🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 47 946
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
Преди спираше на едно пристанище на реда на Саръйер. Ходехме пеша обратно, минавахме  през гробницата  на Тали баба. Сега спря на Rumeli kavağı, демек отсреща и се качихме пак на ферито.
Щом е Румели, значи е на европейския бряг. Може би е отишъл до Anadolu kavağı, т.е. на азиатския бряг. Там също си заслужава да се отиде, защото може да се види крепостта, а и да се хапне в някой ресторант.
Да, грешката е моя.

# 661
И Румели каваъ, и Анадолу каваъ са красиви Wink  Корабите не са много начесто, човек трябва да си направи  сметката с часовете предварително

# 662

Цените на градския транспорт:
1. Автобус,  метро, трамвай, фуникуляр, Телеферик ( кабинков лифт) -35 лири
2. Мармарай - 80 лири
3. Метробус -54
4. Кораби на Шехир Хатларъ - 55-65 лири
5. Принцови острови - 115 лири
Чекиране с Истанбулкарт, стойност на пластиката е 165 лири.
Информация от Инстаграм за строежа на високоскоростна жп линия - Халкалъ - Капъкуле:
https://www.instagram.com/p/DN0ffgzUKac/?igsh=cDVqc2VpcXJ5aWQ2

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 00:53 от FBID1119177734809501

# 663
Цитат на: FBID1119177734809501 link=topic=1757079.msg50203359#msg5020335
Информация от Инстаграм за строежа на високоскоростна жп линия - Халкалъ - Капъкуле:
[url
И в България като започне да спира на всяка керемида, вечерта от 20 часа, пристигнахме в 14.

# 664
Случаи всякакви, аз съм пътувал от 22 ч от Халкалъ сутринта до 8.30-9.00 в София. Точно след пандемията. Исках да сляза на Искърско шосе, но шафнерът беше зачезнал за малко и не ми отключи вратата. Чак към Подуене се появи, разправях се с него, защото така ми удължи пътуването с 1 час до вкъщи. “След малко е София” вика и ми се хили. Той ли ще ми каже къде в София ми е по-удобно да сляза. Това вече съм го разказвал, та да не влизам в подробности пак. В последните 2 години заради ремонт на релсите в София пътуването от Казичене до Централна гара е на бавна скорост и е почти 1 час.

# 665
Някой с актуална информация за ползването на е-сим в Турция? Пътувам след 10 дни и да видя ,как ще се справя с интернета.

# 666
Веве, ей това си щракнах от пост на предишна страница - отговор на моя въпрос, за да не го търся, когато реша да пътувам.

# 667
По повод есим картите, дъщеря ми в момента е в Анкара,  пътува в петък и закупи Airalo, активира я в Германия,  защото летя от Мюнхен.  Няма проблем с картата. Препоръчана беше от нейната приятелка туркиня, на чиято сватба е поканена там.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 22:12 от joana00

# 668
Някой с актуална информация за ползването на е-сим в Турция? Пътувам след 10 дни и да видя ,как ще се справя с интернета.
Нямаме проблеми - с BNESIM сме с дъщеря ми, активирани още на летище Сф Два пакета по 3 ГБ, валидни 1 месец - за по- малко от 5 лв. всеки. Доволна съм.

Имам проблем с истанбулкарт - за пластика 165 лири, внесох 200, после още 200 и стана кредит от 235 лири, след 4 пътувания общо - две с метро и две с автобус - за петото изписа, че няма наличност.

# 669
Цитат на: FBID1119177734809501 link=topic=1757079.msg50203359#msg5020335
[url
И в България като започне да спира на всяка керемида, вечерта от 20 часа, пристигнахме в 14.
О , аз с една приятелка бяхме за рекордите на Гинес м.ноември 2024 г. след 16 ч. пристигнахме в София , а трябваше преди 10 ч. Отлежахме си в леглата , добре че имахме храна и вода.
Влакът основно закъснява в България .

# 670
Върнах се преди 3 дни и си ползвах успешно AirAlo. Важно е да я изтеглите и инсталирате още от България иначе си я ползвате без проблем.

На мен Истанбул ми се стори странен. Не знам дали беше защото е началото на Септември и много от местните са по почивки, но беше необичайно празно… Нямаше и кой знае колко туристи, а цените вече са си високи…

# 671
kotelina - Много благодаря:hibiscus:
Скрит текст:
По т.1 имаше наскоро инфо в ИГ ако не се лъжа мисля че беше 2000-2100 лири.
Т. 2 за Миниатюри не съм гледала
Т.3 Аквариум Истанбул билета за възрастен е 1200 лири /поне август платих толкова/.
Т.4 Зависи каква разходка искате. Но аз например в повечето пъти се качвам на ферибот при предвижване например от Еминюню до Юскюдар, Кадъкьой, Стартер, Бебек. Цената на билета с Истанбулкарт е спрямо дестинацията. Последно Еминюню-Бебек беше 36.43 лири в посока. До Юскюдар беше малко над 34 лири. Но всеки ден в сайта на Шехир Хатларъ има актуалните цени за всяка посока.
Т.5 Шехир Хатларъ е държавна фериботна компания. Кораби на компанията има на всяки фериботен терминал. Пише на тях, няма как ъги объркате

От Лалели до Еминюню с трамвай Т1, от там минавате под моста Галата от там се качвате на трамвай Т5 до Балат. Може да има автобус и метро но с тях не съм проверявала.

FBID1119177734809501 - Много благодаря:hibiscus:
Скрит текст:
Цените на градския транспорт няма да коментирам, от 15 септември ще има увеличение , автобус от 27 лири на 35 лири, корабчетата, метро и други също ще са увеличени.
1. Топкапъ сарай комбиниран билет 2400 лири:
2. Миниатюрк парк 900 лири
3. Аквариум Истанбул 1150 лири
4. За разходка по Босфора , трамвай 1 ,слизате на Еминюню, от фер.терминал  Еминюню се качвате на корабче на Шехир Хатларъ до Rumeli kavağı мисля ,че тръгваше в 9:35ч. ,  билетът към момента е 45 лири, публикувала съм разписанието в групата.
За Принцовите острови също има разписание публикувано.
Аз също съм за Кузгунджук много красив квартал е , идете по- рано после туристите се увеличават. Как да стигнете - от Лалели с трамвай 1 до Еминюню, корабче от Еминюню до Юскудар и после автобуси с номера 15 , примерно 15 C , слизате на спирка Шахит Самет услу.
Посетете музеят на Рахми Коч . Можете да стигнете с трамвай 1 до Каръкьой, после от фер.терминал Каракьой с корабче на Шехир Хатларъ по Златния рог до спирка Хаскьой, слизате пресичате един малък парк и ето музея. С корабчето ще видите от водата българската църква Св. Стефан.
Хълмът Пиер Лоти с прекрасна гледка е.
Джамията Карие -20 евро.
Водохранилището Зейрек беше 300 лири и нямаше опашка.
Дворецът Йелдъз е много красив, цена 850 лири.
Това е от мен.
Цитат
Посетете музеят на Рахми Коч . Можете да стигнете с трамвай 1 до Каръкьой, после от фер.терминал Каракьой с корабче на Шехир Хатларъ по Златния рог до спирка Хаскьой, слизате пресичате един малък парк и ето музея. С корабчето ще видите от водата българската църква Св. Стефан.
Хълмът Пиер Лоти с прекрасна гледка е.

Рахми Коч и Хълмът Пиер Лоти- благодаря за препоръката, съгласна съм с вас . Вече сме били там, ако имаме възможност като време пак бихме ги посетили.
 ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на всички, съветите ви са мноооого полезни.
Лек ден и усмихната нова седмица!
Yum

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 16:09 от Kristalin

# 672
Заредих си 10гб , надявам се да стигнат за 10 дни общо 12 ГБ🤔

# 673
Здравейте, ще помоля някой който е ходил и знае адреса на пазара в Бакъркьой ? Кой ден от седмицата е там ?

# 674
  • Варна и...духом на Босфора
Здравейте, ще помоля някой който е ходил и знае адреса на пазара в Бакъркьой ? Кой ден от седмицата е там ?
[/quo

Джумартеси,събота.
Да се яви тука баш майсторката по пазари и сериали,тя да кажИ😉😺😺

Общи условия

Активация на акаунт