СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 7 - Неусетно времето лети, седмокласникът над пробни изпити се поти!

• 31 050
  • 756
  •   1
Отговори
# 135
За да отговаряш на нравствен въпрос, трябва да имаш изградена ценностна система, чиито възгледи да защитаваш. На 13-14 години все още е прекалено рано. Въпреки че основите са поставени досега в семейството и училището, все пак те нямат опита, за да защитят гледната си точка на примерно въпросът:  Какво е да си толерантен? (реален въпрос, който им беше даден за домашно)

# 136
Според мен много добре си отговарят. Стига да разбират въпроса. Защото нито нравствен..нито толерантен..моят син, поне, не знае какво значат. Трябва първо да му "преведа" въпроса.

# 137
  • ту тук, ту там
Извинявай, синът ти не знае значението на думата “толерантен” ли, или не те разбрах правилно?

# 138
Извинявай, синът ти не знае значението на думата “толерантен” ли, или не те разбрах правилно?

Струва ми се че доста добре ме разбра Wink
Да, не знаеше думата "нравствен" какво означава..."нравствени качества" по-точно.
Сега го попитах, оказа се че толерантен го знае.
Не знаеше още " окахъри" от баба Илийца, и половината думи от Опълченците.
Друго интересува ли те?

Сега се надявам дискусията и темата да продължи в нормалния тон..

# 139
А аз я подозирам моята, че я е срам да си пише мнението и да и го четат. И тя не знае много от турцизмите, което е нормално за това поколение.

# 140
  • ту тук, ту там
Да, за нравствени качества добре те разбрах в предишния пост, но за толерантен не ми се вярваше и наистина помислих, че не съм те разбрала. Защото не е нормално, съжалявам.
Отговор на нравствен въпрос не знам какво е и дали го учат нашите. 🫣

# 141
А аз я подозирам моята, че я е срам да си пише мнението и да и го четат.
А, ей това много го има. И моят изпитва неудобство да се превъзнася и да употребява високопарни според него слова. Кринджаво било. Имат едно момиченце от класа, на което много й се отдава такова писане и коментарът обикновено е "много умно й звучат нещата, обаче ми е неудобно да ги слушам" Laughing

# 142
Да, за нравствени качества добре те разбрах в предишния пост, но за толерантен не ми се вярваше и наистина помислих, че не съм те разбрала. Защото не е нормално, съжалявам.
Отговор на нравствен въпрос не знам какво е и дали го учат нашите. 🫣

Не съм те и питала,  и не ми допада внушението, което правиш..съжалявам и аз.

За ваканцията имат над 40 задачи по мат.
По БЕЛ госпожата е казала само да четат уроците.

# 143
  • ту тук, ту там
За мен толерантността е основно качество,  в което трябва да възпитаваме децата си от най-ранна детска възраст. Не внушавам нищо, а го твърдя. 😢

# 144
  • София
При нас в училище са писали преразказ в 5-ти, в 6-ти и сега в 7-ми, по спомен 2 тази година, може и да бъркам. Дали са достатъчно, е друга тема, не мисля, че има време за повече с оглед на материала, който трябва да се предаде.. Това е при добро желание на учител, тъй като не влиза в програмата за 7 клас. Нищо не пречи децата да се упражняват и да пишат преразкази вкъщи, така както задачите, които решават в клас, не са достатъчни за добра подготовка, трябва самостоятелно решаване, препоръчително всеки ден. 2 модул по мат също почти не се упражнява в училище, което на мен ми е проблем, по-голям от преразказа, но никой не ме пита.  Разбирам, че 2 модул (важи и за двата предмета) би трябвало все пак да изисква малко повече допълнителни усилия и да има някакво разслояване. Материалът е преподаден, самостоятелната подготовка е ключова. Децата, които са достатъчно мотивирани и имат желание, могат да се подготвят и сами, моето не е от тях и ходи на курс, не защото не може да учи, а защото не мога да го накарам, ако не е дадено от учител. Честно казано не виждам защо е този сарказъм.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 23:27 от Niffi

# 145
Момичета, ориентирахме се с балообразуването в НПМГ. Няма значение кой как отговаря, има ли сарказъм или няма, важното е в крайна сметка да се стигне до светлата истина Simple Smile Попитах вместо сестра ми, тя също ви благодари! Моят син е 8 клас и слава Богу, аз вече нямам касателство към проблемите на кандидатстването след 7 клас. Пожелавам успех на Вашите седмокласници!

# 146
  • София
Ако давам пари за подготовка за НВО, ще изисквам да се правят преразкази.

Не мога да повярвам, че чак  в средата на втория срок  разбирате, че нещо не е ок.
Повечето родители още в края на първия се ориентират към по-малките школи и към частните уроци.

# 147
Здравейте,аз искам да попитам вашите седмокласници правят ли преразкази в училище или за домашна? Започвам да се притеснявам,тъй като времето напредва ,а моят синковец е направил общо пет за цялата учебна година.В школата,която посещава,също не работят по втори модул от НВО бел,което ми се вижда някак нелогично .И ако е удобно да споделите по колко точки изкарват вашите на преразказа на ПИ ?
Благодаря предварително!

5 преразказа са много малко предвид колко голяма част от оценката се формира от това. Досега имаше около 25 учебни седмици +/- една две - би трябвало да са направили поне 10 преразказа. Моят на преразказите изкарва 27-31 точки и за мен всичко под 30 точки за София е малко. Ако и в школата  не правят почнете вие да му правите вкъщи. Няма да може да ги проверите качествено, но поне ако има заруднения в запомнянето на текста това можете да го отработите.

P.S. Проверих при нас в школата какво се случва - 22 занимания досега + 2 пробни урока досега. От тях 10 преразказа за домашно + 2 преразказа на пробните уроци. И пак ми се вижда малко. Преразказът е 35 точки, тезата 6. Бих работила повече за преразказ и по-малко за теза аз. За мен трябва да има преразказ за домашно всеки път.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 12:12 от sunlight_eli

# 148

5 преразказа са много малко предвид колко голяма част от оценката се формира от това. Досега имаше около 25 учебни седмици +/- една две - би трябвало да са направили поне 10 преразказа. Моят на преразказите изкарва 27-31 точки и за мен всичко под 30 точки за София е малко. Ако и в школата  не правят почнете вие да му правите вкъщи. Няма да може да ги проверите качествено, но поне ако има заруднения в запомнянето на текста това можете да го отработите.

P.S. Проверих при нас в школата какво се случва - 22 занимания досега + 2 пробни урока досега. От тях 10 преразказа за домашно + 2 преразказа на пробните уроци. И пак ми се вижда малко. Преразказът е 35 точки, тезата 6. Бих работила повече за преразказ и по-малко за теза аз. За мен трябва да има преразказ за домашно всеки път.

За едно дете 5 преразказа може да са малко, за друго и два може да са достатъчни.

Ако този преразказ не се проверява, то от него няма особен смисъл.
Реално предаването за съдържанието е 6 точки.
И най-големият проблем при децата не е запомнянето а разбирането на текста.
Като този с черешите Wink
Тогава и 20 точки на преразказ си бяха добро постижение.

# 149
Ако авторката смяташе, че 5 преразказа са достатъчно, нямаше да си задава въпроса ние по колко правим, нали? Ако детето е направило 5 преразказа и на тях е изкарало 30+ точки и част от тези преразкази са на пробен изпит - няма да задавам притеснено въпрос учат ли другите деца по модул 2.
Чудесно е, че познавате някакви много умни деца, които явно не трябва да учат много, за да изкарат по 90+ точки на изпитите. От моите познати тези, които изкараха толкова минали години се скъсаха да учат постоянно. Една майка не съм чула да казва "Моето по цял ден чете книжки и гледа телевизия и изкара чудесно" - напротив всички истории бяха от типа - "постоянно беше над учебника, всяка седмица ревеше колко е уморено". Може моето мнение да не съвпада с твоето, но за мен успехът на този изпит е свързан най-вече със страшно много труд по всички компоненти. Към труда добавяме стратегията на изпита, здравите нерви и умът на детето.

Общи условия

Активация на акаунт