Отговори
# 90
  • Варна
Е, то в статията пише кой е платил ремонта.

# 91
Видяхте ли че проекта на възраждане се оказа краден 😀 https://www.as-p.com/projects/conceptual-master-plan-for-the-cen … Wa8U8p7YznZozoWfQ
Щеше да е супер смешно, ако не беше така тъжно Grinning

# 92
Ама не разбирате значи. Има екскурзии до Египет, така ще можете  да го видите реализиран Simple Smile, поне един проект.
Лично аз се кефя най-вече на джамията Simple Smile

# 93
  • Варна
- зелени пространства и паркове - Освен едната Морска градина, няма друг приличен парк в града. Всяко зелено пространство се ползва за паркинг. До месец очаквам тревите да са по-високи от мен, а пръскането против кърлежи да се случи към средата на лятото по стара варненска традиция.
- градинки и детски площадки - в окаяно състояние, но за това сме си виновни ние, които не учим порасналите си деца да не ги използват за нарко сварталища нощем.
- домашни любимци, ролята им в живота ни и мястото им в обществото - Ролята в личния ми живот си е изцяло моя работа, а що се отнася до обществото - спазвам всички законови изисквания. Нямам против да плащам по-висок данък, ако средствата ще подобрят по някакъв начин градската среда за собствениците на кучета - например да се направят повече заграждения и да се наеме фирма за поддръжка, да има станции за вода. Но също хазната много лесно може да се напълни от глоби за нелегално развъждане и с тези пари да се издържат приютите. Защото не е справедливо изрядните собственици да плащаме за грешките на тия, които развъждат "за здраве" или "щото на Тоби много му се правело секс" или "щото знайш ли кви хубави кученца ще станат от моето и твоето".  
- улични кучета - От както се помня има глутници по улиците и истински се страхувам като ме доближат 5 - 6 грамадни мечки, особено зимата като е студено и са гладни. Не дай си боже да нося торби с храна или да съм с моето куче. Кастрация трябва, ама наистина. Не само да им пломбират ушите, за да вземат парите, а те след месец пак да са бременни. По вилните зони е страшно - всякакви се разхождат свободно - кое си скъсало веригата и избягало, кое изобщо няма ограда ...
- улици - по-добре са от преди години, но все още има много работа. Най се дразня на кратерите в синята зона. Не може да разчертаваш маркировка върху дупките и да събираш парите на хората за паркиране по лунни пейзажи, където си разбиват окачването...
- автомобили - паркиране / шофиране - Варненци сме известни в цялата страна с шофьорските си "умения" и "толерантност". Ози ден ММ каза, че за 2 часа на пътя сме преживели повече ситуации, отколкото той е имал в Амстердам за цяла година. Апък инструкторът ми казваше, че шофирането е 10% да пазиш околните и 90% да се пазиш от тях... Полудявам като видя запазени места с щайги и туби с вода. Слизам и ги ритам, и паркирам. Който иска частно паркомясто, да си купи. Предлага се и служебен абонамент в рамките на зоната - гарантирано конкретно място срещу вратата ти - за 300 и нещо лева на месец беше. Безсилна съм и пред мутренския манталитет на пътя, където предимството се определя по стойността на мпс-то и пола на водача...
- хора и тяхното поведение - всеки човек е различен. Тук не мога да обобщя нищо.
- почистването на града - То май няма такова.
- шум от всякакъв тип - В градска среда на сравнително голям град като нашия не очаквам полска тишина. Повечето шум ми е като фонов и изобщо не го отразявам - трафик, климатици, разговори, лай... В повече ми идват шумовете в малките часове на нощта, но за там си има полиция. Подавала съм сигнали.
- плажовете и тяхната чистота - По градските плажове ходят само туристи и хора без транспорт. Мисля че на повечето кореняци им се налага да пътуват по поне 30 км в посока, за да се насладят на що годе чист плаж, 2 - 3 пъти на сезон.
- заведенията в които отиваме да се отпуснем, но някой път си тръгваме и напрегнати - "заведения" и "отпуснем" за мен са оксиморони. Няма как да се отпусна истински на оживено място, пълно с хора. За целта ходя на планина. В заведения рядко сядам - предимно по поводи или за да се видя с приятели, когато не е възможно да се видим в домашна обстановка. Понякога сядам и с цел да опитам различна кухня - нещо ново и интересно, което не мога да си приготвя у дома. Но да дам 20 лева за 200 г шопска салата и 5 лева за вода не е моето. Не ми е по джоба. А и да беше, пак бих предпочела да си дам парите за друго.
- всичко друго за което се сетите, което формира качеството ни на живот - Много неща се правят и са направени за града ни, но не ги пазим. Вандализмът е голям проблем. Но това го има и по запада. С разликата, че там се плаща за поддръжка и ремонти, а тук нещо ако се съсипе, отнема няколко десетилетия, докато му дойде времето за подмяна.

# 94
Didi,  като човек с куче, може би си по-запозната, та да питам. Купувам таблетки за обезпаразитяване на две улични кучета, с марки и наистина кастрирани, които населяват нашата улица. Последният път във вет, аптеката ми подхвърлиха, че можело да си искам парите от общината, че сумата е към 40лв и принципно трябва да го правя всеки месец, но реално купувам през месец лятото и зимата на 3м.
За котките също, но да кажем от тях само женската е кастрирана

# 95
  • Варна
О, нямам представа. Питай в кметството. Но не на гише, че те там лелките не са особено компетентни. Входирай официално запитване по имейл и са длъжни да ти отговорят писмено. Може да питаш дали има такава програма за финансиране и ако да, да ти пратят пълните условия.

# 96
  • Варна
С тия таблетки можеш да успокоиш точно никой. Имай предвид, че яйцата на паразитите имат специални механизми за закрепване точно на козина и кучетата като са свободни и имат контакти с всякакви други по тях полепва какво ли не. Те вътрешно може да са обезпаразитени ама външно гаранция-Франция.

# 97
Пенкоман, дообре, ще предам на ветеринаря Simple Smile кърлежи и бълхи не съм виждала по животните, но щом ти казваш.

# 98
  • Варна
Таблетки, пипети, каишки… не съществува защита, която да предпазва на 100%. На всяка листовка пише 90 и нещо. Както при презервативите - гаранция - Франция, но човечеството е счело, че са достатъчно ефективни и ги ползва. Ако имаш по-добро предложение, тичай да го патентоваш.

# 99
  • Варна
Нямам по-добро предложение, но да се самозаблуждават собствениците и да се заблуждават околните с "то е ваксинирано" е меко казано подвеждане. Кога е ваксинирано? За какво е ваксинирано? Подновена ли е ваксината? Как е третирано външно, колко често и.т.н.? И пак и пак паразита се закача за козината и нищо не можеш да направиш. Яйцето на ехинококозата е с кератинова обвивка - все едно нокът - издържа до 2 години ако е достатъчно влажно и дори спирт не може да го убие, ни мокри кърпички, ни каквито и да е домашни дезинфектанти. Има си начини, но няма да ви образовам. Затова и има интервюта със собственици на кучета, в които казват - "ми не знам как хванах кучешка тения, моето куче го изследваха и няма" - ми няма и да знаеш, то пак кучето ти я е докарало като се е търкаляло из тревите с или без другите кучета. Счело било човечеството...мен не са ме питали, както и кой знае още колко хора из света.

Иначе Дидка те исландите са го патентовали, заради епидемия от кучешка тения в Рейкявик е имало забрана за притежание на кучета от 1924-та до края на 80-те, като след това в следствие на неолибералната култура пак се пръкват ( културата заради която всеки се качва на главата ти ):

https://allthingsiceland.com/reykjavik-banned-dogs-cats-rule/

Скаридка - кажи на ветеринаря няма проблем, аз това го научих точно от ветеринар, потърси в youtube има го интервюто с човека в някое от сутрешните блокове беше, няма да ти е трудно то няма много подобни изказвания щото всичко е точно.

# 100
Пенко наистина си много краен по тази тема. Животните са част от Майката Земя, и всъщност в настоящето имаш най-малък досег с такива без свое желание. Wink

Понеже стана дума за плажовете, последните дни си мисля какво като живея на морето, не останаха места за плаж. Предпочитам "диви" такива но и те вече са кът. Най близкия ми беше на Паша дере, но последните години е ад. Преди по тези плажове все бяхме хора, които обичат природата, шума на природата, а сега ми се налага да слушам няколко часа туфтуфтуфтифтуф звуци определени като музика от някой хора от огромна тонколона донесена на плажа специално за това. Не мога да разбера като иска да друсаш голите си баджаци под музика с питие цял ден защо не отиват в някое заведение/плаж тип Раджана ..
И като стана дума  уикенда ходихме да се разходим на Св.Константин и Елена. "Синята" им зона е 3 лв. на час.
В "жилищната" му част около Гранда няма разчертани никакви разрешени места за паркиране ( да се разбира забранено е )
И въобще покрай плажовете дали в комплексите или около тях също не останаха вариант да си паркираш колата ( на приемлива цена )

# 101
  • Варна
Casual - краен съм,  защото ни се качиха на главата кучкарите. Не кучетата, а кучкарите. Зад всяко мое твърдение има факти, ама повечето не искат и да чуят. Вече имам чувството, че чипс да си отворя и от него ще изскочи кученце от тия джобните да ми джафка. В групата за кв. Виница например 90% от съдържанието е за кучета - кой изгубил, кой намерил, кой засякъл бедстващи някъде - и най-потресаващото е с каква загриженост се говори, с каква любов, как се отчитат - колко часа кой къде го е засякъл, що не могъл да помогне ама щял да се върне еди кога си, рапортува върнал се направил еди какво си. Ако се грижехме за децата си в нужда така .... не знам...не знам какво да кажа.

Ето и за плажовете спомена - и аз преди ходех на Паша дере, еми последният път се карах там с една нагла, пуснала си немската овчарка, ми животното идва при нас, плаши хората, плаши малките деца. Да не говорим, че е природен парк, а отделно има и забрана на община Варна за кучета на плажовете... ами нагли хора, изрепчи ми се тая...хем аз не съм малък човек...много беше куражлийка щото бяха компания 4-5 мъже...щяла да прави каквото си иска, еми... Нормално ли е?

Сега ходим на плаж на Шкорпиловци, там им идва далечко на кучеразхождачите... и на тупца, тупца, тупца хората ( тия с тонколоните ) , пък и тия дето ходят масово ги мързи и се гушкат всички един друг повечето гъз до гъз директно срещу паркинга, аз влагам още 5 минути ходене в ляво и си намирам хубаво място и на широко.

А, за Св.Св.Константин и Елена също бях на разходка неделя - от кръговото на Лидл хващайте наляво и от следващото кръгово надясно - в района на пощата има 2 чисто нови огромни новоасфалтирани паркинга. Махнали са и бараките на много места ,отдавна беше редно тая цигания да изчезне...с нищо не допринасяха с тоя битпазар.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 12:07 от Penkoman

# 102
Просто те дразнят кучетата и само тях виждаш, затова ти се набиват в очите. Ти казваш, че хората много ги е грижа, обаче не е така, допреди 1 година Каменар не беше нищо повече от един концлагер, който просто не функционираше. От там и всички останали проблеми с уличните кучета. Та, на хората явно не им пука достатъчно, просто си вадиш изводи от вилна зона, което е малко все едно да питаш какви са тия петли на село…

Колкото до децата в нужда, аз доста дълго време съм била доброволец и смея да твърдя, че във Варна достатъчно инициативи от типа на Социална чайна и Карин дом. Непрекъснато се правят благотворителни базари. Не знам кои деца имаш предвид.

# 103
Casual - краен съм,  защото ни се качиха на главата кучкарите. Не кучетата, а кучкарите.
Ето и за плажовете .. Паша дере, еми последният път се карах там с една нагла, пуснала си немската овчарка, ми животното идва при нас, плаши хората, плаши малките деца.. ами нагли хора, ... Нормално ли е?
И преди съм казвала, че обожавам животните и имам.
И съм съгласна с теб, че проблема са ЧОВЕКЪТ СОБСТВЕНИК на животното.
Да има голяма промяна, вече повечето си плащат данъка, чистят след любимците си.
Но голямата част нямат никаква представа и не си дават труд за базово възпитание и основно послушание на животното. Да ти кажа са повечето са същите тези, които написаното се отнася и за децата им.
Сори ами да и мен повече ме е грижа за животните, отколкото за хората, защото са по беззащитни.
Да грижата за човека е на първо място. Първо трябва тези промени да се направят - имам приятелки с деца със специални потребности и невероятни ( със знак - ) неща са ми споделяли за отглеждането на такова дете в нашата мила родина.
Както каза savii ти се концентрираш в кучетата , но за животните има по малко инициативи и аз съм  избрала в такива да участвам.
Какво си мислиш, че ако се пустне пост за нещо случило се с дете, няма в групата да се отзоват хора ли ?

За тази с немската овчарка - не не е нормално да пуснеш голямо куче свободно да се движи ако не е обучено и не ти се подчинява.
Качват ти се на главата наглите хора, няма значение с кучета или без. Наглото им шофиране, пререждане, не спазване на морални /етични норми. Наглите им деца.

А, за Св.Св.Константин и Елена също бях на разходка неделя - от кръговото на Лидл хващайте наляво и от следващото кръгово надясно - в района на пощата има 2 чисто нови огромни новоасфалтирани паркинга. .
и каква е цената им ?

# 104
  • Варна
3лв на час с SMS има ги тия табелите с номера там точно. Ето тази улица и перпендикулярната 56-та са направени на чисто нови паркинги:

https://www.google.com/maps/place/Saints+Constantine+and+Helena/ … 120232,225m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x40a45643f6a328a5:0xa00a014cd0f88f0!8m2!3d43.2316595!4d28.0101431!16zL20vMGI4X19x?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQwOS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

А, за голямото куче и да е обучено и да се подчинява пак е нарушение на закона да се пуска без повод и намордник и по плажа първо и второ, то е животно - ти какви гаранции можеш да ми дадеш колкото и да е обучено, че няма да превърти и да прегризе нечие гърло - никакви нали? Те собствениците си нападат, какво остава за непознат? И трето никой не е длъжен да изпитва стрес или дискомфорт заради това, че някой тъпак е решил да се слее с природата пускайки кучето си с размер на кон на свобода. Пък и малко да е, що трябва да го търпя да ми тъпче из хавлията и да ми души наоколо?

Ти си в 3 законови нарушения, отделно не можеш да ми дадеш гаранции и ми причиняваш стрес и дискомфорт....кой крив тука?

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 16:35 от Penkoman

Общи условия

Активация на акаунт