За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 114

• 23 884
  • 762
  •   1
Отговори
# 735
Всъщност, в сайта на здравното министерство си пише, че тези прегледи са по преценка на педиатъра. То и има много малко детски специалисти като цяло. Може би в София само има достатъчно. В малките населени места няма, или и да има работят на частно и няма как да ползваш направление. Аз като исках ЛЛ каза и да ти дам, те във Варна са двама и не работят с НЗОК. Не са задължителни. Как си представяте Марийка от село Долно Нанагорнище да трябва да ходи до София за да посети всеки специалист "профилактично".
Преди съм чувала, че лекарите за месец имат определен брой направления, но не знам още ли е така. Ако е така пробвайте да искате към края на месеца. Или пък го играйте нещо притеснени пред ЛЛ.

# 736
За децата няма лимит в направленията, но както и Petya.P01 е писала, ако държите на профилактичен преглед при реномиран лекар е винаги на частно. Тези по каса буквално отбиват номера.
Давам пример с проф. Георгиева (гастро) & д-р Стефанов (нефролог). И двамата много хвалени из всички варненски групи колко са добри, включително и сред мои приятели, с тънкото уточнение, че са ходили на частно. Аз отидох по каса и беше преглед с 5 минутна продължителност, от които 3 писарска работа. Абсолютна пародия на преглед. Предпочитам да си платя и да намерят наистина проблема, отколкото да мина по каса, да се успокоя фашливо, че всичко е наред, а в действителност да не е.
Разбира се има и съвестни лекари, но за последните две години не ми се е случвало да попадна на такива. За повечето сме просто поредния пациент било то и за най-малките човечета. 🥲

# 737
Много се изнервих, видях, че наистина се полагат тези прегледи, вярно е, че е по преценка, но след като и няма ограничения в направлениата, ккаво и пречи не разбрам. Вече записах час при ортопед. Моята лична дори по телефона като и кажа ккави са ми притесненията ми пуска направление, особено сега с бременността и с бебето, влиза в положение. Има и хора, малко са, но ги има.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 22:16 от InYan238

# 738
По принцип младите хора, живеещи на село, са свикнали да ходят до близкия голям град - храна, дрехи, забавления, мебели. Все имаш нужда от неща, които ги няма в Горно Надолнище. Щом можеш да ходиш за тези нужди, то нуждата от специалист за детето ти е не по-малко важна. Приоритети.

# 739
По принцип младите хора, живеещи на село, са свикнали да ходят до близкия голям град - храна, дрехи, забавления, мебели. Все имаш нужда от неща, които ги няма в Горно Надолнище. Щом можеш да ходиш за тези нужди, то нуждата от специалист за детето ти е не по-малко важна. Приоритети.
Абе не е така, няма как да знаеш. Живяла съм в село, ходили сме до близкия град за всичко необходимо, ама той е бил Силистра. В момента живея в Добрич - в Добрич специалисти НЯМА, а пък за Силистра не ми се мисли. Не всяко село е около Варна, София, Бургас или Пловдив. Не във всеки т.наречен "град" има адекватни лекари. Както някой по-горе спомена и отношението им е различно на частно и по НЗОК. При една и съща 2 пъти ходих, веднъж на частно, веднъж с направление. На частно прегледа беше мнооого по-обстоен. С направлението за 3 мин. и дори не ме слушаше особено какво й казвам. Аз винаги предпочитам да отида на частно, едни 50-60лв., ама пък някак отношението е по-различно. Не трябва да е така, но е факт.

# 740
Момичета, много се отклонихме от темата, но нека не пропагандираме максимата, че на частно обръщат повече внимание от колкото по ЗК. При двама АГ си следих бременността на частно с такава надежда. При единия даже и направление по ЗК занесох, точеше и него, и моите пари на частно взимаше и прегледите бяха крайно неглежирани по 4 минути със събличането и обличането и без никаква детайлна информация. Сега се следя по ЗК. АГ не ми взима НИТО лев и преглед под 30 мин с обстойно оглеждане и коментиране на всеки детайл нямам.
Да не говорим, че по здравна пътека се източват много повече пари от тия 30-40-50 които даваме на частно и си мислим, че много им дреме за тях. Точно тия дето са измекяри, от касата имат много повече кяр.
Темата беше, че нещо което на детето му се полага и видимо има специалист, при когото да бъде пратено, не му се отпуска по неведоми причини клонящи към наглост.

# 741
Аз за това казах - приоритети. Мен не би ме спряло това да отида до Варна (ако съм в Силистра). Като си помисля, че има хора, които се налага да ходят в чужбина, едни 100/200 км не биха ме спрели. Имаме приятели, на които (за съжаление) им се налага да летят до чужда страна всеки месец за преглед на детето, защото тук не могат да им помогнат. Ако мога да предотвратя някакъв проблем на детето ми или да го понесе по-леко, не трябва разстоянието и парите да са проблем. Като цяло в България имаме ниска здравна култура.

# 742
  • Пловдив
Лошото е, че много хора не могат да си позволят добра здравна грижа.
Едно разболяване - 100лв., в Пловдив средна заплата 1500лв., и ако си под наем 😔

# 743
Така е. Но пък трябва да не спираш да се опитваш да повишиш стандарта си. Със сигурност не е лесно.

# 744
  • UK
Ниската здравна култура също се изразява в безпричинна паника и ровене във всеки несъществуващ проблем, звънене и ходене по лекари за абсолютно всяка глупост, свръхмедикиране съчетано с вяра в шарлатани, билкари, лечители, хомеопати и всякакви самозванци.

# 745
Ниската здравна култура е да не можеш да различиш горе изброеното като такава, от грижовната регулярна профилактика, която се полага по право на всеки човек, още повече дете, защото то зависи изцяло от отговорността на родителите си, за разлика от зрелия човек.

# 746
Аз за това казах - приоритети. Мен не би ме спряло това да отида до Варна (ако съм в Силистра). Като си помисля, че има хора, които се налага да ходят в чужбина, едни 100/200 км не биха ме спрели. Имаме приятели, на които (за съжаление) им се налага да летят до чужда страна всеки месец за преглед на детето, защото тук не могат да им помогнат. Ако мога да предотвратя някакъв проблем на детето ми или да го понесе по-леко, не трябва разстоянието и парите да са проблем. Като цяло в България имаме ниска здравна култура.

В България правят мнооого повече прегледи отколкото другаде. Тук в САЩ не се ходи ей така на нито един от тези специалисти, а желаещи да взимат пари на пациенти не липсват. На педиатър се ходи на 5 дена, на две седмици, на два месеца, на четири, на 6, после на 9, после на 12 и така. А и това два пъти в годината на АГ - само ако има проблем, иначе веднъж на 3-5 години.

# 747
Това пък за АГ да не го коментирам. Превенция срещу рак на маточната шийка е точно прегледи на 6 месеца.

# 748
Ами не е, ако всичко е наред. За жени под 30 веднъж на три години, над 30 - веднъж на 5 години, ако цитонамазката И днк тестът са отрицателни. В България просто се правят много излишни изследвания за какво ли не

# 749
Съжалявам, но САЩ не е еталон, особено пък за здравна грижа.

Нищо излишно няма в профилактичните прегледи за децата в България. А за ефективна превенция цитонамазка се прави всяка година, на 6 месеца е при наличие на изменения.

Общи условия

Активация на акаунт