Adolescence / Юношество - или къде сбъркахме?

• 16 284
  • 318
  •   2
Отговори
# 240
  • София
И щом са пиявици, за какво изобщо са им жените?
Как за какво. Тези чорапи няма сами да се изперат...
Айде сега, нещо за секс да се сещате?
И ще отречете ли, че има жени-пиявици? Впрочем, повечето от тях не перат чорапи
Когато някой мъж започне да обобщава така: 1. пада ми мнението за него  2. отбелязвам, че явно с такива жени контактува и ме обижда, защото и аз съм жена

# 241
Емотиконите са просто онагледяване на някаква тенденция. Това мислене на Балканите никога не си е тръгвало и за това много хора недоумяват какъв е проблемът.
на балканите, момчето не би се обърнало към баща си за помощ в кризисен момент, а тук майката щеше да наеме топ адвокати, да напише хиляди жалби срещу начина на задържане, да заведе дела - Мата Хари, а бащата ще стои мълчаливо и ще кешира на адвокатите. Синът щеше да доверява и контактува само с майката, защото син е свещено нещо тук.

# 242
Много интересно. Преди известно време дискутирах темата достъп на деца до социални медии и влиянието им върху психиката на подрастващите, като си позволих, като неродител все още, да изкажа непопулярната теза "За" контрол и забрана до определена възраст. В отговор получих "съществените" аргументи, че децата били неконтролируеми, а медиите повсеместни, и че хора без деца нямат право да изказват мнение, като абсолютно никой не отчете риска, произтичащ от социалните медии. От тяхна страна беше случай на ограниченост, липса на прозорливост и аналитично мислене, както и стадния принцип "Много сме, прави сме". Няколко месеца по-късно темата е номер едно в световен мащаб, а ред страни, като Австралия, например, забраняват със закон достъп до социалните медии за юноши под 16г.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 07:58 от Анонимен

# 243
  • София
Те за забрана и сега са си забранени до някакви възрасти, но никой не спазва ограничението.
Не е въпросът родителят да забранява и детето да се чуди как да го надхитри (и да успява, защото са умни), а да имат добра връзка, да си говорят и споделят. Като забраниш ще постигнеш точно нищо, обратен ефект, съвсем ще се затвори, ще спре да говори и само ще се чуди как да те излъже детето. Не става така, не сме 80те (не че и тогава не намирахме начини да се скрием и излъжем).

# 244
Вместо предмет "Религия" трябва да се забранят изцяло телефоните в училище

# 245
Те за забрана и сега са си забранени до някакви възрасти, но никой не спазва ограничението.
Не е въпросът родителят да забранява и детето да се чуди как да го надхитри (и да успява, защото са умни), а да имат добра връзка, да си говорят и споделят. Като забраниш ще постигнеш точно нищо, обратен ефект, съвсем ще се затвори, ще спре да говори и само ще се чуди как да те излъже детето. Не става така, не сме 80те (не че и тогава не намирахме начини да се скрием и излъжем).

Не съм съгласна, никъде не са забранени, освен в Австралия. Децата и юношите може да успяват да надхитрят родителите си, но това не означава, че сами по себе си рискови, опасни неща не трябва да се регулират. Лично като тийн съм пушила два пъти канабис скришом, но забрана на канабиса има и е резонна, а в съзнанието на хората канабисът е вреден. За възприятията на родители и деца има много голямо значение дали едно нещо е забранено или не, чисто психологически! Социалните медии вредят, но не всички родители го осъзнават, за жалост, а и не са длъжни. Това е функция на държавата да преценява кое и в каква степен представлява риск, съобразно препоръки на експерти, и да регулира съобразно. В противен случай ще тичаме след трагедиите и събитията и ще се чудим "Какво стана", както се случва у нас винаги.

В Австралия политическата воля и желание за предпазване на населението от вреди е известна още от Ковид време. Те въведоха и закон, защитаващ личното време на служителите извън работно време, с което отново се отличиха.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 09:42 от Анонимен

# 246
Те въведоха и закон, защитаващ личното време на служителите извън работно време, с което отново се отличиха.
Това ме впечатли повече отколкото забраната на СМ Simple Smile
Кога ще ги стигнем ам ... австралийците?!

# 247
Такива закони има и в ЕС, проблема е, че  Бг не ги въвежда и спазва.
Скрит текст:
Забранява се телефонен разговор, смс, дори мейл, в извънработно време.
Естествено, при клауза за ненормирано работно време, може да се заобиколи забраната.

# 248
Те въведоха и закон, защитаващ личното време на служителите извън работно време, с което отново се отличиха.
Това ме впечатли повече отколкото забраната на СМ Simple Smile
Кога ще ги стигнем ам ... австралийците?!

Надявам се много, докато аз навляза в професионалния свят, да сме ги стигнали, ама надали Joy

Интересно е и как ще се развие общественият дебат около СМ по света и у нас в светлината на ширещия се мизогинизъм, както в сериала, а и вредите върху имиджа и психиката на младите момичета, откъдето тръгна цялата работа.

# 249
  • София
Каква Австралия, аз ти говоря, че самите СМ изискват да си над 14г, за да се регистрираш.

# 250
Изискват- силно казано!
Питат дали си над определена възраст, и попълваш дата на раждане- никакви спънки за регистрация с измислени данни.
Ама що не забраните направо Интернет- защото не са само СМ платформи на булинг, и всевъзможни опасности!!
Един прост дискорд- същата работа върши.

# 251
Каква Австралия, аз ти говоря, че самите СМ изискват да си над 14г, за да се регистрираш.

И това равносилно на държавна забрана ли е според теб?
Със санкции и всичко?

# 252
  • София
Кога съм говорила за държавна забрана аз??

# 253
А за какво му е на под 14-годишното СМ? Вайбър групите примерно не му ли вършат работа да получава Д.Р. от госпожата и информация от съучениците за каквото и да е?

# 254
  • София
Добре де, аз ли толкова неразбираемо пиша, наистина не знам? Кога и къде съм твърдяла, че на децата им е нужен СМ??

Общи условия

Активация на акаунт