Ноемврийски бебета 2024 - тема 3

• 15 114
  • 749
  •   1
Отговори
# 30
Момичета, кога мислите да пускате мъниците на ясла?

Ние кандидатстваме за този септвмври в София, с бонус точки сме и на 99 процента влизаме. Но мисля да отложа максимално и да го пусна януари, той няма да има годинка септември месец.

# 31
След втората годинка.

# 32
На ясла ще го пусна след втората годинка, даже ако мога да задържа и 2,5 години, за да избегна зимния сезон след като навърши 2 години - значи към пролетта на 2027 да кажем ориентировъчно.

# 33
Ние сме си със стандартните 15т., но аз мисля направо другата година да я пусна да се джурка, в нашия район не е чак толкова зле, пак няма места за всички, но поне има някакъв шанс. 😃

Да ви кажа, хич не ми липсва работата, или поне към този момент. Последните години се сцепих, почти не бях почивала, защото все нямаше кой да работи. 2023г. ме тръшна пневмония, хваната от колега, която ме събори здрава, голяма жена за една вечер и си полежах в Пирогов, та от тогава си обещах да го давам по-полека, уж. Не планираме второ дете, та смятам да се насладя на макс на майчинството.

# 34
Ние планираме трето бебе догодина, но е под въпрос колко бързо ще се получи. При всички положения дори да съм в майчинство с трето, ще ми е по-спокойно той да си ходи на ясла. Иначе ние имаме точка от каката и късмет, че отвориха места в нашата градина. Това ни е единствения шанс да влезем с повече точки. (Ако нямаме трето все пак)

# 35
Ние малко спорим вкъщи от кога е най-добре да го пуснем, но аз искам възможно най-късно, даже и догодина не искам, но няма как повече. С големия яслата ми беше лек кошмар и с удоволствие бих го пуснала чак на градина, но най-вероятно ще го пусна 2ра ясла и ще опитам колкото може повече да го държа вкъщи, защото за градина вече няма да имаме допълнителна точка от баткото. На работа не ми пречи да се върна, лека е, а и парите ще са добре дошли, но на 1 година да го пращам при едвам кретащи мед сестри отговарящи за 20 деца никак не ми се иска Persevere

# 36
Аз възможно най-късно, иска ми се до към 3 г да си го гледам аз, но зависи как ще сме финансово.

# 37
към 2 год. живот и здраве

# 38
  • София
И аз ще си го гледам 2 годинки, после ще видим кога и как ще работя.
Аз малко бях работохолик, и сега всички ме питат липсва ли ми работата. Грам не ми липсва, по-скоро ми липсва да се гримираме и облека като хората. Почнах да ходя в парка със спирала

# 39
Планираме второ и, ако се получи бързо, малката ще е вкъщи до края на майчинството на жена ми. Тогава ще е на 2г. навършени, така че там някъде ще видим за ясла. Може и баба ѝ да се включва, макар че е заета с другия си внук.
Финансово сме с две обикновени български заплати и ипотечен кредит, така че няма да имаме лукса едната да си остане вкъщи да отглежда децата Disappointed

# 40
Аз мисля догодина да кандидатстваме, дано я приемат, защото идеята ми е да си върна на работа когато направи 2 години. Около нас има детски градини, но се водят в друга община и се надявам все някъде да ни приемат. Ако не стане, може би майка ми и баща ми ще трябва да се притичват да помощ, защото другата баба още работи.

# 41
Да ви кажа, в началото като забременях си мислех,че след 1 година майчинство ще се връщам на работа и майка ми ще гледа детето. Обичам си работата, цял живот това съм искала да работя, и се чувствах фантастично. Да много натоварено (международен търговец съм), често работя в странни часове заради часовата разлика. Но изпитвах изключително удовлетворение от работния си ден.
Рязка промяна след като родих Sweat Smile Изобщо не ми липсва работата, грам. Поне 2 години ще си остана вкъщи да си гледам детето, мога да си го позволя финансово. На майка ми посмъртно няма да го поверя да го гледа - тя е с прекалено остарели социалистически възгледи за отглеждане на деца (хранене под стриктен час, дори да реве и да се къса от глад; "остави го, той е бебе, нека му се отворят дробчетата,ще спре да реве", "не го учи да го вдигаш винаги като плаче", "не го носи в раничка, ще се научи" и т.н.) Да не говорим, че силно размива границата майка-баба. Щяла да си купува кошара за нейната спалня - ама вие луди ли сте, за какво и е??? И като кажа, няма да ти трябва - е, като ми го оставите някой път.... Беше взела количката на малкия ми братовчед, и столче за кола - да си има (не ги ползва) и тн. Та, по темата,че малко се отнесох - поне 2 години си оставам да го гледам, ще видим за 3тата.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 07:39 от slanchogledka^

# 42
В София сме и ще кандидатстваме за ясла. Имаме 16 т.,понеже каката е градинска група там, та ще опитаме. Със сигурност ще отложа започването, зашото на 01.11.става на годинка. В тази въпросната градина са открили повече места за първа ясла, докато за втора ясла са само 3 места и догодина не знам как ще е, но може въобще да не ни огрее.
Тука в София е адски дразнещо, че трябва да планираш някои неща още дори да започнеш опитите за бебе.
Индивидуално е, но каката започна да посещава частна ясла на годинка и 8,9 месеца някъде и се адаптира много бързо. И едва сега, на почти 5 години, я приеха на градина, само защото откриха нова градина. След 1838484 опита и кандидатствания. Огромен финансов товар са частните градини и ясли, които все повече поскъпват, а компенсациите за неприети деца са вдигнали едва със 70 лв - от 510 на 580...

# 43
S_Sev, при нас също за малкия откриха нова градина, филиал на тази на каката, в която пък имаше само втора яслена група. Тя ще е последна група тази година и буквално е страшен късмет, че ще успеем да влезем с 16 точки. Аз не се надявах на такова развитие и бях подготвена за частна ясла. То и с тях е трудно, направо още преди да се роди бебето трябва да резервираш място, ако искаш да тръгне преди 2 г.

Каката ходеше на частна ясла от 1г4м и беше чудесно, не съжалявам изобщо. И аз ще отложа сигурно до януари, има как да стане. Ако трябва да избирам дали да давам 1200 лв за частна и да не знам изобщо някога ще го приемат ли или да влезе по-рано отколкото си представям в държавна, то със сигурност предпочитам второто. Догодина тази точка, която ми гарантира място, няма да ме чака. Те и големите класирания са винаги за септември месец, така че децата родени края на годината са малко ощетени. По едно и също време започва учебната година за всички.

Редактирам се да кажа, че аз за повече от 1г5м тотално изперквам вкъщи. Не ми липсва работата, но като се върна се чувствам малко повече като себе си. Иначе съм само майка и домакиня. И за друго не ми остава време. Като и двамата работим, макар и той да е по-натоварен, имаме по-балансирано разпределение на отговорностите.

# 44
Момичета, имам нужда от съвет. Току що се връщаме от консултация, на 4 месеца и 5 дни тежи 6 кг (качила е 300 гр за месец). Лекарката веднага ни предписа да дохранвам с Новалак по 50 мл, но аз имам доста замразена кърма. Като я питах какво да правя с кърмата тя ми каза да додавам и от нея. Няма ли да стане много ? Аз мисля да додавам само кърма, вие как бихте постъпили ?

Другото, ортопеда ми беше казал да отидем между 4,5-5 месеца, малката няма проблеми и когато и казах тя ми отговори, че няма нужда да ходим, просто ставало въпрос да ни вземе пари. Вие ще ги водите ли ?

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 11:16 от _Miss_

Общи условия

Активация на акаунт