Начинаещи шофьори

• 3 395
  • 107
  •   1
Отговори
# 90
Едва ли има такива.
Но шофьор на месец, който я има я няма 1000 навъртяни километра, малко е неразумно да сече стоповете, щото има видимост.

# 91
  • 1st floor
Бръм, съвсем не казах това. Друго имах предвид.
Подкрепям и мнението на Санди.

# 92
Е, хайде сега да си признаем колко от нас винаги, ама винаги спират както е по правилник на знак стоп. Аз също не винаги спирам, когато има видимост. Намалям.
И аз съм го правила. За мое съжаление, в тъмното имаше патрулка, която ме видя Joy

# 93
Minnie.Mouse е на това вече му се казва кофти тръпка. При мен няма как да не ги видя. Там където съм го правила има много голяма видимост.
А аз да питам другите как се справяте с нахалните тираджии? Че на мене все ми залепват на задницата, а аз карам със 60 на ограничение 60. Един пък щеше да ме сгъне на остър завой пак карайки със ограничението.

# 94
Е, хайде сега да си признаем колко от нас винаги, ама винаги спират както е по правилник на знак стоп. Аз също не винаги спирам, когато има видимост. Намалям.

Това е ОК за опитен шофьор, начинаещият да си спира. Но има много по-сериозен проблем - често пъти стоп линията е толкова назад, че и да спреш на нея по правилник нищо няма да видиш.  За да се огледа пътя се налага да се спре на 2 или 3 метра след линията, което е формално нарушение.

С тираджиите няма справяне. Или му правиш път или вдигаш малко скоростта, защото иначе е опасно. И с джигитите е така, но тяхната скорост не можеш да вдигнеш, та им се налага да те търпят докато успеят да изпреварят.

# 95
  • 1st floor
Имала съм такъв случай с тир на кресненското дефиле. Едно от първите ми извънградски шофирания. Залепи се плътно зад мен, имах чувството, че вече е в багажника. Просто спрях да го гледам и продължих да карам с максимално допустимата скорост. И той се отказа. Съжалявам, но няма да се пребия или да отнеса някой друг, защото някой бърза.

# 96
Ам точно де. Че то директно влиза в тебе. Ай си набил спирачка ай е минал през тебе, ай си ускориш ли и той ускорява.

# 97
Вярно е, че не е хубаво да се правим на по-католици и от папата, НО където аз живея тези неща си се глобяват и се научаваш да си спазваш правилата, защото никога не знаеш къде точно е камерата, която те снима.
Когато човек придобие такива навици в България и излезе да шофира извън България тогава разбира колко е грешно (а и опасно, но това всеки го знае) подобно поведение.
В немската група например се оплака една жена, че в рамките на час са ги снимали няколко пъти. Карали са през нощта за летището, снимали са ги с малко над 50 км/ч, после е имало ограничение 30, което не да видяли и пак са ги снимали, но вече е второ нарушение.
Аз живея в тих квартал с ограничение 30. За хората може да е неочаквано, че баш пък на туй тихо и забутано място може да ги контролира някой, но последния път камерата беше точно до колата ми.
Целия район е нерегулирани кръстовища и нямате представа как дясностоящите излизат без да се огледат, защото знаят, че другия е длъжен да им спре. И това не са само автомобили, а велосипедисти, родители каращи деца с колело. Пешеходците излизат на пътеката като безсмъртни, защото е закон да се спре на пешеходна пътека, а в България за жалост хора загиват на пешеходни пътеки.
Спазвайте си правилата, защото един ден всички искаме България да е безопасно и сигурно място по пътищата. Това можем само сами да си го постигнем с малко външен финансов натиск от глоби.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 13:32 от Di Soleil

# 98
Minnie.Mouse е на това вече му се казва кофти тръпка. При мен няма как да не ги видя. Там където съм го правила има много голяма видимост.
То имаше много добра видимост, аз за това и не спрях. Беше късно вечерта и за това не ги видях. Нищо включено нямаше в автомобила, което да сигнализира за тях.
Глобиха ме, платих си за нарушението.

Di Soleil според мен не че хората се научават колко е грешно такова поведение, а научават че в съответната държава има последствия от нарушенията. Като си сигурен, че ще те глобят и че няма как да не платиш глобата, се съобразяваш повече с правилата. Преди две седмици в Лондон ми направи впечатление, че пешеходците не чакат да им светне зелено. Като няма коли си пресичат и на червено. Ние бяхме едни от много малкото, които чакахме. Две живеем в България, третата в Австрия.

# 99
A какво става, ако спазваш правилата и това доведе до катастрофа?
- Ако спреш на стоп линия, поставена много назад?
- Или като онова сливане на две ленти при НДК, по Евлоги Георгиев посока Орлов мост - ако спазиш дебело защрихованото островче и следваш законната траектория този отзад ще го сгази товаостровче и ще те натресе във вратата. Че и ще е убеден, че ти си патка, неможеща да кара...

# 100
Нищо не става. Има виновен и това не си ти. Blush
На мен ми стана интересно това за глобите. Аз съм абсолютно сигурен, че ако ме хванат, ще ме глобят.

# 101
За мен в България има много недомислици в инфраструктурата, глобите често са мираж. Разказвала съм из темите какъв безмислен спор съм водила с Общинска полиция за неправилно паркиране. Четохме заедно Закона за движение по пътищата и полицая казва, че не е така, както пише там, ами както той казва. Юристът на Общината мълчи. И всичко това, за да спасят дружка от 50 лв. глоба. Пълен смях.
С Германия не можем да се мерим. Светлинни години сме назад, за съжаление.

# 102
Нищо не става. Има виновен и това не си ти. Blush

Страшно ми олекна, ще знаеш.  Май скоро не си ходил по сервизи с всичките ядове и загубено време? Много ме стопли, че не съм виновна... Да не говорим, че и полицаят може да каже, че и аз имам някаква вина, понеже е трябвало да погледна дали някой зад мен не нарушава правилата. Случвало се е. Веднъж един колега го удариха на зелено. Ама от няколко секунди било зелено, когато на червено минал някой и го натресъл отстрани. Да, ама бил полицай и ченгетата изкарали виновен моя колега, понеже не бил изчакал другия да освободи кръстовището...
Та опитът ме е научил, че най-важното е безопасността, а не буквалното спазване на правилника.

# 103
Права си, не ходя често по сервизи.
@Minnie.Mouse Глобите в България въобще не са мираж.

# 104
За мен не са. Ама за други са. Не прочете ли какво написах? Не го глобиха дружката на полицаите. Едва ли е единствения спасен.

Общи условия

Активация на акаунт