ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 4

• 55 155
  • 834
  •   1
Отговори
# 120
  • Някъде в Европа...
Чудно защо се припознавате 😀 като поне от две теми насам се дъвчи "това" по различен начин и не веднъж съм си изразявала тази позиция...Единственото, което казах е, че се подхваща отново. Бях ли визирала някоя конкретно, нямаше да пропусна да я отбележа 😉

# 121
Не е за подценяване момента дали детето мисли да се връща в родния град или мисли да остава в София и там да се развива.
Преки наблюдения имам над архитекти и прависти от местния университет ВСУ.
Едно е да се върнеш след 5г и тепърва да търсиш работа и да градиш име, съвсем друго е да си чиракувал на местните дуаени. Ако наследяваш професия и мястото ти е сигурно е друга работа.
Големият град не е за всеки, парите са си пари, възможностите -възможноси, но и спокойсвието си е спокойствие

# 122
  • София
Всичко е въпрос на гледна точка и няма правилно и грешно.
Аз лично си харесвам големите градове, интензитета и динамиката в тях и най-вече усещането за свобода и либералност. София е минимумът, в който изобщо бих могла да живея. По-добре би ми било в по-голям град, ама така се е получило, че не съм в такъв.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 22:32 от Red

# 123
Нямам време да прочета всичко. От малкото, което прочетох разбрах някои неща. Чудех се защо някои съседи се заключват с всички възможни ключалки и не излизат като се стъмни. Сега разбрах. Grinning 
Искам да ви успокоя, че психопатите живеят навсякъде, може да са ви съседи. И също, че психопати и социопати, всички онези, за които четете или гледате в новините са в концентрация 1 към 25 и не са само в София.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 23:09 от Tina*

# 124
  • София
Тежки психопати могат да живеят и в китни френски провинциални градчета, както се установи от случая Пелико, та със сигурност не е добра идея да се правят генерализации на база мащаб на населеното място.
Да и уви - такива хора има навсякъде, от махала до мегаполис.

# 125
В тази връзка, някой има ли впечатления за общежитията на СУ и ТУ? Таткото иска да търсим квартира, аз съм на мнение, че и в общежитието се "оцелява".

# 126
Аз много харесвах Велико Търново като ученичка. И сега го харесвам, може би е любимият ми български град.
И исках да уча там Simple Smile Тогава майка и татко просто го приеха за несериозно и това е Simple Smile Дори не беше подложено на дискусия, въпреки че мама там е завършила.

# 127
  • София
Всичко е много относително.
Откакто от няколко години се ослушвам по темата университети и особено що се касае до тези у нас, за не знам кой път ми се случва, и то за професии Х, Y и Z, едни родители от въпросния бранш да настояват, че става само и единствено в най-старото и с традиции учебно заведение, а други родители, също от бранша, да твърдят обратното - че напротив, точно там не си заслужава изобщо и има по-добри нови алтернативи.
Едва ли има особено значение всъщност, много вода има да изтече - първо все пак да приемат децата в съответната специалност, пък после да завършат, да установят, че това наистина е тяхното нещо, да започнат да го работят...
Съвършено си права. Точно такъв е случаят с НАТФИЗ и НБУ за някои специалности. С много колеги сме аргументирано анти традиционното, но истината е, че зависи от характера на детето. НАТФИЗ обслужва определен тип характер, те така си и подбират кандидатите. После вече кой какво ще постигне, не мисля, че зависи от мястото толкова, колкото от качествата и знанията.

За населените места – извън голям град не ми е комфортно за повече време. За млади хора София е великолепен град. Кипи живот, не е опасно, кеф ти барове, културни събития, младежи от различни държави.

# 128
Тези, които се интересувате от нбу, изисквали ли сте балове за прием? Приятелче направи топ и се чуди дали да прави пак за по-висок резултат.

# 129
  • София
НБУ нищо не казват. Приемат си колкото и както си решат, доколкото разбрах. Според мен, повечето изкарват доста точки на ТОП теста и реално отпадат тези със срамно ниски резултати. Разказа ми момичето, което ни прави тура за девойка, която изкарала 16 точки. Очевидно нея няма да я приемат. За другите явно зависи от специалността и наплива колко важен ще е бала. Другото е мистерия.
Аз питах за нашия случай с есето и казаха, че като в американските университети е важно личното мнение в есето, но гледат и другите оценки от дипломата, които имат отношение по случая.

# 130
От три години все имаме поне по едно дете в обкръжението, което кандидатства и съответно бива прието в НБУ, в най-различни специалности. Наблюдението ми е, че над 70 точки ТОП тест е напълно достатъчен.

За сравнение голямата имаше 73 точки (2023г) беше приета и в трите специалности, в които беше кандидатствала - финанси, право и психология (не беше от най-ориентираните Joy )

# 131
  • София
А на кой етап се пишат желанията? Т.е. може ли да си направиш топ теста без да имаш яснота за какво кандидатстваш.И след като приемат в няколко изброени специалности има ли значението подредбата им или просто се приема че са изброени и в някакъв момент си избираш в коя желаеш да се обучаваш?

# 132
Желанията се редят на по-късен етап. Първото класиране за завършили същата година е чак юли.

В момента на малката топ теста е направен, но все още не е редила желания.

# 133
А на кой етап се пишат желанията? Т.е. може ли да си направиш топ теста без да имаш яснота за какво кандидатстваш.И след като приемат в няколко изброени специалности има ли значението подредбата им или просто се приема че са изброени и в някакъв момент си избираш в коя желаеш да се обучаваш?
Няма значение последователността на желаните специалности. Накрая правиш избора. Можеш обаче да запишеш като желания не повече от седем специалности.

# 134
Желанията се редят на по-късен етап. Първото класиране за завършили същата година е чак юли.

В момента на малката топ теста е направен, но все още не е редила желания.
Ха, странно. Нашето приятелче като се регистрира за топ му искаха и желания, и за коя сесия кандидатства. И те се чудеха после може ли да добавят желания.
Иначе за резултатите от топ тази година и 23г трябва да отчетем и наличието на АИ, който ще вдигне средния резултат. Около мен имам няколко познати деца с направен топ и все са около 85.

Общи условия

Активация на акаунт