Хайде на театър - 15

• 34 855
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
Някой с отзиви за Антиромантичната комедия "О/б/твързан" във Възраждане?
На мен ми хареса, но на майка ми (70 +годишна) не и хареса.
Беше доста истерична пиеса, прекалено истерична за моя вкус, но като послания за мен специално много реалистични.
Действието се развива в домовете на жени, които искат да се омъжат за определен тип мъже, които все не са сигурни, какво точно искат. Нападателни жени, и бета страхливи мъже. Не я препоръчвам, тъй като харесвам стойностен, класически театър, но въпреки това на мен ми хареса. Като излязох от салона, вътрешно си благодарих, че вече на тези години съм си самодостатъчна, защото да искаш да си с някой мъж и той да се дърпа като магаре на мост и да не знае какво иска е страшна мъка за жената. Мъжете в тази хипотеза не ги разбирам, хем самотни, хем предпазливи. От какво толкова ги е страх, не мога да си обясня. То и да питаш жените, защо са им тези мъже и този въпрос си зададох.

# 691
Ако прочетете преди това сюжета на Нора - да, може, но все пак имайте предвид, че това е продължение на Нора от друг автор - завръщането на Нора след години в дома й. Да допълня - все пак много по-завършено и въздействащо ще бъде да си гледа първо Нора, иначе малко се губи смисълът. Ще е както едно време прочетох Граф Монте Кристо - не знам защо вкъщи като дете намерих втора част, страшно загадъчно беше да прочета отмъщението, преди да съм прочела защо отмъщава. Joy
Препоръчвам Нора на Кулябин да гледате в НТ, за мен е страхотна, макар че не на всеки се харесва, заради модерния прочит с писането на мобилни съобщения. Втора част е съвсем класическа.

Май вече не се играе Нора. Ами имаме билети за Куклен дом. Ще попрочета нещо предварително, но се надявам да разберем какво се случва. А защо е озаглавено част 2?

# 692
  • София
Пиесата на Ибсен се нарича Куклен дом или Нора, по името на своята героиня:
https://chitanka.info/text/2810-kuklen-dom
Наистина не се играе в момента, но предполагам, че пак ще има представления:
https://www.nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/nora

Куклен дом 2 е продължение на тази пиеса, написано от друг автор:
https://www.nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/kuklen-dom-vtora-chast

# 693
Да се включа и аз с отзив за Хеда Габлер.

Тук прочетох много суперлативи, но моята оценка е по-скоро средна. Защо? Ами аз лично очаквах повече, имаше голяма заявка за нещо взривоопасно добро. Да, супер идея театърът да излезе извън сцената, Кулябин е фен на разчупването на пространството. Да, идеална минималистична сценография и музика (с изключение на пронизващата музика от ателието на Хеда, на която мога и аз да сложа край на живота си).

С изключение на Бойка Велкова и Деян Донков, който беше феноменален в тази роля (много се радвам, че отново го виждам на сцена!), другите ми бяха малко.. как да кажа - всеки път си играят по такъв начин. Радина не се различаваше много от други нейни образи като стил на игра, не ме впечатли.

Ако гледаш постановката без да си чел за какво става въпрос, постоянно ще се питаш защо аджеба геронята на Радина се държи като 15-годишна гневна тийнейджърка. Не се дава никаква подсказка защо е толкова гневна и сърдита. Също защо мъжът й търпи цялото това презрение от нея? Изобщо много въпроси ми изникват, които за мен остават неизяснени. Подозирам и че именно заради подобни пропуски в режисурата, много хора и си тръгнаха от залата. Ненужно разтеглено действие. Интересно ми е как точно ще се случва предаването на живо в ужасно време (дъжд, сняг, студ) и дали ще сменят костюмите.

Лично повече харесах "Нора" като идея и реализация, но май не се играе много. Ако все пак я върнат - взимайте си билети за последен ред, защото от първия доста ще ви заболят вратовете, гледайки постоянно нагоре към екраните (последния ред е по-висок и е по-добре).

П.С На премиерата бяха и доста актьори (новата приятелка на Деян беше до мен с приятелка), режисьори и директори на театри.

# 694
защо аджеба геронята на Радина се държи като 15-годишна гневна тийнейджърка. Не се дава никаква подсказка защо е толкова гневна и сърдита. Също защо мъжът й търпи цялото това презрение от нея?
Отговорите на тези въпроси се съдържат в самата пиеса на Ибсен. Героинята на Радина е гневна и отегчена и тя няма как да избяга от монотонното и манипулативно отношение към всички и всичко. Аз не съм я гледала в театрални постановки, но тук според мен изигра много добре модерната Хеда Габлер на режисьора. На мен много ми наподобяваше героинята й в “ Те, вълните”.
Всеки от останалите актьори също беше на нивото на героите в пиесата: и Дарин, и Юруков си изиграха отлично ролите. Деян Донков се отличи заради собствения си стил; Бойка Велкова винаги съм я харесвала; и тук -също, но не видях да изпъкна кой знае колко над останалите. Предполагам, очакванията са били много високи и затова има разногласни мнения.  Задължително ще гледам “Нора” другия сезон и “Разходка с Гогол” през юли.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 19:57 от saffron

# 695
защо аджеба геронята на Радина се държи като 15-годишна гневна тийнейджърка. Не се дава никаква подсказка защо е толкова гневна и сърдита. Също защо мъжът й търпи цялото това презрение от нея?
Отговорите на тези въпроси се съдържат в самата пиеса на Ибсен. Героинята на Радина е гневна и отегчена и тя няма как да избяга от монотонното и безразлично отношение към всички и всичко.

Тук не подчертах, но на мен нещата са ми ясни, защото съм чела пиесите на Ибсен (и може би и затова имах големи очаквания към поставянето му). Просто според мен в самото режисьорско представяне не става ясно защо това се случва. И може би и затова много хора изобщо не разбраха за какво точно става въпрос. Тъй като си побъбрихме след това и с някои от актьорите, които гледаха, понеже сме познати, тяхното мнение горе-долу беше същото, не бяха особено впечатлени.

# 696
...
П.С На премиерата бяха и доста актьори (новата приятелка на Деян беше до мен с приятелка), режисьори и директори на театри.

Били сме на реда пред вас. Simple Smile Аз видях и драматурзи и ПР-и/реклама на други театри, журналисти, артисти и т. н.
Аз бих гледала отново, може би в още началото на следващия сезон. Както и “Нора” отново.
Сега през юни ни предстои "Венецианският търговец" - ще ми е много любопитно да видя Радина Кърджилова и там.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 23:18 от KylieM

# 697
  • Галифрей
Гледала съм “ Венецианския търговец”  на мен много ми хареса. Явор Гърдев е ГОЛЯМ!
 Аз не съм фенка на Радина не беше толкова зле колкото очаквах. Отива й да играе такива жени като Порция. Страеше се. Иначе всички актьори там направо с една дума феноменални са. ❤

# 698
Ау, на рускинята й се е наложило да гледа Радина, колко неприятно. А се кълнеше в интервю, че не я познава и не смята никога да се запознава с нея. Благодаря на Деян Донков, че отърва Бургаския театър от нелепото й присъствие 😃
Иначе и в Бургас се играе " Хеда Габлер" под режисурата на Деси Шпатова и с участието на Анастасия Лютова. Не зная дали са гостували в София.

# 699
На мен "Нора" изобщо не ми хареса. Не съм отишла на театър, за да гледам как някакви хора си разменят смс-и (половината пиеса беше това) Останахме до края само заради цената на билетите. Аз съм почитател на класическия театър.

# 700
Здравейте! Търсих с търсачката, но не намирам пост. Някой да е гледал "Животът пред теб" в театър 199?

# 701
На жителите и гостите на Варна горещо препоръчвам  спектакъла на Бургаския театър " Кралицата на красотата" ( познато и като "Бившата мис на малкия град".) Гледах го тази вечер в Бургас, много силен спектакъл! Чудесно изпълнение на Невена Цанева в ролята на Морийн. Добра режисура на Боил Банов. Във Варна ще се играе на 5 юни.

# 702
Гледала съм "Бившата мис на малкия град" в Младежкия театър в София. Потвърждавам, че пиесата е много силна, затрогваща, а за деца на токсични родители, може да я почувстват и като душевен катарзис, който да ги накара да си простят чувството за вина, което им е насаждано.

# 703
Попаднах на новината, че в Народния за новия сезон ще се реализира спектакъл по романа на Георги Господинов „Физика на тьгата". Обявили са засега само, че режисор ще бъде Йерней Лоренци.

# 704
  • София
Предупреждавам обаче, че като повечето от пиесите на Мартин Макдона е много тежка. Аз много го харесвам - и филми, и пиеси, но той не е за всеки, гледала съм Бившата мис на големия град в Младежкия театър с приятелка и тя беше доста разтърсена.

Общи условия

Активация на акаунт