За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 114

• 24 973
  • 762
  •   1
Отговори
# 330
Да ти кажа честно, и ние когато минахме на Хип АР имаше ужасен педиод с напъване и т.н. не спеше спокойно. След около 3-4 седмици вече свикна с него и се чувстваше добре. Но тогава беше на 5 месеца. Като започнахме захранването рефлукса намаля значително и минах на обикновена формула. На 9 месеца предполагам е и захранено, запек може и от захранването да сте имали, а може и от глутена да не му понася добре на стомахчето. Като цяло в период на захранване не е много добра идея честата смяна на млеката според мен. От колко време сте на това мляко, има ли 3-4 седмици? На нас адаптацията към него толкова ни отне. Със захранването не ви ли се облекчи рефлукса?

Благодаря на всички за отговорите за обувчиците за прохождане!

Имам едно друго питане и по-скоро молба за помощ….дъщеря ми е на 9 месеца и половина. Разви рефлукс от ваксина за ротавирус, оттам се започна едно сменяне  на млеката, пробиотици и тн, преминали сме от Бебелан АР (в последствие от него получи киселини, които дори лекувахме с Фамотидин), сменихме на Аптамил АР (запече я и също много се оригваше от него, доста често се будеше дори, за да се оригне). Сега ѝ давам Хип АР, но в последно време много пъшка, напъва се, нощно време постоянно се буди. Попринцип съм я забелязала, че и много си търка зъбите един в друг (има 2 отдолу и 2 отгоре), като сме в очакване на следващите, но не знам вече дали всичкото това е от зъбите, или от корема. Моля, някой с подобен или същия случай да сподели …. Благодаря

# 331

Имам едно друго питане и по-скоро молба за помощ….дъщеря ми е на 9 месеца и половина. Разви рефлукс от ваксина за ротавирус, оттам се започна едно сменяне  на млеката, пробиотици и тн, преминали сме от Бебелан АР (в последствие от него получи киселини, които дори лекувахме с Фамотидин), сменихме на Аптамил АР (запече я и също много се оригваше от него, доста често се будеше дори, за да се оригне). Сега ѝ давам Хип АР, но в последно време много пъшка, напъва се, нощно време постоянно се буди. Попринцип съм я забелязала, че и много си търка зъбите един в друг (има 2 отдолу и 2 отгоре), като сме в очакване на следващите, но не знам вече дали всичкото това е от зъбите, или от корема. Моля, някой с подобен или същия случай да сподели …. Благодаря

Не мисля, че е възможно да е развила рефлукс от ваксината за ротавируси. Тя се дава през устата в 2 дози, едната през втори месец, другата през трети месец. Кога са и я сложили и от кога е рефлуксът?
На 9м и половина вече трябва да изяжда някакво количество твърда храна. Имате ли заместени хранения? Каква твърда храна приема и в какви количества?

# 332
Да ти кажа честно, и ние когато минахме на Хип АР имаше ужасен педиод с напъване и т.н. не спеше спокойно. След около 3-4 седмици вече свикна с него и се чувстваше добре. Но тогава беше на 5 месеца. Като започнахме захранването рефлукса намаля значително и минах на обикновена формула. На 9 месеца предполагам е и захранено, запек може и от захранването да сте имали, а може и от глутена да не му понася добре на стомахчето. Като цяло в период на захранване не е много добра идея честата смяна на млеката според мен. От колко време сте на това мляко, има ли 3-4 седмици? На нас адаптацията към него толкова ни отне. Със захранването не ви ли се облекчи рефлукса?

Имам едно друго питане и по-скоро молба за помощ….дъщеря ми е на 9 месеца и половина. Разви рефлукс от ваксина за ротавирус, оттам се започна едно сменяне  на млеката, пробиотици и тн, преминали сме от Бебелан АР (в последствие от него получи киселини, които дори лекувахме с Фамотидин), сменихме на Аптамил АР (запече я и също много се оригваше от него, доста често се будеше дори, за да се оригне). Сега ѝ давам Хип АР, но в последно време много пъшка, напъва се, нощно време постоянно се буди. Попринцип съм я забелязала, че и много си търка зъбите един в друг (има 2 отдолу и 2 отгоре), като сме в очакване на следващите, но не знам вече дали всичкото това е от зъбите, или от корема. Моля, някой с подобен или същия случай да сподели …. Благодаря

От 2 седмици и малко давам от това мляко. Иначе нейния рефлукс не е с повръщане, а киселинен, но имаше и периоди в които повръщане (не на фонтан, но пак), като повръщането изчезна, но другото неразположение като често оригване и дискомфорт остана.

Имам едно друго питане и по-скоро молба за помощ….дъщеря ми е на 9 месеца и половина. Разви рефлукс от ваксина за ротавирус, оттам се започна едно сменяне  на млеката, пробиотици и тн, преминали сме от Бебелан АР (в последствие от него получи киселини, които дори лекувахме с Фамотидин), сменихме на Аптамил АР (запече я и също много се оригваше от него, доста често се будеше дори, за да се оригне). Сега ѝ давам Хип АР, но в последно време много пъшка, напъва се, нощно време постоянно се буди. Попринцип съм я забелязала, че и много си търка зъбите един в друг (има 2 отдолу и 2 отгоре), като сме в очакване на следващите, но не знам вече дали всичкото това е от зъбите, или от корема. Моля, някой с подобен или същия случай да сподели …. Благодаря

Не мисля, че е възможно да е развила рефлукс от ваксината за ротавируси. Тя се дава през устата в 2 дози, едната през втори месец, другата през трети месец. Кога са и я сложили и от кога е рефлуксът?
На 9м и половина вече трябва да изяжда някакво количество твърда храна. Имате ли заместени хранения? Каква твърда храна приема и в какви количества?

За съжаление на дъщеря ми поставиха Ротатек, която е 3 дози - през втори, трети и четвърти месец. Рефлукса се разви след поставяне на втората доза, като тогавашната ѝ педиатърка отричаше за рефлукса и постави третата доза, след която нещата вече още повече се влошиха и се потвърди на 100%, че е от ваксината (консултирала съм се с 2ма детски гастроентеролога + 2ма педиатъра). Има заместени 3 хранения, като например давам попара с масло и сирене, плодове пюре, зеленчуково/месно пюре или каши, различно е всеки ден.

# 333

Ние даваме фризовом и няма повръщане + омни пандата, че имаше запек дали от мляко нямам идея, но ми прави впечатление, че при всяко ваксиниране рефлукса и газовете се увеличават при нас( нямаме рота, но другите да)

# 334
  • София

Не мисля, че е възможно да е развила рефлукс от ваксината за ротавируси.
И аз така мисля, по-скоро е някакво съвпадение.
При моето дете около втория месец много се обостри рефлукса, без да има отношение към ваксините.
 Израстна го (на 10 месеца е), но имайте предвид, че понякога се обостря и при въвеждане на определени храни.
Жълтъка примерно на моето дете доста му обостри, въведох го като беше на 6 месеца и започна да повръща, да се дави, и го спрях, сега в края на деветия пак почнах да давам и определено няма проблем вече.

# 335
  • Банско
Втория ми син е на месец и е с рефлукс и хълца почти след всяко хранене. При вас така ли е?

# 336
Втория ми син е на месец и е с рефлукс и хълца почти след всяко хранене. При вас така ли е?

Почти всички бебета имат рефлукс на тази възраст. И моето имаше и хълцаше много често, почти всеки ден по няколко пъти. Нормално е, израства се.

# 337
Откакто минах на антирефлуксно мляко на Хип много рядко хълца. Преди повръщаше след всяко хранене и хълцаше.

# 338
Здравейте, имам бебче на 2 месеца, което е още с жълтеница. Пускали сме изследвания, общият билирубин е завишен, всичко друго е в норма. Педиатърката казва, че при някои бебета минава по-бавно, но аз се притеснявам. Има ли майко, чиито бебчета са имали по- продължителна жълтеница и давали ли сте нещо за нея. Бебето ми е изцяло на кърма.

# 339
И двете ми бебета бяха с жълтеница поне 2 месеца. В Токуда ми обясниха, че е заради кърмата и няма за какво да се притеснявам, ако бебето е жизнено и се храни добре.

За баткото настоях да направят фототерапия, защото не се хранеше добре и жълтеницата изчезна 2 дни след нея. Но при второто бебе нямаше проблеми и не съм правила нищо, изчисти се сам.

Симптоми за опасно висок билирубин са летаргия, липса на рефлекс на Моро и слаб апетит.

Гледай бебето да се храни на 2-3 часа, за денонощие може да прави само една пауза от 4-5 часа. Бебето трябва да поема много калории, иначе билирубинът може да се покачи.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 00:17 от Tessaria

# 340
Здравейте мами, в грабо има ваучери за спа, искаме да отидем, но сме с бебе на почти 4 месеца, чувала съм, че солните стаи били много полезни, но уместно ли е да го водя толкова малък? Знам, че бебетата могат да плуват след раждането, но аз не смея, заради химикалите в басейните, той имаше уроинфекция два пъти, притеснява ме и лятото, когато ходим на плаж да не хване пак някоя бактерия.

# 341
Аз не бих топила толкова малко бебе нито в басейн, нито в море. Миналата година всичките ми познати които ходиха с бебета на почивка на нашето Черноморие, се върнаха с болни бебета.

# 342
  • Пловдив
Солната стая е полезна, но там ще стои макс 30-40 минути и трябва да сте и вие с него вътре.
Водила съм голямото дете на бебешко плуване, но пак говорим за 40-60 минути и след това задължително сън. Евентуално така може да го съчетаете: сутрин разходка, преди сън малко игра в басейна, хапване и детето да спи, а възрастните вече да се възползват от сауни, парни бани и т.н.
По Спа не сме обикаляли, но на море да - беше го страх от шума на морето и изобщо не желаеше да влиза, топяла съм само краката, и останалите занимавки на плажа под чадъра /спи на плажа/, не се прибираме. Мъкнели сме и малък надуваем басейн с нас. В басейна на комплекса си киснеше в пояс, но е бил вече на 8-9 месеца.
Всяка година сме по 10 дена на море, да чукна на дърво - никога не сме имали проблем.
Лично аз съм за море и резервирана към басейните, поради липса на контрол. Проверките от институции не са ежедневие. Не твърдя, че морската вода е много по-чиста, но поне е "естествена".

# 343
Ходихме на море в чужбина като беше точно на 4 месеца. Топихме му само крачетата, цялото тяло не. В нашето море е къпан, но не е стоял особено много. Ние сме от Варна и водата не е чак толкова топла и въпреки че му беше интересно имаше на моменти страх от вълните. Малко преди годинката бяхме на родното Черноморие в СПА комплекс и там си беше на басейна, много му хареса. В солни стаи и тн не съм го водила.
Съчетайте с даване на пробиотик за всеки случай. При нас нямаше проблем, тази година отново избрахме да сме тук, не си падам по камънаците в Кипър и Гърция.

# 344
Мами, възможно ли е по време на зъбоникнене, когато бебето се храни с твърда храна и както си яде изведнъж да се напъне да повърне и то не еднократно?

Общи условия

Активация на акаунт