Хайде на театър - 15

• 34 826
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
Въпреки че съм дала висока оценка на "Дишай" - 4.5/5 за мен лично е далеч от шедьовър. Дори в топ 5 не ми влиза. 😃 Знам, че е непопулярно мнение, ама това е положението.
И аз така. Представление, в което се псува (особено жена да псува), моментално отпада от определението "шедьовър".

# 31
Не съм впечатлена от “Трамвай желания”, както и групата с която бяхме.

# 32
  • София
Въпреки че съм дала висока оценка на "Дишай" - 4.5/5 за мен лично е далеч от шедьовър. Дори в топ 5 не ми влиза. 😃 Знам, че е непопулярно мнение, ама това е положението.
И аз така. Представление, в което се псува (особено жена да псува), моментално отпада от определението "шедьовър".

Зависи кой на какво слага акцент. Това изобщо не е съществено в тази пиеса според мен. Но приемам, че за различните хора, различни неща са недопустими.

# 33
  • София
Снощи бяхме на "Трамвай желание" в Младежкия. Владо Карамазов беше безупречен, но и ролята му не беше особено трудна. За разлика от тази на Веселина Конакчийска, която е наистина предизвикателна и сложна. Според мен обаче те не беше достатъчно убедителна и оттам достоверността на посланията остана под съмнение. Твърде тягостна...
..

На мен точно Веселина Конакчийска ми направи добро впечатление, може би защото ми е съвсем неизвестна като актриса и никога в нищо не съм я гледала, съответно нямах високи очаквания /както от Вл. Карамазов например/.
Дори в първите минути ми се стори неподходяща за тази роля, но после играта й ми хареса и я оцених доста високо.

# 34
Въпреки, че исках да изчакам малко и да гледам Трамвай Желание следващия сезон, защото изключително много харесвам самата пиеса, а и съм гледала около 7 -8 нейни трактовки (български и чужди)... Не издържах и снощи отидох с мъжа ми... Горкия, на него пък изобщо не му допада Тенеси Уилямс. Какво да кажа... за мен Владимир Карамазов професионално си изпълнява задачите, но ми е далече от представите за този сложен образ на Ковалски. Не усетих в неговата игра това особено привличане и отблъскване към Бланш. Веселина Конакчийска макар и малко млада за ролята ми беше доста по - любопитна, защото не съм я гледала много.  След 5 години според мен ще бъде страхотна Бланш, но с друг партньор. Останалите вървяха по добрите клишета за персонажите, без особена изненада. Останах много по очарована от варианта с Джилиън Андерсън прожектиран по време на ковида. Тази дама беше виртуозна в изграждането на алкохолизъм , ранимост, сила и още какво ли не... От българските на високо слагам Нощта на покера и Трамвай Желание режисирано преди години от покойния Крикор Азарян. Пък и филма с Марлон Брандо и Вивиан Лии... Марлон Брандо беше толкова нееднозначен - красота, която хем покорява, хем застрашава. Имаше дори намек че Стенли Ковалски е вероятно потиснато бисексуален какъвто е самият Тенеси Уилямс, а май и Брандо. Моята лична оценка за сегашния спектакъл в младежкия е 6 / 10. ( п.с. като млада гледах и версии с Нона Йотова и Асен Блатечки, както и с Цветана Манева и Явор Милушев. По спомени никак не бяха ок. )

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 11:59 от Tilda.M.

# 35
Постановката с Джилиан Андерсън и аз гледах по време на Ковида. Тази жена е виртуоз в пресъздаването на емоции...

# 36
  • София
Моят озвиз за "Бащата" също е силно положителен. Успя да ме хване за гърлото и да ме размисли. Имам роднини, които са били болни от Алцфаймер и това още повече засили въздействието върху мен. Владо Пенев наистина игра брилянтно. По много автентичен начин пресъздаде героя си. От Мария Каварджикова също съм впечатлена, на моменти изтръпвах от безнадеждност.  Признавам си, че за мен Радина всеки път играе еднакво и не успях да я оценя.

Без да искам да ангижам с мнението си, но според мен постановката е подходяща за определена аудитория и не всеки би я разбрал. Имам предвид хора, които са навлезли в такъв етап от живота си, в който вече са упора за своите родители, а не обратното.

# 37
  • София
Тилда, малко ме озадачи с това “макар и млада”. В. Конакчийска дори ми се видя малко  попреминала възрастта за Бланш. Вярно е, че в пиесата се говори за позастаряваща южнячка, но в контекста на едни други времена - след Втората световна война това са били жени над 30, не над 40. Има ли яснота всъщност на колко е Бланш?

# 38
Трамвай „Желание“ ми предстои във вторник. Много ми е интересна дискусията ви.
Днес съм на Коварство и любов.

Искам да гледам Моята вечер, твоята нощ, Само ние, момичета и Богът на касапницата, но явно няма да е скоро.
За всичко останало, което ми грабна вниманието, успях да се класирам за билети през април.

# 39
Тилда, малко ме озадачи с това “макар и млада”. В. Конакчийска дори ми се видя малко  попреминала възрастта за Бланш. Вярно е, че в пиесата се говори за позастаряваща южнячка, но в контекста на едни други времена - след Втората световна война това са били жени над 30, не над 40. Има ли яснота всъщност на колко е Бланш?
Вероятно впечатленията ми за по - млада е, от това, че до сега актрисите са над 40 години и повече, които играят Бланш. Мисля, че самият Уилямс е написал за Бланш, че е около 45 с доста голяма възрастова разлика със Стела, може би поне 10 години. Това всъщност няма кой знае какво значение, освен дали зрителят ще повярва на определено житейско натрупване, което самата актриса трябва да носи за да разбере състоянието на Бланш в тези месеци докато се развива пиесата.

# 40
  • София
Да, да, няма значение, зависи много от актрисата и нейните умения.
Кейт Бланшет прави разкошна роля във филма Син жасмин, който за мен силно напомня Трамвай Желание, макар и по оригинален сценарий на Уди Алън. Героинята й е подобна на Бланш.

# 41
  • София
Още един положителен отзив за Бащата и от мен. След 10 мин загрях, че това е пиеса, която вече съм гледала заради едноименния филм, в който играе Антъни Хопкинс. Нямаше как да не сравнявам познатия вече за мен образ на бащата (изграден брилянтно от Хопкинс и повод да получи Оскар), както и този на Оливия Колман (в екранизацията тя е дъщерята)…

Все едно аз съм го писала Simple Smile
Започва постановката и аз в чуденка "ама, този сюжет съм го гледала някъде". Сетих се, че е филм, но понеже не чета предварително какъв театър ще гледам и останах изненадана.

Последно гледах " Боклук" по препоръка от темата. Много ми хареса Blue Heart

# 42
  • София
Понеже ми стана любопитно, погледнах и на пръв поглед от Уикипедия ще се окаже, че Бланш даже е доста млада - в нейните 30 г. Очевидно критериите за застаряваща красавица са били доста различно едно време:
Blanche DuBois - 27 year old, loquacious and fragile woman who arrives at her sister's place in New Orleans destitute.
Stanley Kowalski - 30s, The husband of Stella, a veteran, middle class working man who is passionate with his wife and cruel to Blanche.
Stella Kowalski - 25 years old, Blanche's sister and wife to Stanley. Her loyalties are torn between her sister and her husband.
https://en.wikipedia.org/wiki/A_Streetcar_Named_Desire

# 43
Ехаааа благодаря ти Olive! Това е страхотна изненада и за мен. Ето какво правят клишетата наслагвани в годините! Heart

# 44
Коварство и любов е красив спектакъл. Шилер използва богат език и дълбоки психологически портрети, за да представи своите герои и техните вътрешни конфликти. Диалогът е наситен с емоции и философски размишления, което прави пиесата не само драматична, но и интелектуално стимулираща.

Мен обаче ме остави равнодушна. Не мога да кажа нищо хубаво за актьорската игра. Може би само Павел Иванов (за първи път го гледам някъде) се стараеше във всеки момент или просто ролята му отиваше. Жаклин Даскалова (както и в Идеалният мъж) се справя повърхностно. Аня Пенчева в началото даде заявка за интересно присъствие, а после седеше като лампион на сцената. Не разбрах това режисьорско решение.
Останалите играха като на репетиция.

За пореден път съм изумена от публиката около мен. Случвало ли ви се е да правите забележка на хора в близост вас? Аз едва се сдържам. Опитвам се да се абстрахирам, но понякога е адски трудно.

Общи условия

Активация на акаунт