Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 36 581
  • 775
  •   1
Отговори
# 255
  • София
На колко животни наистина им пречи това леко надигане? Иначе мрежата може после да се замени с едни по-хубави пана. Аз като цяло наистина съм малко безразлична към оградите, и за мен показаната на снимката си е един приличен, нормален вариант не само за съвсем временно решение, спокойно бих си живяла с такава.

# 256
  • София
Ейнджи, не съм го дочела явно това с плочките. Wink
За животните и бетонния пояс, наистина при липсата на какъв си копаят лесно и влизат - котки, кучета, лисици. Змии и смокове естествено не може да спре ажурна ограда, също и разните белки, невестулки и т.н.
Показаната на снимката с бетонен пояс вече излиза от бюджетното. Като е направена инвестиция за бетона, вече за нагоре дали ще бъде само мрежа или от типът оградни платна, разликата няма да е толкова голяма.

Ако има голям наклон и трябва да се прави подпорна стена, която едновременно е и ограда, вече нещата стават сериозни. По тази причина се отказахме от един парцел, който беше сравнително равен, т.е с малка денивелация, но "надвиснал" над долния имот. Много ни харесваше мястото, южно, слънчево, 900 м2 и почти равно в планинска местност.  Заведохме конструктор и той каза, че задължително ще е необходима подпорна стена минимум 3.5 м общо под и над земята и ще струва повече от самия парцел.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 16:19 от sofyia

# 257
Разбира се, че се шегувах, но всъщност изглежда яко в някои случаи

https://www.housedigest.com/img/gallery/should-you-tile-your-bat … o-1701985411.webp

# 258

Тези са хубави.

# 259
  • София
За мое най-голяма съжаление, в следващте 10-15 години няма изгледи да осигурим финансиране на стабилна ограда, а вече 4 години сме разграден двор и ни ползват като безплатен паркинг, доста неприятно. Зотава сме решили, като най-евтен и що-годе здрав вариант за ограда - поцинковани метални колове 2,5м, които да се бетонират в земята на 50см и електрозаварена поцинкована мрежа с PVC покритие (да има все пак някакъв вид), висока 2,00м и с отвори 5/5см. Просто се притеснявам, дали бетонирането на 50см в земята ще е достатъчно като дълбочина, за да държи здраво коловете.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 11:31 от Слънце888

# 260
  • София
Здравейте, предстои ни строеж на къща. Чудим се дали монолитна или сглобяема и ще се радвам да чуя мнения. Също така, ако може да препоръчате фирми. За София става въпрос.
Благодаря 🌻

# 261
  • София
Слънце888, предостатъчни са 50 см. Както писах, нашите са на около 30-40 см.

# 262
Слънце888, да, предостатъчно е.
Долу в основата на коловете може да заварите планки на кръст, за допълнителна устойчивост. Също трябва да затворите коловете с "капачки"  отгоре - предполагам че това са тръби, за да се предпазят.

# 263
Здравейте, предстои ни строеж на къща. Чудим се дали монолитна или сглобяема и ще се радвам да чуя мнения. Също така, ако може да препоръчате фирми. За София става въпрос.
Благодаря 🌻
Това какъв вид да бъде къщата ви ще трябва сами да си прецените. Има много писано в различните теми и за двата вида къщи. Има и отделна тема само за сглобяеми къщи. Ако цената ви е фактор при изборът на вид строителство само мога да подскажа, че тя е почти една и съща. Лично за нас(имаме СК) основното  преимущество беше(през 2020 г.) по-бързото построяване до ключ, но разбира се че този вид къщи си имат и други плюсове. Към настоящият момент нямам идея договорите за колко време се изпълняват, чета обаче, че много се бавят. Фирми и да ви препоръчаме едва ли в близко време ще може да се доберете до някоя от тях, тъй като самото проектиране и издаване на разрешение за строеж ще ви отнеме доста време. Ако се спрете на СК, то е препоръчително за проектирането да ползвате техен проектантски екип, т.к. тези къщи си имат специфика и няма нищо общо с монолитното строителство, т.е. готов проект за монолитна къща няма как да се ползва за строеж на СК. От друга страна, за да отидете при някоя фирма, която да ви даде конкретна оферта с цени и срокове за изпълнение е необходимо да й представите копие на количествени сметки от вече одобрен инвестиционен проект, иначе само да си говорите нито ще ви обърнат внимание, нито ще има смисъл от тези общи приказки. Отделно, че самите строителни фирми в София и районът, и за двата вида строителство са ангажирани с обекти за година и повече напред, така че дори да получите нещо като ориентировъчна оферта, докато стигнете до подписване на договор и реално строителство цените със сигурност вече ще са много различни. Самите оферти обичайно са валидни за около 6 месеца.

# 264
Друг момент е, дали някога ще искате да я ползвате като обезпечение при кредит или да я продадете? В този случай за мен монолитна бие. При застраховките също има специфики и някои застрахователи не изплащат обезщетения  на уж застраховани имоти.

# 265
Благодаря 🌻
Понеже все още съм под въздействието на резултата от пожарите през тази седмица, то имайте едно наум, ако къщата е до гората.

# 266
  • София
Благодаря! Не е до гора, упи е. Искаме да е за целогодишно живеене, и се замислям за монолитна. Това, което ме притеснява е, че не знам колко приблизително поне ще струва. На това място има малка кирпичена къща, която трябва да бутнем. Малка е, но е функционираща. Не искам да стане да почнем строеж и да се проточи с години.

# 267
  • София
Голяма разлика в цената няма. И не е казано, че монолита ще се точи с години.

# 268
  • Пловдив
А защо просто не ремонтирате съществуващата къща?

# 269
А защо просто не ремонтирате съществуващата къща?
Кирпич да ремонтира, за който сигурно и документи няма!

Общи условия

Активация на акаунт