За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 114

• 24 953
  • 762
  •   1
Отговори
# 435
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте,  как храните новородените на схема от 2 часа. Имали някой от вас дето го хранят когато то се събуди, а не да го будим насила?
Аз я хранех в началото за кратко на 3 часа, впоследствие минах на поискване, особен нощем. През деня огладняваше на 2.5-3 часа, нощем и по-рядко. Дожаляваше ми да я будя, оставях я да спи. Особено като започнаха и коликите и заспиваше точно преди часа за следващото хранене, реших, че спи ли, няма да я будя. Това помогна много и да си намести биологичния часовник, понеже беше обърнала ден-нощ и през деня предимно спеше, а нощем ставаше веселбата.

# 436
Здравейте,  как храните новородените на схема от 2 часа. Имали някой от вас дето го хранят когато то се събуди, а не да го будим насила?
Аз никога не съм будила насила детето. Свекървата все казваше умряло бебе в съня си от глад няма! Права е. Ако бебето е гладно веднага ще даде сигнал. Щом спи, значи му се спи. Почивайте си и вие. Когато се събуди ще ми дадете хапване. Не е нужно да спазвате точна схема. Ние се водихме по малката. Още в трети месец отказа нощното хранене. Не съм я будила никога нощем, но тя се будеше. В един момент спря да се буди за хапване.

# 437
По принцип е така, но съвсем новородените, които заспиват дори докато сучат, имат нужда и от храна, освен от сън. При тях според мен е редно да се въведе някакъв режим и график.

# 438
  • Пловдив
И двете деца съм хранила на поискване, при все, че първото си беше почти само на АМ.

# 439
Аз си спомням, че съм чела, че е най-добре на пиоискване, да, но и не е добре да има големи паузи докато са още съвсем малки. А ако бебчето е с жълтеница или пък преждевременно родено също вероятно ще трябва да се буди, защото са по - поспаливи и може и да не се събудят макар и да имат нужда от папкане. Аз го храних първият месец 7, най- често 8 пъти на ден особено първите седмици, или на 3 часа.Без да го будя, сам си искаше и съм будила само, ако стават повече от 4 часа От втори насам вече сме почти 4ти, хапва по 5-6, някой път 7 , или на 3-4 часа и с една голяма пауза от 6часа.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 16:46 от InYan238

# 440

Бебето с ниско тегло ли е? Стигнало ли си е рожденото тегло? Жълтеница има ли? Ако в болницата са казали през два часа, трябва да го будите, докато не си стигне рожденото тегло или пък лекар ви каже, че може по-дълго. Иначе съвсем малките новородени не бива повече от 3-4 часа да се оставят да не ядат, докато не си стигнат рожденото тегло. Възможно е бебето от изтощение и летаргия да не може да се събуди, а реално да има нужда от храна и после става още по-трудно да се събуди. През два часа препоръчват за бебета с ниско тегло, преждевременно родени, с жълтеница. Та будете го, ако са ви казали
Аз никога не съм будила насила детето. Свекървата все казваше умряло бебе в съня си от глад няма! Права е. Ако бебето е гладно веднага ще даде сигнал. Щом спи, значи му се спи. Почивайте си и вие. Когато се събуди ще ми дадете хапване. Не е нужно да спазвате точна схема. Ние се водихме по малката. Още в трети месец отказа нощното хранене. Не съм я будила никога нощем, но тя се будеше. В един момент спря да се буди за хапване.

Свекървата неонатолог ли е, че така се изказва? Има бебета, на които им пада кръвната захар до опасни нива, докато спят особено ако са родени по-рано, имат жълтеница и тн.

# 441
  • Sofia
Бебето навършва 8 месеца тези дни. Захранен е веднага след като навърши 4 месеца. Въвела съм месо и риба, повечето зеленчуци, жълтък и каши. Яде и бисквитка но в кашата разтворени. Рано ли е да пробва детска кухня?

# 442
Бебето навършва 8 месеца тези дни. Захранен е веднага след като навърши 4 месеца. Въвела съм месо и риба, повечето зеленчуци, жълтък и каши. Яде и бисквитка но в кашата разтворени. Рано ли е да пробва детска кухня?
Детската кухня е от 7 месеца (частната). Има пюрирани храни до навършване на 1 година. Може да пробвате от тях. Ние лично започнахме да хаваме от кухня от 11 месец.

# 443
Може да пробваш. По принцип кухнята до 1 г е пасирана, но има съвсем малки парченца. Аз започнах с кухня като вкарах паста на малки звездички, кускус, бебешко мюсли, като започнах да й давам съвсем малки парченца банан, краставица. Имай предвид, че може и да не хареса дадена кухня, но поне дай 2/3 дни шанс да свикне и тогава смени с друга. Възможно е и да не хареса някои конкретни манджи. Аз, например, забелязвам че не си изяжда манджите с телешко. Риба не смея да поръчам, защото нещо не харесва пюретата с риба, не знам как ще е с кухнята.

За мен бебето трябва поне първия месец да се буди на 3 часа, защото заради жълтеницата  се успиват. А и да не изостанат с теглото. Тия бабини работи, че бебе не се буди, са защото така им е удобно. Но поне първия месец будете на 3 часа. Вече за 2 часа ми се вижда прекалено на често да се храни. Ако е на кърма - може, тя се усвоява по-бързо, до колкото АМ си държи сито бебето и е редно да се храни на 3 часа.

# 444
Държавната / общинска детска кухня поне в София е от 10м.
Частни може и от по-рано, на мен 8 ми месец ми се струва най-раното възможно.

Не всички частни кухни са с пасирана храна и добре че е така. Много деца вече биват захранвани по ЗВБ, а и немалко деца към 9-10 месец вече се справят чудесно с дъвченето и не желаят пюрирана храна.

# 445
И в книгата на Хедра това пише, че "бебе не се буди" са отживелици, особено първия месец. А и логиката че щом не се буди, значи не е гладно и няма нужда да се храни, кореспондира с тази че винаги щом бебе се буди е от глад и трябва задължително да му се дава храна. И двете не звучат достатъчно аргументирано и адекватно.

# 446
Въвели ли сте глутен, или само безглутенови каши ? Плодове ? Спанак, червено цвекло, бобови култури, леща, извара, сирене? В менютата на всички детски кухни ги има. Давали ли сте малки парченца да пробва да дъвче?
Държавната детска кухня е след 10-и месец, продуктите са на малки парченца, но не са на 100% пюрирани, в някои от частните също, тъй че според мен е добре детето поне малко да умее да дъвче.

# 447
  • Пловдив
И в болницата ми обясняваха на три часа, изписаха ни над рожденото тегло. Второто ми раждане, направо като курорт си го изкарах успях книга да прочета за трите дни и да се наспя. Но този път бях подготвена и с дози АМ, но пък той си засука и се цедях. Вечер въпреки всичко ни носеха и АМ за всеки случай.
Баткото в болницата предимно ревеше от глад, че не даваха АМ и никой не ме слушаше, че не желае да суче и кърма почти нямам. Добре, че единия татко нелегално донесе АМ втората нощ, че сигурно хептен щяхме да я втасаме с другата майка. Като се сетя за онзи период и ме втриса, с нетърпение си чаках да се приберем и да си дойдат нещата по местата.

# 448
Може да пробваш. По принцип кухнята до 1 г е пасирана, но има съвсем малки парченца. Аз започнах с кухня като вкарах паста на малки звездички, кускус, бебешко мюсли, като започнах да й давам съвсем малки парченца банан, краставица. Имай предвид, че може и да не хареса дадена кухня, но поне дай 2/3 дни шанс да свикне и тогава смени с друга. Възможно е и да не хареса някои конкретни манджи. Аз, например, забелязвам че не си изяжда манджите с телешко. Риба не смея да поръчам, защото нещо не харесва пюретата с риба, не знам как ще е с кухнята.

За мен бебето трябва поне първия месец да се буди на 3 часа, защото заради жълтеницата  се успиват. А и да не изостанат с теглото. Тия бабини работи, че бебе не се буди, са защото така им е удобно. Но поне първия месец будете на 3 часа. Вече за 2 часа ми се вижда прекалено на често да се храни. Ако е на кърма - може, тя се усвоява по-бързо, до колкото АМ си държи сито бебето и е редно да се храни на 3 часа.

Не всички бебета имат жълтеница, моето нямаше. На 2 часа не е нормалното предписание, това е за бебета, които са особено уязвими. Моето се роди 2.4 кг и трябваше през два часа да я храним заради ниското тегло. Ако лекар е казал през 2 часа, хранете бебето през два часа - не се препоръчва току така и има причина

# 449
2 часа е напълно нормален интервал за хранене, повечето кърмени новородени бебета се хранят през около 1.5-2 часа. Моите деца са хранени на поискване, по-големи паузи започнаха да правят чак около 3-4 месец. Големият се налагаше да го будя да се храни на докато беше с жълтеница, малкият сам си искаше на 2 часа като по часовник.

Общи условия

Активация на акаунт