Отговори
# 45
Здравейте!
При нас казусът е много сложен, но ще се опитам да оформя въпросите си.
Имам потребителски кредит за 50000лв в който съпругата ми е съдлъжник. Осигурителния ми доход е близък до МРЗ, нейния е около 2000лв., като тя работи в държавна болница.
Имаме желание да направим свое жилище с евентуално предоставен от роднини имот. И тук следват въпросите ми:

1. Как е най-добре да подходим в случая има ли възможност да "закупим" имота фиктивно и след това реално да ползваме сумата за строеж или сглобяема къща?

2. Какви подводни камъни крие подобно начинание?

3. Как може да постигнем по висока сума за ипотека за да можем да започнем строеж, но и да го завършим?

4. Може ли да се случи нещо без каквото и да било самоучастие в случая?

5. Можем ли в даден етап да обединим или просто покрием потребителския кредит без проблем?

6. Може ли да се направи консултация за да разберем реално възможните си опции?

За град София става въпрос.

# 46
Скрит текст:
Здравейте!
При нас казусът е много сложен, но ще се опитам да оформя въпросите си.
Имам потребителски кредит за 50000лв в който съпругата ми е съдлъжник. Осигурителния ми доход е близък до МРЗ, нейния е около 2000лв., като тя работи в държавна болница.
Имаме желание да направим свое жилище с евентуално предоставен от роднини имот. И тук следват въпросите ми:

1. Как е най-добре да подходим в случая има ли възможност да "закупим" имота фиктивно и след това реално да ползваме сумата за строеж или сглобяема къща?

2. Какви подводни камъни крие подобно начинание?

3. Как може да постигнем по висока сума за ипотека за да можем да започнем строеж, но и да го завършим?

4. Може ли да се случи нещо без каквото и да било самоучастие в случая?

5. Можем ли в даден етап да обединим или просто покрием потребителския кредит без проблем?

6. Може ли да се направи консултация за да разберем реално възможните си опции?

За град София става въпрос.

Здравейте,

Не разбирам съвсем точно каква Ви е идеята, а това, което сте написали, крие известни рискове да ви дам съвет, без да съм напълно наясно със спецификата, особено в частта да купите "фиктивно" - от кой да купите, какво да купите???
Потребителският кредит, предполагам, е с вноска около 570 лв. Общият Ви семеен доход е около 3000 лв., което според правилата в банките определя максимална вноска  за жилищния кредит около 1200 лв. Без да знам възрастта Ви - Вашата и на съпругата Ви, не бих могла да знам какъв би могъл да е максималния срок на кредита, за да Ви кажа с подобна вноска какъв максимален размер кредит можете да изтеглите.
Ако имате възможност, моля, свържете се с мен на ЛС или ми се обадете по телефона, за да го обсъдим.

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 10:19 от Рaдост

# 47
Здравейте, за пореден път се оказваме принудени да търсим квартира и със съпругът ми решихме да опитаме нещо различно.

Възможно ли е за месец-два, периода който имаме да освободим квартирата, да се случи целия процес с консултация, избиране на имот, финансиране и закупуване?

# 48
Здравейте, за пореден път се оказваме принудени да търсим квартира и със съпругът ми решихме да опитаме нещо различно.

Възможно ли е за месец-два, периода който имаме да освободим квартирата, да се случи целия процес с консултация, избиране на имот, финансиране и закупуване?

Здравейте,

Периодът е доста кратък, имайки предвид, че процесът в банката по одобрение на кредита отнема  малко повече от месец като процедура от-до. Не е невъзможно обаче, при добра организация, да се справите за посочения период, но нека да не е за сметка на компромис с избора на имот и прибързан избор на банка за целта. Харесайте имот и ако желаете да ви помогнем възможно най-бързо да преминете през процеса по избор на банка и одобрение на кредита, свържете се с нас. Ако не сте сигурни какъв размер кредит може да Ви бъде одобрен на база доходите Ви, може да се чуем за предварителна консултация, за да сте спокойни в това отношение.

Поздрави.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 11:00 от Рaдост

# 49
  • Хасково
Здравейте, предстои ми покупка на имот с ипотека , колебая се за срока . Според вас при ГПР 5.38 за срок от 10 години или 20 години при предсрочно погасяване/ чакам продажба на друг имот/ кое ще е по изгодно за мен?
Благодаря.

# 50
Здравейте, предстои ми покупка на имот с ипотека , колебая се за срока . Според вас при ГПР 5.38 за срок от 10 години или 20 години при предсрочно погасяване/ чакам продажба на друг имот/ кое ще е по изгодно за мен?
Благодаря.

Здравейте,

Колкото по-кратък е срокът на кредита, толкова по-ниско е ГПР-то и толкова по-малко лихви ще платите по кредита.
В случай че сте предвидили частично предсрочно погасяване, ако сте сигурни, че скоро ще продадете другия имот, изберете по-краткия срок и след като погасите предсрочно, изберете да си запазите вноската, което ще доведе до още по-кратък срок за изплащане и така ще спестите много от лихвени и други разходи по кредита. Всичко това важи, ако доходите Ви позволяват първоначално кредитът да бъде одобрен при краткия срок от 10 год.
И още нещо - не сте споменал какъв е размерът на кредита, но ГПР 5,38%  ми се струва прекалено висок. Направихте ли проучване и сравнение на няколко банкови оферти?
Ако имате нужда от помощ, пишете ми ЛС.

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 10:57 от Рaдост

# 51
Здравейте,
Благодаря предварително за споделяне на необходимата информация.
Тази година капарирахме на зелено апартамент като дадохме 30% от стойността на имота. Като остатъкът от 70% ще бъде с ипотечен кредит, като мислим до срокът на получаване на владение да внесем още 20% от стойността на имота и ипотечният кредит да го сведем до 50% финансиране.Имотът ще е готов през 2027 г.
Въпросът ми е свързан с това кога е необходимо да почнем да търсим нашата финансираща банка? Трябва ли да направим нещо сега или през 2027 ще се случат нещата?

# 52
Здравейте,
Благодаря предварително за споделяне на необходимата информация.
Тази година капарирахме на зелено апартамент като дадохме 30% от стойността на имота. Като остатъкът от 70% ще бъде с ипотечен кредит, като мислим до срокът на получаване на владение да внесем още 20% от стойността на имота и ипотечният кредит да го сведем до 50% финансиране.Имотът ще е готов през 2027 г.
Въпросът ми е свързан с това кога е необходимо да почнем да търсим нашата финансираща банка? Трябва ли да направим нещо сега или през 2027 ще се случат нещата?

Здравейте,

Казвате, че имотът ще е готов през 2027 г., но не знам каква схема на плащане имате по предварителен договор - дължите ли сума на продавача на акт 14, на акт 15, или целият остатък ще е дължим след въвеждане на сградата в експлоатация.
Това, че междувременно възнамерявате да внесете още 20% от цената на имота, ме кара да смятам, че останалите 50% от цената са дължими след акт 16. Ако е така, то търсенето на кредит следва да започне след като сградата получи акт 16. Ако обаче има междинни плащания, то моля да имате предвид, че кредитът може да бъде стартиран най-рано след акт 14.

Надявам се да съм Ви била полезна. Ако имате нужда от допълнително информация или разяснения, можете да ми пишете ЛС или да ми се обадите.

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 11:53 от Рaдост

# 53
Здравейте! Има ли банки, които признават и гражданските договори за доход? В ДСК при наличие на стабилни трудов и граждански договор предлагат доста дълъг план за ипотека, вземайки предвид само трудовия договор?

# 54
Ще се радвам да получа информация по следният казус, свързан с кредитирането.
Има ли значение в каква фирма е назначен кредитоискателя, ако е на член на  семейството( родител), проблем ли е?Към  Самата фирма има ли някакви изисквания( примерно дали е на печалба последните години и т.н.), откога е регистрирана, има ли обороти и т.н.
Благодаря предварително!

# 55
Ще се радвам да получа информация по следният казус, свързан с кредитирането.
Има ли значение в каква фирма е назначен кредитоискателя, ако е на член на  семейството( родител), проблем ли е?Към  Самата фирма има ли някакви изисквания( примерно дали е на печалба последните години и т.н.), откога е регистрирана, има ли обороти и т.н.
Благодаря предварително!

Здравейте,

Само по себе си да назначиш роднина на работа в собствената си фирма не е проблем, нно когато говорим за намеса на банка, тогава има някои нещо, които от опит ще споделя с вас:
1. Има значение дали този човек е основен кредитоискател или е съдлъжник по кредита - т.е. доколко са важни за банката доходите, които получава от фирмата;
2. Има значение от колка време се е назначил и на какъв осигурителен доход - изискването е да са минали поне 6 мес. от назначаването, хубаво е да е на доход, по-висок от мин.РЗ;
3. От значение е също колко е персонала на фирмата - ако само той е служител, това няма да се хареса на банката /проверява се числовия персонал във фирмата/;
4. Има значение от кога съществува фирмата, дали е действаща, има ли оборот, какъв е той - всичко това банката си го праверява в публичните регистри, няма да иска документи за оборот и печалба на фирмата. Те се искат само ако кредитоискателят е собственик или съдружник във фирмата.
5. Може банката да изиска родител да стане гарант, поръчител, съкредитоискател по кредита.

Това са общи положения, взаимствани от дългогодишната ми практика. Ако трябва да бъда по-конкретна, ще ми бъдат нужни детайли, които ако искате да споделите с мен и да съм ви максимално полезна, може да ми пишете ЛС или да ми се обадите да поговорим.

Поздрави,
Вероника

# 56
Здравейте! Има ли банки, които признават и гражданските договори за доход? В ДСК при наличие на стабилни трудов и граждански договор предлагат доста дълъг план за ипотека, вземайки предвид само трудовия договор?
Здравейте,

Да, има, признават се доходи и от граждански договори, но само ако сте подавали годишна данъчна декларация за тях. За да прецени банката дали по нейните правила може да добави доходите от ГД към тези по трудов договор, то следва да бъде предоставена ГДД за последната приключена финансова година за декларираните доходи по граждански договор, като разбира се от значение е дали и към момента на кандидадстване за кредит все още имате активен ГД.

Надявам се да съм ви била полезна.

Поздрави,
Вероника

Общи условия

Активация на акаунт