Дългото чакане след трансфер – тема 117

• 31 656
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
В последно време лично на мене ми прави впечатление, че се гледа количеството, защото дори и да има по висока ДНК фрагментация , ако има 1 млн сперматозоиди в 1 мл. и другият случай 148 млн в 1 мл. нали се сещате колко е огромна разликата в процентно съотношение на фрагментирали и на нормални сперматозоиди и че шансът да се избере хубав при 148 млн е много, много по- голям.  Дори и морфологията я подценяват при такова голямо количество. Не казвам, че това е правилно просто съм останала с такова впечатление. Друг е въпросът, че има методи които да ги отсеят, както вече ги споменахте, но не навсякъде се предлагат.

# 496
Скрит текст:
Elast, моето АМХ януари беше 0.58.
Оттогава приемам много добавки и витамини и вчера го изследвах в Рамус - след стимулацията е паднало на 0.57, което ми звучи доста добре. Честно казано мислех, че ще е около 0.20-0.30.
dragon.fly, стискам ти палци всичко да е наред 🙏 Аз не издържах до 20.5 и още на 18.5 пуснах кръвен тест и беше 0.10, та поне си спестих още два дни хапчета. Чакам цикъл и ще ходя на преглед да видим какво ще се случва нататък.

Иначе ние днес подадохме на ново документите за фонда. Говорих с една жена от ембриологията. Честно казано нищо ново не ми каза - уж спермата е много (138 млн) и всичко било наред, ама ембрионите спрели развитие на ден 5, та вероятно проблема бил в сперматозоидите.. Използвали са класическо инвитро, не ИКСИ. Това има ли според вас връзка с преживяемостта на ембрионите, като 3 от 3 са се оплодили ? Да изисквам ли ИКСИ следващия път? Иначе с ММ продължаваме с добавките. Откъм начин на живот няма какво да променим, тъй като водим сравнително здравословен начин на живот. Дано имаме повече късмет следващия път.

Si_mo_na Благодаря, много съм се сдухала и кафяво зацапване имам вече...

Относно, коментара за сперматозоидите, да добавя - при нас това, което помогна за увеличаване на качеството на сперматозоидите беше Зимот - само-селектиране на най-добрите сперматозоиди и по-честа еакулация преди оплождането, и накрая 2 дни преди трансфер, след като и вие имате хубав обем, може да помогне.
При ИКСИ оплождането ми бяха спукали 2 яйцеклетки предния път, така че риск винаги има, а дали ще ползвате ИКСИ се гледа морфологията.

# 497
Здравейте! Прикачам снимка от микробиологично изследване, че много не ми е ясно от така написаното. За лактобацилите е ясно, ще се вземат мерки. Но какво ще рече "смесена флора" при положение, че никакъв конкретен микроорганизъм не е описан. Благодаря!

# 498
В последно време лично на мене ми прави впечатление, че се гледа количеството, защото дори и да има по висока ДНК фрагментация , ако има 1 млн сперматозоиди в 1 мл. и другият случай 148 млн в 1 мл. нали се сещате колко е огромна разликата в процентно съотношение на фрагментирали и на нормални сперматозоиди и че шансът да се избере хубав при 148 млн е много, много по- голям.  Дори и морфологията я подценяват при такова голямо количество. Не казвам, че това е правилно просто съм останала с такова впечатление. Друг е въпросът, че има методи които да ги отсеят, както вече ги споменахте, но не навсякъде се предлагат.

Сещам се и знам, че масово това го пробутват като оправдание да игнорират ДНК фрагментация, както беше и при нас - мъжът ми е с по 120+ млн сперматозоида и перфектни показатели на всяка спермограма Simple Smile Само че колкото и да смятам съотношение, при мен сметките не излезнаха, докато не направихме Зимот, а до тогава имахме 6 инсеминации, 1 безсмислено инвитро с 4 спрели ембриона на ден 3-4 и безкрайно много пръснати нерви, зор и какво ли не. Така че не им вярвам на съотношенията изобщо и ако някъде не се предлагат такива методи, в случай на завишена ДНК фрагментация е редно да се смени клиниката, иначе е безсмислено.

# 499
Lina9152, това е, което имаме като спермограма. Ще се радвам да коментирате.
Всъщност аз имам 4 естествени забременявания без никакъв проблем от първия път - само с тестове за овулация. За съжаление последните две завършиха с извънматочна бременност (поради сраствания) и така загубих тръбите си.
Никога не съм имала кървене дори при имплантация. Последните ми две бременности са декември 2023г. и декември 2024г.
Не знам дали е възможно да се случат, ако има проблем с ДНК фрагментирането, но то човек никога не знае. .

dragon.fly, стискам палци да е имплантационно кървене 🙏🙏🙏

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 20:40 от Si_mo_na

# 500
Извънматочните, до колкото аз съм запозната, нямат общо с ДНК фрагментацията, тя има отношение към качеството на ембрионите. Аз по-скоро попитах дали е изследвана, защото спомена, че ембриончетата са спряли развитие до 5ти ден, а това често е заради фрагментацията. До колкото виждам не е изследвана и аз на ваше място бих пуснала.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 21:55 от Lina9152

# 501
Извънматочните до колкото аз съм запозната нямат общо с ДНК фрагментацията, тя има отношение към качеството на ембрионите. Аз по-скоро попитах дали е изследвана, защото спомена, че ембриончетата са спряли развитие до 5ти ден, а това често е заради фрагментацията. До колкото виждам не е изследвана и аз на ваше място бих пуснала.
Благодаря. Ще го обсъдим с доктора. Всъщност, ако не предлагат Зимот или МАКС то те няма как да ни помогнат, ако има проблем там. Случайно да се прави в Пловдив такова изследване или трябва в София?

*Извънматочните ми са от безброй много сраствания в следствие на операции. При лапароскопиите за премахването на тръбите се видяха много неприятни находки, които тепърва предстои да поправяме някой ден..

# 502
Днк фрагментацията е по-лоша от морфологията. При лоша морфология визуално се избира ‘красив’ сперматозоид. Днк фрагментацията не засяга определен % от сперматозоидите, а останалите да са ок. Тя засяга всички сперматозоиди и няма особено адекватна селекция, която да я преодолее. Умиращи след трети ден ембриони говорят за днк фрагментация.

# 503
semirra, за втори пък го пишеш това, че днк фрагментацията засяга всички сперматозоиди, а това не е вярно. Не знам откъде ти е информацията. Ако беше така с висока фрагментация шанса за здрав ембрион щеше да е 0. Ето така изглеждат сперматозоиди с нормален индекс на фрагментация/без фрагментация и такива с висок.

MACS и чип/микрлфлуидна селекция на сперматозоидите (zymot, chipBaby) са точно с тази цел. Имат различна методология, но отсяват част от сперматозоидите с висока фрагментация.
Моя мъж беше с 41% фрагментация към момента на пункцията (освен не леката олигоастенотератозооспермия). Следили сме фрагментацията в различни клиники в продължение на години и резултата е точен. Аз съм със СПКЯ и ИР, което знаете, че също се отразява на качеството на Я. От 17 извадени Я, 11 се оплодиха и замразихме 6 бластоциста с ИКСИ и ChipBaby. 2 от тях износих почти до термин, един се захвана в тръбата, 2 не се имплантираха (вероятно заради проблеми със средата в матката) и един чака ред. Не са тествани. Ясно ми е че има доза късмет, но без допълнителна селекция нямаше да имаме тези резултати.

Освен това след 3ти ден спирането на развитието на ембриона отново може да се дължи на яйцеклетките. До 3ти ден е ясно, че е от Я, след това може да е заради мъжки фактор, но може да е просто "липса на енергия" на яйцеклетката. Може и разбира се да се получава неправилно деление в резултат на напълно случайна генетична грешка. Но със сигурност спиране на развитие след 3ти ден не е гаранция за проблем с МФ. С което не искам да кажа да не се изследва ДНК фрагментация,  напротив. Аз вярвам, че нямаше да имам дете ако не бях накарала мъжа ми да я пусне преди първи опит, въпреки възраженията на репродуктивния ми лекар. Казвам просто, че е възможно да няма проблем там.

# 504
Съгласна съм, явно съм останала с грешно впечатление. Но си е по-трудна селекцията, нали? При нас просто фрагментацията е нарочена за проблем и затова тръбя за нея, но може би не съм права как се отразява. Не съм чела толкова.

# 505
Момичета, а в епикризите ви пише ли допълнителния метод, който е използван или е само за нещата от ЦАР. Защото ние си платихме зимот точно заради фрагментация, но в епикризата след допълнителни методи няма нищо ... до сега разчитах ембриопротокола с чат гпт, но май там не се очаква да пише нещо за допълнителни техники.

# 506
Предполагам зависи от клиниката. В Надежда дават спермограма от обработката на материала и там пише селекциите. Но те се уговарят предварително и доплащат, така че ако не сте се разбирали нищо, едва ли е правено нещо извън стандартното.

# 507
Момичета, а в епикризите ви пише ли допълнителния метод, който е използван или е само за нещата от ЦАР. Защото ние си платихме зимот точно заради фрагментация, но в епикризата след допълнителни методи няма нищо ... до сега разчитах ембриопротокола с чат гпт, но май там не се очаква да пише нещо за допълнителни техники.
При нас пише само, че е било класическо инвитро, а не ИКСИ.

# 508
Предполагам зависи от клиниката. В Надежда дават спермограма от обработката на материала и там пише селекциите. Но те се уговарят предварително и доплащат, така че ако не сте се разбирали нищо, едва ли е правено нещо извън стандартното.

Разбрахме се изрично за зимот, платихме в деня на пункцията. Ще питам, имам час при ембриолозите така или иначе. Не, че очаквам да ми кажат, ако са го проспали...

# 509
Съгласна съм, явно съм останала с грешно впечатление. Но си е по-трудна селекцията, нали? При нас просто фрагментацията е нарочена за проблем и затова тръбя за нея, но може би не съм права как се отразява. Не съм чела толкова.

Много сбито и не особено научно ще напиша за различните методи за селекция на сперматозоиди при висок DFI:
* MACS привлича сперматозоидите с увредено ДНК чрез антитела, които се свързват с молекули на сперматозоидите. Така накрая след обработката остават тези с неувредена ДНК.
* Микрофлуидната селекция имитира естествения процес и сперматозоидите трябва да си проправят път през тесни каналнчета, наподобяващи фалопиевите тръби. Установява се, че след преминаването през тях остават добре подвижни, здрави сперматозоиди. Плюс на този вид селекция е, че се намалява и реактивния оксидативен стрес, който от своя страна се свързва с по-висок процент фрагментация.
* Което ни води до третия метод за намаляване на фрагментация- ТЕСЕ/ТЕСА. Ако става дума за много висок процент фрагментация, над 50-60% примерно, може да се извлекат директно сперматозоиди от тестисите, за да се намали оксидативния стрес на който са подложени при нормална еякулация.
* Честото обновяване на материала, което също се препоръчва ако има достатъчно количество се прави със същата цел - да не се задържат сперматозоидите и да не бъдат дълго изложени на оксидативен стрес.
* PICSI също се използва между другото за намаляване на ДНК фрагментация,  като при него се ползва хиалуронова киселина (която се среща и в обвивката на яйцеклетката) и е доказано, че сперматозоидите без фрагментация се свързват с нея.

Накратко - да, преодоляването на висок процент ДНК фрагментация е по-специфично от стандартно ИКСИ или ИМСИ. Но има достатъчно техники, които все повече се доказват като успешни за тази цел.

Общи условия

Активация на акаунт