Преди да изтеглите ипотечен кредит, консултирайте се безплатно с Вероника Атанасова

• 18 580
  • 97
  •   1
Отговори
# 90
  • Sofia
Благодаря за отговора! Доходите ми са предостатъчни, а процентът не ме притеснява, понеже ще ми трябват само 50-60%, но това с по-високият лихвен процент е неприятно. Дали имате впечатление за каква разлика говорим? Над процент или нещо малко?

# 91
Искам да похваля дамата -Вероника Атанасова  която консултира и помага с насоки за кредитите ..писах и на лични и ми изготви изчисления и варианти спрямо моето питане дали да си обединя кредитите ,прояви търпение и отношение към мен и въпросите ми ..сърдечно Благодаря !!

# 92
Благодаря за отговора! Доходите ми са предостатъчни, а процентът не ме притеснява, понеже ще ми трябват само 50-60%, но това с по-високият лихвен процент е неприятно. Дали имате впечатление за каква разлика говорим? Над процент или нещо малко?

Здравейте,

При първия вариант, който Ви описах, целеви жилищен кредит, лихвите биха били около 2,2% – 2,3% при 85% финансиране спрямо пазарната оценка.
При втория вариант – нецелеви ипотечен кредит, лихвите са в порядъка 2,5 – 3,5%, в по-голямата част от банките около 3,5%, с предимствата, които Ви написах.

Ако искате конкретни цифри или съвет при избор на стратегия, на разположение съм – пишете ми на ЛС или на мейла v.atanasova@btconsult.bg

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: ср, 05 авг 2026, 17:28 от Рaдост

# 93
  • София
Здравейте!
Имам ипотечен кредит с лихва 2,4%, който е погасен до 30% от първоначално отпуснатата сума. Мога ли да изтегля нов ипотечен кредит или да увелича главницата по настоящият? С парите искам да финансирам обучение в чужбина.

# 94
Здравейте!
Имам ипотечен кредит с лихва 2,4%, който е погасен до 30% от първоначално отпуснатата сума. Мога ли да изтегля нов ипотечен кредит или да увелича главницата по настоящият? С парите искам да финансирам обучение в чужбина.

Здравейте,

Да, възможно е. Това, че сте погасили около 30% от първоначално отпуснатия кредит, създава възможност да се разгледат няколко варианта за допълнително финансиране, с което да си осигурите нужните средства за обучението в чужбина.

Единият е да се провери дали настоящата Ви банка може да отпусне допълнителна сума срещу същия имот като учреди втора поред ипотека.

Другият е настоящият кредит да бъде рефинансиран в друга банка с по-голям размер, като разликата ползвате за финансиране на обучението.

В момента има банки, които предлагат оферти с лихви под сегашните Ви 2,4%, така че рефинансирането не бива да се изключва като възможност, стига математиката да излиза. Ако предприемете действия по рефинансиране, трябва да се направи детайлно сравнение между настоящия Ви кредит и новата оферта – не само по лихвата, а и по оставащия срок, месечната вноска, разходите по рефинансирането, застраховките и останалите условия.

Размерът на допълнителното финансиране ще зависи най-вече от актуалната пазарна стойност на имота, остатъка по текущия кредит, нужната допълнителна сума и доходите Ви.

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: ср, 12 авг 2026, 13:48 от Рaдост

# 95
Здравейте! Имаме отпуснат ипотечен кредит за 80 000 евро, за 20 години, 2,5 % лихва.  Искаме да започнем да го погасяваме предсрочно. Мина 1 година от отпускането и в момента имам около 15 000 евро, които можем да внесем. За какъв период е най-добре да предоговорим кредита? Благодаря предварително.

# 96
Здравейте! Имаме отпуснат ипотечен кредит за 80 000 евро, за 20 години, 2,5 % лихва.  Искаме да започнем да го погасяваме предсрочно. Мина 1 година от отпускането и в момента имам около 15 000 евро, които можем да внесем. За какъв период е най-добре да предоговорим кредита? Благодаря предварително.

Здравейте и благодаря за въпроса!

И в други теми съм писала, че при частично предсрочно погасяване може да избирате между два варианта:

1. Намаляване на срока за изплащане на оставащата след частичното погасяване главница по кредита със запазване на същата вноска - този вариант е за предпочитане, ако целта Ви е да спестите максимално от бъдещите лихви и да намалите общото оскъпяване на кредита.
При посочените от Вас параметри - 80 000 евро за 20 години при 2,5% лихва - месечната вноска е около 424 евро. Към момента остатъкът по кредита би трябвало да е около 77 000 евро. След предсрочно погасяване на 15 000 евро ще останат приблизително 62 000 евро. Ако запазите сегашната месечна вноска, оставащият срок ориентировъчно би се съкратил от 19 години на около 14 години и половина, т.е. ще приключите кредита с около 4-4,5 години по-рано.

2. Запазване на срока на 19 години и намаляване на вноската - този вариант можете да изберета ако целта Ви е  да намалите месечната вноска. Конкретно във Вашия случай, ако лихвата остане същата, новата месечна вноска би била около 341 евро, т.е. ще намалее с около 83 евро месечно.

Ако трябва да обобщя - ако за Вас не е проблем да продължите да плащате 424 евро вноска, по-добре да намалите срока на кредита до 14 години и половина - това са 174 месеца. Ако обаче искате повече свободни пари всеки месец, тогава изберете вариант 2 - запазване на срока и намаляване на вноската с около 83 евро/месечно.

Надявам се да съм била полезна с отговора си.

Успех!

# 97
Благодаря за отговора. Определено искам първия вариант, но се чудех на колко години да го намаля. Мислех, че около 15 ще е ок. Предпочитам вноската да я запазя същата.

Общи условия

Активация на акаунт