Кога е правилният момент?

• 4 810
  • 93
  •   1
Отговори
# 15
При мен досега нещата някак се нареждаха, така че да ми покажат, че сега е моментът. Не мога да го обясня. Усещане е. Без изрично да съм ги планирала, търсела и чакала удобна възможност. И нещата се нареждаха по-добре, отколкото съм очаквала. При различните хора е различно. При някои нещата се случват с много нарочни усилия, при други каквото и да правят, все не се получава. За себе си съм научила, че каквото трябва да ми се случи, ще ми се случи, когато трябва. Ако не се случи, значи не е моето и продължавам напред без да го мисля. Разбира се, това не е панацея. И аз имам неща, които искам или съм искала и са ме тормозели повече или по-малко.

Но когато усетя, че е настъпил моментът за нещо, гледам да не влизам в много размисли сега ли, да изчакам ли, ами ако не стане и т.н. Колкото повече се фокусирам да оценявам ситуацията, толкова повече се разколебавам и накрая нищо не правя.

Скрит текст:
При смяната на предишната ми работа, една сутрин вървях по тротоара към офиса и направо ми се гадеше, че отивам. Нещо, което никога преди не ми се е случвало. Същия ден реших, че трябва да напусна и три месеца по-късно затворих за последно вратата на офиса зад гърба си. Попаднах на страхотно място, което изобщо не съм си представяла като месторабота и 7 години по-късно грам не съжалявам.

За жилището също стана по подобен начин. Брат ми реши да отиде да живее в една къща, собственост на родителите ми до София. Попита ме дали имам против. Това мотивира баба ми да ми прехвърли един друг наследствен имот. Аз и към двама имота никога не съм имала някакви претенции, но събитията отключиха нещо в мен и буквално за ден реших, че ще купувам жилище. След два месеца подписах предварителния договор.

Шофьорската книжка. Изкарах я на 35г. Никога не съм имала желание да бъда шофьор. Дори напротив. Смятах, че личният автомобил е нещо напълно излишно за София. Купих си апартамент на 5 мин от входа на метрото, работата ми е на 5 мин от метрото и всичко беше чудесно. Да, но изведнъж от днес за утре почна да ми става лошо в метрото. От станция до станция не можех да изкарам. Почнах да се возя с таксита и така няколко месеца докато не ми писна. След три месеца вече имах книжка и търсех кола. Година по-късно не могат да ме свалят от колата.

# 16
  • sofia
Нещото "правилен момент" всъщност е един набор и съчетаване на лични усилия и случайности, което ни се случва. А понякога и не се случва. Нашата роля е да отчетем това положение като благоприятно и да действаме.
Има и лоши обстоятелства, които за да преживеем и преодолеем пак си казваме, че са се случили в "правилния" момент. Но подобна оценка можем да дадем само за вече преминали събития.
При мен последните години имаше поредица от неприятни събития, които доведоха до положителни промени в дългосрочен аспект. Случиха се някакви неща, които не подлежат на планиране и се подредиха много добре. Не бих могла да го измисля този развой, камо ли да го планирам.

# 17
Има една приказка, че птиченцето един път каца на рамото и тогава е момента да се присегнеш и да го хванеш, като отлети, иди го гони в небето. Та тогава е правилния момент, кой както иска да го разбира.

# 18
Още по- кофти е да имаш, да го отгледаш и да умре ненадейно. Ама темата не е за "какво можело да бъде по- зле".

Периодът за раждане и отглеждане на дете не кореспондира с “когато си поискам”. За съжаление.

# 19
  • Out of the Mix
Хубава тема и хубаво си говорите. Simple Smile

Има правилен момент.
Аз обичам да планирам и да се случват нещата, както си ги подредя и преценя, претеглил везните.
А спрямо форсмажора, неща независещи от нас, се действа своевременно, като се случат, а те се случват, винаги има нещо.

Имам силно развита рационалност и практичност, разумност и не се отклонявам от себе си и акъла си.

Вярно е това за птичетата и рамото.

Ребел, и аз изкарах по-късно книжка.
Не ми е трябвала дотогава.
Така е, свиква се, колата е хубаво нещо.
Обичам да карам много, но последно време съм разредил, като гледам да се движа повече, ходя, колата ползвам за съчетаване на задачи, защото тогава наистина пеша няма как. Първо е много по бързо и удобно, второ не се измаряш толкова, и ти остава време след това и други неща да правиш, денят остава по-дълъг. Както и за разходки на теферич и извънградско, разбира се.
Скъпо удоволствие си е, няма какво да се лъжем. Само да ти седи на паркинга, или пред входа си гълта няколко хилки годишно, отделно горивото и поддръжката. Дали е оправдано, в твоя случай, или ако не се кара много, може би не, но животът би бил ограничен без нея, а аз не обичам ограничения.

# 20
За бизнес - бях работеща студентка, исках нещо повече от тежка работа, търсих, иначе дойде малко неочаквано, ама не съвсем, като се замисля колко ровех, говорих, срещи, кореспонденция. За дом - това ми беше мечта, събирах пари няколко години. За втория - пак така. За семейство - бях готова още на 22-23 години. Още 3-4 години търсих мъжа. Като го намерих реших, че ще се женим, просто той още не знаеше. Grinning За дете - решихме го по-миналата година, след като бяхме женени, готови финансово, битово.
Важното е да поставиш ясна цел и да действаш според нея, моментът ще дойде. Не обичам да минавам през живота без план.

# 21
  • Down south
Интересна тема.
Не мисля, че в живота ми съм имала много възможност да избирам конкретни моменти, включително и да сменя трайно местоживеенето.
Звучи странно, но е факт.
Мисля, че хората, които могат да усетят, да се възползват от точния момент и в точното време са галеници на съдбата.
При теб, как вървят нещата?

ПП Не знам, дали тук е мястото, но все пак - харесвам писаното от теб. Не знам, защо в мобилната версия написаното някак си се разтяга и изглежда с пропуснати редове.
Често е трудно за четене.
Има ли и други, които виждат постовете по този начин?

# 22
  • Швейцария
При мен обикновено всичко идва по случайност. Ученето беше на 29, след като ме уволниха. Хрумна ми, че сега е моментът да уча и се записах. Жилището чак сега на 49. Видях изгодна цена, огледахме и решихме, че второ такова предложение няма да дойде. Веднага в банката и за няколко дена го купихме. Ако смятам, че птичето ми е кацнало на рамото, не премислям много. А дали е правилно времето ще покаже.

# 23
  • София
Правилен момент има, но обикновено не е само един. Въпросът е да го усетиш и да се възползваш, понякога и да подредиш обстоятелствата така, че да се случи. Късметът също играе голяма роля. Бих казала, че много от важните събития в живота ми са се случили в правилния момент, след като много други неща са се наредили правилно.

# 24
  • SF
Понеже говорим за усещания, чувства, те се описват много трудно.
"Всичко е добре, когато завършва добре."

Ако "нещото" се е получило бързо, лесно и безпроблемно, значи моментът е бил подходящият. Ако трудно сме стигнали до крайната цел, със спънки, отнело е повече време, нерви и пари и резултатът не е бил толкова добър, колкото сме си представяли,  моментът не е бил подходящ.

# 25
  • Поморие
Има ли въобще правилен момент и съществува ли?

За вас кога беше “правилният момент” за нещо, за някое голямо събитие във вашия живот?

Дали брак, дете или собствен бизнес?

Как усетихте, че сте готови да поемете в ново направление било то рязка смяна на кариерата, покупка на жилище, крачка към собствен бизнес или създаване на дете?

Надявам се да завържем интересна дискусия.
Чисто психически усетих готовността и желанието за брак и деца. Ако чаках някакъв момент, може би още дълго щях да чакам. Не бяхме в цветущо положение и преди първото дете, сега също, но правя всичко (вече сама) да си стъпя на краката.
Мечтата ми за бизнес с дрехи се провали заради глупости на ММ. Но никога не е късно. След майчинството, като отраснат децата смятам да спествявам.
Не препоръчвам на никого обаче, да се води по чувства като мен. Прибързаните решения водят до разрушителни последици.
Преценяйте навреме всеки риск, който поемате.

# 26
  • София
Още по- кофти е да имаш, да го отгледаш и да умре ненадейно. Ама темата не е за "какво можело да бъде по- зле".

Периодът за раждане и отглеждане на дете не кореспондира с “когато си поискам”. За съжаление.
Отговорих ти според начина на написаното.
Няма нужда от уточнения, разбрах те още първия път, но можеше да го напишеш човешки под формата на съвет, а не пак забележки.

# 27
  • София
За правилен момент съм леко на кантар. За някои важни решения в живота ми до тук нещата са премисляни, изговаряни, отнело е някакво време да се стигне до финално решение. Например по-голямото жилище докато го намерим ни отне близо 5г ровене на обяви, огледи, сметки за кредити, претегляне на възможности, спестяване. След като намерихме каквото търсихме пак отне време да решим, та е далеч от момент тази стъпка.

Нещата ми пък с мъж и деца станаха естествено. Там не съм се чудила правилното  време ли в дошло, то просто се усещаше. Дали сме били готови за деца? Не. Никой не е докато не го е преминал. От днешна гладна точка сме избрали подходящия момент да ги създадем за нас си.

# 28
  • Out of the Mix
Блонди, хубаво е да се влиза с чувства, страст и химия в отношения.
Но това не значи да се самозабравиш до такава степен, че да не виждаш потенциални деструктивни процеси и отношение, камо ли да не реагираш според, когато трябва, възлюбеният нещо като "кръшва" от статуквото, или нещо не е "на център".
Почне ли да се случва често, нямали решение, разминавате се, и няма за какво да съществува такава връзка.
Очи и уши отворени.

# 29
Честно казано, нищо в живота ми не се е случвало с усещането за  голяма крачка, за повратно събитие и за голямата работа. Всички тези стъпки - решението какво да уча, кариерното ми развитие, решението с мъжа ми да се оженим, да имаме деца, да купим жилище, да инвестираме в едно или друго - са се случвали някак естествено, като нормален ход на събитията, като следващ етап. Може би това е "правилният момент" - да не си форсиран от хора или обстоятелства, да следващ собственото си темпо (респ. темпото на двойката или семейството) и нещата да се случват с лекота.

Смятам, че ако човек се пита "Дали сега е правилният момент?", по-скоро не е готов за действие, и си търси поводи да не предприема нищо.

Общи условия

Активация на акаунт