Отговори
# 135
  • Варна
Аз ресторантите бойкотирам ти за дюнери говориш. Пури, цигари, дим, песове по столове ги хранят от масите, отзад се хранят кучета, котки, милват се от персонала и после ти сервират със същите тия ръце...

За Св.Петка много жалко, само преди 5-6 години бях последно там и беше супер светло и чисто вечер, за мен винаги ще е специално място. Имам чувството, че става като в Америка....квартали където са били примерно и са създали семейства емигранти от Полша в момента са порутени черни гета...е примерно във филма Гран Торино на Ийстууд е застъпена тази тема. Не го очаквах и при нас....

# 136
Тези в градинката на Св.Петка са бездомни, вероятно дошли от близките села. Наблюдавам ги всяко лято от 3г. насам.  Всяка сутрин и вечер, леличките работещи в общината минават от там, но явно не им пречат.
От както гледах през годините "кошмари в кухнята", избягвам ресторанти/кръчми , не ми липсват. Живее се добре и  без тях.

# 137
  • Варна
Аз ги избягвам от след Ковид насам, когато ги затваряха и отваряха и ресторантьорите първо им се разбяга качественият персонал, после как да зареди скъпа и качествена стока, като утре ще го затворят и обърнаха на схема ден година храни. Не казвам, че навсякъде е така или всеки път.

Отделно до преди 10на години все още го имаше старият стандарт за хигиена, на който ни учеха - да не се милват улични животни, да не се допускат и.т.н. - да имаше време, когато държавата се интересуваше от здравето на хората, но постепенно това поколение се измести и сега живеем в "хармония с природата". Те и котките и кучетата вече си изгубиха инстинкта за самосъхранение и спазване на територията хора/животни - преди 20 години къде ти котка да ти припари да се качва по столовете, а вчера точно три ми минаха през краката в едно заведение, а една се излегна зад мен на миндерчето....

Да не говорим за котки в библиотеки и общини...спомням, си че миналата година искаха да гонят директора на библиотеката в Пловдив, че не допускал някаква котка.

# 138
В последните няколко години, през август е бум на котешките бълхи във Варна. Мнения на няколко ветеринаря и лично мое. Идвам с две кученца и от опит пиша. Не обичам котки и не ми е приятно да ми се мотаят и в заведения. Според мен този свободен "био начин" на живот, в градските среди се разбира по-грешния начин.

Нищо не казахте за данък смет. Коректно ли е да се плаща за нещо, което не продуцираш? Имам 3 жилища, ползвам само 1, за 3 седмици годишно, но данък смет ми е годишен и е за всяко жилище. И не, тези метални саркофаги - кофи за смет в центъра не ми харесват. Тъмните хора, пак ги разпиляват порядъчно.

# 139
Няма котешки и кучешки бълхи Simple Smile
Данък смет си има процедура по освобождаване, от предната за следващата година.  Обаче ако по средата на годината решите да давате под наем ще имате проблеми

# 140
  • Варна
Котките кажи речи ги преглъщам, но кучетата с техните фекалии и пикни навсякъде, с отглеждането им по входове и до блокове от кукундели без работа, допускането им къде ли не, лаят из апартаментите, свободното им пускане от стопаните им, фрапантните случаи когато собственици на хотели и заведения пускат своите на воля из имота, глутниците от улични кучета, размиването на границата между човешка и кучешка територия, омразата на някои любители на животни към собствения си вид, допускането на кучета върху пейки в парковете, нападателният тон на любители на животни към хора, които се страхуват или гнусят от тях, че видите ли "мразели животните, следователно и хората" (което е абсурд при положение, че не съм видял никой да напише нещо такова за разлика от откровеното "Обичам животните, мразя хората."), ей това ми е трудно да го възприема. А, да и спасителните акции за кучета и котки заливащи Интернет - няма лошо, ама дали преди това помогнахме на всички дечица в нужда?

# 141
тази процедура по освобождаване от такса смет, вече не е валидна, от преди година , две или три.  Под наем в Бг, нямам интерес да давам, затова и питах, лека полека се освобождаваме от всички имоти. В момента с братовчедите продаваме  стара къща в Белослав, която обаче е  за ремонт. (може би в другата тема, трябваше да пиша, че там гледах имаше питане и търсене).

Друг недостатък в града , за мен е пускането на плащане за синя зона, от човек, който няма Бг валиден телефонен номер. Из цял свят има и автомати за това, за туристите например.

# 142
Има разни магазинчета в сините зони, в които може да платиш и в брой..

# 143
Кои дечица в нужда? Не обсъдихме ли вече колко са кампаниите за деца? Варна има проблем с неглижирането на улични животни, а не с децата. Плюс това, всеки само може да си избира каузите и на кого да помага. Много ми е интересно това мнение. Хем не искаш улични животни, хем не искаш и организации, които да се грижат а животните, кастрацията им и етц.? Какво искаш тогава?

# 144
  • Варна
Така както ти имаш право на мнение, че всеки има право сам да избира каузите си, аз имам право на мнение, че акцента трябва да е преди всичко върху човешкият род. Не съм издал наредба или закон, водя дискусия.

Що се отнася за "грижата" за мен е неприемливо тая грижа да става в градска среда, тоест има нужда от сериозна и силна организация, която да реши проблема по хуманен начин, не да реди чинийки с вода и храна по улиците. Уличните кучета нямат място в градска среда. За котките поради тяхната специфична природа съм склонен да ги приема.

Нужно е :

- сериозно законодателство със сериозен контрол и глоби за изоставяне на животни и.т.н.
- чувствително увеличаване на данъците на собствениците на домашни животни
- създаване на специални звена с достатъчно персонал да следят по улиците, да прибират животните и да ги водят в приюти, където да могат да бъдат осиновено или да живеят нормално.

Или с други думи не искам разни НПО-та в сегашният им нефелен вид да решават сериозни проблеми, най-често са финансирани знаем от къде и ценостите им са леко съмнителни, да не говорим и че е много съмнително чии интереси обслужват и дали действително търсят решаване на проблема.

Сегашната доктрина да се пускат отново на улицата щото на тяхно място щяло да се появи друго е меко казано абсурдна защото извинете ама това другото дето би дошло на мястото му къде ще се дене, ще се изпари ли?

# 145
Ами, понеже уличните кучета са грешка, която произлиза от човешкия род, явно трябва да се самосезираме по въпроса. Не са слезли от гората, а са плод на човешка немърливост, сега остава да ги изтребим, защото висшият човешки род не признава други същества.

Ами, ето, Каменар работи доста по-добре, отколкото преди, ама отпор се среща за най-малкото нещо - може ли да се водният 1000 дни преговори и протести, за да се започне програмата за кастрация на котки? Как да стане?

Иначе, както не бих оставила гладен човек, така и животно.

# 146
Четири лапи бяха готови да кастрират 300 женски котки срещу 10 хил лв, само че ОбС не даде зелена светлина.
300 котки по 3 котила с по 3 котета правете сметка колко нови котета са

# 147
  • Варна
Много сте ми интересни като не четете.

Ако ми посочиш къде съм написал, че трябва да се изтрепят ще ти преведа 100лв мигновено по посочена от теб сметка.

Казах, че не им е мястото да бъдат отглеждани в градска среда и, че купички с храна и вода по тротоарите не е решение.

И не, не е грешка произлизаща от човешкият род, а от простотията и жестокостта на някои от човешкият род, за която грешка не виждам защо трябва да плащаме всички. Все едно за това, че някои хора не пазят природата примерно да си кажем, ми това е, ще търпим щото е човешко поведение.

Това трябва да се коригира със законодателство и контрол - регистрационен режим, глоби, високи данъци и.т.н.

Не е ли по-логично вместо да приемаме вина от името на целият човешки род да накажем просто провинилите се представители на човечеството?

И за да подкрепя думите си, че това е проблем, който се решава на държавно ниво, ако някой помни дали имаше бездомни кучета преди 90-та? Ми нямаше. Значи може. Е, вярно решаваха проблема с други методи, които не одобрявам, но е възможно.

И много високи данъци за домашни кучета - приеми го като фонд солидарност или застрахователен фон - именно с тия пари ще се осигури достойно третиране на уличните животни, които са произлезли не от цялото човечество, именно от въпросната група собственици.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 10:41 от Penkoman

# 148
няма ли европейски програми и пари за усвояване по тази тема? И аз съм чувствителна на тази тема, защото моите кученца не бяха виждали такова чудо по улиците и ужасно се плашеха. А пък и когато котките са разгонени и вият, все едно малко дете плаче по улицата и това е с часове.
Ами не е редно.
Миналия август, една пластмасова кутия пълна със сурови части от риба, стоя 3 дни до един от металните  казани за смет  над общината, При 30 градуса жега - еми извинете, но беше ужасна смрад.

# 149
Пенко, аз имам и по-брутални предложения - като Здравна каса/застрвховки за животни, писна ми да гледам изхвърлени болни и стари животни, защото лечението е по-скъпо от човешкото.
Средната преживяемост на улично животно е 2г, та кастрация в голям обем ще ни реши проблемите
Ето дадох ти пример как срещу 10 хил лв нямаше да се родят 2700 нови котки, обаче аверите от ОбС им било по важно да дадат 1млн за да обновяват зала Пленарна, а догодина сигурно ще дадат пак пари за да преброят колко са станали котките.

Общи условия

Активация на акаунт