Adolescence / Юношество - или къде сбъркахме?

• 16 145
  • 317
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Аз пък мисля, че децата трябва да могат да оцеляват тук и сега, което включва социални мрежи и пошли риалити предавания. Както на времето нас ни учиха да не говорим с непознати, така и тях трябва да учим да не общуват с непознати. За това трябва да им се обясняват рисковете в общуването.
Трябва и да ги учим на критично мислене и пресяване на фейк информация.

# 256
  • София
Чета един материал, критикуващ сериала и попадам на линк към друг. Там намирам следното:
"Скорошни проучвания показват, че поколението Z е силно разделено по полов признак, когато става дума за политически нагласи - и то в мащаб, невиждан при предишни поколения......Тази поляризация е най-ярко изразена в Ю. Корея, където през последното десетилетие политическото противопоставяне между половете води до все по-изолирани и конфронтирани социални групи. Брачните съюзи и раждаемостта в страната спадат драстично - ефект, който мнозина свързват с разпространението на идеи от маносферата."
Аха... Интересно как мъжете, които искали жената "боса и бременна до печката", вече са отговорни за спада на раждаемостта...

# 257
  • До хладилника, който обичам
Аз виждам паралел в смисъл, че ако това са мъже, повлияни от маносферата и застъпващи се за мъжко господство и женско подчинение, все пак могат да си дават сметка, че жена и деца, особено повече деца = повече ресурси и отговорности, и да искат да ги избегнат.

# 258
  • София
За да искат да ги избягнат, не е нужно непременно да са "токсични мъжкари". Както жените, така и мъжете са свободни да не искат деца или да се задоволят с 1. Което не е непременно лошо, поне съдейки по този форум.
Но не смятам за обективно за раждаемостта да се обвиняват убежденията на мъжете, след като жените твърдят "Аз си решавам колко деца да родя" и "Тялото си е мое, имам право на аборт и контрацепция" , "Първо кариерата, сега деца могат да се раждат и по-късно"

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 15:01 от Cuckoo

# 259
Те може много неща да твърдят, но ето, съвременен САЩ демонстрира, че Гилеад е зад ъгъла, ако не внимаваме.

# 260
  • София
Хайде сега да не преекспонираме ситуацията. Техните ценности не са установени за ден, за да се изменят от януари насам. Или се оказва, че идеалното общество не е било чак толкова идеално.

# 261
  • Бургас
А някаква вероятност жените да отказват да се женят и раждат от мъже с мислене "боса, бременна и до печката"? Тук виждам аз паралела, който се търси. Да, жените решават дали ще раждат или не. И в повечето случаи решението зависи от мъжете и мисленето им, най-общо казано. Иначе, да, хора, които не искат по начало деца по една или друга лична причина, винаги ще има.

Цитат
Но не смятам за обективно за раждаемостта да се обвиняват убежденията на мъжете, след като жените твърдят "Аз си решавам колко деца да родя" и "Тялото си е мое, имам право на аборт и контрацепция" , "Първо кариерата, сега деца могат да се раждат и по-късно"
Куко, едното не изключва другото. Както се нищеше в една друга тема (а може и тази да беше, не помня), ако изборът семейство, деца или "кариера" не стоеше САМО пред жените, то цитираните от теб лозунги щяха по-малко да се развяват. Което ПАК е продиктувано от убежденията на мъжете като цяло, в обществото, не говорим само за отделния индивид.
С което не твърдя, че САМО мъжете носят вина за някои процеси и тенденции. Жени има всякакви, все пак, което си е валидно за хората като цяло. Но тук говорим за мнозинството, все пак, а то е, ами всички виждаме, айде да не се правим на ощипани. И нека не вадим пак ЛИЧНИТЕ примери и частните случаи, изключения винаги има.

# 262
Точно САЩ са били винаги много далеч от идеално общество, но пък демонстрират в реално време как добре работят смяната на ценностите и постепенно промиване на мозъка с кое е правилно и грешно, според мен вървейки в посока обратна на прогреса.

# 263
  • София
Проблемът е, че маносферата, в опитите си да създаде "алфа" мъже, създава такива, които никоя жена не иска. Хеле пък да им ражда деца. Така че аз връзката я виждам, съвсем ясно.
Откакто в световен план жените имат право да избират дали и за кого да се женят, мъжете се оказаха в неизгодна позиция,  която маносферата влошава.
У нас не мисля, че е точно така, защото ние още от соца си го имаме това право на избор. Но в маса страни жените не са имали право на собствена банкова сметка до 70те, как да не се усети разлика.

# 264
  • София
А някаква вероятност жените да отказват да се женят и раждат от мъже с мислене "боса, бременна и до печката"? Тук виждам аз паралела, който се търси. Да, жените решават дали ще раждат или не. И в повечето случаи решението зависи от мъжете и мисленето им, най-общо казано. Иначе, да, хора, които не искат по начало деца по една или друга лична причина, винаги ще има.
....
Куко, едното не изключва другото. Както се нищеше в една друга тема (а може и тази да беше, не помня), ако изборът семейство, деца или "кариера" не стоеше САМО пред жените, то цитираните от теб лозунги щяха по-малко да се развяват. Което ПАК е продиктувано от убежденията на мъжете като цяло, в обществото, не говорим само за отделния индивид.
С което не твърдя, че САМО мъжете носят вина за някои процеси и тенденции.
Стои, защото само жените раждат. Всъщност, ако задълбаем, може да се окаже, че и мъжете са пред избор. Ако не изкарва пари, няма да има жена, навита да МУ роди дете. Така излиза, след като желанието на жената да има деца зависело от мъжа.
Не смятам, че жените са наплашени от "токсични" мъже и затова не се задомяват, поне в нашия свят прекрасно си знаят правата. Не са ограничени икономически и финансово. Дали просто не им се бременее, дебелее и тича след деца, вместо по екскурзии.
Еманципацията не е от вчера, та да изкарват мъжете, че наскоро са изпуснали господството си и затова се сърдят.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 16:05 от Cuckoo

# 265
Може и да не съм права, но мисля, че днешните млади жени (в България и не само) колкото и да харесват да са майки и да им допада идеята за деца, не са така готови да се жертват изцяло в услуга на семейството, да тъкат на пет стана, за да осигурят всичко на всеки и те като майки да са последна дупка на кавала, докато в немалък процент от случаите, мъжете се наслаждават на относителна свобода и независимост, даже като партньори и бащи. И това не е лошо, реално е важно да се мисли какви ограничения идват с избора в живота. Предполагам в двойки, в които партньорството е по-добро и мъжът е наравно или поне по-ангажиран в домакинство, деца, семейство, ментален товар - по-лесно се взима решение за деца.

# 266
  • София
Напълно си права, според мен. Сега имаме много по-добра представа какви жерви изисква това, да си родител и си правим по-добре сметка дали мачото, с който сме се събрали, става за спътник в родителството, или по-добре да не се занимаваме.
Тук точно ги прецаква маносферата, защото ги учи да са точно противоположното на това, което една жена търси за партньорство и семейство и деца.

# 267
  • Бургас
Куко, не съм съгласна, че този избор стои пред жените, защото само ние раждаме. Стои, защото после се очаква пак от нас да огряваме и за всичко друго покрай детето. Замисли се само колко пъти си чувала репликите " ама това дете няма ли си майка?", "ама къде е майката" и всякакви производни, в които все се търси тая пуста майка. За бащите рядко питат. Мъж като ще става баща, работодателят не се притеснява, че ще отсъства като е болно детето, щото то нали си има майка. Виж, жена като забременее.... или пък е скоро завърнала се от майчинство и се почва. Оооо, ма тя ще отсъства. Що? Бащата нали и той е родител? Там защо няма опасения, че ще отсъства? Схващаш отлично какво ти говоря, нали? Не е раждането проблемът.

# 268
Едно малко дете, като е болно, има нужда от майка си.Те са скачени съдове и емоционално, и енергийно до определена възраст.
Един баща, колкото и да е грижовен, не може да я замести.
Това е естесвото на природата.
Не е нито антифеминистко, нито друго измислено име от любимите, спрягани в темата.

# 269
  • София
Детето се отглежда едно 18-20 години, не знам колко от тях е болно, че това да се вади изрично пред скоби. Работата по поддържане на домакинството и отглеждането на деца е много и неблагодарна и ако една жена вижда насреща си мъж, който се скатава от тях, няма да иска да има деца с него, естествено.

П.С. И това за болното дете не го приемам аз де, един адекватен баща спокойно може да бъде до болното си дете, но айде, да не тръгваме в тази посока. Тая мантра за децата, дето търсят само майките си, от мързеливи мъже е измислена.

Общи условия

Активация на акаунт