СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 7 - Неусетно времето лети, седмокласникът над пробни изпити се поти!

• 30 596
  • 756
  •   1
Отговори
# 450
Да, това е родителският контрол на фемили линк. Препоръчвам го, за който не си го е инсталирал.

# 451
Някой дали има възможност и желание да сподели ПИ от школа Вектор,проведен края на март?

Моят син ходи, на Мат. Търсите ли я още?
Да,ще съм много благодарна,ако имате възможност да го сканирате ще е идеално-ако не и снимки става...Пиша имейл на лични

Някой дали има възможност и желание да сподели ПИ от школа Вектор,проведен края на март?

Моят син ходи, на Мат. Търсите ли я още?
Писах на лс

Ако е до мен,нямам нищо...

Изпратих, на който ми пусна имейл. Не е сканирана обаче. Детето е писало с молив, ако не забравя ще изтрия и ще снимам наново.

# 452
ДЗИ ПП мат не е по-трудна от ДЗИ ооп мат и преди да се отворят големите усти ще обясня защо.
Това го твърдите след като сте видели някъде качено ДЗИ матем ооп  или просто така предполагате? Стана ми интересно,защото ДЗИ ооп мат МОН не благоволиха да го качат,а човек би трябвало да прави изводи и обобщения след като е видял и двете ДЗИ-пп и ооп. Имам дете,което в момента е пп мат по новата програма-несравнимо е като трудност спрямо  ооп.А не е като да не разбирам от математика...
Видяла съм го миналата година от дъщеря ми. Анализът е нейн. Има пълно шест на ДЗИ ПП на математика и не е гений по математика, а обикновена прилежна ученичка.
Преекспонира се трудността на профилната математика. Нито е толкова страшна, нито толкова трудна
Грета е абсолютно права, деца с над 85 точки на НВО ще се справят. По-лесно е от да научиш, например, унгарски език, или да пишеш на японски, на които умения доста математици гледат с презрение в последно време, което мен лично ме дразни

# 453
Понеже  дискусията за НПМГ География започна от моето споделяне, че синковецът не е особено силен математик, бих искала да благодаря на всички, които се включиха с полезна информация!

Ами ако си заслужи място там, ще се бори с предизвикателствата! Аз съм на мнение, че трябва да се трудят и да се надскачат...така че няма лошо от повече учене и математика:)

# 454
  • София
Няма лошо, разбира се. Но понеже споменахте, че не искате водеща математика, обърнах внимание, че от миналата година математиката вече е водеща и за географите. Публикуваните в момента на сайта на НПМГ учебни планове за паралелка икономическо развитие, не са релевантни за вашия набор. Първите географи с профил математика в момента са 8-ми клас.

# 455
  • София
И двете матури в 12 клас са със задачи от учебниците. Твърдя го, защото съм решавала всички, които са публикувани. Изпитите за ТУ в София са на същото ниво.

Има деца, които искат да ги държат и се готвят за тях. Няма истерия като в седми клас, защото вече са осъзнати и знаят какво искат.

Ако математиката в НПМГ е профил, то ще се учи достатъчно часове, че всички да я усвоят. Няма да е 2 часа само.

# 456
  • София
Е, нали и аз това казвам - доста повече от 2 часа ще е. Въпросът не е дали ще я усвоят, а дали искат да учат толкова много математика.

# 457
Дами, а къде може да видим учебните програми за различните паралеки и училища?

Мисля, че ще е полезно да се запознаем, за да вземем информирани решения!

# 458
  • София
Учебните програми са публикувани на сайта на МОН https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/uchebni-planove-i-programi … uchebni-programi/ Те са еднакви за всички училища/паралелки.

# 459
Може би питаш за учебен план, а не програма. Те би трябвало да са в сайтовете на всяко училище за съответните профили, които се предлагат

За нпмг са тук https://npmg.org/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0% … 0%BE%D0%B2%D0%B5/

# 460
Compass, на страницата на всяко училище, което те интересува, може да се разгледат.

За ПП математика. Децата на наши приятели, които завършват сега нематематически училища ходят на уроци по математика почти през целия 12 клас. Ще се явявят на ДЗИ ПП математика , като втора матура.

# 461
  • у дома
Априлски душ, ДЗИ пп мат и аз я виждам,питам къде се вижда ДЗИ ооп,за да се направи извод,че тя е по-трудната от двете?

# 462
  • София
Рамковите учебни планове също са публикувани на сайта на МОН, заедно с Наредбата за учебния план. https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/uchebni-planove-i-programi … -uchebni-planove/ Въз основа на тях се изработват училищните учебни планове. В Раздел А училищата нямат никаква свобода за промени, всчико там е точно по рамков учебен план. Имат свобода само в раздели Б и В - ИУЧ и ФУЧ, като там могат да определят какви предмети ще се изучават в тези часове, в рамките на общия брой по рамков учебен план. В раздел Б влизат профилите във втори гимназиален етап. Общият брой часове за профили е нормативно определен. При 4 профила, всеки от тях се изучава с 5 часа. При три профила, както е в НПМГ, училищата могат да разпределят  общите 20 часа - напр. 8 часа за първи профил, 7 за втори и 5 за трети. Обикновено училищните учебни планове са пубикувани на сайтовете на училищата и там може да се види как училището разпределя часовете ИУЧ и ФУЧ за рзличните паралелки. Но училищният учебен план се приема за всяка учебна година и тазгодишния може да е различен от този за следващата година за същата паралелка по отношение на часовете ИУЧ и ФУЧ. Специално за географията в НПМГ релевантен ви е само учебният план за 8-ми клас тази година, защото предишните випуски са с втори профил английски. Но от учебните планове за 11-ти и 12-ти клас можете да видите по колко часа се изучава втория профил, т.е. колкото часове сегашните 11/12 клас учат английски в икономическо развитие, толкова вашите набори ще учат математика в същата паралелка.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 19:30 от sanaka

# 463
Априлски душ, ДЗИ пп мат и аз я виждам,питам къде се вижда ДЗИ ооп,за да се направи извод,че тя е по-трудната от двете?
Моето дете решаваше и двете и може да сравни. Имам и пълно доверие. Тя даже се чудеше как някои задачи от ДЗИ ооп се решават с малкото знания и малкото часове, които имат тези деца.
Други въпроси? Или трябва с примери и графики да се доказвам за мнение, което е лично мое и е споделено във форум и не задължавам друг да го споделя?
Според мен причината за малкото явяващи се деца на мат ооп са и малкото часове за подготовка, които имат. Не е причината, че децата изведнъж престанаха да имат математическо мислене или популярното напоследък"математиката не е моето".

# 464
  • София
Причината да не се явяват на ООП по каквото и да е, че втората матура е задължително по профилиращ предмет. Няма как да е ООП На матура ООП могат да се явяват само като допълнителна матура по желание и малко деца си го причиняват, защото е безсмислено или ако го правят тези, на които по някаква причина им трябва трета матура, обикновено се явяват пак на профилирана такава.

Общи условия

Активация на акаунт