийс, Йълдъз (няма “е”), идва от думата “звезда” (Yıldız), това е и доста популярно женско име. Не е толкова важно, но понеже го мяркам няколко пъти в последните дни и … “да бъдем екзактни”, както казваше Лютви Местан Grinning Също и Кадъкьой (няма “и”) Wink

Иначе и аз препоръчвам Миниатюрк, отдавна  съм ходил и беше доста евтино. Сега  вече не знам колко е входът.

# 687
  • Пловдив
Търся хотел с безплатен паркинг в европейската част и то да е в хубав район. Досега винаги съм спала в Бешикташ, но в момента не мога да си намеря там....

# 688
diziler преди години в една друга тема ме коригира , че е Халкалъ, че пишех Халкали.
Прием корекцията , дано да я запомня..

# 689
Еми... поне си чувала и чела за Йълдъз Ибрахимова, предполага се Wink
Иначе: ı (без точка отгоре) - Ъ Wink Halkalı - Халкалъ, Kadıköy - Кадъкьой, Yenikapı - Йеникапъ, Yıldız - Йълдъз, Kapalıçarşı - Капалъчаршъ и т.н. до безкрай Wink

Общи условия

Активация на акаунт