Ноемврийски бебета 2024 - тема 3

• 15 357
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
АМ се дава вместо кърма. Ако бебето взима достатъчно кърма, няма никаква нужда от АМ. Едно кърмено бебе няма никаква нужда да "опознава" вкуса на АМ

# 61
чак пък нищо да не разбират педиатрите от кърмене, толкова деца са минали през тях, а това, че взимали нещо от производителите на АМ звучи като конспиративна теория, все едно няма достатъчно хора по света, които да купуват АМ, че нашите педиатри трябва да ги рекламират за додаване Grinning Иначе има и нехранителна кърма разбира се, ако майката има някакви дефицити в организма, което е често срещано. Някои витамини и минерали в кърмата зависят от майчините нива като витамини от група B (особено B6, B12) и витамин D – ако майката има ниски нива то и кърмата може да съдържа по-малко.

Йод, селен и цинк – също могат да намалеят при дефицити от страна на майката.

Това е причината, поради която на кърмещи жени често се препоръчва да приемат добавки – например витамин D, DHA, мултивитамини или да дохранват с АМ, а при продължителни тежки дефицити – кърмата все пак се променя, въпреки че организмът ще се опитва да поддържа качеството ѝ, при продължителен глад или изтощение и самото мляко ще започне да страда. Така, че правилно попита някой по-нагоре дали е изследвана кърмата, ако детето е спряло или наддава по-малко. Скоро ще започне захранване, децата ще се сблъскат неиминуемо с нови вкусове, храни, консистенции, състав и т.н.. не фанатизирайте кърмата и не подценявайте АМ.

# 62
Това да се изследвала кърмата са митове от време оно. И наддаването не е от липса на витамини, а от липса на калории. Не вярвам някоя съфорумка тук да е с тежки дефицити от недохранване.

Изобщо не е конспиративна теория, масова практика си е. АМ е нужно в определени случаи, когато наистина няма достатъчно кърма, но си е имитация на кърмата и не може да се сравнява с нея.

Захранването какво общо има тук не разбрах. Да, новите вкусове и консистенции на истинските храни са важни, изобщо не е важно да се въвежда вкуса на продукт, който имитира кърмата, а така или иначе след година вече няма нужда от АМ. Защо му е на бебето да свиква с него изобщо? Не се учи да дъвче с АМ. Докато кърменето е хубаво да е поне до две години, защото има ползи, които АМ не може да възпроизведе (антитела например), та е важно да се поддържа кърменето, а не да се намалява

# 63
чак пък нищо да не разбират педиатрите от кърмене, толкова деца са минали през тях, а това, че взимали нещо от производителите на АМ звучи като конспиративна теория, все едно няма достатъчно хора по света, които да купуват АМ, че нашите педиатри трябва да ги рекламират за додаване Grinning Иначе има и нехранителна кърма разбира се, ако майката има някакви дефицити в организма, което е често срещано. Някои витамини и минерали в кърмата зависят от майчините нива като витамини от група B (особено B6, B12) и витамин D – ако майката има ниски нива то и кърмата може да съдържа по-малко.

Йод, селен и цинк – също могат да намалеят при дефицити от страна на майката.

Това е причината, поради която на кърмещи жени често се препоръчва да приемат добавки – например витамин D, DHA, мултивитамини или да дохранват с АМ, а при продължителни тежки дефицити – кърмата все пак се променя, въпреки че организмът ще се опитва да поддържа качеството ѝ, при продължителен глад или изтощение и самото мляко ще започне да страда. Така, че правилно попита някой по-нагоре дали е изследвана кърмата, ако детето е спряло или наддава по-малко. Скоро ще започне захранване, децата ще се сблъскат неиминуемо с нови вкусове, храни, консистенции, състав и т.н.. не фанатизирайте кърмата и не подценявайте АМ.

LuisaMar, поздравявам ви за професионалният коментар и знанията, а също и за готовността ви да ги споделите, което никак не е по задължение. Благодаря, че споделихте с всички нас.

# 64
Човек може да се храни добре и пак да има дефицити, докато не се изследва няма как да се знае, всичко останало са предположения. Аз самата имах дефицит на Б12, вит Д и селен. За Б12 трябваше да си слагам и инжекции, а все си мислих, че съм супер здрава, защото така се чувствах! Аз имам 2 деца и сама съм избирала АМ и съм сменила няколко докато видя кое се понася най-добре от децата ми, никой не ми е казвал - Това АМ трябва да купиш. Да не говорим, че с първото ми дете в ¨чудотворната¨ ми кърма бяха изолирани един тип стрептококи и с дъщеря ми бяхме на антибиотик след това, а тя беше на броени дни - новородено, добре, че я изследвах по препоръка на педиатъра и от къде дойдоха тези стрептококи, никой никога не разбра, така че няма как да е мит изследването на кърмата. А това че до 2 год. възраст трябва да се кърми детето, когато вече ще има зъби и ще е доста по-осъзнато и най-вероятно говорящо човече... не знам как да коментирам Grinning Разбира се всеки е свободен да вярва в каквото си поиска, който иска може и до 1ви клас да кърми, просто ми прави впечатление, че стане ли въпрос за АМ тук се реагира все едно това е най-отвратителното и страшно нещо, което се дава в краен случай, ако се наложи само и заради такива коментари и мислене, много жени изпитват вина, когато по някаква причина не могат или пък просто не желаят да кърмят.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 18:58 от LuisaMar

# 65
Ми какво да се коментира за кърменето до две години, нека да спорим с УНИЦЕФ, СЗО, Американската педиатрична асоциация, NHS и още много други, които точно това препоръчват:

https://www.unicef.org/bulgaria/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D … D0%B5%D1%82%D0%BE

Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ препоръчват изключително кърмене до 6-месечна възраст и продължаване на кърменето до двегодишна възраст, с въвеждането на подходяща и безопасна допълнителна храна от 6-ия месец

Не е въпрос на това какво вярваме, това си е научният консенсус за кърменето.

И едно е да се изследва кърмата за бактерии, друго е за "хранителност".

И никой не казва, че АМ е най-отвратителното нещо, просто ако може да се избегне, защо да се дава, като кърмата е много по-добра? Дори на опаковките на АМ си го казват, че майчиното мляко е най-доброто

# 66
Ми те СЗО и гореспоменатите асоциации препоръчваха и рнк ваксините против ковид и всички останали там, а пък аз мога да се обзаложа, че в тази тема има 100% скептични и НЕваксинирали се , аз не съм от тях, но просто давам пример. Не мисля за удачно  детето ми на 2 год да яде солети на детската площадка и после да го кърмя, защо? Ще бъде по-здраво или умно от останалите ли?

И едно е да се изследва кърмата за бактерии, друго е за "хранителност".

и в двата случая има опции за изследване, не е мит и ако има някакви съмнения относно едното или другото е редно да се направи, ако бебето не наддава, постоянно е кисело, неспящо или има друг тип физиологични проблеми. На моя приятелка бебето беше вечно с обриви и дерматити, минаха на АМ и всичко се оправи в рамките на броени дни. Пак пример. Кърмата не винаги е много по-добра и точно това се опитвам да кажа, като майка минала и през одисеята с изцеждане, неспане, ревящо и ненаддаващо бебе.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 19:18 от LuisaMar

# 67
Това, че толкова сме се отдалечили от природата, че ни се вижда странно едно двегодишно да суче, не значи, че няма ползи от кърменето след годинката. Не е само СЗО, много други авторитетни организации го препоръчват, защото е най-доброто и най-естественото нещо. Не са някакви сектанти, които са вманиачени на тема кърмене, говорим за научен консенсус тук. Който разбрал, разбрал

# 68
Не мисля,че кърменето в напреднала възраст като две години се практикува заради хранителната стойност на кърмата и не може да се сравнява със солети (много хрснителен пример 🤣), кебапчета или каквото се сетите. кърмата съдържа много хормони, растежни фактори, олигозахариди, антитела и тн., и тъй като съставът и се променя непрекъснато (спрямо това от какво има нужда в момента бебето), нищо не може да се сравнява с нея. Тя е жива храна. Доказано е, че некърмените бебета има повече голяма вероятност да се разболеят от диабет, морбили, пневмония, левкемия, гастроентерит. Ако една жена няма кърма, няма нищо лошо да си храни детето с адаптирано мляко. Има лошо да го храни с кисело, прясно и разни други остарели методи. Сукането от гърда също така освобождава окситоцин в тялото на детето и на майката, балансира нивата на кортизола и подпомага изграждането на хармонична нервна система. Допълнително към това, приема на кърмата подпомага развитието на мозъка и формира допълнителни неврони. Което НЕ означава, че децата, хранени с адаптирано мляко, са тъпи - или тези на кърма - гении!
Общо взето няма смисъл да спорим дали кърмата е най-доброто за едно дете - ако я има. Тя е норма. Колкото я има. И веднъж на ден пак е добре.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 08:37 от slanchogledka^

# 69
Точно така слънчогледка. Да добавя и че сученето от гърда (не от биберон) помага за развитието на челюстта и това не спира на годинката

# 70
Това, че толкова сме се отдалечили от природата, че ни се вижда странно едно двегодишно да суче, не значи, че няма ползи от кърменето след годинката. Не е само СЗО, много други авторитетни организации го препоръчват, защото е най-доброто и най-естественото нещо. Не са някакви сектанти, които са вманиачени на тема кърмене, говорим за научен консенсус тук. Който разбрал, разбрал

Нека има ползи от кърменето след годинката, моето първо дете на 2 год. вече говореше с цели изречения, задаваше въпроси и беше отдавна захранена с всичко, та даже и да имах кърма по това време, щеше да ми е изключително неловко и неестествено да я карам да суче от мен, може би от шише бих склонила, но защо? Нима челюстта няма да се развие и без сучене от гърда, ама моля ви Grinning

# 71
А при кой ортопед бяхте на преглед?

Бяхме на ортопед,да, гледаха го на ехограф и за натрупване на калций в ставите, както и за ъгъла на извиване (дано правилно се изразявам). Изобщо не съм питала личната, нито педито - там всеки си гледа собствения джоб. За мен ортопедъъ е много важен и не бих го пропуснала. Даде ми ценни съвети за прохождане, избора на обувки, как да го уча да седи, и каза като проходи пак да отидем

# 72
Минахме днес на консултация, на 5м и една седмица е 64см и 6.300кг. Има си вече всичките ваксини до една година, включително и ротавирусната. Точно на 5м започнах да захранвам и според мен беше добро решение за моето дете. Изхожданията се регулираха и вече не се мъчи. Доволна съм.

# 73
Ако си имате кърма, само кърма додавате. Без коментар по-нататък. Просто млякото не е нейното, но това ще се промени при захранването. Още нещо - следете акото (ако има слуз, променете Вашето хранене, нещо я дразни сигурно и затова по-постно наддава). Освен това след 3-4 месец децата започват да наддават по-бавно.
До 1г. трябва да е утроила рожденото си тегло, а до 5м. да го е удвоила. И аз съм притеснена за Филип, но зная, че той има проблем с белтъка на кравето мляко и затова внимавам какво ям. Заради това акаше по едно време на поразия. Освен това, както казах, след 4м. започват да наддават по-бавно, не се травмирайте и панирайте. И аз бях така, но след разговор с педиатър се успокоих - това се променя след захранването. За Бога, грехота е да имате кърма и да давате АМ. 😖

И НЕ съм съгласна с това, че кърмените бебета имали дерматит и обриви и алергии а тези на АМ не - алергиите към белтъка и протеина се развиват в кърмаческа възраст със съшия успех и при децата, хранени с АМ, като това започва още от родилния дом - погледнете на етикета и ще видите, че в АМ има или белтъка на кравето, или този на козето мляко. Как иначе е “адаптирано”, на какво ще е адаптирано?
Точно този белтък или неразграждането му е причинител на тази непоносимост с всички симптоми и екстри.

Както казаха по-горе, няма смисъл да спорим, кърмата е норма - ако я има е грехота да дохранвате с АМ, защото тялото произвежда точно толкова кърма, колкото му е нужно на детето т.е., колкото детето сигнализира, че му е нужна, стига да го поставяте достатъчно често на гърда. Иначе кърмата ще спре, то е ясно.

Относно ставите - ние още на 2 месец задължително отидохме на консултация. Сега Филип е на 5,5м. и задължително ще отидем отново както и на коремен ехограф.
За ставите ходихме при д-р Алексиев от Детска ортопедия в Горна Баня, на втората консултация ще се срещнем с д-р Кацарска (ако на някой са му нужни някакви имена, споделям).

Момичета, имам нужда от съвет. Току що се връщаме от консултация, на 4 месеца и 5 дни тежи 6 кг (качила е 300 гр за месец). Лекарката веднага ни предписа да дохранвам с Новалак по 50 мл, но аз имам доста замразена кърма. Като я питах какво да правя с кърмата тя ми каза да додавам и от нея. Няма ли да стане много ? Аз мисля да додавам само кърма, вие как бихте постъпили ?

Другото, ортопеда ми беше казал да отидем между 4,5-5 месеца, малката няма проблеми и когато и казах тя ми отговори, че няма нужда да ходим, просто ставало въпрос да ни вземе пари. Вие ще ги водите ли ?

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 15:42 от Vrabchenze

# 74
Мами, на какво мнение сте за ваксината против менингокова болест? Тя не е задължителна, но предвид последните случаи почнах да се замислям. Ще питам и педиатър,  разбира се.
Ще си повторя и въпроса относно частни детски градини и ясли. Тези, които са водили децата си на такива, може ли препоръки?

Общи условия

Активация на акаунт