Избор на училище след 4-ти клас в Пловдив - 3

• 11 227
  • 204
  •   1
Отговори
# 165
Рафаела, 2023г моят син беше първа резерва и тогава не се освободи нито едно място за момче за 2ро класиране. Тогава той не влезе с бал 800, а момичетата влезе 5тата резерва с бал 500. Толкова рева детето за тази несправедливост. Пловдивското МГ е единственото с тези квоти, които в следващите години ще задълбочат този проблем, защото идват набори, в които момчетата са доста повече от момичетата. И дори да вземат момичета, които нямат това матемматическо мислене като момчетата, колкото и да ги бутат с предимство, те после в живота пак няма да изпъкнат с това мислене, просто това е естествения подбор. В момента синът ми е в математическа паралелка в Лиляната, имат 8 момичета. Прекрасен клас са, не се делят на групички, разбират се всички, заедно правят всичко, организират си заедно разни неща. Всички -и учители, и родители сме много доволни, но донякъде мисля, че това идва и от класната им, тя е супер.  Просто са събрани умни, интелигентни деца, както и в МГ и просто при такива деца общуването е на друго ниво. Затова си мисля, че не е нужно изукствено да се създават разни ситуации, но каквото такова, важноо е да са живи и здрави на първо място.

# 166
И аз мислех така когато ме приеха там преди години, защото беше в мой интерес. Макар че разликата в бала в 7-ми клас никога не е била над 100т и изглежда една идея по-справедливо. Както и паралелките не са 2.

Предполагам и вие не сте в ситуация, в която синът ви да е с 530 точки, а да влиза момиче с 390. От тук идва моето раздразнение, разликата в фрапираща. А не че не е приет. Да е решил една подточка повече. Нека има подбор, но да е справедлив. По тази логика предлагам догодина да има състезателен подбор само за 26 момчета, а 26 момичета могат да кандидатстват само с успех от нво и пак ще са по равно и пак ще са на това ниво и пак ще балансират класа. Нормално е да дръпнат в 7 клас като ги поставиш в тази среда.

В Пазарджик паралелките в МГ са две и влизат само по бал. В Пловдив също са 2, но влизат по бал и пол. Реално в 6 пъти по-голям град, имаш 2 пъти по-малко места.

Имам по-голямо дете, което беше в Лиляната с математика и нямаха такива проблеми. Знам какво става. Момичетата и 8 успяваха да балансират емоциите в класа, но пък бяха толклва добри по математика, колкото и момчетата.

Вижте, разбирам мотивите да искаш равен брой момичета и момчета в клас.  Но това не значи, че трябва да съм съгласна. Не съм, не и на тази възраст.

# 167
  • Пловдив
Както по всякакви въпроси, едни са съгласни, други-не. Винаги ще има доволни и недоволни. Обикновено доволни са момичешките майки, недоволните-момчешките. Няма пълно щастие! Но за МГ Пловдив, формата от години си работи. Няма повод за смяна. Резултатите го показват. Както вече се писа, след 7 клас, ситуацията се обръща.

# 168
  • Пловдив
Квоти има и след 7 клас.
И в много от случаите, момчетата влизат с по-нисък бал от момичетата.

# 169
И аз мислех така когато ме приеха там преди години, защото беше в мой интерес. Макар че разликата в бала в 7-ми клас никога не е била над 100т и изглежда една идея по-справедливо. Както и паралелките не са 2.

Предполагам и вие не сте в ситуация, в която синът ви да е с 530 точки, а да влиза момиче с 390. От тук идва моето раздразнение, разликата в фрапираща. А не че не е приет. Да е решил една подточка повече. Нека има подбор, но да е справедлив. По тази логика предлагам догодина да има състезателен подбор само за 26 момчета, а 26 момичета могат да кандидатстват само с успех от нво и пак ще са по равно и пак ще са на това ниво и пак ще балансират класа. Нормално е да дръпнат в 7 клас като ги поставиш в тази среда.

В Пазарджик паралелките в МГ са две и влизат само по бал. В Пловдив също са 2, но влизат по бал и пол. Реално в 6 пъти по-голям град, имаш 2 пъти по-малко места.

Имам по-голямо дете, което беше в Лиляната с математика и нямаха такива проблеми. Знам какво става. Момичетата и 8 успяваха да балансират емоциите в класа, но пък бяха толклва добри по математика, колкото и момчетата.

Вижте, разбирам мотивите да искаш равен брой момичета и момчета в клас.  Но това не значи, че трябва да съм съгласна. Не съм, не и на тази възраст.
Мен не ме касаят квотите в МГ Пловдив, но съм имала деца в МГ и  мога да кажа, че момчетата в 5-7 клас са състезатели до мозъка на костите си, факт. Момичетата никога няма да се състезават по същия начин или в много малка степен, не им е вродено, но в никакъв случай не бяха по-зле по математика, както се опитвате да внушите с това, че в Лиляната са били на едно ниво с момчетата, а в МГ явно не са. Много състезатели в един клас (а в А ги събират) водеше до такава конкуренция в класа и разваляне на дисциплината особено в 5. клас, че по едно време се чудехме дали да не местим. 
Иначе има една година един трети клас, приет без квоти (нямам спомен колко бяха момичетата, 3-4). Средните му резултати бяха по-ниски от на другите два класа, а дисциплината там до 7. клас беше зле. Повече няма да го направят този експеримент.
Вие не кандидатствате за 52 места, а за 26 като момче (знае се от самото начало, така както в 7. клас момичетата ще кандидатстват с по-висок успех за други паралелки с квоти) и се състезавате с момчетата (има и МГта без квоти с по една паралелка). В 7. клас ще са недоволни майките  на момичетата за паралелките с квоти. А в Пазарджик може по всяко време да запишете, миналата година останаха 18 места, тази не съм следила колко са, но там вече имат и още една природо-математическа паралелка, ако са успели да запишат някой в нея. Преди години много се изхитряваха и записваха в Пазарджик и септември класовете набъбваха до 30+.  Добре, че го премахнаха със законовите промени. Разбирам огорчението ви, но смятам, че всяко зло е за добро. В Лиляната математическите паралелки ги поемат силни учители. А МГ Пловдив нямат ресурса да осигурят за 3 паралелки качествени учители, това е проблемът, затова не приемат повече, въпреки че имат възможност.

# 170
  • Пловдив
Имам две деца в МГ, и двете влезли в 5 клас, момиче и момче. В годините толкова се променят приоритетите на самите деца, развиват се в някаква посока.  Момчетата , приети с много висок бал в 5 клас, в годините плавно преминаха в "златната среда" и обратно - дъщеря ми примерно беше с бал около средния, в момента е от първите във випуска и класа по успех. Но от гледна точка на създаване на общност и комуникация с противоположния пол, квотният принцип за мен си работи много добре.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 14:25 от Монд

# 171
Аз също смятам, че всяко зло е за добро. И се молех да бъде приет там, където ще е мястото за него и така и стана. Детето си пътува, притно му е да учи на центъра, попадна в прекрасен клас. А за зла моя участ аз за себе си установих, че не е нужно такова напиняне от моя страна и е по-важно детето да е живо и здраво, да се чуства добре , че в живота примери много как общи работници не падат по  5 бона заплата, а тези в БАН едва свързват двата края. Другият ми син е набор 2015, но макар, че се справя много добре по математика, хич няма да се вкарвам в този филм с МГ. Просто защото догодина пак ще е същият филм. При момчетата конкуренцията е жестока, в общи линии влизат момчета, които ходят по на 2-3 школи. Докато при момичетата май влизат почти всички, които са подали.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 13:41 от jjjenq

# 172
Не знам какво се опитвам да внуша, но бал 390 си е 8т на олимпиада и 10 на МзВ. Или 10 на ПМС и 10 на Мзв. Както искате го смятайте. Това е нисък резултат. После, както казах, поставиш ли тези деца в конкурентна среда с прекрасни учители, дърпат напред и достигат другите, които пък се отпускат, защото са силни. Съвсем нормани неща. Но това не ознчава, че точно сега в края на 4 клас са заслужили да влязат повече от други деца със 140т отгоре, само защото ще се стегнат после или ще балансират спокойната атмосфера.

Квотите в 7-ми клас са съвсем различни. Там има достатъчно паралелки, за да не останат извън МГ деца с изявени желания към математика. Както и разликата в бала там не е толкова огромна.

It is what it is. Странно е, че във времена, когато се борим с дискриминацията и за равенство на половете, се допуска точно това. И странно защо не са така всички МГ-та в Бъгалрия, щом е така печаливша стратегия, а е единственото. Толкова високи резултати има, защото са само два класа и нямат общообразовтелни паралелки.

# 173
При момчетата конкуренцията е жестока, в общи линии влизат момчета, които ходят по на 2-3 школи. Докато при момичетата май влизат почти всички, които са подали.
Това не е така. Синът ми посещаваше 1 школа в 3 клас, в 4-ти прекъсна и я започна отново чак през февруари. Не мисля, че някое от другите деца от групата му са посещавали втора школа. В същото време не малко момичета не успяха да влязат в МГ.

# 174
  • Пловдив
Имат ли време да ходят на училище момчетата, които според вас посещават 2-3 школи?
Говорим за кандидатстване след 5 клас, все пак.

# 175
Не знам, от сегашните петокласници познавам 2 момчета, ходили на  по 2 школи и продължаващи да ходят на извънучилищни школи, въпреки че са в А клас даже. От предишните години също имам такива познати. Естествено имам  и такива, които са се подготвяли само една година, а някои от Ковид випуска са ходили на по 10 урока и после сами и са влезли в А клас с впечатляващи резултати, ама има и такива момичета.
Иначе момчетата се отпускат и в конкурентната среда на МГ и до края на 7. клас са изпреварвани от момичетата. Може да го видите и при тазгодишните петокласници и да сравним при състезанията по информатика и математика какво се случва с резултатите на момчетата и на момичетата.
Така или иначе правилата за МГ Пловдив са ясни от години и всеки, който е решил детето му да кандидатства след 4. клас го е знаел преди началото на всички състезания. А има и училища, които умишлено спъват учениците си за 2. кръг на олимпиадата, която е в пъти по-лесна от ПМС. Какво да кажат тези деца или по-точно техните родители?
Пожелавам разочарованото момче да попадне в сплотен клас и да му е на късмет, за да може един ден да каже, че това е било неговото място и не съжалява за нито една минута.

# 176
  • Пловдив
И все пак когато системата ти е попречила поради някакви технически изисквания е едно, а когато човешки фактор се опита да ти пренареди картите- съвсем друго. Последното не те разочарова, а озлобява. Историята помни всякакви образователни издънки, но е важно да си подкрепяте децата, сигурна съм, че е така и да помнят, че когато една врата се затвори, то непременно се отваря друга.
При нас в четвърти клас госпожата знаейки, че някои от момчетата се явяват на състезания, не ги пусна на олимпиадата по математика, защото знаеше, че е част от балообразуващата формула за МГ. Да не напуснат училището. Прати няколко момичета с почти нулев афинитет към задачите. Замълчахме си, защото никога не сме имали намерение да кандидатстваме в МГ, но след този случай се амбицирахме и решихме, че детето повече няма да остане в това училище. Големия ми син завърши МГ, но не бе в обсега на малкия. С много труд и упорство успя. Настоящия клас, а и класната са чудесни, намери нови, уникални приятели. С много от бившите си съученици поддържа връзка и се надява пак да се засекат някъде из образователната стълбичка.

Моите деца винаги са посещавали поне по две школи, с малки прекъсвания, и никога не са се оплакали от липса на време да си научат по останалите предмети и от трудности около транспорта, защото не винаги са били превозвани от нас. Колко са успявали да са безупречни е друг въпрос, но се учат да лавират и нагаждат, да пренареждат приоритетите си. За миг не съм си помисляла да ги щадя.

# 177
А кои от гореспоменатите училища не са на смени от 5-ти клас?

# 178
90% от кварталните не са на смени и доста централни вече. На смени са много желаните МГ, Патриарх Евтимий (Лиляната), Княз Александър 1. От другите, които са в първата десетка Антим 1, Райна Княгиня, Петър Берон, Кочо Честименски, Алеко Константинов, Душо Хаджидеков, Черноризец Храбър не са на смени.

# 179
Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт