Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 21

• 39 386
  • 794
  •   1
Отговори
# 315
Вчера се паразрових из нета да разгледам какви проекти се строят във Варна и ми се струва доста по- зле положението отколкото си мислех. Доста мега проекта забелязах като някои са с по над 1000 апартамента. Не знам кой ще ги купува или наема тези апартаменти при положение че 30% от апартаментите в момента са празни, а се завършват и още.

# 316
  • Варна
@скаридка - Тука сте шампиони по четене с разбиране - къде видя, че съм написал, че не трябва да има борд или , че твърдя, че лева е силен? Нека позная - никъде?!

@neymar - хич не са градски легенди, тия са толкова крадливо и продажно племе, че вече и малките деца го разбраха и много се радвам. Събудиха се хората. И като гледам до момента как действат не виждам що да не ги окрадат - ми нали те самите говорят как с парите щели да направят фондове за подкрепа на бизнеса, а всички знаем чии бизнеси подкрепят. Иначе за лихвите ако си прав, вероятно и банкерското лоби натиска за да може банките майки да си определят сами лихвите централизирано, но не могат ли да го правят и сега? Какво им пречи?

# 317
Здравейте! Със съпругът ми се каним да си закупим жилище-тристайно или четиристайно(за предпочитане) в районите: Електрон,ХЕИ и Чаталджа. Цените,обаче никак не са ниски за тези райони,според вас възможно ли е да намерим нещо под 150 000 евро? В момента живеем в гарсониера,но вече ни е тясно с 2 деца. Има ли шанс след въвеждане на еврото цените на имотите да спаднат? Дали сега да купуваме или да изчакаме?
Благодаря за отзовалите се Simple Smile

Не съм икономист, но от това което съм чел, при приемането на еврото, кредитният рейтинг на България ще се вдигне и управляващите ни ще могат свободно да изтеглят още заеми, те и затова натискат за еврото толкова много. Това ще са едни пари, които ще се налеят в техни свързани фирми и е вероятно да отидат в строителството. Така че, от тази гледна точка би трябвало да се вдигнат. Обаче има и друго, че уж в еврозоната банките не отпускали 100% от кредита, а около 60%. Някои твърдят, че затова сега хора без готови пари в кеш бързат да купят, защото например 40% самоучастие от 150хил евра не са малко пари. Дори и да ги имаш, но са от сивия сектор например и няма как да обясниш откъде точно ги имаш. Лихвеният % също се определя от ЕЦБ. По време на Ковида беше стигнал о до 4+%, докато в България винаги оставаше нисък. Сега май са почти изравнени.

# 318
  • Варна
Това за еврозоната за 60/40 не мисля, че е валидно за всички държави, аз имам поглед над Франция и там финансират доста голяма част примерно 80/20, да не говорим, че за първи дом и млади двойки има много социални възможности за по-ниски лихви, разсрочване и.т.н., нищо общо с бг социалната политика, която я няма или ако е има е насочена към компактни кафенеещи гласоподавателски маси.

# 319
https://news.bg/society/nsi-rekorden-broy-novopostroeni-zhilisht … to-na-2025-g.html
 Явно като ново строителство Варна и Пловдив са наравно.

# 320
Даването само на част от сумата за ипотека няма нищо общо с еврозоната. Зависи от политиката на самата банка и от конкретния случай (риск, сума и т.н...)

# 321
[url][https://dnes.dir.bg/varna/poredna-povreda-vav-fekalniya-traboprovod-pod-varnenskoto-ezero][url]

Поредното изтичане на фекалии в морето край Варна, което продължава години наред. Логично би било да доведе до намаляване на атрактивността на покупката и съответно търсенето на недвижими имоти, от което следва намаляване на цените им.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 10:59 от finеsse

# 322
[url][https://dnes.dir.bg/varna/poredna-povreda-vav-fekalniya-traboprovod-pod-varnenskoto-ezero][url]

Поредното изтичане на фекалии в морето край Варна, което продължава години наред. Логично би било да доведе до намаляване на атрактивността на покупката и съответно търсенето на недвижими имоти, което води до намаляване на цените им.

Те май поне от 2019 си текат фекалии от тръбите и на никой не му пука

# 323
Е кой уважаващ себе си човек ходи на градските плажове да плажува, а не да пие бира

# 324
  • Варна
Аз и бира не ходя да пия вече там, беше то каквото беше. Аман от дебили и кучкари.

Между другото като знаете теченията се въртят от горе на долу, така че каквото изтече от тук и отива надолу на юг. Да си го имате предвид. Освен това тая година имаше много съобщения за разливи на мазут. За съжаление извършителя им се изплъзна...., а отделно имаше и някъде под Варна в малките курорти отново, което по радиото отрекоха да било разлив - било от минали периоди нещо, изхвърлено на плажа при буря и го събрали в кофа и половина - май за Черноморец плажа беше и отделно имаше и за някой от градчетата надолу....ама аз не вярвам на тия лъжци.

# 325
Мазута всъщност е петрол от ударените танкери в Одеса, инфото ми е от еколози. Затова се и мълчи, като стигне до Турция може и да се разчуе

# 326
  • Варна
Ще се разчуе след месец, като дойдат германците и скандинавците, които тази година се очаква да са +30% ако наистина е така ще плъпне това по техните медии и догодина ще чакаме Хилдегард и Хайко ама няма да ги дочакаме.

Между другото не знам какво е това чудо, но чета за Ракитника, че някакви пикльовци го превърнали в мотописта и не давали покой на никой, стигнали се до полиции и накрая се оказало, че били 14-15 годишни. Аз нали се оглеждам за парцел там та затова и разбрах.

А какво мислите за проекта на Гаранцион Експрес Sun city - 5 етапа, първи етап до 2028ма, хубава панорама ама некомуникативно място + високи цени + голям комплекс не е много добре.

# 327
За проекти през Аспарухов мост мога да гледам само, когато видя проект за втори мост и одобреното му финансиране. До тогава бягам на север

# 328
Между другото не знам какво е това чудо, но чета за Ракитника, че някакви пикльовци го превърнали в мотописта и не давали покой на никой, стигнали се до полиции и накрая се оказало, че били 14-15 годишни. Аз нали се оглеждам за парцел там та затова и разбрах.
Вчера по обед ги засякох, докато се разхождах по горите между Ракитника и Боровец Юг. По черните пътища и в деретата карат.
Отделно мисля, че и преди съм ти писала за едни "викинги" разбирай дебелаци с бради, които пък с АТВ-та тормозят. В интерес на истината в нашата къща не се чуват толкова. Но правят пътищата на нищо и това ме побърква, защото ги изронват, а там всички събираме пари да ги оправяме.

# 329
  • Варна
Започвам да си мисля, че хич не е било лошо по бай Тошово време. Сега май всеки дебил без чувство за емпатия може както си иска да пречи и да навлиза в личното пространство. Хората са отишли да си почиват, на тишина, ти им отнемаш най-ценното да си правиш кефа.

Същото може да се каже за огромно количество пушачи, кучкари, тротинеткаджии, велосипедисти, фенове на климатиците втора употреба дето дрънка и не се траят и подобни.

Общи условия

Активация на акаунт