Ноемврийски бебета 2024 - тема 3

• 15 409
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
Таткото е давал замразена кърма, като ме е нямало и не е имало проблеми. Според мен е било съвпадение, че така е станало.

Колко е калорична кърмата зависи най-вече от това колко са пълни гърдите. Колкото са по-пълни, толкова по-ниско е количеството мазнини и съответно калории. Постепенно млякото става все по-мазно и калорично с изпразването на гърдата.

Това да се разбере защо едно бебе е повърнало е сложна работа. Моята е повръщала по всякакви поводи и без поводи, последно повърна докато се напъваше да се изака. Не бих се притеснявала за замразената кърма.

# 91
Ние превъртяхме замразената кърма от ноември, декември и януари, а новата замразих. Детенцето нямаше никакъв проблем. Ядеше всеки път с голям апетит.

Да използвам случая да попитам от кога сте започнали или ще започвате захранването? Нашата педиатърка каза 5ти месец без 1 седмица.
Можете ли да споделите ако имате схеми на захранване? Клоня към метода с домашно приготвени зеленчукови пюрета.

# 92
Аз не бързам, на 6 месеца ще започна. Смятам да е комбинация от пюрета и ЗВБ. Взела съм едни лъжички, с които бебето може да се храни само с пюренца и сега и ги давам за чесалки. Учудващо добре успява да си нацели устата, ще видим как ще е, като има храна по тях.

Иначе ползвам solid starts за насоки

# 93
Педиатърът препоръча на 4 месеца и половина да започна захранване, но аз изчаках до 5 навършени месеца. Преди няколко страници писах, аз съм доволна лично за себе си, че почнах по-рано, защото детето се освободи от запека, който в някои моменти беше брутален, стигали сме до Мелилакс. А и детето си яде с апетит.

Конкретна схема силно казано следвам, лл ми каза "първият ден даваш 2-3 лъжици, втория 5-6,третия - колкото изяде". Горе долу се придържам към това, гледам и схемата на Хипп, и храня общо взето по моя си "схема". Правя и домашни, за които имам продукти, и готови купувам. Въвеждам на 3 дни нов зеленчук, като винаги давам първо от новия продукт, след това продължавам с вече познатия и дохранвам с мляко. На третия ден смесвам двата зеленчука. Досега съм въвела картоф, тиква, морков и пащърнак.

По този повод, едно бюджетно предложение за стол за хранене : столче Antilop от Икеа. Трябваше ми нещо елементарно за при бабата, с точки, които съм имала, столът с масичката ми излезнаха 26лв.😃

# 94
Да използвам случая да попитам от кога сте започнали или ще започвате захранването? Нашата педиатърка каза 5ти месец без 1 седмица.
Можете ли да споделите ако имате схеми на захранване? Клоня към метода с домашно приготвени зеленчукови пюрета.
Ние започнахме захранване на 4++. Правя само домашни пюрета с домашни зеленчуци. Ползвам уреда на Авент за пюрета и е много лесно, защото с един уред ги готвя на пара и пасирам. Не се водя по схеми, защото не ми допадат. Въвеждам нов зеленчук като първия ден давам много малко, втория ден 2-3 пъти повече, и третия ден вече почти цяло пюре с този зеленчук или смесено пюре с друг вече въведен зеленчук. Малката е на 5+ и вече сме въвели десетина зеленчука и от няколко дни въвеждам и плодове. Днес ще разгледаме безглутеновите каши, че вечер искаме да я храним с нещо по-засищащо и да не се буди в 6 за ядене.
Замразила съм големи количества нарязани зеленчуци или направо приготвени пюрета, които само трябва да се размразят и затоплят - отново в един уред.

# 95
Слънчогледка, аз давам замразена кърма, но малката понякога връща, понякога не. Акушерката ми беше казвала, че кърмата може да ги държи по-малко сити, така че е напълно нормално да огладнее по-бързо. Според мен си я давай.

За захранване и аз мисля да започна когато навърши 5 месеца. Имам някои домашни зеленчуци, ще гледам колкото мога да и приготвям аз. Тези схеми за захранване на моменти доста ме объркват.

# 96
Аз също съм за заспиването на гърда. Малкият се успокоява най-лесно по този начин. Кърмата драстично ми намаля и има на 2 от храненията дохранване с АМ, но каквото такова.

Анито при нас също се виждат, че ги има, но при студени ръце, студено помещение се “скриват”, което докторката ми обясни , че за възрастта е съвсем нормално. Бях се притеснила много преди прегледа, но тя успя да ме успокои. Бих те посъветвала да си запишеш час при тясно специализиран специалист в случая детски уролог. Те имат много повече опит в това от ЛЛ и педи.

LuisaMar първото кремче е Елоком, като се маже 14дни-сутрин и вечер. Като важното при него е вечер в банята да се опиташ да забелиш леко и го измиеш. След 14 тия ден да започнем с Фимозин само вечер също за 14 дни ( но тъй като прегледа се пада 34 дни след започването на кремовете, каза от 15 ден до прегледа да мажем с фимозин).

Захранване започнах на 5м и няколко дни, заради нередовното изхождане. В началото имаше доста положителен ефект, но в даден момент придобиха малко по-различна консистенция.
Първият ден давам 2-3 лъжички, вторият 4-6/7 лъжички, на третият му давам половин пюре, а на 4 тия ден колкото изяде. Взимам пюрета, които са 80гр. Макс 120гр , но честно казано не му давам да изяде 120гр пюре. Лично според мен не е редно от сега да се замести хранене и гледам да си има едни 60мл след пюрето АМ или кърма. Домашни пюрета не съм правила, защото все още нямам домашни зеленчуци/ плодове.

# 97
Момичета, гледам схемата на Хип, няколко дни даваш да речем тиква и на 5-тия ден добавяш картоф + малко тиква. Не трябва ли картофа да се предложи самостоятелно ?

# 98
Miss, точно това бях чела във фейса, че е объркано. Трябва да е повече тиква и малко картоф, не обратното. Когато въвеждам нов зеленчук, винаги го давам самостоятелно, като да кажем след 2-те лъжички продължавам с вече въведен, смесвам на по-късен етап.

Иначе и аз не бързам въобще да замествам хранене, давам около 80гр пюре и после си дохранвам с АМ.

# 99
Знам,че кърмата се усвоява по-бързо, аз основно с кърма храня все още 😅 Просто много изненадващо огладня детето, и се замислих дали кърмата от преди няколко месеца е достатъчно енергийно засищаща за него сега. Зимк, благодаря, това за калориите и пълните гърди не го знаех!
Аз си поръчах уреда за пюрета на Беаба със стъклена купа и диамантено ножче, Беаба нео. От Авент ме отказа пластмасата. Не бих готвила, дори и на пара, в пластмасов съд, особено пък за детето.
И ще започна сигурно към края на 5ти/началото на 6ти завършен месец, и педиатъра ми така съветва.

# 100
Знам,че кърмата се усвоява по-бързо, аз основно с кърма храня все още 😅 Просто много изненадващо огладня детето, и се замислих дали кърмата от преди няколко месеца е достатъчно енергийно засищаща за него сега. Зимк, благодаря, това за калориите и пълните гърди не го знаех!
Аз си поръчах уреда за пюрета на Беаба със стъклена купа и диамантено ножче, Беаба нео. От Авент ме отказа пластмасата. Не бих готвила, дори и на пара, в пластмасов съд, особено пък за детето.
И ще започна сигурно към края на 5ти/началото на 6ти завършен месец, и педиатъра ми така съветва.

Всъщност много правилно мислите, че кърмата от преди няколко месеца не отговаря на хранителните нужди на детето сега. За мен най-вероятно заради това е огладнял по-рано.

# 101

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2717917/

Ето източник, за да не съм голословна (мазнините съдържат повече калории на грам от белтъчините и въглехидратите, затова мляко, богато на мазнини, е по-калорично).

И тук е обяснено на достъпен език:

https://laleche.org.uk/health-professionals/fat-content-breastmilk-faqs/

# 102
Някъде бях чела, че замразената повече от 3 месеца кърма вече няма тези вкусови качества, които е имала при замразяването. Помня единствено, че за мазнините ставаше дума и в частност, че тя спира да бъде толкова калорийна.
Аз имам все още много замразена кърма, която ще изхвърля, защото никой не я иска, а предлагах 100 пъти. Изследвана съм в МД, но от Млечна банка искат да им я занеса на място и да ме изследват пак. Нямам нито време, нито възможност да се занимавам с тях и да уреждам логистично неща при условие, че искам да даря кърма безвъзмездно. Филип е на гърда на всеки 3ч. и няма да стане да хойкам из София, при положение, че имат мобилна лаборатория ли не знам как се казва и могат да направят всичко на място, но явно желание липсва. Наш Филип все още се храни изцяло от гърда на всички хранения.  Така че към 30 литра отиват в канала. 😖

Ние имаме що-годе нощен ритуал, но за да го организирам, започваме около 1 час преди времето за сън. Към 19:20 го събличам, правим тоалет в банята, после масаж на леглото на светлината на един прожектор, който оцветява тавана в различни цветове (много му харесва) около 15 минути и през това време му говоря колко го обичам, как сега ще спи спокойно, какво добро момче е; обличам го в чиста пижамка и го подавам на ММ. Те се хранят на приглушена светлина и се приспиват, до 20:00-20:15 е заспал.
Според мен приказките и книжките ще се наредят по-нататък.

Някоя мама тук да е давала замразена кърма? Имам кърма във фризера и реших да дам тази, която е до края на Април преди да изтече срока на съхранение. Извадих вчера 200мл, в хладилника първо, после като се втечни напълно я затоплих. Нахраних го. И срещнах 2 проблема - първо, огладня екстремно бързо, след 90 минути нададе такъв вой, а аз в началото не можах да разбера какво се случва.... Нахраних го с още от размразената кърма и той я повърна до 10 минути...
Възможно ли е кърмата да има по-ниска калорична стойност, защото е от време, в което бебето се е нуждаело от по-малко калории? Нали се променя с времето... И защо я повърна? Може ли да не му понася? Чувала съм за такива бебчета, които не могат да консумират замразена кърма. Не е с високо съдържание на липаза, няма мирис на риба/метал... Съвсем се ошашках вчера, имам 7л във фризера...

# 103
Срамота е да се изхвърля, може в пюрета да се слага или пък във ваната за къпане:

https://www.healthline.com/health/baby/milk-bath-baby

# 104
Зная, направо сърцето ме боли за всяка капка, обаче е от месеците 10/2024, 11/2024, 12/2024, 01/2025, 02/2025 - няма как да я изяде, а аз продължавам да си имам кърма. Тази, първата октомврийска ѝ изтича срокът на годност на 20.10.2025, а аз си имам прясна.

Срамота е да се изхвърля, може в пюрета да се слага или пък във ваната за къпане:

https://www.healthline.com/health/baby/milk-bath-baby

Общи условия

Активация на акаунт