ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 4

• 55 159
  • 834
  •   2
Отговори
# 105
  • София
Сравнение между София и Велико Търново няма как да се направи по никакъв начин! Още повече, че В. Търново хич не е от добре развиващите се градове. И се чудя въобще как може някой да си мисли, че София е гето?

# 106
  • софия
Нормално е да се притесняваме от непознатото. Отделно от това става въпрос за децата ни. Ако е за мен, не се притеснявам толкова много от непознатото, но стане ли въпрос за детето - откачам. Нали хората казват: "Да се е случило това, което  мисли жена/мъжа ти, а не това, което мисли майка ти."
Всеки голям (различен) непознат град създава притеснения. Едва ли някой възприема София като гето.

# 107
  • София
На мен ми е по-странно мисленето на човек от град като Варна...Не идвате от горно нанадолнище нейде в планинска махала все пак....
Относно обучението в УНСС- племенниците, както казах, и двамата учат право в УНСС.Има традиция в семейството с юридическото образование, та имат поглед и отношение към  специалността.Избраха си напълно осъзнато УНСС пред СУ.Доста ги юркат.Това , което чувам от други места е че СУ ясно са разхлабили и се кара леко  там.Напън има в УНСС, преподавателите са ок и на двете места.В УНСС .Може да ги видите в сайтовете на съответните университети. И не на последно място, право  не се учи от вчера там, че да е толкова странно. Малка справка дори в  уикипедия  вади интересни факти https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1% … %D0%B3.%20%5B2%5D

# 108
Никой не смята София за гето, бяхме там, разгледахме града.Нищо лошо.Просто притесненията са като на майка, без значение малък или голям е града.Не искам да обидя никой.Благодаря на всички за отношението и отговорите.

# 109
  • София
Равена, майчините притеснения ги разбирам. Пожелавам успех на дъщеря ви на КСК. Да я приемат навсякъде и да избира. Но да си избере София Simple Smile
А това, че правото в СУ се кара леко изобщо не е така. Влезте само в темата на горния набор, който се интересува от право и прочетете. Отделно имам познато дете, студент там. СУ все още държи първенството като бал в тази специалност. Заедно с медицината (за момичета), психологията и софтуерните науки е сред най-високите балове.

# 110
  • София
Споделих мнения и отзиви, на които съм попадала и които са ми разказвали племенниците и техни колеги и приятели . Има и такива преместили се от СУ в УНСС. Споделям мнение  за правото в УНСС.За това бях помолена.  Не е последна дупка на кавала.А и в крайна сметка знаем как всеки може да изкара по коренно различен начин едно и също обучение и да има различно мнение... Аз лично съм имала преподаватели и от двата ВУЗ-а, от които съм с прекрасни впечатления.Но то е било заради самите тях, а не заради вуз-а  от който идват

# 111
По-важна е причината поради която някой, приет и учещ право в СУ, се мести в УНСС. Защото аз, без да имам личен поглед върху тази специалност, се сещам само за няколко, които обаче не са в полза на УНСС.
Но знам ли, може рязко да е паднало нивото на обучение в СУ по това направление.

# 112
  • Някъде в Европа...
Ейййй.. Мине, не мине и в тази тема почват да се мерят -....достойнства 🤣..То не бяха нискорейтингови университети и специалности, то не бяха условни приеми, то не беше "пошла" музика и заведения, то не беше противопоставяне на София и всички останали градове 🤣..Кой, кого и за какво се опитва да убеждава някой, е неизвестно...Забавно е да се чете тук 🤣

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 19:55 от AIR

# 113
  • София
Който се интересува от тази специалност си проучва по-обстойно и вероятно погледа и интереса  носят по-задълбочен поглед извън нашия страничен. В крайна сметка програмата е сходна, начина на обучение вероятно също.Накрая държат няколко доста солидни държавни изпити  докато се стигне до диплома.А в дипломата и на СУ и на УНСС и на ВТУ  пише- едно и също . магистър- право. Аз съм страничен наблюдател по темата.То и с други вузове е същото.Интересът към медицина в МУ- София, Плевен, Пловдив...или пък медицина в СУ е доста различен.Вероятно и дипломата от различните вузове се гледа с различно око.Нямам представа, защото  не съм се интересувала.Предпочитания и съображения вероятно всеки има и биха били най-различни.
Нека приемат и се реализират в желаната специалност децата, пък има време да им гледат печатите на дипломите WinkА кой , как и дали ще се реализира с тях е съвсем друга тема.Наздраве!

# 114
Ейййй.. Мине, не мине и в тази тема почват да се мерят -....достойнства 🤣..То не бяха нискорейтингови университети и специалности, то не бяха условни приеми, то не беше "пошла" музика и заведения, то не беше противопоставяне на София и всички останали градове 🤣..Кой, кого и за какво се опитва да убеждава някой, е неизвестно...Забавно е да се чете тук 🤣
О, ако имаш предвид моят пост, т.к. отговаряш след мен, си в грешка. Синът ми иска да учи в УНСС и най-вероятно така ще стане.
Коментирах единствено конкретната специалност, защото не ми се вярва нивото ѝ в СУ да е по-ниско спрямо УНСС, нищо повече.
Не виждам какво някой има да мери с друг от тази тема 😀

# 115
  • София
Всичко е много относително.
Откакто от няколко години се ослушвам по темата университети и особено що се касае до тези у нас, за не знам кой път ми се случва, и то за професии Х, Y и Z, едни родители от въпросния бранш да настояват, че става само и единствено в най-старото и с традиции учебно заведение, а други родители, също от бранша, да твърдят обратното - че напротив, точно там не си заслужава изобщо и има по-добри нови алтернативи.
Едва ли има особено значение всъщност, много вода има да изтече - първо все пак да приемат децата в съответната специалност, пък после да завършат, да установят, че това наистина е тяхното нещо, да започнат да го работят...

# 116
  • софия
И, както каза един от поредните, но забавни и с опит консултанти: "Никой не може да е сигурен какво ще работят децата ни след 10-15 години."
Има професии, които са сигурни, но и все повече се търсят мултидисциплинарни знания и умения. А, и без да се лъжем, голяма част от нас са учили нещо, но работят нещо съвсем различно.

# 117
  • София
И, както каза един от поредните, но забавни и с опит консултанти: "Никой не може да е сигурен какво ще работят децата ни след 10-15 години."
Да. Според мене на този етап абсолютно никой не може да предвиди какво точно ще се случи, кои професии ще останат, кои ще бъдат заменени от ИИ, кои ще се трансформират и какви нови ще се появят.

# 118
  • Някъде в Европа...
О, ако имаш предвид моят пост, т.к. отговаряш след мен, си в грешка. Синът ми иска да учи в УНСС и най-вероятно така ще стане.
Коментирах единствено конкретната специалност, защото не ми се вярва нивото ѝ в СУ да е по-ниско спрямо УНСС, нищо повече.
Чисто съвпадение 😉....Неслучайно започвам с  "мине, не мине" . Наблюдавана моя констатация  - днес на дневен ред се оказа "къде право-то"..Както казах - бяха приема,, заведенията, музиката, градовете..Достатъчно примери и в темички назад...

# 119
  • София

Не, Дикси, коментарът е към мен. Не си меря с никой достойнството, но си казвам мнението. И да, съвсем убедено смятам, че няма база за сравнение между София и В. Търново! И като възможности за развитие, и като културни дадености. И съвсем осъзнато пожелах на момичето да си избере София.
А по отношение на правото все ми е тая кой къде иска да учи. Не ни е в таргета и не съм се интересувала в детайли. Но така както Сани написа своите наблюдения, така аз посочих да се прочете темата на горния набор за повече впечатления. Там има доста деца, учещи право в СУ и често споделят. А кой как ще се реализира след време не мисля, че зависи изцяло от дипломата. Много други умения трябва да притежават децата, които не се учат в унитата! Да са живи и здрави, да учат това, което искат, да имат късмет за бъдеща реализация!

Общи условия

Активация на акаунт