Отговори
# 60
Здравейте,бих ли могла да предоговоря годините на изплащане на ипотечния кредит от 10 на 20 и кякво би струвало това?

Здравейте,

Можете да предоговаряте с банката неценови условия по Вашия кредит, какъвто например е Вашият случай - удължаване срока на кредита. Тарифите за предоговаряне варират между банките и зависят от вида на кредита, размера на остатъка по главницата и конкретните условия в договора. Следва да посетите офис на банката и да подадете молба за предоговаряне.

Успех!

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 10:29 от Рaдост

# 61
Здравейте!

Прави ми впечатление, че всяка банка има свои изисквания за доклада от оценител на имота и така за един и същ имот трябва да се плаща на оценител за доклад за всяка банка, към която ще се кандидатдтва.
Ако работим с кредитен посредник отново ли се изисква отделна оценка за всяка банка?

Втори въпрос: има ли банки, които не изискват предварителен договор, за да се отпусне ипотечен кредит? Реално на банката може да се предостави пазарна оценка и пълна документация за имота, а кредитът се усвоява след изповядване на сделката при условия, които спокойно могат да бъдат описани и в договора за кредит.

# 62
Здравейте!

Прави ми впечатление, че всяка банка има свои изисквания за доклада от оценител на имота и така за един и същ имот трябва да се плаща на оценител за доклад за всяка банка, към която ще се кандидатдтва.
Ако работим с кредитен посредник отново ли се изисква отделна оценка за всяка банка?

Втори въпрос: има ли банки, които не изискват предварителен договор, за да се отпусне ипотечен кредит? Реално на банката може да се предостави пазарна оценка и пълна документация за имота, а кредитът се усвоява след изповядване на сделката при условия, които спокойно могат да бъдат описани и в договора за кредит.

Здравейте,

Напълно сте права, като казвате, че всяка банка има своя утвърдена методология, по която да се изготвят пазарните оценки за имоти, които ще бъдат ипотекирани в нейна полза. Не може една оценка да послужи пред всички банки. Затова първо се избира банка, после се прави пазарна оценка. Ако банката откаже кредита, пазарната оценка трябва да се преработи за нуждите на другата банка. И да, със сигурност работата с кредитен посредник много би Ви помогнала в този процес, тъй като неговата роля е именно такава - да подбере внимателно банката за Вашия кредит спрямо конкретиката на сделката и участниците в нея и да не се налага да правите и плащате оценка за друга банка.
По втория въпрос - всички банки искат да им бъде представен предварителен договор, макар и на различни етапи в процеса на разглеждане и одобрение на кредита. Именно предварителният договор показва какво купувате, на каква цена, колко е самоучастието Ви, как са разпределени траншовете на плащанията, ако се купува незавършен имот, и т.н. Освен предварителен договор, искат да им бъде показано и платежно за преведеното капаро на продавача.
Надявам се да съм Ви дала полезна информация.

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 10:37 от Рaдост

# 63
Здравейте, Вероника.

Преди месец бях в отпуск по майчинство и вече работя.
Чистата ми заплата е 2000лв, след осигуровките, пенсията на майка ми, която е на 65г е 1500лв.
Бих искала да знам, дали можем да изтеглим 2-те ипотечен кредит за апартамент в гр Добрич за 25-30 години, на стойност да речем между 170 000 - 200 000 (който да включва и кредит за ремонт).
Като вариант търсим майка ми да е основния кредитоискател (+ стабилна застраховка живот).
Този апартамент ще се закупи с цел инвестиция и ще се продаде след 1-2 години, като през това време,
ще се използва от семейството за офис.

Моля за обратна връзка.

Поздрави!

# 64
Здравейте, Вероника.

Преди месец бях в отпуск по майчинство и вече работя.
Чистата ми заплата е 2000лв, след осигуровките, пенсията на майка ми, която е на 65г е 1500лв.
Бих искала да знам, дали можем да изтеглим 2-те ипотечен кредит за апартамент в гр Добрич за 25-30 години, на стойност да речем между 170 000 - 200 000 (който да включва и кредит за ремонт).
Като вариант търсим майка ми да е основния кредитоискател (+ стабилна застраховка живот).
Този апартамент ще се закупи с цел инвестиция и ще се продаде след 1-2 години, като през това време,
ще се използва от семейството за офис.

Моля за обратна връзка.

Поздрави!

Здравейте,
Може да се направи кредит за 25-30 год., но Вие трябва да получите 3 заплати след връщането Ви на работа. Майка Ви ще е основен кредитоискател, а Вие ще сте съдлъжник по кредита, като се ползват Вашите години.
Важно е да се уточни структурата на кредита - колко от него ще е за покупка и колко за ремонт, защото в банките има определени съотношения между сумите според тяхното предназначение. Какъв е настоящият статут на имота - офис или жилище?

Поздрави,
Вероника

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:36 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт