Второкласници 2025/2026

• 8 377
  • 207
  •   1
Отговори
# 75
Патиланското я отсвири нашият. За момента, си е харесал Пипи, Писма до един дакел и Мечо Пух.

# 76
Аз моят го накарах да почне с Лукчо, като най- голяма. На мен също ми я  бяха дали в 1 клас и тогава помня, че толкова ми хареса, че я четох няколко пъти един след друг. И беше моята гордост, че такава голяма книга съм прочела. Но при сина ми не върви много, пък и той все търси да играе навън. Ще го помъча с още няколко глави и минаваме на друго, че няма да остане време за по-крактите.

# 77
Според мен класните сами съставят тези списъци.
В списъка на детето има Пипи, Писмата на един дакел, Мечо Пух, Ние, врабчетата, Патиланци, Приказки за оная гора и пр. Общо 20 позиции.
Извън списъка сега сме на вълна всички части на "Скъпо тъпо дневниче". Излезли са и още две книжки за Уини и Уилбър, тях също ги препрочита. Хари Потър, естествено.
Приятелката ѝ е във втори за трети клас, в техния списък има "Бабата бандит" и всички от класа я четат, та и дъщеря ми иска тази книга.

# 78
Да, сами ги съставят, според какво е включено в читанката (или както се казва учебника) във втори клас. В съседния клас децата имат и карлсон да четат, в нашия не.
Между другото на нас ни раздадоха учебниците за втори клас като им раздадоха свидетелствата. За да ги облечем навреме, предупредиха да се пазят, че се връщат последния ден на учебната година.

# 79
На Пипи е в момента. Бавно ѝ върви и ѝ се струва огромна Satisfied
След нея ще продължим с приказки най-вероятно.

# 80
  • София
Нашият списък

# 81

Доста е обширен нашия. Честно казано не мога да си представя колко часа на ден трябва да чете един първокласник, за да се справи с този списък. Но аз съм ентусиаст и се надявам да минем през всички, макар и да трябва някои аз да ги прочета.

# 82

Ето и нашите - за щастие, има и препоръки за съвременни книжки и започнахме с тях, за да му е по-лесно и приятно.

# 83
  • Пловдив
Ние имаме Андерсенови приказки, Братя Грим, Писмата на един дакел, Приказки по телефона, Пет приказки на В. Петров, Пипи дългото чорапче, Патиланско царство, Мечо Пух.

# 84
Изобщо не са задължителни тези списъци - и възрастен трудно ще прочете целия списък, какво остава за първокласник. "Пет приказки" на Валери Петров примерно ги "учат" всяка година - до четвърти клас в читанките има откъси от тях. Самата книга обаче им е изключително скучна. Патиланците пък са забавни, но трябва задължително да се четат заедно с възрастен, който да превежда непознатите думи. Сегашните деца са много различни, а списъците са същите като преди 15-20 години. Дайте им книжка от поредицата на Дръндьо и Мечо Пух и вижте кое ще четат с интерес. Много по-важното е да четат всекидневно - каквото им харесва, за да подобрят максимално четивната техника, отколкото да разлистват една и съща книга дни наред.

# 85
Дръндьо е за втори клас, сега да се научат малко по добре да се изразяват.

# 86
  • Враца

Това е нашият списък. Започна със Български народни приказки, които и бяха подарени от госпожите. Ами на 6-7 приказка и казах да остави тази книга и да започне друга от списъка. То не беше клане на крави, черва, заравяне в гроб. Какви са тези приказки, не смятам, че са подходящи за 8 годишни деца. Да и ние сме ги чели като деца, но дъщеря ми като ги чете се плаши. Според мен лятната ваканция трябва да се четат интересни за децата книги, които да ги привличат да четат повече, а не да ги отблъскват.

# 87
Дръндьо е за втори клас, сега да се научат малко по добре да се изразяват.
Начинът на изразяване зависи основно от средата на детето. А и не това е целта на летните списъци. Лятното четене и за да се научат да четат по-добре и да се запознаят с произведенията, които предстои да учат.

# 88
Дъщеря ми се научи да чете с Изадора Муун. Беше й много интересна и прочете всичките 17 книги и прилежащите - Емералд и Мирабел. Видях, че и на български Изадора е излязла, тя я поиска, но не я чете Confused сигурно, защото на български все още чете бавничко. Минахме през Аделидело, Зук и Падингтън. Надявам се скоро да се запали по нещо, както беше с Изадора и да изглади четенето. Ще пробваме нещо от списъците, които снимахте, дано нещо й хване окото.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 08:27 от bubolecheseleche

# 89
  • София
Много съм доволна,че класната на моя син им даде книжки от съвременни автори.
Детето си чете с удоволствие, ето това са книжките :

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 10:10 от *Bubble*

Общи условия

Активация на акаунт