Дългото чакане след трансфер – тема 117

• 31 694
  • 740
  •   1
Отговори
# 420
При нас е същата работа - 28% ДНК фрагментация, а той води изключително здравословен начин на живот и реално нито един от съветите за промени не важеше за него - не пуши, не пие, тренира и т.н. Аз с много ровене стигнах до евентуална причина в неговия случай и в момента я борим, но тя е много индивидуална.

Според мен с тази ДНК фрагментация е абсурдно да обвиняват яйцеклетките - разбира се и там може да има проблем, никога не е изключено, но неговите отклонения е по-важно да се адресират. Гледали ли са го за варикоцеле?

# 421
Ако е удобно, би ли споделила какво си открила? Няма варикоцеле, всичко било наред. Малко ми се струва, че се неглижира мъжкия фактор, защото нали "един сперматозоид" е достатъчен ...

# 422
Ами то е доста дълго за обяснение и много конкретно за неговия случай, но се оказва, че има хистаминова непоносимост, която в комбинация с атопичен дерматит и алергии, които има от дете, водят до увеличаване на IgE, C реактивен протеин, възпаления в тялото и съответно до повече оксидативен стрес.

Моят съвет е да търсите причина, не може да няма такава. Аз отказах да приема, че млад човек, който води здравословен начин на живот може ей така от нищото да има завишена ДНК фрагментация и то при перфектна спермограма. Докторите масово пренебрегват мъжкия фактор, което е абсурдно.

# 423
Ми не е достатъчен един, защото фрагментацията засяга всичките. Не като морфологията 8% да са добре и да се избере от тях. На всичкото отгоре няма селекция, която наистина да таргетира такива с по-добра фрагментация. Тестът за фрагментация ги унищожава и не могат да се ползват за оплождане. Това с варикоцелето също е малко шантаво. На колкото андролози отидохме, толкова мнения чухме. Кацаров - няма варикоцеле. Случаен уролог в БГ, от който взехме становище за фонда преди време - има но е стар да се лекува, андролог в Турция - има и ще го оперира, друг андролог в Турция - има, но няма смисъл да го оперира, само ще ползваме ТЕСА. Няма гаранция с варикоцеле, че се оправят нещата. От опит с пиене на добавки и тн., от нищо не е сигурно какъв ефект може да има и е много индивидуално. Опита в Турция го правихме в Мемориал при доктор Лале Бакър и с Башар като андролог.

# 424
За хистероскопията. На мен ми я направи д-р Персенска в Надежда. Имах два малки полипа, които не се виждаха на ехографски преглед. Имам направена още една след раждането и сега пак имам полип. Т.е хем може да има нещо малко, което да не се вижда, хем няколко месеца след хистероскопия пак да има  нещо за отстраняване.

За ТЕСА. Моят мъж е с азооспермия. На  него обаче му направиха ТЕSE, защото тогава тестсисът се отваря и лекарят преценява откъде да вземе материал, докато ако е само със спринцовка не се знае къде попада. Това при неговият случай, защото сперматозоидите не са много. Ние, след консултация с други лекари, имаме пълно доверие на д-р Макки. За съжаление той сега не е в Надежда. На първия преглед ни каза какво трябва да направим с едно изречение, без да обяснява. След като му се доверихме и направи много успешно TESE, с времето срещайки се с него по коридорите, ни разказа всичко защо и как се прави.

Успех на всички

# 425
Здравейте, днес ми е 5 ден след свеж трансфер на 2 5 дневни бластоциста. През нощта се събудиш от болки в двата яйчника и това доста ме притесни Sad На някой случвало ли му се е? Не трябва ли болката да е по скоро в матката, а не отстрани?

# 426
И аз имах болка в яйчниците, не мисля че е притеснително, пиех нош па

Здравейте, днес ми е 5 ден след свеж трансфер на 2 5 дневни бластоциста. През нощта се събудиш от болки в двата яйчника и това доста ме притесни Sad На някой случвало ли му се е? Не трябва ли болката да е по скоро в матката, а не отстрани?

# 427
Кога и къде се разрешава трансфер на два ембриона? Аз останах с впечатление, че не е разрешено и не е обичайна практика, поради риск от многоплодна бременност, но тук виждам, че има много такива случаи.

# 428
На мен винаги са ми връщали две ембриончета. Не са ми обяснявали рисковете, казват ще ти върнем две. Аз винаги съм се съгласявала, не са ме питали искам или не.

# 429
След първия трансфер, който беше биохимична бременност, попитах лекаря ми дали да не върнем две следващия път. Категорично ми отказа, защото имало законови изисквания за възраст и брой неуспешни единични трансфери преди това. Но не съм проверявала в детайли какви точно са.
Върнахме две след пореден неуспешен трансфер, като подписах информирано съгласие с описани рискове относно многоплодна бременност.

# 430
Ако си под 38 мисля, че има изискване поне 2 неуспешни трансфера с по 1 5 дневен ембрион или бластоцист. След това ми казаха, че вече може по 2

# 431
  • София
Има изисквания за възраст нажената и брой неуспешни опита.
Има информация в Наредбата и в интернет.

# 432
И аз да се "похваля" с неуспешен Първи ЗЕТ😭. Обяснения " причини".. какво,как...Няма. Божа работа...съгласна! Продължаваме напред! Пак по протокол без да търсим причина. Никаква подготовка! Разбирам че специалистите по Репродуктивна медицина са високо специализирани, но поне да се изискват набор от изследвания преди да се започне. По друг повод бях в Истанбулска болница ей Бога ми изискаха ми цялата Менделеева таблица +Майчиното мляко😄

# 433
Кога и къде се разрешава трансфер на два ембриона? Аз останах с впечатление, че не е разрешено и не е обичайна практика, поради риск от многоплодна бременност, но тук виждам, че има много такива случаи.
Мен и доктора и момичета в ембриологията ме питаха дали ще връщаме едно или две. На 33 г. Съм. Според мен няма никакъв закон, а го правят, заради рисковете от многоплодна бременност и заради многото желаещи да им връщат по два-три ембриона.

Sisi New York - в коя клиника си? Много съжалявам за случилото се 😔

# 434
Има такова изискване, но от това което чета накой клиники си правят каквото си искат, на мен изрично ми казаха първитевите ми два трансфера че ще върнат по един ембрион.

През юли 2023г. беше обновена Наредбата за дейности по асистирана репродукция[1] на Република България. Част от промените включват следния текст:

5. При осъществяване на асистирана репродукция не се разрешава:
….(5.1 – 5.4)…..
5.5. Поставянето в маточната кухина на повече от:
5.5.1. един ембрион на стадий след компактизация в първия и втория цикъл на лечение чрез инвитро процедура при жени на възраст до 38 години; до два ембриона на стадий след компактизация в трети и следващите цикли при лица на възраст до 38 години;
5.5.2. два ембриона на стадий след компактизация в първия и втория цикъл на лечение чрез инвитро процедура при жени на възраст от 38 до 41 години; до три ембриона на стадий след компактизация в трети и следващите цикли, при лица на възраст от 38 до 41 години;
5.5.3. три ембриона на стадий след компактизация при жени на възраст над 41 години.

Общи условия

Активация на акаунт