Преди да изтеглите ипотечен кредит, консултирайте се безплатно с Вероника Атанасова

• 13 373
  • 73
  •   2
Отговори
# 60
Здравейте,бих ли могла да предоговоря годините на изплащане на ипотечния кредит от 10 на 20 и кякво би струвало това?

Здравейте,

Можете да предоговаряте с банката неценови условия по Вашия кредит, какъвто например е Вашият случай - удължаване срока на кредита. Тарифите за предоговаряне варират между банките и зависят от вида на кредита, размера на остатъка по главницата и конкретните условия в договора. Следва да посетите офис на банката и да подадете молба за предоговаряне.

Успех!

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 10:29 от Рaдост

# 61
Здравейте!

Прави ми впечатление, че всяка банка има свои изисквания за доклада от оценител на имота и така за един и същ имот трябва да се плаща на оценител за доклад за всяка банка, към която ще се кандидатдтва.
Ако работим с кредитен посредник отново ли се изисква отделна оценка за всяка банка?

Втори въпрос: има ли банки, които не изискват предварителен договор, за да се отпусне ипотечен кредит? Реално на банката може да се предостави пазарна оценка и пълна документация за имота, а кредитът се усвоява след изповядване на сделката при условия, които спокойно могат да бъдат описани и в договора за кредит.

# 62
Здравейте!

Прави ми впечатление, че всяка банка има свои изисквания за доклада от оценител на имота и така за един и същ имот трябва да се плаща на оценител за доклад за всяка банка, към която ще се кандидатдтва.
Ако работим с кредитен посредник отново ли се изисква отделна оценка за всяка банка?

Втори въпрос: има ли банки, които не изискват предварителен договор, за да се отпусне ипотечен кредит? Реално на банката може да се предостави пазарна оценка и пълна документация за имота, а кредитът се усвоява след изповядване на сделката при условия, които спокойно могат да бъдат описани и в договора за кредит.

Здравейте,

Напълно сте права, като казвате, че всяка банка има своя утвърдена методология, по която да се изготвят пазарните оценки за имоти, които ще бъдат ипотекирани в нейна полза. Не може една оценка да послужи пред всички банки. Затова първо се избира банка, после се прави пазарна оценка. Ако банката откаже кредита, пазарната оценка трябва да се преработи за нуждите на другата банка. И да, със сигурност работата с кредитен посредник много би Ви помогнала в този процес, тъй като неговата роля е именно такава - да подбере внимателно банката за Вашия кредит спрямо конкретиката на сделката и участниците в нея и да не се налага да правите и плащате оценка за друга банка.
По втория въпрос - всички банки искат да им бъде представен предварителен договор, макар и на различни етапи в процеса на разглеждане и одобрение на кредита. Именно предварителният договор показва какво купувате, на каква цена, колко е самоучастието Ви, как са разпределени траншовете на плащанията, ако се купува незавършен имот, и т.н. Освен предварителен договор, искат да им бъде показано и платежно за преведеното капаро на продавача.
Надявам се да съм Ви дала полезна информация.

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 10:37 от Рaдост

# 63
Здравейте, Вероника.

Преди месец бях в отпуск по майчинство и вече работя.
Чистата ми заплата е 2000лв, след осигуровките, пенсията на майка ми, която е на 65г е 1500лв.
Бих искала да знам, дали можем да изтеглим 2-те ипотечен кредит за апартамент в гр Добрич за 25-30 години, на стойност да речем между 170 000 - 200 000 (който да включва и кредит за ремонт).
Като вариант търсим майка ми да е основния кредитоискател (+ стабилна застраховка живот).
Този апартамент ще се закупи с цел инвестиция и ще се продаде след 1-2 години, като през това време,
ще се използва от семейството за офис.

Моля за обратна връзка.

Поздрави!

# 64
Здравейте, Вероника.

Чистата ми заплата е 2000лв, след осигуровките, пенсията на майка ми, която е на 65г е 1500лв.
Бих искала да знам, дали можем да изтеглим 2-те ипотечен кредит за апартамент в гр Добрич за 25-30 години, на стойност да речем между 170 000 - 200 000 (който да включва и кредит за ремонт).
Като вариант търсим майка ми да е основния кредитоискател (+ стабилна застраховка живот).
Този апартамент ще се закупи с цел инвестиция и ще се продаде след 1-2 години, като през това време,

Моля за обратна връзка.

Поздрави!

Здравейте,
Може да се направи кредит за 25-30 год., но Вие трябва да получите 3 заплати след връщането Ви на работа. Майка Ви ще е основен кредитоискател, а Вие ще сте съдлъжник по кредита, като се ползват Вашите години.
Важно е да се уточни структурата на кредита - колко от него ще е за покупка и колко за ремонт, защото в банките има определени съотношения между сумите според тяхното предназначение. Какъв е настоящият статут на имота - офис или жилище?

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:36 от Рaдост

# 65
Здравейте, Вероника.

Моля за обратна връзка.

Поздрави!

Здравейте,
Може да се направи кредит за 25-30 год., но Вие трябва да получите 3 заплати след връщането Ви на работа. Майка Ви ще е основен кредитоискател, а Вие ще сте съдлъжник по кредита, като се ползват Вашите години.
Важно е да се уточни структурата на кредита - колко от него ще е за покупка и колко за ремонт, защото в банките има определени съотношения между сумите според тяхното предназначение. Какъв е настоящият статут на имота - офис или жилище?

Поздрави,
Вероника

Здравейте,
Все още оглеждаме оферти, но исках да си сверя часовника.
Има сграда с акт 14, която ще е готова през есента на 2026г.
Продават се апартаменти и гаражи.
Благодаря Ви за обратната връзка.

# 66
Здравейте!

При работа с кредитен консултант и събрани оферти от трите най-големи банки, има ли логика клиентът на индивидуално ниво да обикаля Пощенска Банка, Алианц, ПроКредит и други по-малки банки? Възможно ли е при тях да се постигне лихвен процент под 2.28?

Също така, лошо ли е решението да не се сключва застраховка живот в началото, а после евентуално да се добави? Сумата, за която планираме да теглим кредит, е под 1/3 от общия ни доход, възрастта ни е около 30, а кредитът е на името на двама души - логиката ни е, че със застраховката вноската се оскъпява драстично, ако е и за двамата; а логиката да застраховаме само единия е абсурдна за нас.
Обмисляме да я включим на етап, в който сме намалили процентното съотнощение на кредит към доход.

И още един въпрос: ако теглим кредит за 30 години, но го погасим предсрочно - дължим ли лихвите от погасителния план до края на срока на кредита?

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 13:03 от OutOfNowhere

# 67
Скрит текст:
Здравейте!

При работа с кредитен консултант и събрани оферти от трите най-големи банки, има ли логика клиентът на индивидуално ниво да обикаля Пощенска Банка, Алианц, ПроКредит и други по-малки банки? Възможно ли е при тях да се постигне лихвен процент под 2.28?

Също така, лошо ли е решението да не се сключва застраховка живот в началото, а после евентуално да се добави? Сумата, за която планираме да теглим кредит, е под 1/3 от общия ни доход, възрастта ни е около 30, а кредитът е на името на двама души - логиката ни е, че със застраховката вноската се оскъпява драстично, ако е и за двамата; а логиката да застраховаме само единия е абсурдна за нас.
Обмисляме да я включим на етап, в който сме намалили процентното съотнощение на кредит към доход.

И още един въпрос: ако теглим кредит за 30 години, но го погасим предсрочно - дължим ли лихвите от погасителния план до края на срока на кредита?

Здравейте,

Извинявам се за забавянето на отговора, не съм получила нотификация, че имам постъпил въпрос в темата.
По първия въпрос - дали може да получите оферта за кредит при лихва под 2,28 без застраховка „Живот“, ако направите индивидуално запитване? Отговорът е, че всичко зависи от доходите на кредитоискателите и размера на кредита. Като цяло е възможно!
По въпроса със застраховката „Живот“ - има банки, където тя е задължителна, а в останалите - по желание. Но когато има застраховка „Живот“ по кредита, лихвата е по-ниска. Направете сравнение на офертите със и без застраховка „Живот“. Съгласна съм с Вас, че застраховката оскъпява кредита, и също, че е добре и двамата кредитоискателя да сте застраховани. В ДСК например може да стартирате кредита без застраховка „Живот“, а впоследствие да си я направите. Това няма да промени лихвения Ви процент по кредита.
По последния въпрос – при предсрочно погасяване не дължите лихвите до края на срока на кредита, погасявате директно сумата по главницата.

Надявам се да съм била полезна. Ако имате нужда от съдействие, на разположение съм.

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 11:36 от Рaдост

# 68
Здравейте, сега съм в майчинство - втора година. Планувам да изтегля кредит за нов дом. Интересувам се как ще се изчислят приходите ми, как ще бъде отпуснат, тъй като съм държавен служител и в моята банка имам преференции за това. Преди да забременея водих разговор и всичко изглеждаше по един начин, но сега в това положение не съм сигурна дали условията биха били същите.

# 69
Здравейте, сега съм в майчинство - втора година. Планувам да изтегля кредит за нов дом. Интересувам се как ще се изчислят приходите ми, как ще бъде отпуснат, тъй като съм държавен служител и в моята банка имам преференции за това. Преди да забременея водих разговор и всичко изглеждаше по един начин, но сега в това положение не съм сигурна дали условията биха били същите.

Здравейте и благодаря за въпроса! Вярвам, че отговорът ще бъде полезен и на други дами в подобна на Вашата ситуация.
Можете да кандидатствате за кредит с доходите от майчинство, които получавате през втората година, стига половината от тях да покриват вноската по искания кредит, в т.ч. и вноските по други кредити, овърдрафти, кредитни карти, лизинг, стоки на изплащане и т.н., ако имате такива. В случай че вноската/вноските надхвърлят половината от майчинството, следва да помислите за добавяне на доход от съдлъжник по кредита, например съпруг, семеен партньор, роднина.
Ако решите да изтеглите кредита, след като се върнете на работа, след приключване на майчинството, трябва да имате получени 3 пълни заплати от работодателя, за да може банката да изчисли дохода, с който кандидатствате за кредит.
Може би за Вас точно не важи, но често жените решават след приключване на майчинството да сменят работодателя си. В този случай трябва да се изчака да приключи 6-месечният изпитателен срок при новия работодател, преди да се кандидатства за кредит.
По въпроса за условията по кредита и преференциите, които ползвате като държавен служител, при всички положения това ще бъде взето предвид от банките, независимо че сте в отпуск по майчинство.

Надявам се да съм Ви била полезна. Ако има още нещо, което Ви интересува, пишете ми.

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 10:45 от Рaдост

# 70
Здравейте. Искаме да купим апартамент с кредит от банка, който обаче има договорна ипотека - тоест продавачът има договорна ипотека с друг кредитор. В такъв случай как трябва да процедираме, за да получим одобрение за кредит от банката?

# 71
Здравейте. Искаме да купим апартамент с кредит от банка, който обаче има договорна ипотека - тоест продавачът има договорна ипотека с друг кредитор. В такъв случай как трябва да процедираме, за да получим одобрение за кредит от банката?

Здравейте и благодаря за въпроса.
Не е проблем това, че върху имота има учредена ипотека. Уверете се какъв е остатъкът по главницата по кредита на продавача, преди да подпишете предварителен договор. Сумата пари, която продавачът ще получи от вас, трябва да е достатъчна за пълно погасяване на кредита му. В предварителния договор задължително да има клауза, в която продавачът да поеме задължение за погасяване на кредита с получените от Вас пари.
За одобрението на Вашия кредит банката ще изиска да ѝ бъде представено официално писмо от банката на продавача, с посочена точна сума остатък по кредита, сметка, по която да бъдат внесени парите, както и поет ангажимент за заличаване на ипотеката след пълното погасяване на кредита. Вашата банка временно ще учреди втора поред ипотека върху имота. Кредитът Ви ще бъде одобрен в искания от вас размер, но ще бъде отпуснат на два транща:
- Първи транш, в размер на посочената в писмото-ангажимент сума, която да послужи на продавача да си погаси кредита и банката да му заличи ипотеката;
- Втори транш - за остатъка от цената, която сума вашата банка ще преведе по сметка но продавача, след като ѝ бъде представен нотариален акт за прехвърляне на собствеността и удостоверение за тежести, от което да е видно, че ипотеката в другата банка е заличена и новоучредената ипотека във Вашата банка е станала първа по ред.
Ако има оставаща сума за ремонт или довършителни работи, тя ще остане на Ваше разположение за свободно ползван, след като бъде преведен вторият транш на продавача.

Надявам се да съм обяснила лесно и разбираемо процеса, но ако все пак имате някакви въпроси, може да ми пишете отново или да ми се обадите.

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 09:18 от Рaдост

# 72
Здравейте ! Със съпругът ми желаем вече да изтеглим ипотечен кредит. В момента живеем в София, но желанието ни е да си закупим имот в нашият роден град, който е доста по малък.
Имам няколко въпроса, които касаят възможността за отпускане на кредит.
Аз съм по майчинство вече 3та година, мъжът ми с който имаме брак работи по постоянен трудов договор в фирмата от 10 години, а общият трудов стаж му е 17 години. За жалост все още има хора, които не го осигуряват на реалната заплата, а на минимална или малко над нея, какъвто е и нашият случай . Осигуряват го на 1300 лв, но получава над 3500. Имаме още 1 кредит , който е малък (8000 лв) вноската към него е 250 лв.
Аз имам един стар кредит от преди 4 години, който не обслужвам и водя дело за него, заради лихвите, на първа инстанция спечелен , но след това те обжалваха и все още се води дело. Мъжът ми също имаше кредит, който беше с 3 месеца забава  през 2023, но беше покрит предсрочно.
След като при мен положението е такова, мъжът ми трябва да е кредито-получател .
Въпросът ми е какъв е шансът ни за одобрение, ако включим двамата съдлъжника -роднини.. ? Размерът на кредита, който ще ни е нужен е около 90 000 - 110 000 лв . И също така биха ли ни отпуснали и потребителски кредит за ремонт .?

# 73
Скрит текст:
Здравейте ! Със съпругът ми желаем вече да изтеглим ипотечен кредит. В момента живеем в София, но желанието ни е да си закупим имот в нашият роден град, който е доста по малък.
Имам няколко въпроса, които касаят възможността за отпускане на кредит.
Аз съм по майчинство вече 3та година, мъжът ми с който имаме брак работи по постоянен трудов договор в фирмата от 10 години, а общият трудов стаж му е 17 години. За жалост все още има хора, които не го осигуряват на реалната заплата, а на минимална или малко над нея, какъвто е и нашият случай . Осигуряват го на 1300 лв, но получава над 3500. Имаме още 1 кредит , който е малък (8000 лв) вноската към него е 250 лв.
Аз имам един стар кредит от преди 4 години, който не обслужвам и водя дело за него, заради лихвите, на първа инстанция спечелен , но след това те обжалваха и все още се води дело. Мъжът ми също имаше кредит, който беше с 3 месеца забава  през 2023, но беше покрит предсрочно.
След като при мен положението е такова, мъжът ми трябва да е кредито-получател .
Въпросът ми е какъв е шансът ни за одобрение, ако включим двамата съдлъжника -роднини.. ? Размерът на кредита, който ще ни е нужен е около 90 000 - 110 000 лв . И също така биха ли ни отпуснали и потребителски кредит за ремонт .?

Здравейте,

Благодаря за въпроса. Ще си позволя да обобщя информацията, която ми давате, и да Ви дам моето мнение по въпросите Ви:
- И двамата имате влошена кредитна история, независимо че кредитът на съпруга Ви вече е погасен предсрочно, историята стои 5 години назад и се вижда в ЦКР. Вашият просрочен кредит също не работи във Ваша полза - банките не се интересуват от причините за делото, те виждат нередовно обслужван кредит.
Тъй като имате брак, банката ще разглежда кредитоспособността и на двамата. Кредитът Ви евентуално би могъл да бъде одобрен само ако привлечете споменатите съдлъжници, които трябва да имат достатъчни доходи и чиста кредитна история. При това положение трябва да се внимава с избора на банка, особено ако съдлъжници ще бъдат родителите, като от значение е тяхната възраст в края на срока на кредита. За да направя точни изчисления и да вляза в конкретика, ми е нужна доста повече информация за възраст, доходи, размер на потребителския кредит, налично самоучастие и др. Ако имате желание, може да се свържете с мен и да преценя как мога да Ви бъда полезна.

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 11:45 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт