Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 21

• 39 246
  • 794
  •   1
Отговори
# 600
# 601
Ами то кави жилища - 18 квадрата холокухня и 9 квадрата спалня с 3 метра широчина. Ето една чудесна сграда пълна със собственици

И в бленувания запад не всички живеят в дворци.

Защо всеки път щом някой съвсем правилно си изкаже критичното мнение за пазара, се почва с "ама Вие що биете н*****те".

Три факта:

- Нашите имоти се продават с изкуствено напомпани квадратури, които не отговарят на световния и европейски стандарт
- Все по-често се строят недоразумения като 18 дневна, 9 м2 спалня, 2.5 метра широка стая с прозорец на късата страна и прочие
- Общите части и стените стават все по-голям процент от площта на жилищата

# 602
- Все по-често се строят недоразумения като 18 дневна, 9 м2 спалня, 2.5 метра широка стая с прозорец на късата страна и прочие
- Общите части и стените стават все по-голям процент от площта на жилищата

Я сега да видим кво строят в прекрасния западен свят:

https://marina-garden.de

- боксониера 24м2 плюс баня, антре и тераса
- триъгълна боксониера 32м2 плюс баня, антре и тераса (цели 4м2)

Големи апартаменти по нашите ширини не се строят твъде, щото явно особено търсене за подобни няма.

# 603
https://www.properstar.co.uk/listing/107027441

Аз хванах произволен линк от колегата и го разгледах. Двустаен по нашите стандарти за 300 евра 57кв или по нашите стандарти това би било 70кв. 4200 евро/кв обзаведен във Франкфурт. Но кухнята е отделна, та може и 75кв да минава по нашите стандарти. Подземно паркомясто 23к.  Младост скоро ще го догони Grinning а по цени на паркоместа сме ги минали. Наем 1750 евро. Добре ли е три пъти (поне) по-скъп наем от софийския.

# 604
  • Варна
Да ама в примера за Марина Гардън не виждам общи площи? Има мисля квадратура със и без стени защото примера който гледах даваха жилище:43 и жилищна площ:45 и беше 280 000, но гледам е в някакво паркче до река, нещо премиум ще да е.

При нас проблема, е че всичко се прави да изглежда точно както казах и по-горе - като автомобил втора употреба.

Отделно огромният проблем е как се издават жилища - всеки си ги прави сам, което е огромен разход за хората, защото ако строителя ги прави би могло да се постигне по-ниска цена, да се спести много време, много главоболия на ремонтиращи и вече нанесли се, щети по общите части и друго. Има хора, които си правят апартаментите 5 години, той е решил, че под наем няма да дава, няма и да живее там и ходи за разтуха да чука и трака на нанеслите се всяка събота и неделя да избяга от жена си...., това не мисля е справедливо спрямо останалите. От друга страна го има и това, че когато човек сам си прави ремонта, той отстранява всички дефекти оставени от строителя, променя някои неща и.т.н. за да подобри жилището и тук пак опираме до качество и недомислици и пак задънена улица.

п.с. Вие си трайте областната управа мисли за нас, скоро местната ВИП, супер-дупер-елитна аристокрация с бмв-тата 7ма серия подходящи за дупките в нашите пътища, с йоркирата и джуките, с татусите и потниците ще има възможност да се засели на хълма където е бил Паметника.

# 605
  • Варна
С пазара на жилища във Франкфурт съм доста запозната . Дъщеря ми си търсеха там и в продължение на  месеци ходеха на огледи и ми пращаха обявите. Купиха на тъмно зелено на 30 км . от Франкфурт. Юли трябва да започне да се строи. Около 90 кв.м- огромна дневна 41 кв.м , 2 спални и  2 бани и паркомясто . Паркоместата към апартамента бяха две, но те успяха да се договорят и купиха само едно - 15000евро. Апартамента се издава с врати, оправени бани, настилки- винил,  имат няколко цвята и ти си избираш какво точно да ти сложат . Подово отопление с термопомпа, енергиен клас А++  е сградата . Но нямат климатици, те там по принцип не ползват много. Има и слънчеви панели на покрива за тока за общи части.  Документацията , която получиха при изповядване на сделката е над 90 страници. Това им излезе около 450000евро.

# 606
И колко ще е това по наш стандарт като квадрату? 120-130?

# 607
  • Варна
Толкова само, че нито такава инфраструктура тука ще има, нито такива разпределения, нито такава тишина ( там по закон ако кучешки лай се чува над 15 минути.... ще има оппааааа в евро, не като тука да ни се качват на главата ), така ги строят, че над главата ти парти да има няма да разбереш, а аз тука тая като мете на главата ми я чувам и кучето им като обикаля.... Или с други думи вземаш си нещо и си ти, а не да си гризеш задника от яд що си взел нещо.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 16:18 от Penkoman

# 608
А като цена? При сравнимо качество на общите части, сравнимо качество на сградата? Смея да твърдя не по-малко от 350000 евро.

# 609
  • Варна
А, инфраструктурата, правилата и най-вече културата на съседите как ще го сравниш? Защото аз не знам българин, който да познава истинската тишина и спокойствие. Дори и по селата се тормозят един друг с резачки, косачки, чалги и кучета.

# 610
  • Варна
То не е само жилището. Не случайно купиха  далеко от Франкфурт , независимо че работят там . Града е станал ужасен. Аз лично съм виждала наркомани, които се бодат в центъра. Вече и е метрото ги има. Много бездомници, просяци . А имайки жилище в Германия всеки месец плащаш  не малка сума , не знам как се казва, за почистване, подръжка , бъдещи ремонти. В техния случай около 400 евро ще бъде. Това не е затворен комплекс, малко блокче на 4 етажа , те са на последния. Много им липсва слънцето на Варна и затова взеха този апартамент с огромни френски прозорци за повече светлина.

# 611
  • Варна
Да, във Франкфурт са около 25% слънчевите часове от Варна. И това за центровете на големите градове е същото. Аз изобщо нямам желание да стъпвам в центъра, хубавото е, че като си намериш приличен квартал и ония от центъра не ги виждаш да се мотаят там. Тук, където и да идеш селяндури има и ще има.

# 612
Бих казал, че паркомясто + термопомпа + подово + довършителни работи е едно 50к евра поне. Или апартамента идва 400к евро. Ако квадратурата е 130кв с общи части, то 3к евро/кв идва до ключ. Ами то като в Младост, че и по-евтино Grinning Но още не сме стигнали Франкфурт, така че има мегдан. В младост такъв апартамент ще се отдава за 1.2к евро макс.
ПП: За София става дума, но не видях, че си пишем в темата за Варна.

# 613
Е то някак изобщо не е коректно да сравняване Варна с Франкфурт. Но подобен имот и във Варна няма да е по-малко от 300-350 хиляди евро...

А после някои пишат, защо сме били сравнявали качеството с чужбина... Ами как да не сравняваме като цените ако не еднакви, са подобни.

p.s. ох пак, колко е ужасно във Франкфурт, колко е пропаднало, наркоманите около гарата и тн и тн... то щото ние си нямаме гета точно до центъра...  А на бърза ръка мога да ви покажа 50 нелуксозни имота във Франкфурт, които нямат никакъв еквивалент във Варна като зеленина, качество, тишина, чистота, удобоство.

Затворените комплекси у нас, които се доближават (ама не стигат) базовите жилища във Франкфурт като качество и поддръжка също са с такси.

# 614
  • Варна
Един приятел дето си купил един апартамент в един френски град с размерите на Варна в много хубав квартал за около 220 000 евро наскоро и го ремонтирал общо с документи и.т.н. му излязъл 300 000 евро ама апртамента е 5стаен... и се пуска по 250 евро на ден в букинг. И понеже е сравнително близко и до летището има добра заетост. Айде данъци, заетост, разходи...да речем 10 дни чисто за него, това са 5000лв, или 60 000лв на година за апартамент 600 000лв, айде намерете 10% възвращаемост тука....

Това е другото, наемите. В Германия си избираш наематели като на конкурс и е нещо нормално, тука ги гониш за 2лв неплатени сметки... В западна Европа е доста трудно с квартирите, не е като тук.

Общи условия

Активация на акаунт