Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 21

• 39 246
  • 794
  •   1
Отговори
# 615
  • при Arctic Monkeys
Има една категория хора, които се прецакаха много лошо с чакането на балона. Когато цените бяха що годе поносими, съобразно заплати и цени на стоки, пишяха, че е ужасно скъпо. Сега пищят отново, че е вече е нереално скъпо и как е по хубаво да си купим на Испания примерно. Тва на българинът наистина най големия му страх е да не настине и да не се прецака нещо.

# 616
  • Варна
Аз накупих точно преди скока 2016-2020 последният имот който купих, и въпреки това пак съм на мнение, че животът тук е някаква измама в голяма или малка степен и всичко което получаваш не е такова каквото изглежда по своята същност. Не казвам на запад е перфектно, но именно затова и правим тези сравнения. Аз лично не заради цените, а заради качеството на живот. Иначе с апартамент купен 2019 примерно и отдавам в момента на постоянен наем след данъци правя 7.5% ... не е УАУ.

# 617
Примерния апартамент не е във Франкфурт, а на 30км от него, но там пътищата са добри и големи. В София в час пик се влачи човек около час за където и да е.
Кармакома, прав(а) си, но има и категория хора, които са млади. Те какво да правят? Пък и както едни си мерят пазарната оценка с кафето, други си мерим качеството на живот с кафето. Ти от кои си?
Нали се сещаш, че щом човек иска да купи имот, за да го ползва като касичка, може да го направи из цял свят когато пожелае, но щом иска да живее в България, качеството да се подобри след като веднъж е построено и насрано, е трудна работа. Много по-лесно е да се купи имот с цел инвестиция отколкото с цел живеене, защото при инвестицията няма нужда да релокираш цялата покъщнина и семейство.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 12:47 от Gogo1979

# 618
  • при Arctic Monkeys
Аз съм купила, каквото съм искала да купя. Хубаво, че не съм слушала съвети от форуми и доброжелатели. Младите не ги знам какво ще правят, като съм била млада и мен никой не ме е питал. Бачкане му е майката. Преживяхме 97’ма, ще преживеем и това. Като стана въпрос за младите, в Испания примерно с голям трепет очакват нещичко да наследят. Настаняват се или продават с удивителна скорост. Да не стане само и тука така, да ни чакат да пукнем, че да се сдобият с жилище 😂

# 619
Aз вече съм в качеството на саирджия Simple Smile Наиграх се, има предвидено и за лапето де да живее, ако му е тясно може да се изнесе на момента, ако иска може да продава и да си купи на Франкфурт.. ака Майната си Simple Smile

Не обсъждате новите проекти и тенденции в градо, по скоро в околностите. Започва строителство във всички посоки на комплекси от градски къщи, залепени една за друга и с дворчета преден и заден, с ПМ. Цените звучат приятно за младо семейство, колкото тристаен без гараж в долу-горе приличен квартал

# 620
Aз вече съм в качеството на саирджия Simple Smile Наиграх се, има предвидено и за лапето де да живее, ако му е тясно може да се изнесе на момента, ако иска може да продава и да си купи на Франкфурт.. ака Майната си Simple Smile

Не обсъждате новите проекти и тенденции в градо, по скоро в околностите. Започва строителство във всички посоки на комплекси от градски къщи, залепени една за друга и с дворчета преден и заден, с ПМ. Цените звучат приятно за младо семейство, колкото тристаен без гараж в долу-горе приличен квартал

Подобни къщички са чудесна алтернатива на апартаментите, на подобни цени. Едно голямо НО, обаче. Селищните образувания, където има възможност да се строят са в противовес на идеята за младо семейство - няма детски градини, училища, аптеки, магазини, алеи, паркове, тротоари дори и пътища в някои от тях. Зависим си в 90% от случаите от кола и то 4х4, тъщата/гостите също.
А за съжаление плановете за тези СОта са с неясни дати на осъществяване и може и децата ти вече да имат деца дотогава

# 621
  • Варна
То пък големият кеф като си в града - за всички тия изредени работи най-добре от вкъщи с колата и до там директно. Ако си с дете трябва да излизате по двойки родителите, единият води детето, а другият дебне и да гледа къде стъпвате и дали някой няма да ви блъсне, сгази или нахапе ( коли, хора, мотори, велосипеди, тротинетки, кучета ). Хората са станали изруди, оня ден на Св.Св.Константин и Елена където строят на мястото на х-л Рубин има оставена една ивица за преминаване, точно към края и виждам някакви типове с чадъри, чанти нещо се суетят, чакат ме аз да изляза от пътечката...чакат защото съм 1.90м, 100кг +, та мен ме изчакаха и веднага като излязох се хвърлиха върху останалите - жени, деца....и ги изтикаха в тревите и боклуците край пътя, че да минат и да не изчакат 2 секунди...Ще споделя нещо, тука една седмица ми се наложи да паркирам в "градска среда", иначе ползвам подземен паркинг, а като искам разходки ходя на определени места. Ами то е ужас...недомислени тротоари завършващи в нищото или липсващи, напаркирани автомобили, смрад, разпиляни контейнери, новоасфалтирани и вече застлани с пресован слой боклуци улици, викове, клаксони, шумни автомобили, мухи налитат заради боклука...ужас, не съм роден с това паркомясто, преди и аз паркирах навън, но или съм отвикнал или е станало по-зле.

Но, тия къщи не са алтернатива за млади семейства, хората масово купуват двустайни за двойка с едно или две деца за около 120-150 000 евро в периферията на града, тия къщи са много по-скъпи. Освен това трябва и автомобил и разход за гориво, много хора се движат с автобуса или пеша. Когато хората купят жилище масово са толкова смазани, че на събранията има скандали за 5лв такси на месец допълнително за нещо да се събират - огради, камери, охрани, градинки - всичко, което не е пряко свързано с оцеляването е бреме ( въпреки, че много от тези хора пушат примерно ).

# 622
  • 🌊
А може ли да препоръчате що годе адекватен* брокер/агенция? От групите тип "Продава от собственик" се отказах, реално 99% не са собственици и липсва контрол.
*Под адекватен имам предвид човек, който да слуша какви са ни изискванията, а не да ни пробутва каквото си е наумил. Отделно да не се опитва да пробутва евтини свалки и помощ за услуги (купихме тогава апартамента, но брокера го блокирах навсякъде).

# 623
Penkoman, много се мъчиш с тая Варна човеко. Ако съм на твое място, още вчера щях да си взема пъвия полет до желана дестинация, да ходя денонощно на огледи и да си взема имот, където и както искам да живея.
Няколко пъти ми се приисквало да живея на различни места, когато съм обикалял по света, но като поседя малко повече там и ми минава желанието Joy
В България си ми е най-добре. Но гледайки хората, винаги има едно НО. Както се каза по-горе, българина гледа да не се прецака... Предпочита да вземе нещо евтино за да не се набута, нищо, че е с лошо качество, в кофти район и инфраструктура. После всяко второ изречение му е, че на запад е по-хубаво,но не отива там.
Общо взето, което сам си направиш - никой не може да ти го направи. Който разбрал - разбрал.

# 624
С пазара на жилища във Франкфурт съм доста запозната . Дъщеря ми си търсеха там и в продължение на  месеци ходеха на огледи и ми пращаха обявите. Купиха на тъмно зелено на 30 км . от Франкфурт. Юли трябва да започне да се строи. Около 90 кв.м- огромна дневна 41 кв.м , 2 спални и  2 бани и паркомясто . Паркоместата към апартамента бяха две, но те успяха да се договорят и купиха само едно - 15000евро. Апартамента се издава с врати, оправени бани, настилки- винил,  имат няколко цвята и ти си избираш какво точно да ти сложат . Подово отопление с термопомпа, енергиен клас А++  е сградата . Но нямат климатици, те там по принцип не ползват много. Има и слънчеви панели на покрива за тока за общи части.  Документацията , която получиха при изповядване на сделката е над 90 страници. Това им излезе около 450000евро.
450 000 евро за апартамент 90 м2 на 30 км от Франкфурт? И после се оплаквате от цените във Варна, че биле високи? А дневна 41 м2 за какво ти е, не мерси.

# 625
  • Deutschland/HE
С пазара на жилища във Франкфурт съм доста запозната . Дъщеря ми си търсеха там и в продължение на  месеци ходеха на огледи и ми пращаха обявите. Купиха на тъмно зелено на 30 км . от Франкфурт. Юли трябва да започне да се строи. Около 90 кв.м- огромна дневна 41 кв.м , 2 спални и  2 бани и паркомясто . Паркоместата към апартамента бяха две, но те успяха да се договорят и купиха само едно - 15000евро. Апартамента се издава с врати, оправени бани, настилки- винил,  имат няколко цвята и ти си избираш какво точно да ти сложат . Подово отопление с термопомпа, енергиен клас А++  е сградата . Но нямат климатици, те там по принцип не ползват много. Има и слънчеви панели на покрива за тока за общи части.  Документацията , която получиха при изповядване на сделката е над 90 страници. Това им излезе около 450000евро.
450 000 евро за апартамент 90 м2 на 30 км от Франкфурт? И после се оплаквате от цените във Варна, че биле високи? А дневна 41 м2 за какво ти е, не мерси.

Те богатите не живеят във Франкфурт. Предпочитат на 30-40км, някъде из Таунус, например. На 30км от Франкфурт е идеално, най-вероятно има S-Bahn, бързо и лесно стигане до ФФМ, ако работиш там. То там вече не става и за разходка, за съжаление Sad

# 626
  • Варна
Сега ще си мерим дневните ли? В градската ми къща е 65 кв.м, в селската 45 кв.м. Повече ми харесва големия хол. Имали сме и 25 кв.м. в стар апартамент. В тези 65 кв.м. си играем и хора ( ходим на народни танци и ако сме пропуснали нещо си го учим в къщи) . И двама сме само. Децата са в чужбина както писах.

# 627
Ето тази снимка ще я оставя тук без коментар

Всъщност ще добавя коментар. Това е 2 стаен ново строителство в "престижната" гръцка махала сигурно не повече от 40 квадрата чисто за 200,000 евро. Тази снимка така са я направили че да изглежда малко по- дълго помещението но реално е 3 метра широко и не повече от 5 метра дълго. Естествено има само една врата към балкона без прозорци. И това беше една от първите обяви дето ми попаднаха за по- малко от минута търсене

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 06:25 от Петко Тухларов

# 628
Сега ще си мерим дневните ли? В градската ми къща е 65 кв.м, в селската 45 кв.м. Повече ми харесва големия хол. Имали сме и 25 кв.м. в стар апартамент. В тези 65 кв.м. си играем и хора ( ходим на народни танци и ако сме пропуснали нещо си го учим в къщи) . И двама сме само. Децата са в чужбина както писах.
Играеш хора??? Хора стига вие сериозно ли в апартамент ще играете хора? Това ли е довода за 40 м2 хол? Сега ако имате кухненски остров ок със сигурност няма да стигне мястото, но иначе 1м2 кухненска маса, 0.5м2 холна маса, 2м2 диван, 2м2 секция, 10м2 кухня и какво още? 25м2 имате свободна площ за какво ми е още, по-добре да са в отделна стая. То има в предградията училища, обаче защо ли мат гимназия не е там примерно. Иначе може да си купите и имот в Игнатиево и да казвате, че във Варна не е хубаво.

# 629
Играеш хора??? Хора стига вие сериозно ли в апартамент ще играете хора?
Не четеш, жената е писала че хола е в къща.
И защо да не играе хора в къщата си? У тях си е, може и казачок да играе.

Общи условия

Активация на акаунт